Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
- softly
#1 Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Na ovu temu me je nagnala jedna druga na ovom forumu - "virtuelni djemat".
I zaista, ideja virtuelnog vjerskog okupljališta je sjajna ideja koja se ne moze samo ograniciti na forumanje i chat-ovanje vjernika.
Ovo ce izaci na nesto mnogo ozbiljnije - internet ce naime uciniti nepotrebnim bogomolje i sve posrednike izmedju covjeka i Boga ! ! !
Ovo nece ici brzo, jer su otpori veliki (zaboga, svako se bori za svoju egzistenciju pa tako i vjeroucitelji), ali OVO JE NEZAUSTAVIV proces.
Zapravo, desit ce se nesto slicno sto se vec desava sa obrazovanjem.
Moderno obrazovanje se fokusira na VERIFIKACIJU znanja, dok je samo sticanje znanja u cijelosti preuzela virtuelna ucionica - u kojoj je skupljeno cjelokupno znanje i ucinjeno dostupnim svima.
A TO JE SJAJNO !
Danas ko hoce da uci potrebno je samo da se konektuje - nema nikakvih prepreka na putu ka znanju, dovoljno je samo da zelis da ucis.
Zamislite koloko je danas glupo, prevazidjeno i BEZOBRAZNO nametati odredjene udzbenike ili skripte - kraj svega drugoga sto se u sekundi moze naci na internetu - besplatno !
Na internetu je sva ljudska pamet - pa zasto i Bog ne bi bio na internetu ?
Zapravo takvo jedno obracanje Bogu je ono pravo obracanje - DIREKTNO i INTIMNO, a samim tim i ISKRENO.
Dovoljno je samo - da vjerujes.
Na misu i na dzumu se ide da bi BIO VIDJEN.
I, naravno, da se da nesto para za ove "posrednike"!
Da, sasvim sam ubjedjen - bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja!
I zaista, ideja virtuelnog vjerskog okupljališta je sjajna ideja koja se ne moze samo ograniciti na forumanje i chat-ovanje vjernika.
Ovo ce izaci na nesto mnogo ozbiljnije - internet ce naime uciniti nepotrebnim bogomolje i sve posrednike izmedju covjeka i Boga ! ! !
Ovo nece ici brzo, jer su otpori veliki (zaboga, svako se bori za svoju egzistenciju pa tako i vjeroucitelji), ali OVO JE NEZAUSTAVIV proces.
Zapravo, desit ce se nesto slicno sto se vec desava sa obrazovanjem.
Moderno obrazovanje se fokusira na VERIFIKACIJU znanja, dok je samo sticanje znanja u cijelosti preuzela virtuelna ucionica - u kojoj je skupljeno cjelokupno znanje i ucinjeno dostupnim svima.
A TO JE SJAJNO !
Danas ko hoce da uci potrebno je samo da se konektuje - nema nikakvih prepreka na putu ka znanju, dovoljno je samo da zelis da ucis.
Zamislite koloko je danas glupo, prevazidjeno i BEZOBRAZNO nametati odredjene udzbenike ili skripte - kraj svega drugoga sto se u sekundi moze naci na internetu - besplatno !
Na internetu je sva ljudska pamet - pa zasto i Bog ne bi bio na internetu ?
Zapravo takvo jedno obracanje Bogu je ono pravo obracanje - DIREKTNO i INTIMNO, a samim tim i ISKRENO.
Dovoljno je samo - da vjerujes.
Na misu i na dzumu se ide da bi BIO VIDJEN.
I, naravno, da se da nesto para za ove "posrednike"!
Da, sasvim sam ubjedjen - bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja!
Last edited by softly on 15/12/2009 11:02, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#2 Re: INTERNET UKIDA BOGOMOLJE !
tema bi trebala biti,kao sto si napisao u zakljucku
"bogomolja buducnosti je virtuelan bogomolja"
-
pure_love
#3 Re: INTERNET UKIDA BOGOMOLJE !
u islamu vec imas chat sobe gdje dolaze alimi i sl,koji dijele fetve,to je takodjer i opasno...jer se tako najvise i sire ove radikalne ideje
- softly
#4 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
prihvatio sugestiju, hvala.ljubav_aha wrote:tema bi trebala biti,kao sto si napisao u zakljucku
Internetom se siri i dobro i zlo, to nam je poznato.pure_love wrote:u islamu vec imas chat sobe gdje dolaze alimi i sl,koji dijele fetve,to je takodjer i opasno...jer se tako najvise i sire ove radikalne ideje
Ali moramo priznati - upravo virusi i zloce kojima samo cilj da napakoste su nas natjerali da razvijemo - FILTERE.
Tako da danas imamo apsurd - virusa sve vise i vise, a steta od njih sve manja i manja !
Ali bitno je primjetiti jedno - vise niko, pa cak ni oni najzatucaniji, ne preporucuje OFFLINE zivot.
Sto se tice tvoje opaske da vec postoje chat sobe za vjernike, to sam pomenuo, ali sam ja htio reci i nesto vise a to je konkretno sljedece:
- sta mislis, naprimjer, o internet dzumi ?
- ljubav_aha
#5 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
softly wrote:- sta mislis, naprimjer, o internet dzumi ?
potreban je odlicna tehnicka oprema,inace sam cula,da je bolje klanjati u drustvu,grupi ,fizicka bliskost se gubi internetom,a to je jedno od nasih osnovnih cula,koje ce ocevidno biti potisnuto,ali ce se raviti drugaciji sektor bliskosti ,ali ne tako autentican kao danas
- arzuhal
#6 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Ili internet virtualna dženaza-namaz, ispraćaj i ukop? Čak se i ne uprljaš ko što sam ja prošle subote u Vlakovu, onim blatom...
- ljubav_aha
#7 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
arzuhal wrote:Ili internet virtualna dženaza-namaz, ispraćaj i ukop? Čak se i ne uprljaš ko što sam ja prošle subote u Vlakovu, onim blatom...
za clanove prodice/a u svijetu niej uopste losa ideja,no ukopavanje se moze uraditi za manjim bagerom,a ne iskljucivo sa lopatama
- softly
#8 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
da pojasnim neke stvari.
Ja sam, uslovno receno, ateista. Kazem "uslovno" jer mi ideja Boga nije mrska i cak mislim da se poklapa sa nekim mojim poimanjima Svega.
Uostalom, to je ona poznata cinjenica da su po izvornom tumacenju Bog i Univerzum jedno te isto.
I kao sto tvrdim da svaki ateista otprilike isto razmislja, jednako tako tvdrim da svaki MISLECI vjernik mora imati rezervi prema nekim manifestacijama vjere.
A ono sto zelim reci je sljedece - "virtuelna bogomolja" je mozda mjesto priblizavanja nas ateista koji ne znamo sve i vas vjernika koji ne vjerujete u sve!
U virtuelnu bogomolju ce sigurno navratiti mnogi "ateisti", ne da bi provocirali (bice, naravno i toga) vec zato sto nisu bezbozni!
Ali tu ce izostati o mnogi "vjernici" koji se nisu spremni obracati Bogu - ako ih niko ne vidi!
A povrh svega radi se o sljedecem - mnogi prijatelji vjernici su mi priznali da jedva pronalaze tumace vjere koji to rade kako treba.
To sve su, ipak, samo ljudi.
Medjutim, sta je lose u tome da se vrhunski tumaci vjere briblize svakom vjerniku.
Sta je lose u ideji da muslimani cak i oni u najzabitijem selu mogu petkom prisustvovati virtuelnoj dzumi i slusati vrhunske svjetske imame a ne polu-pismenog hodzu iz komsiluka?
I ponovo poredim ovo sa ucenjem - apsurd je, kraj interneta, ici po ovakvoj maziji na naka predavanja nakih tikvana, lopina i kurvara koji sa naukom veze nemaju.
Ali zato onima koji to zaista jesu treba omoguciti da se obrate svima koji ih zele slusati.
Ne vidim apsolutno ne vidim nista bezbozno u ideji virtuelne mise ili dzume.
Ja sam, uslovno receno, ateista. Kazem "uslovno" jer mi ideja Boga nije mrska i cak mislim da se poklapa sa nekim mojim poimanjima Svega.
Uostalom, to je ona poznata cinjenica da su po izvornom tumacenju Bog i Univerzum jedno te isto.
I kao sto tvrdim da svaki ateista otprilike isto razmislja, jednako tako tvdrim da svaki MISLECI vjernik mora imati rezervi prema nekim manifestacijama vjere.
A ono sto zelim reci je sljedece - "virtuelna bogomolja" je mozda mjesto priblizavanja nas ateista koji ne znamo sve i vas vjernika koji ne vjerujete u sve!
U virtuelnu bogomolju ce sigurno navratiti mnogi "ateisti", ne da bi provocirali (bice, naravno i toga) vec zato sto nisu bezbozni!
Ali tu ce izostati o mnogi "vjernici" koji se nisu spremni obracati Bogu - ako ih niko ne vidi!
A povrh svega radi se o sljedecem - mnogi prijatelji vjernici su mi priznali da jedva pronalaze tumace vjere koji to rade kako treba.
To sve su, ipak, samo ljudi.
Medjutim, sta je lose u tome da se vrhunski tumaci vjere briblize svakom vjerniku.
Sta je lose u ideji da muslimani cak i oni u najzabitijem selu mogu petkom prisustvovati virtuelnoj dzumi i slusati vrhunske svjetske imame a ne polu-pismenog hodzu iz komsiluka?
I ponovo poredim ovo sa ucenjem - apsurd je, kraj interneta, ici po ovakvoj maziji na naka predavanja nakih tikvana, lopina i kurvara koji sa naukom veze nemaju.
Ali zato onima koji to zaista jesu treba omoguciti da se obrate svima koji ih zele slusati.
Ne vidim apsolutno ne vidim nista bezbozno u ideji virtuelne mise ili dzume.
- therrarrius
#9 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
poenta namaza jeste klanjanje u dzematu prateci hodzu. Dakle ''virtuelni namaz'' je prije svega glupost.
- arzuhal
#10 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Deus sive Natura? Kod Spinoze da. U islamu tako nije. Čak i kod čuvenog Andalužanina, Muhjiddina ibn Arebija postoji razlikovanje između Vahdetul-vudžuda (Jedinstva Bitka) i Vahdetul-mevdžuda (Jedinstva bića). On govorio o onom prvom, a ljudi kontali da priča o drugom pa ga proglasiše panteistom i vjerolomnikom!? Al, takva je čaršija...softly wrote:Uostalom, to je ona poznata cinjenica da su po izvornom tumacenju Bog i Univerzum jedno te isto.
Kojim?I kao sto tvrdim da svaki ateista otprilike isto razmislja, jednako tako tvdrim da svaki MISLECI vjernik mora imati rezervi prema nekim manifestacijama vjere.
Slažem se i podržavam ovakvo promišljanje.A ono sto zelim reci je sljedece - "virtuelna bogomolja" je mozda mjesto priblizavanja nas ateista koji ne znamo sve i vas vjernika...
Baš zbog ovakvih stvari internet često i ne valja. Naime (znam da je ovo tragikomično al' je potvrđeno), ukoliko je džemat polupismen, onda je takvom džematu najbolji polupismen hodža jer drukčijeg neće razumjeti (Wittgenstein - nivoi jezičke igre). Nemoj me pogrešno shvatit - ne navijam ja za status quo i naravno da valja dizati nivo svijesti i znanja. Ali sedmična džuma i jest u tome da se ljudi sastanu i vide, da izmjene koju riječ i vide kome treba pomoć. Imam nekog džemata valja biti upoznat sa životom u svojoj LOKALNOJ ZAJEDNICI da bi im skrenuo pažnju na stvari koje su NJIHOV AKTUALNI PROBLEM. Jer koncept hutbe i jest takav. Jedan moj prijatelj veli kako u njegovom rodnom selu samo tri čovjeka ne piju rakiju: njegov djed, on i hodža. A džamija petkom puna! I zato se njihov imam stalno hvata u koštac sa istim problemom i tokom cijele godine, haman, pa samo priča o zabrani alkohola. Ovo je samo jedan primjer, a ima ih puno drukčijih i raznolikih...Medjutim, sta je lose u tome da se vrhunski tumaci vjere briblize svakom vjerniku.
Fizički susret prijatelja na džumi, pogotovo kada je to jedina sedmična prilika da sjednu i zajedno popiju kahvu poslije džume, je za mene osobno nezamjenljiva stvar.
Raznolika predavanja vrhunskih učenjaka - DA, ali hutba? Jok.
Nije ništa bezbožno, ali to onda više nije džuma. Jer džuma ima svoje propise koji se ne mijenjaju shodno vremenu. Ne bi bilo izvodljivo i ljudima prihvatljivo da uzmeš nešto drugo: recimo da navijači nekog kluba ne dolaze na tribine nego da navijaju putem neta, a igrači će igrati u nekim finim uvjetima bez podrške svojih navijača sa tribina.Ne vidim apsolutno ne vidim nista bezbozno u ideji virtuelne mise ili dzume.
Dakle, i danas se, putem tv-a, prenose (odnosno snimaju pa puštaju) hutbe iz mnogih centralnih džamija širom Bosne i ljudi koji su bili na džumi u svom džematu mogu i to poslušat poslije, kao i žene kojima nije obaveza džuma-namaz.
- softly
#11 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Pa ako hoces iskreno - svim.arzuhal wrote:Kojim?I kao sto tvrdim da svaki ateista otprilike isto razmislja, jednako tako tvdrim da svaki MISLECI vjernik mora imati rezervi prema nekim manifestacijama vjere.
Po meni smisao poboznosti nije u manifestaciji nase religioznosti, vec u u nasim djelima. Ja cak mislim da neke ekstremne manifestacije religioznosti - ka sto je samotnički zivot u pecini i 24 satna molitva Bogu, mislim da je upravo to najdalje od onoga sto bi Bog zelio od covjeka.
I opcenito mislim da je u mnogo slucajeva "pretjerano stanje religioznosti" samo bijeg od realnosti i nase obaveze u "ovom zivotu".
Ovo sto sam naglasio u tvom odgovoru - pa to je SRASNO !arzuhal wrote:Baš zbog ovakvih stvari internet često i ne valja. Naime (znam da je ovo tragikomično al' je potvrđeno), ukoliko je džemat polupismen, onda je takvom džematu najbolji polupismen hodža jer drukčijeg neće razumjeti (Wittgenstein - nivoi jezičke igre). Nemoj me pogrešno shvatit - ne navijam ja za status quo i naravno da valja dizati nivo svijesti i znanja. Ali sedmična džuma i jest u tome da se ljudi sastanu i vide, da izmjene koju riječ i vide kome treba pomoć. Imam nekog džemata valja biti upoznat sa životom u svojoj LOKALNOJ ZAJEDNICI da bi im skrenuo pažnju na stvari koje su NJIHOV AKTUALNI PROBLEM. Jer koncept hutbe i jest takav. Jedan moj prijatelj veli kako u njegovom rodnom selu samo tri čovjeka ne piju rakiju: njegov djed, on i hodža. A džamija petkom puna! I zato se njihov imam stalno hvata u koštac sa istim problemom i tokom cijele godine, haman, pa samo priča o zabrani alkohola. Ovo je samo jedan primjer, a ima ih puno drukčijih i raznolikih...Medjutim, sta je lose u tome da se vrhunski tumaci vjere briblize svakom vjerniku.
Fizički susret prijatelja na džumi, pogotovo kada je to jedina sedmična prilika da sjednu i zajedno popiju kahvu poslije džume, je za mene osobno nezamjenljiva stvar.
Raznolika predavanja vrhunskih učenjaka - DA, ali hutba? Jok..
Ja ne velim da je to tvoj stav, ti ovo samo prenosis i pretpostavljam da si negdje pronasao kako je ovo zvanicna strategija "islamskog religijskog sistema".
Ako je tako, a ja sam sve vise uvjeren da jeste, onda smo mi identificirali kljucni problem islama, pogotovo u situaciji multireligijskih društava kakvo je nase.
budimo iskreni, problem islama je najcesce u njegovoj identifikaciji sa zaostaloscu.
Naravno imamo i sjajnih primjera kako se radi o predrasudama i kako se i islam moze manifestovati u formi vrhunske umjetnosti, nauke i tehnologije.
Ali nazalost vise je primjera poput Bukovice. Taj slucaj je upravo rezultat ove matrice - nepismenom narodu - nepismen hodza! A zasto ? Zasto se ne ugledamo na katolicki model gdje se vrhunski obrazovani svecenici salju u zabiti. To im, poznato je, nije jedina zrtva, ali upravo u tom ZRTVOVANJU svecenik pokazuje svoju vrhunsku poboznost i svoju posebnu zadacu. Uostalom imamo koliko hoces sjajnih primjera gdje jedan ambiciozan i obrazovan katolicki (ovo nije slucaj sa pravoslavcima) svecenik pokrene cijelu zupu i nepismene mjestane ucini gradjanima.
Uh, ovdje si me bas ubo i ovome bih mogao hiljadu konkretnih primjera navesti
Mogao bih i ovom tvom tumacenju dzume kao formi okupljanja i rjesavanja nekih zivotnih problema.
Vidis, mislim da je to problematika koja se tice svih, ne samo muslimana. Ja zaista osjetim da se neki kljucni dogovori, koji se ticu svih nas, upravo desavaju na takvim mjestima.
A to nije u redu.
- Nekako s proljeća
#12 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
I šta se desi kada nestane konekcije?
-
andrija2007
#13 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Ugasiš kompjuter!Nekako s proljeća wrote:![]()
- mali Ninja
#14 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
guma se odgadja za subotuNekako s proljeća wrote:![]()
- arzuhal
#15 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Ti, očito, ne poznaješ dovoljno islam.softly wrote:
Ovo sto sam naglasio u tvom odgovoru - pa to je SRASNO !
Ja ne velim da je to tvoj stav, ti ovo samo prenosis i pretpostavljam da si negdje pronasao kako je ovo zvanicna strategija "islamskog religijskog sistema".
Ako je tako, a ja sam sve vise uvjeren da jeste, onda smo mi identificirali kljucni problem islama, pogotovo u situaciji multireligijskih društava kakvo je nase.
budimo iskreni, problem islama je najcesce u njegovoj identifikaciji sa zaostaloscu.
Naravno imamo i sjajnih primjera kako se radi o predrasudama i kako se i islam moze manifestovati u formi vrhunske umjetnosti, nauke i tehnologije.
Hoću da te podsjetim da je najveći dio djelatnog islama okrenut ka čovjeku, ka zajednici i društvu. Pa sam Poslanik, alejhi-selam, je govorio da nemjerljivo vrednije dobro djelo, kod Boga, ono kada čovjek izađe u susret onome kome je potreban, nastojeći da riješi neki problem, nego da provede dva mjeseca u povučenosti obavljajući molitvu. I govorio je najbolji čovjek onaj koji najviše koristi zajednici. I bezbroj uputa te vrste.
A sa onim polupismenim ljudima i njima primjerenim hodžom (koristeći se tim izrazom jer si ga ti prvi upotrebio), niti sam mislio bukvalno niti sam prenio od nekoga kao dijela strategije islamskog rligijskog sistema, već ti, bolan ne bio, govorim o samom Životu kao takvom!
Ti tako lakonski pojednostavljuješ sam život i sve okolnosti, a to ne ide. Imam mora biti, kao što rekoh, upoznat sa situacijom u svom konkretnom džematu i uzimati sve činjenice u obzir. Kada je jedan od najvećih živućih islamskih učenjaka, dr. Jusuf Karadawi napisao knjigu ''Halal i haram u islamu'', bio je napadnut od strane nekih muslimanskih krugova iz arapskih zemalja da on u toj knjizi pronalazi rješenja za praktični život muslimana koja su nedopustiva (neki su pošprdno njegovu knjgu nazvali ''Halal i halal u islamu'', jer on, kao, sve dozovoljava). A on im je odgovorio: ''Ja sam ta rješenja ponudio za muslimane koji žive u zapadnom svijetu i koji se susreću sa problemima sa kojima se ne susreće muslimani Saudi Arabije ili Irana!''
Nadalje, imam ne treba džemat prilagođavati sebi (ma koliko bio obrazovan), nego se u dobroj mjeri treba prilagoditi sastavu džemata, e da bi što bolje dopro do tih ljudi i onda ih prilagođavao islamu.
Ti možeš imati vrhunskog teologa koji zna dobro da priča, ali se ne zna ophoditi sa ljudima na najbolji način. Ponekad prosječno obrazovan imam uradi više stvari, u samom kontaktu sa običnim narodom, nego najučeniji profesor islamskih nauka sa katedre. Primjera je bezbroj a svi ukazuju na raznolikost okolnosti koje živimo.
TREBA IMAT NA UMU OKOLNOSTI.
- ljubav_aha
#16 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
raja,vlro je tesko predvijdeti nesto sto ce mozda biti sasvim uobicajeno do kraja ovog vj. ili narednog vj., ali sam sigurna da ce se mnogi upitati kao i autor teme,iz mnogih ralzoga,prakticnih,pa i negativnih takodjer
- softly
#17 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Slazem se sa tobom da ne poznajem islam kao ti. Nije neko opravdanje, ali ja takvo "udubljivanje u jedan segment" i ne zelim jer zelim da sacuvam siri rakurs.arzuhal wrote:Ti, očito, ne poznaješ dovoljno islam.softly wrote:
Ovo sto sam naglasio u tvom odgovoru - pa to je SRASNO !
Hoću da te podsjetim da je najveći dio djelatnog islama okrenut ka čovjeku, ka zajednici i društvu. Pa sam Poslanik, alejhi-selam, je govorio da nemjerljivo vrednije dobro djelo, kod Boga, ono kada čovjek izađe u susret onome kome je potreban, nastojeći da riješi neki problem, nego da provede dva mjeseca u povučenosti obavljajući molitvu. I govorio je najbolji čovjek onaj koji najviše koristi zajednici. I bezbroj uputa te vrste.
A sa onim polupismenim ljudima i njima primjerenim hodžom (koristeći se tim izrazom jer si ga ti prvi upotrebio), niti sam mislio bukvalno niti sam prenio od nekoga kao dijela strategije islamskog rligijskog sistema, već ti, bolan ne bio, govorim o samom Životu kao takvom!
Ti tako lakonski pojednostavljuješ sam život i sve okolnosti, a to ne ide. Imam mora biti, kao što rekoh, upoznat sa situacijom u svom konkretnom džematu i uzimati sve činjenice u obzir. Kada je jedan od najvećih živućih islamskih učenjaka, dr. Jusuf Karadawi napisao knjigu ''Halal i haram u islamu'', bio je napadnut od strane nekih muslimanskih krugova iz arapskih zemalja da on u toj knjizi pronalazi rješenja za praktični život muslimana koja su nedopustiva (neki su pošprdno njegovu knjgu nazvali ''Halal i halal u islamu'', jer on, kao, sve dozovoljava). A on im je odgovorio: ''Ja sam ta rješenja ponudio za muslimane koji žive u zapadnom svijetu i koji se susreću sa problemima sa kojima se ne susreće muslimani Saudi Arabije ili Irana!''
Nadalje, imam ne treba džemat prilagođavati sebi (ma koliko bio obrazovan), nego se u dobroj mjeri treba prilagoditi sastavu džemata, e da bi što bolje dopro do tih ljudi i onda ih prilagođavao islamu.
Ti možeš imati vrhunskog teologa koji zna dobro da priča, ali se ne zna ophoditi sa ljudima na najbolji način. Ponekad prosječno obrazovan imam uradi više stvari, u samom kontaktu sa običnim narodom, nego najučeniji profesor islamskih nauka sa katedre. Primjera je bezbroj a svi ukazuju na raznolikost okolnosti koje živimo.
TREBA IMAT NA UMU OKOLNOSTI.
Evo trenutno sam okupiran fenomenom "globalne mreze" - internetom. Mislim da nije rijec samo o jednoj tehnoloskoj novotariji vec o EVOLUCIONOJ FAZI covjecanstva koja ce imati dramaticne posljedice u apsolutno svim oblastima ukljucujuci i religiju. Opiranje tim procesima ih samo moze malkice usporiti ali nikako zaustaviti.
Ali da ne duljim, jako mi je zao sto ne samo potvrdjujes vec i OPRAVDAVAS neobrazovanosti imama kao njihovo "prilagodjavanje dzematu". To me podsjeca na cuvene rijeci tvoga poglavara - "kome ba da se mi prilagodjavamo..."
Zao mi je zbog toga, jer posljedice tog svjesnog zapustanja muslimanskog naroda su veoma vidljive.
- ljubav_aha
#18 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
softly,mislimm dan isi shavtio arzulah-a u vezi nepismenosti kako imama,tako i njegovih sljedbenika
iskreno receno,vlro malo ih je pismenih
iskreno receno,vlro malo ih je pismenih
- arzuhal
#19 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Žao je i meni.softly wrote: Ali da ne duljim, jako mi je zao sto ne samo potvrdjujes vec i OPRAVDAVAS neobrazovanosti imama kao njihovo "prilagodjavanje dzematu". To me podsjeca na cuvene rijeci tvoga poglavara - "kome ba da se mi prilagodjavamo..."
Zao mi je zbog toga, jer posljedice tog svjesnog zapustanja muslimanskog naroda su veoma vidljive.
Ti nemaš iskustva sa običnim ljudima koji su muslimani, koji idu na džume, a koji pripadaju različitim obrazovnim, socijalnim, ekonomskim i svim drugim nivoima (''Šta priča onaj mladi efendija!?'' - ''Kaže da je Bog transcedentan, ali ujedno i imanentan..'' -''Ja budale...'').
A pretpostavljam da nemaš iskustva i kontakta sa katolicima ili pravoslavcima u BiH, fakulteski obrazovanih ili sa osmoljetkom, urbanih i onih sa sela, imućnih i onih koji sastavljaju kraj sa krajem, itd..
To je sve život. Za mnoge tu stvari nije kriv ni islam, ni katoličanstvo ni pravoslavlje, nego nešto sasma drugo.
Ne znam ni što se upustih u ovo...Haj nek ti bude
- Zlata M.
#20 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
softly je napisao/la:
Ali da ne duljim, jako mi je zao sto ne samo potvrdjujes vec i OPRAVDAVAS neobrazovanosti imama kao njihovo "prilagodjavanje dzematu". To me podsjeca na cuvene rijeci tvoga poglavara - "kome ba da se mi prilagodjavamo..."
edit!
ma taman posla...
Last edited by Zlata M. on 16/12/2009 20:55, edited 1 time in total.
- viva_castro
#21 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Hahahahahahahah čuj "softly" hahahhahaha KRALJU! hahahhahaha još sliku stavio hahahhahahahaha
- Nekako s proljeća
#22 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Slazem se sa tobom da ne poznajem islam kao ti. Nije neko opravdanje, ali ja takvo "udubljivanje u jedan segment" i ne zelim jer zelim da sacuvam siri rakurs.
Evo trenutno sam okupiran fenomenom "globalne mreze" - internetom. Mislim da nije rijec samo o jednoj tehnoloskoj novotariji vec o EVOLUCIONOJ FAZI covjecanstva koja ce imati dramaticne posljedice u apsolutno svim oblastima ukljucujuci i religiju. Opiranje tim procesima ih samo moze malkice usporiti ali nikako zaustaviti.
Zao mi je zbog toga, jer posljedice tog svjesnog zapustanja muslimanskog naroda su veoma vidljive.[/quote]
Molim te , na jednostavan način sam ti pitanjem ''Šta se desi kada nestane konekcije'' dotakao samu suštinu a istovremeno ti ukazao na besmisao ''virtualne dimenzije u islamu''.Pokušat' ću još jednom da ti jednom činjenicom približim suštinu:
Bez prakse, islam je kao i svaka druga religija.A to ti pojednostavljeno znači, uslovljenost da''riječi djela prate ''....
I tako preko 14 vijekova....
P.S.
Petak je, globalno nedeljno( dzuma) okupljanje ti je dostupno...ono godišnje (hadz) od nekoliko miliona, jednom abd...
Zao mi je zbog toga, jer posljedice tog svjesnog zapustanja muslimanskog naroda su veoma vidljive.[/quote]
Molim te , na jednostavan način sam ti pitanjem ''Šta se desi kada nestane konekcije'' dotakao samu suštinu a istovremeno ti ukazao na besmisao ''virtualne dimenzije u islamu''.Pokušat' ću još jednom da ti jednom činjenicom približim suštinu:
Bez prakse, islam je kao i svaka druga religija.A to ti pojednostavljeno znači, uslovljenost da''riječi djela prate ''....
I tako preko 14 vijekova....
P.S.
Petak je, globalno nedeljno( dzuma) okupljanje ti je dostupno...ono godišnje (hadz) od nekoliko miliona, jednom abd...
- softly
#23 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
Podaci su nepouzdani, a li otprilike: zemlja je nastala prije 4,5 milijardi godina, zivot prije 570 miliona godina, covjek prije 150 000 godina...Nekako s proljeća wrote:...
I tako preko 14 vijekova....![]()
A islam traje tek (ili "vec") 1400 godina. I dzuma je uvijek petkom u dzamiji i na nju poziva mujezin sa munare.
"I to se ne smije mjenjati".
U redu, ali sta se desilo sa minaretom prije pola vijeka? - dobilo je zvucnik!
Ako je vec jedanput dopustena takva "modernizacija", kako se moze opravdati odbijanje narednih koje vrijeme donosi?
Ako je nekad u proslosti glas mujezina zamjenio zvucnik, zasto se sad vjernici ne bi pozivali na molitvu SMS-om ?
A zasto bi se na tome stalo ?
Komuniciramo preko interneta, ucimo preko interneta, igramo se preko interneta, radimo preko interneta...i zasto se tako ne bi i Bogu molili.
Cilj pravog muslimana je, valjda,- biti blize Bogu, a ne hodzi!
Kazem - valjda?!
- ljubav_aha
#24 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
cyber svijet vlada 21 vijekom,bit ce i dzemat virtuelan,kako se ne mozete uopste pomiriti sa tom cinjnicom
- idealnaM
#25 Re: Bogomolja buducnosti je virtuelna bogomolja !
softly wrote:Podaci su nepouzdani, a li otprilike: zemlja je nastala prije 4,5 milijardi godina, zivot prije 570 miliona godina, covjek prije 150 000 godina...Nekako s proljeća wrote:...
I tako preko 14 vijekova....![]()
A islam traje tek (ili "vec") 1400 godina. I dzuma je uvijek petkom u dzamiji i na nju poziva mujezin sa munare.
"I to se ne smije mjenjati".
U redu, ali sta se desilo sa minaretom prije pola vijeka? - dobilo je zvucnik!
Ako je vec jedanput dopustena takva "modernizacija", kako se moze opravdati odbijanje narednih koje vrijeme donosi?
Ako je nekad u proslosti glas mujezina zamjenio zvucnik, zasto se sad vjernici ne bi pozivali na molitvu SMS-om ?
A zasto bi se na tome stalo ?
Komuniciramo preko interneta, ucimo preko interneta, igramo se preko interneta, radimo preko interneta...i zasto se tako ne bi i Bogu molili.
Cilj pravog muslimana je, valjda,- biti blize Bogu, a ne hodzi!
Kazem - valjda?!
Nisi upoznat/a sa institucijama džume, ezana, molitve, imama, džemata, novotarije