E care moj iz kojeg si ti filma izasao ,pa ti je sve nesto naucnofantasticno,bombasticno.O kojim ti bogumilima govoris kao domacim stanovnicima?Bogumilstvo se usunjalo u djelove Bosne iz Bugarske ,Makedonije i to nije bila religija, nego sekta.Bosna je u to vrijeme bila zasnovana na krscanstvu koja je imala sve oblike katolicizma.O kakvoj ti tradiciji i kulturi pricas,u ono doba ljudi su se borili da prezive,bili su totalno nepismeni,smrdili su na kilometre jer nisu imali uslova ni da se kupaju ili tusiraju,sta mislis kako su nabavljali odjecu i kakva im je bila?Bogumili su bili ugrozena sekta ,kao manjina,u Bosni,zato i jesu, jedva docekali turske okupatore i prihvatili sve sto su im oni nametnuli.Krscani su bjezali u brda da bi spasavali ponos i vjeru i bili su proganjani svo vrijeme okupacije, kako od Turaka tako i od domacih poturica.Neznam da li ti je poznato da su krscani u to vrijeme obicavali tetovirati ruku,iznad sake sa znakom kriza da bi se mogli prpoznavati i ta tradicija jos postoji,kod starih Hrvata i danas se mogu vidjeti tetovirani krizici kao spomen na tursku okupaciju.A sto se tice Turaka ,jedino u nasljedje ovom jadnom narodu su ostavili sis za kavu i ono par cuprija preko kojih su pobjegli ostavljajuci sve iza sebe, pa tako i svoju vjeru jednom narodu, koji danas mora da trpi zbog toga.gospodar kuglastih munja wrote:Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.makondo wrote:izvini, ali cini mi se da je pitanje na mjestu. mislim da je na sceni jedno pretjerano idealizovanje bogumila/krstjana u kojem oni lice na ovozemaljske svece zaljubljene u bosnu i hercegovinu. u svemu tome prezentiraju se pomalo kontradiktorni podaci kao nesto sto je neupitno (vidi moj posljednji post). uostalom, vecim dijelom ove teme raspravljalo se o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, iako se ona nalazi na politici, a u naslovu se nalaze bogumili. onda je nesto pitam o njima i ispadne da odskacem od teme.
Za razliku od ove tri religije koje trenutno djeluju u BiH i koje razorno djeluju na samu drzavnost , suverenitet, nezavisnost drzave, Bogumili su djelovali drzavotvorno, cuvali su svoju domovinu, njegovali tradicije i kulturu specificnu za Bosnu. Nisu nam nametali tudje kulturne navike, kao sto to cine npr. muslimani. I ne samo to, namece nam se i drzavni sistem stran politickim navikama u BiH. Serijat je strano tjelo u BiH.
BOGUMILI JOS STE ZIVI !
-
privat
- gospodar kuglastih munja
Kao sto je Islam u BiH dobio jednu novu , do tad nepoznatu formu, o kojoj se diskutuje i koja je prepoznatljiva u pretezno Bosnjacima, tako su i ti nasi stari, ja ih nazivam Bogumilima, jer boljeg oslonca u historiji nemam, njegovali kult Bosne, svoje domovine. Iz ove grupe iskljucujem i pravoslavce i katolike i vehabije, jer su to neprijatelji moje domovine.privat wrote:E care moj iz kojeg si ti filma izasao ,pa ti je sve nesto naucnofantasticno,bombasticno.O kojim ti bogumilima govoris kao domacim stanovnicima?Bogumilstvo se usunjalo u djelove Bosne iz Bugarske ,Makedonije i to nije bila religija, nego sekta.Bosna je u to vrijeme bila zasnovana na krscanstvu koja je imala sve oblike katolicizma.O kakvoj ti tradiciji i kulturi pricas,u ono doba ljudi su se borili da prezive,bili su totalno nepismeni,smrdili su na kilometre jer nisu imali uslova ni da se kupaju ili tusiraju,sta mislis kako su nabavljali odjecu i kakva im je bila?Bogumili su bili ugrozena sekta ,kao manjina,u Bosni,zato i jesu, jedva docekali turske okupatore i prihvatili sve sto su im oni nametnuli.Krscani su bjezali u brda da bi spasavali ponos i vjeru i bili su proganjani svo vrijeme okupacije, kako od Turaka tako i od domacih poturica.Neznam da li ti je poznato da su krscani u to vrijeme obicavali tetovirati ruku,iznad sake sa znakom kriza da bi se mogli prpoznavati i ta tradicija jos postoji,kod starih Hrvata i danas se mogu vidjeti tetovirani krizici kao spomen na tursku okupaciju.A sto se tice Turaka ,jedino u nasljedje ovom jadnom narodu su ostavili sis za kavu i ono par cuprija preko kojih su pobjegli ostavljajuci sve iza sebe, pa tako i svoju vjeru jednom narodu, koji danas mora da trpi zbog toga.gospodar kuglastih munja wrote:Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.makondo wrote:izvini, ali cini mi se da je pitanje na mjestu. mislim da je na sceni jedno pretjerano idealizovanje bogumila/krstjana u kojem oni lice na ovozemaljske svece zaljubljene u bosnu i hercegovinu. u svemu tome prezentiraju se pomalo kontradiktorni podaci kao nesto sto je neupitno (vidi moj posljednji post). uostalom, vecim dijelom ove teme raspravljalo se o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, iako se ona nalazi na politici, a u naslovu se nalaze bogumili. onda je nesto pitam o njima i ispadne da odskacem od teme.
Za razliku od ove tri religije koje trenutno djeluju u BiH i koje razorno djeluju na samu drzavnost , suverenitet, nezavisnost drzave, Bogumili su djelovali drzavotvorno, cuvali su svoju domovinu, njegovali tradicije i kulturu specificnu za Bosnu. Nisu nam nametali tudje kulturne navike, kao sto to cine npr. muslimani. I ne samo to, namece nam se i drzavni sistem stran politickim navikama u BiH. Serijat je strano tjelo u BiH.
Mene ustvari uopste ne interesuje direktno vjersko uvjerenje bogumila , vec duh tih ljudi koju su ovu zemlju voljeli i cuvali. Tesko ces mi osporiti da su danas samo Bosnjaci, i to onaj iskljucivo gadjanski orijentisan dio, sa lakim kulturnim nasljedjem Islama, ti koji gaje ovaj duh. Iz ove grupe iskljucujem IVZ I Cerica koji je takodje neprijatelj moje domovine sto kao i SPC i Vatikan. Svi oni imaju zajednicki cilj, Bosnu staviti pod svoje okrilje, na bilo koji nacin, napraviti je zavisnom, unistiti njen identitet.
Sve ove tri prozvane religije su u osnovi vrlo konzervativne, iskljucive, nasilnicke. Citajuci one sture opise o Bogumilima i njihovom ucenju, da se nazrijeti zrelost tih ljudi da imaju drzavu i da se za nju bore i da je cuvaju.
Moja poenta je da su tri religije u Bosni i agresori, i duhovni i teritorijalni. Da su kojim slucajem bogumili zivi , ovo pitanje se nikad nebi postavilo. Oni su voljeli svoju domovinu.
Kao dokaz navodim ti RS koja je pod snaznim patronatom SPC, a namjere RS su vise nego jasne. Isti je slucaj i sa katolicima. Na kraju krajeva , stoljecima su Bosnu pokusavali staviti pod svoj patronat. Muslimanima tipa vehabija jedini cilj je Kalifat, kod njih nema Bosne.
-
privat
Gospodine munjastih kugli,bogumili nikad nisu posjedovali a kamoli bili neki tz.gospodari ovih prostora, i BiH nikad nije bila njihova drzava a gdje su se to oni mogli skolovati i naucavati,po raznim bosanskim vukojebinama,opisujes ih kao da su na ove prostore pali ravno iz Harvard univerziteta.U pocetku ,imao sam dojam da opisujes andjele,samo sto im nisi jos krila dao i da leprsaju blazeno iznad svoje tvorevine.A inace nisi za religije pa se pitam da nisi malo nostalgican za starom Yugom,da ti srce ne pati malo za petokrakom ,pa i partizani su bili Bogu- mili skoro 50 godina pa vise nisu,a sad i ovi koji su na vlasti su takodje vec 15 godina Bogu-mili a i njihovo ce proci samo kad Bogu dosade.gospodar kuglastih munja wrote:Kao sto je Islam u BiH dobio jednu novu , do tad nepoznatu formu, o kojoj se diskutuje i koja je prepoznatljiva u pretezno Bosnjacima, tako su i ti nasi stari, ja ih nazivam Bogumilima, jer boljeg oslonca u historiji nemam, njegovali kult Bosne, svoje domovine. Iz ove grupe iskljucujem i pravoslavce i katolike i vehabije, jer su to neprijatelji moje domovine.privat wrote:E care moj iz kojeg si ti filma izasao ,pa ti je sve nesto naucnofantasticno,bombasticno.O kojim ti bogumilima govoris kao domacim stanovnicima?Bogumilstvo se usunjalo u djelove Bosne iz Bugarske ,Makedonije i to nije bila religija, nego sekta.Bosna je u to vrijeme bila zasnovana na krscanstvu koja je imala sve oblike katolicizma.O kakvoj ti tradiciji i kulturi pricas,u ono doba ljudi su se borili da prezive,bili su totalno nepismeni,smrdili su na kilometre jer nisu imali uslova ni da se kupaju ili tusiraju,sta mislis kako su nabavljali odjecu i kakva im je bila?Bogumili su bili ugrozena sekta ,kao manjina,u Bosni,zato i jesu, jedva docekali turske okupatore i prihvatili sve sto su im oni nametnuli.Krscani su bjezali u brda da bi spasavali ponos i vjeru i bili su proganjani svo vrijeme okupacije, kako od Turaka tako i od domacih poturica.Neznam da li ti je poznato da su krscani u to vrijeme obicavali tetovirati ruku,iznad sake sa znakom kriza da bi se mogli prpoznavati i ta tradicija jos postoji,kod starih Hrvata i danas se mogu vidjeti tetovirani krizici kao spomen na tursku okupaciju.A sto se tice Turaka ,jedino u nasljedje ovom jadnom narodu su ostavili sis za kavu i ono par cuprija preko kojih su pobjegli ostavljajuci sve iza sebe, pa tako i svoju vjeru jednom narodu, koji danas mora da trpi zbog toga.gospodar kuglastih munja wrote: Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.
Mene ustvari uopste ne interesuje direktno vjersko uvjerenje bogumila , vec duh tih ljudi koju su ovu zemlju voljeli i cuvali. Tesko ces mi osporiti da su danas samo Bosnjaci, i to onaj iskljucivo gadjanski orijentisan dio, sa lakim kulturnim nasljedjem Islama, ti koji gaje ovaj duh. Iz ove grupe iskljucujem IVZ I Cerica koji je takodje neprijatelj moje domovine sto kao i SPC i Vatikan. Svi oni imaju zajednicki cilj, Bosnu staviti pod svoje okrilje, na bilo koji nacin, napraviti je zavisnom, unistiti njen identitet.
Sve ove tri prozvane religije su u osnovi vrlo konzervativne, iskljucive, nasilnicke. Citajuci one sture opise o Bogumilima i njihovom ucenju, da se nazrijeti zrelost tih ljudi da imaju drzavu i da se za nju bore i da je cuvaju.
Moja poenta je da su tri religije u Bosni i agresori, i duhovni i teritorijalni. Da su kojim slucajem bogumili zivi , ovo pitanje se nikad nebi postavilo. Oni su voljeli svoju domovinu.
Kao dokaz navodim ti RS koja je pod snaznim patronatom SPC, a namjere RS su vise nego jasne. Isti je slucaj i sa katolicima. Na kraju krajeva , stoljecima su Bosnu pokusavali staviti pod svoj patronat. Muslimanima tipa vehabija jedini cilj je Kalifat, kod njih nema Bosne.
- gospodar kuglastih munja
Za razliku od tebe koji ocigledno trazis kavgu, ja cu ostati pristojan i tebe nazvati tvojim nikom -privat -privat wrote:Gospodine munjastih kugli,bogumili nikad nisu posjedovali a kamoli bili neki tz.gospodari ovih prostora, i BiH nikad nije bila njihova drzava a gdje su se to oni mogli skolovati i naucavati,po raznim bosanskim vukojebinama,opisujes ih kao da su na ove prostore pali ravno iz Harvard univerziteta.U pocetku ,imao sam dojam da opisujes andjele,samo sto im nisi jos krila dao i da leprsaju blazeno iznad svoje tvorevine.A inace nisi za religije pa se pitam da nisi malo nostalgican za starom Yugom,da ti srce ne pati malo za petokrakom ,pa i partizani su bili Bogu- mili skoro 50 godina pa vise nisu,a sad i ovi koji su na vlasti su takodje vec 15 godina Bogu-mili a i njihovo ce proci samo kad Bogu dosade.gospodar kuglastih munja wrote:Kao sto je Islam u BiH dobio jednu novu , do tad nepoznatu formu, o kojoj se diskutuje i koja je prepoznatljiva u pretezno Bosnjacima, tako su i ti nasi stari, ja ih nazivam Bogumilima, jer boljeg oslonca u historiji nemam, njegovali kult Bosne, svoje domovine. Iz ove grupe iskljucujem i pravoslavce i katolike i vehabije, jer su to neprijatelji moje domovine.privat wrote: E care moj iz kojeg si ti filma izasao ,pa ti je sve nesto naucnofantasticno,bombasticno.O kojim ti bogumilima govoris kao domacim stanovnicima?Bogumilstvo se usunjalo u djelove Bosne iz Bugarske ,Makedonije i to nije bila religija, nego sekta.Bosna je u to vrijeme bila zasnovana na krscanstvu koja je imala sve oblike katolicizma.O kakvoj ti tradiciji i kulturi pricas,u ono doba ljudi su se borili da prezive,bili su totalno nepismeni,smrdili su na kilometre jer nisu imali uslova ni da se kupaju ili tusiraju,sta mislis kako su nabavljali odjecu i kakva im je bila?Bogumili su bili ugrozena sekta ,kao manjina,u Bosni,zato i jesu, jedva docekali turske okupatore i prihvatili sve sto su im oni nametnuli.Krscani su bjezali u brda da bi spasavali ponos i vjeru i bili su proganjani svo vrijeme okupacije, kako od Turaka tako i od domacih poturica.Neznam da li ti je poznato da su krscani u to vrijeme obicavali tetovirati ruku,iznad sake sa znakom kriza da bi se mogli prpoznavati i ta tradicija jos postoji,kod starih Hrvata i danas se mogu vidjeti tetovirani krizici kao spomen na tursku okupaciju.A sto se tice Turaka ,jedino u nasljedje ovom jadnom narodu su ostavili sis za kavu i ono par cuprija preko kojih su pobjegli ostavljajuci sve iza sebe, pa tako i svoju vjeru jednom narodu, koji danas mora da trpi zbog toga.
Sem sto si mene tako lijepo opisao, te moju nastalgiju za komunistima, nista konkretno nisi rekao.
Otavljam ti mogucnost da djelovanje tri religije koje sam naveo kao agresorske , stavis u kontekst drzave Bosne, od njenog nastanka pa do danas, i da mi navedes sta su dobrog ucinile za ovu zemlju.
Nemoj se mnogo truditi oko muslimana , jer u njihovom politickom programu stoji krajni cilj, Kalifat. SPC to radi na svoj poznati nacin, tu nema sta objasnjavati, dok je Vatikan vec prica za sebe.
Izvoli, dokazi da ove religije zele dobro Bosni. ?!