Bojkot kupovine!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Dali ste za bojkot kupovine u cilju snizenja cijena?

Da
30
81%
Ne
3
8%
Nisam siguran u rezultat...
4
11%

Total votes: 37

Šapat

#1 Bojkot kupovine!

Post by Šapat »

Ova tema mozda in ne spada ovdje, u politiku, ali posto se kod nas sve svodi na politiku i posto kod nas politika ima prste u svemu, ukljucujuci i zrak koji udisemo, onda mozda i jeste za dio o politici. Ako admini smatraju da treba ici negdje drugo, slobodno je prebacite.

Naime, zanima me vase misljenje o bojkotu kupovine i na taj nacin prisiljavanja trgovaca na smanjenje cijena?

Ako se samo malo ugledamo na zapadne zemlje, a cak ne moramo ni ici tako daleko, Hrvatska je dovoljna, vidjecemo da ljudi reaguju i na poskupljenja od 2-3 pfeninga, sto cini poskupljenje od nekih 1-2%, dok kod nas osim malo larmanja po medijima i kafanama nema ama bas nikakve akcije cak ni na poskupljenja od 100%. Stvarno smo fenomenalne ovce...

Nabrojacu samo neka poskupljenja i nelogicnosti u svemu tome, za koja ne mogu da vjerujem da niko adekvatno nije ragovao, a kako je krenulo - niti ce, jer ocito je da kod nas ne postoje relevantne organizacije za zastitu potrosaca koje bi mogle bilo sta promijeniti. Dakle, evo neke najpoznatije stvari:
- hljeb/kruh poskupio sa 0,70 na 0,90 KM (sto je sa PDV-om oko 26%)

- toplane Sarajevo u Januaru podigle cijenu grijanja za 20%, uz obrazlozenje da "mnogi ne placaju", a sada je najavljeno dodatno povecanje od 30% radi navodnog poskupljenja ruskog plina. Ukratko, toplane za samo 3 mjeseca poskupljuju za 50%, a cak i sa prvim poskupljenjem od 20% placamo ubjedljivo najskuplje grijanje u regionu, skuplje i od Slovenije.

- najavljeno je i poskupljenje struje, iako nikome normalnom nije jasno na osnovu cega... ali zato radnik sa SSS koji radi na brani na Ramskom jezeru (Prozor) ima platu od 1.800 KM, dok inzinjer na istom mjestu ima 2.600 KM.

- sve osnovne zivotne namirnice (mlijeko, brasno, so, secer, itd.) su takodjer u prosjeku poskupile za nekih 25% (i opet - na osnovu cega?)

- vjerovatno smo jedina zemlja na svijetu u kojoj je dizel gorivo skuplje od benzina, iako se zna da je benzin uvijek skuplji jer je derivat nafte i njegova proizvodnja zahtijeva komplikovaniji proces od proizvodnje dizela. Valjda je kod nas ona logika: "dizel masine trose manje - ud'ri po njima!"

Ovom temom bih zaista volio da se usaglasimo i dodjemo do akcije koja ce se ogledati u bar jednodnevnom bojkotu kupovine, a ako to ne bude dalo nikakve rezultate, onda da se ide i dalje, na visednevne ili cak sedmicne bojkote.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ne znam jel ja bojkotujem

od poskupljenja pite i ćevapa nisam prišo tim prčvajzima od radnji gdje sam se trovao

malo je probava bolja :D

mnogo love ostane u novčaniku tjedno a i mjesečno
i od kuće nosim sendviče i sokiće

8) 8) 8)
AbU_JamaL_MovE

Post by AbU_JamaL_MovE »

Odlicna tema... :thumbup:

Neka se vise neko sjetio i ovoga...
AbU_JamaL_MovE

Post by AbU_JamaL_MovE »

BTW moj prijedlog je da se mozda na protestima koji se povodom nasilja malo i ove teme ubace jer se sve ovo tice gradjana Sarajeva i njihovog zivotnog standarda.
jefferson

Post by jefferson »

Nemogu vjerovati da kod nas ljudi jos neznaju principe trzisne ekonomije. Pa ljudi nemozete birati SDA/SZBiH koje nemaju nikakvog ekonomskog plana i zivjeti na principima trzisne ekonomije. Posto su bivse "komunjare" jedine ostvarile snizavanje poreza otkako postoji ova drzava, ljudima to nije valjalo pa su ponovo vratile ove ublehase na vlast.
Za sve vas koji neznate cijene psenice, kukuruza, gasa, nafte itd, na svjetskom trzistu idite na http://www.bloomberg.com i sve to imate tamo. Nece privreda voditi socijalnu politiku, neka vlada snizi doprinose i ostale poreze da malo da prostora privredi da zaposli vise ljudi!
pitt

Post by pitt »

jasta........lako je pricati kako su prodavci/proizvodjaci krivi. Ako njihovi troskovi rastu, normalno je da ce povisiti cijene .
Šapat

Post by Šapat »

Jeste pitt, ali gdje su tu prodavci/proizvodjaci da kazu drzavi "Halooo! Dosta ba!". E, toga nema.

A trebalo bi biti jer da su i ti prodavci/proizvodjaci pametni (kako nisu) i oni bi shvatili da podizanje cijena smanjuje promet nikome drugom nego - njima samima. Ali oni to ne vide tako iz prostog razloga sto znaju da ljudi moraju zivjeti, moraju jesti, pa se onda po toj logici uopste ne obaziru na krajnju cijenu koju kreiraju (posto vazi princip slobodnog formiranja cijena), i samo gledaju kako da uhvate sto vise marze za svoj racun.

Mnogi su nakon poskupljenja odustali od, kako se voli reci, "guznih djidja", odnosno od stvari koje bas i nisu neophodne za zivot. Hajde da ih nazovemo luksuzom, pa nece kupiti talijansku tjesteninu (lupam), nego neku domacu, jeftiniju, ali nerijetko i manje kvalitetnu.
S druge strane, problem je sto plate ni izbliza ne prate rast cijena u trgovinama, osim politicarskih, naravno. Oni su sebi izglasali povecanje plata jos i ranije, ocekujuci val poskupljenja. A i to je razumljivo jer mnogi od njih imaju tal u raznoraznim trgovinama, uvozima i sl.

Dakle, bojkotom kupovine (po meni - u startu krenuti sa sedam dana), direktno cemo smanjiti i dio tala pojedinih gramzivih politicara.

A da je drzava pametna kako nije, odavno bi smanjila i poreske stope, i uvela subvencije, i osmislila programe podrske domacoj privredi, itd...
jefferson

Post by jefferson »

Šapat wrote:Jeste pitt, ali gdje su tu prodavci/proizvodjaci da kazu drzavi "Halooo! Dosta ba!". E, toga nema.

A trebalo bi biti jer da su i ti prodavci/proizvodjaci pametni (kako nisu) i oni bi shvatili da podizanje cijena smanjuje promet nikome drugom nego - njima samima. Ali oni to ne vide tako iz prostog razloga sto znaju da ljudi moraju zivjeti, moraju jesti, pa se onda po toj logici uopste ne obaziru na krajnju cijenu koju kreiraju (posto vazi princip slobodnog formiranja cijena), i samo gledaju kako da uhvate sto vise marze za svoj racun.

Mnogi su nakon poskupljenja odustali od, kako se voli reci, "guznih djidja", odnosno od stvari koje bas i nisu neophodne za zivot. Hajde da ih nazovemo luksuzom, pa nece kupiti talijansku tjesteninu (lupam), nego neku domacu, jeftiniju, ali nerijetko i manje kvalitetnu.
S druge strane, problem je sto plate ni izbliza ne prate rast cijena u trgovinama, osim politicarskih, naravno. Oni su sebi izglasali povecanje plata jos i ranije, ocekujuci val poskupljenja. A i to je razumljivo jer mnogi od njih imaju tal u raznoraznim trgovinama, uvozima i sl.

Dakle, bojkotom kupovine (po meni - u startu krenuti sa sedam dana), direktno cemo smanjiti i dio tala pojedinih gramzivih politicara.

A da je drzava pametna kako nije, odavno bi smanjila i poreske stope, i uvela subvencije, i osmislila programe podrske domacoj privredi, itd...
Blago tebi! Od cega se pravi hljeb matere ti? Od zemlje? Psenica je skocila prosle godine za 125% na svjetskom trzistu! Tu istu psenicu kupuju i nasi pekari!
Halo ba, idi na wikipediju i procitaj malo sta je free market.
Ovdje je vlada kriva sto nema ekonomskog plana za razvoj a ne pekari, uljari i slicno.
Šapat

Post by Šapat »

A o cemu ja pricam ziv ti meni bio...
I kakve veze imaju psenica i 50% poskupljenja grijanja za 3 mjeseca?
Ili sto je dizel skuplji od benzina?
Ili sto je puter skocio za okruglo 100%? Ah da...puter se bazno pravi od psenice...krave jedu pesnicu, pa daju mlijeko, pa valja uracunat i muzu...
pitt

Post by pitt »

Šapat wrote:Jeste pitt, ali gdje su tu prodavci/proizvodjaci da kazu drzavi "Halooo! Dosta ba!". E, toga nema.

shvatam ja tebe, al ne mozes uvijek se drzati toga da manja cijena povecava promet. Nisu svi poroizvodi isti. Za osnovne namirnice, potraznja je kosntantna (htio-ne htio moras jesti). Uostalom, nece bolan niko da posluje u gubitku. ne znam da vlada puno moze pomoci kada globalno cijene rastu. Dovoljno ti je da goruivo poskupi, odmah transport robe poskupi i prodavci moraju to prosljediti na potrosace.
Vjeruj mi da sa subidies se nista ne bi nista rijesilo. Moze ti se vrlo lako desiti (kao u USA u nekim oblastima) da proizvodjaci (pprivrednici) budu placani za nimalo truda, znaci nemaju nikakve incijative da poboljsaju proizvodnju jer ce uvijek biti isto placeni, a ti kao potrosac budes primoran da kupujes proizvode losije kvalitete. Da ne govorim o trosku za drzavu ....koji ce opet iz tvog dzepa ici (npr Francuska). Bolje je da bude free trade, jer kvalitet je najbolja motivacija za proizvodjace a i potrosace. Naravno, posto mi kaskamo za svima, drzava bi trebala pomoci unaprjedjivanju i marketingu domace proizvodnje.....ali ne i subsidies.
jefferson

Post by jefferson »

Šapat wrote:A o cemu ja pricam ziv ti meni bio...
I kakve veze imaju psenica i 50% poskupljenja grijanja za 3 mjeseca?
Ili sto je dizel skuplji od benzina?
Ili sto je puter skocio za okruglo 100%? Ah da...puter se bazno pravi od psenice...krave jedu pesnicu, pa daju mlijeko, pa valja uracunat i muzu...
Sve je vezano jedno za drugo. Dizel je skuplji jer dizel koji se sada koristi u BiH je skuplji za proizvest od benzina zbog zahtjeva novih motora sa Piezzo brizgaljkama a posebno VW-ovih PD motora. Drugo, potraznja za dieselom je veca, a garant si cuo za sistem ponuda-potraznja!
Grijanje je nesto drugo, sto nije uopce u sferi trzisne ekonomije. To je cisto do vlade, i s tim nemaju nikakve veze privrednici, na kraju krajeva energija je ta koja najvise skace. Gas je skocio preko 100% u zadnje dvije godine, a nafta, pazi sad oko 300% u zadnjih 7 godina, od toga 30% samo zadnju jesen. To se sve koristi za grijanje.
De malo razmisli covjece, u ovakvoj konkurenciji u BiH najmanje u interesu proizvodjaca je da poskupe.
Mislim da ces vise uticati na to ako dadnes nekom drugom glas na sljedecim izborima nego ako se izgladnjujes!
Šapat

Post by Šapat »

Ti si ocito neki trgovac Jeffersone :).

Ja svoj glas ovima nikad nisam ni davao, ali to je nebitno.
Vidi, razumijemo se mi u potpunosti i ja vrlo dobro znam sta je zakon ponude i potraznje, kao i sta je free market. Ne brini za to.
Poenta teme nije samo "napad" na trgovce, kako si ti ocito shvatio. Bez uvrede i namjere prepucavanja. Poenta je upravo u tome da se i ova nesretna vlada koja, ocito, vise vremena trosi na razmisljanje gdje i kako smjestiti svoje goozove, u koji bazen i sl., nego o stvarima koje su bitne za gradjane. Vrlo dobro svi znamo kakve programe na ekonomskom planu imamo - znaci nikakve, a s obzirom da je tako, onda ispastaju najvise gradjani jer apsolutno niko ne brine ni o cemu.

Evo jedan primjer free market-a, cisto informativan. KLAS Sarajevo proizvodi sve i svasta u domenu gotovih proizvoda, i naravno sve to distribuira na sve strane, u sve prodavnice. Pa tako imamo gotove suhe kolacice, sendvice, kolace, pecivo, krofne, itd. I, evo, uzecu upravo krofne za primjer. Ako odes u bilo koju radnju, te krofne kostaju od 1.40 do 1.50, kako gdje, a u KLAS-ovoj prodavnici kostaju 1.60. :)
Sega, zar ne? Naravno, svako kupuje gdje mu se svidja i svako trazi jeftinije, ali samo ti pokusavam pokazati nelogicnosti kojima se koriste trgovci, a u konkretnom slucaju je vrlo ocito da KLAS igra na onu kartu "nas proizvod i svi misle da je kod nas najjeftiniji". Sto, naravno, ima logike.
Banalan primjer, i nije namijenjen prepucavanju.
jefferson

Post by jefferson »

Šapat wrote:Ti si ocito neki trgovac Jeffersone :).

Ja svoj glas ovima nikad nisam ni davao, ali to je nebitno.
Vidi, razumijemo se mi u potpunosti i ja vrlo dobro znam sta je zakon ponude i potraznje, kao i sta je free market. Ne brini za to.
Poenta teme nije samo "napad" na trgovce, kako si ti ocito shvatio. Bez uvrede i namjere prepucavanja. Poenta je upravo u tome da se i ova nesretna vlada koja, ocito, vise vremena trosi na razmisljanje gdje i kako smjestiti svoje goozove, u koji bazen i sl., nego o stvarima koje su bitne za gradjane. Vrlo dobro svi znamo kakve programe na ekonomskom planu imamo - znaci nikakve, a s obzirom da je tako, onda ispastaju najvise gradjani jer apsolutno niko ne brine ni o cemu.

Evo jedan primjer free market-a, cisto informativan. KLAS Sarajevo proizvodi sve i svasta u domenu gotovih proizvoda, i naravno sve to distribuira na sve strane, u sve prodavnice. Pa tako imamo gotove suhe kolacice, sendvice, kolace, pecivo, krofne, itd. I, evo, uzecu upravo krofne za primjer. Ako odes u bilo koju radnju, te krofne kostaju od 1.40 do 1.50, kako gdje, a u KLAS-ovoj prodavnici kostaju 1.60. :)
Sega, zar ne? Naravno, svako kupuje gdje mu se svidja i svako trazi jeftinije, ali samo ti pokusavam pokazati nelogicnosti kojima se koriste trgovci, a u konkretnom slucaju je vrlo ocito da KLAS igra na onu kartu "nas proizvod i svi misle da je kod nas najjeftiniji". Sto, naravno, ima logike.
Banalan primjer, i nije namijenjen prepucavanju.
Pa zaposli se u klasu i promjeni njihov nacin frmiranja cijena.
Ja nisam trgovac, uopce nisam u BiH. Kada kupujem avionsku kartu za BiH skuplja je kod avio prijevoznika nego kod agenta, imal tu nelogicnosti?
strong69

Post by strong69 »

Bojkotom proizvodaca nece se nista dobiti. Oni su najmanje krivi za ovo sto se desava. Niko bas ne voli da mu proizvodi stoje u skladistu i ne prodaju se zbog visoke cijene.

S obzirom da se placaju sve uvozne sirovine (konkretno suncokret) a da se na te sirovine placaju visoki porezi, prelevmani i druga sranja onda je jasno da ce cijene da rastu. Npr, da napravili sladoled potreban vam je mlijecni prah koji se uvozi a za koji je carina 11%, prelevman je 1 KM/kg, potrebna vam je ambalaza, arome i na kraju transport.

Kad tome dodate trgovce, posebno velike trgovacke kuce kojima je marza preko 8% onda je sve jasno.
Mislilac

Post by Mislilac »

Maloprodajna i veleprodajna kalkulacija:

nabavna cijena
+(akcize, carina i sl.)
+veleprodajna marža
-------------------------
+17% PDV
------------------------
=veleprodajna cijena
+marža malotrgovca
+PDV uvećan za mržu malotrgovca
--------------------------
=maloprodajna cijena

Logika i matematika: porastom cijene i marže (dakle zarade) dešava se i porast osnovice za carinu i za PDV. Dakle - veći prohodi od poreza. Indirektni porezi imaju najveći udio u prihodima države.

Carina i PDV ide u državnu (entitetsku, kantolanu, općinsku) kasu.
Od toga država radi - ŠTA?

Ceste ne pravi. Nešto sitno.
Ne povećava značajnije penzije. Uostalom ne smije to raditi iz tih para.
Povećavaju sebi plate.
Lažu nas da "nema" inflacije.

Uglavnom, ako rastu cijene, rastu i primanja. Ukratko rečeno.

Normalno, ne može se očekivati da sve raste srazmjerno, ali MORA rasti približno istom stopom. I stati negdje.. Pa padati. Čisti privredni ciklus.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja bojkotujem firme za koje znam da imaju robove a ne radnike. Npr. Brajlovic, godinama nista njihovo ne kupujem.
san darius

Post by san darius »

treba bojkotirati slovence dok ne vrate popljackanu lovu (uglavnom) stedisa ljubljanska banke iz bih i hrvatske. pa slovenci su fino, onako u rukavicama i elegantno, skoro vise ekonomske stete napravili nego vascijela srbadija. ovi, tamo preko drine, su teski folklor, pa uz pljacku vole i potpalit, nabacit se granatom, silovat i priklat. ovi, buduci su zapad, pljackaju cisto, da ne boli.

plus sto su, uz pomoc korumpirane b-h politicke elite, na jeftin nacin dosli u posjed nekih bih firmi. dok ne vrate lovu (s kamatama), ja im ne bih dao kutiju sibica da prodaju u bosni. sto je drugo ova bezobrazna pljacka vec silovanje i lagano krvarenje bih, samo malo elegantnijim nacinom.

jebali nas, a mi nismo ni skontali da nam je usao.

san darius
samo gost

Post by samo gost »

Vratiće njima Branković milo za drago. Saznah iz prilično pouzdanih izvora da je već nakupovao nekretnina po SLO zahvaljujući što prevari sa BIG-om, što omogućavanjem da oni ovdje kupuju šta stignu budzašto.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Kad bi mi bili karakter kao što nismo...

Samo Merkator-i u Sarajevu ostvare promet od 1 000 000 KM dnevno....

Sad kad sve opet poskupi valjda ćemo skontati da nas vode vlade koje nemaju nikakvih mikro i makro ekonomskih programa, koje stihijski reaguju i kupuju socijalni mir davajući po par stotina maraka ugroženim kategorijama....
Nas u ponor vode ljudi koji dobivaju izbore na nacionalnoj demagogiji a ne na programima, razvojnim planovima i vizijama....

Bojkot nego šta....samo velik je problem što je danas IN biti viđen u velikoj piljari....
Mislilac

Post by Mislilac »

uvjek dobar gost wrote:Kad bi mi bili karakter kao što nismo...

Samo Merkator-i u Sarajevu ostvare promet od 1 000 000 KM dnevno....

Sad kad sve opet poskupi valjda ćemo skontati da nas vode vlade koje nemaju nikakvih mikro i makro ekonomskih programa, koje stihijski reaguju i kupuju socijalni mir davajući po par stotina maraka ugroženim kategorijama....
Nas u ponor vode ljudi koji dobivaju izbore na nacionalnoj demagogiji a ne na programima, razvojnim planovima i vizijama....

Bojkot nego šta....samo velik je problem što je danas IN biti viđen u velikoj piljari....

Eto dva problema, ustvari jedan u kojem leži sva pamet.

A mislim da nema nafake od bojkota...
Zwanziger

Post by Zwanziger »

Sta ces dobiti bojkotom? Povecaces ionako visok precenat nezaposlenosti. Nije bojkot rjesenje. Mi smo mala zemlja i svaka promjena u svijetu se odrazi kod nas. Stoga je ovo povecanje cijena odraz opsteg povecanja nivoa cijena u svijetu.
le piaf

Post by le piaf »

nema nista od bojkota..nismo mi toliko spremni zrtvovati...uvijek ce se naci neko kome nije skupo...kod nas je problem sto cijene rastu a plate ostaju iste...to je sranje...
a sto se tice tog grijanj??!! znaci ko je dosad placao ( ako kazu da je poskupilo jer NEKI nisu placali ) tek je naje** ako je do sad bio magarac, e nek sad bude i veci...pa kakva im je to politika...sto ne smisle nesto drugo :?
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

le piaf wrote:nema nista od bojkota..nismo mi toliko spremni zrtvovati...uvijek ce se naci neko kome nije skupo...kod nas je problem sto cijene rastu a plate ostaju iste...to je sranje...
a sto se tice tog grijanj??!! znaci ko je dosad placao ( ako kazu da je poskupilo jer NEKI nisu placali ) tek je naje** ako je do sad bio magarac, e nek sad bude i veci...pa kakva im je to politika...sto ne smisle nesto drugo :?
Zakon je donesen cini mi se ili je u fazi izrade ... A mislim da je donesen ... Ko ne bude placao racune za struju, vodu, plin itd nece moci izvrsiti obnavljanje licnih dokumenata niti registrovati auto ... Isto kao i sa kaznama za prekrsaje ...
Post Reply