"Sa svakom drogom treba znati kada treba prestati" = citat! Ili probati neku drugu "drogu", bolju, korisniju...
@pici
...i vozis se taxijem, jel? Da nije to trabl? ...
Laku noc,
Pozd
nikad_izvini wrote:U pravu si ako to što pišeš i valjda misliš, radiš iz Njemačke,V.Britanije ili bilo koje razvijenije "zapadne demokracije".Njih u suštini interesuje marko i mikro ekonomija.Nit ih zanima ko je u Parlamentnu, nit ih zanima ko im je premijer.Zašto bi ih zanimalo, nema potrebe za tim.Većina tih zemalja je riješila problem nacije, identiteta, ideologije i sl. gluposti kao što veliš.bihpatriot wrote:S obzirom da je ovo pod-forum politika, i s obzirom da je srz vecine forumskih tema (u sustini, kada se "otpakuje") ekonomska politika, ono sto mene interesuje jesu dvije stvari:
- Potencijal kojim raspolazemo
- Konkretan pristup tom potencijalu
Navescu par stvari koje su mi se zakacile za oko, onako, usputno:
- Primjecujem da od 33000 clanova na ovom forumu: "ima" onih koji su iz malih BiH gradica, vecih BiH grad-centara, a veliki broj i iz dijaspore; "ima" onih koji su SSS a i onih koji su VSS i to u razlicitim profesijama; "ima" onih koji su nezaposleni a i onih koji su zaposleni. Fokus ove misli je na to da je community globalna i siroko diferencirana.
- Kada prodjem od Katedrale do Centrala, ljeti, subotom, oko ponoci, primjecujem da su curke skuckane, momci utegnuti, izgledaju prelijepo. Tj. kada "prodaju sebe", sve je perfektno-"upakovano"!
- Nedavno mi bio brat iz USA, sa malim, ali prije nego sto ce doci trazio mi da prolunjam malo po trzinim centrima i potrazim te neke "USA" hapice i sl. gluposti za djecu - rezultat je bio da sve sto ima u trznim centrima u USA, ima i kod nas u BiH.
- Medjutim, primjecujem da vecina tih proizvoda je west-porijekla - nema originalnih domacih bosanskih proizvoda, od caja i hrane do programa na kasi. Nema onog cime su se nasi roditelji hranili ili nesto drugo...
- Imamo vojsku od 500 000 nezaposlenih, par desetina tisuca "obrazovanih" - na birou, ali s druge strane i pristup globalnom kapitalu, znanju, i komunikacijama.
- . . .
Cini mi se da sam bar malo priblizio usputnu misao koja me "mori", a mozda se rodi i neka konkretna ideja ili akcija, za pokretanje potencijala. Mislim, cini mi se nekako pametnije trositi energiju clanova foruma u smislu ovoga posta, nego "palamuditi" o nacionalnost na ovaj nacin-nacionalnost na onaj nacin, politicka stranka je dobra-nije dobra...
Diskusijom o politici (i svemu sto to ukljucuje, nac. identitet, stranke, ideologije, i sl. gluposti), sami sebi stavljamo omcu oko vrata koju nam politicki komesari serviraju. A u sustini nas interesuje (duboko vjerujem) samo mikro i makro ekonomija.
Eto, pozd.
P.S. A sad odo' raditi nesto konkretno
Da se vratimo malo u prošlost BiH.Naši preci su napravili sličnu grešku, nisu riješili ono što zoveš sličnim glupostima i šta bi?! Blagostanje pa klanje.Vjersko pitanje nije riješeno.Nacionalno pitanje nije riješeno i tako dugo vremena.Vjerovatno ih ni mi nećemo riješiti, ali možda nešto djecu možemo naučiti.Da ne ponavljaju greške naših roditelja, djedova i pradjedova. Ili treba da se pravimo blesavi, ne obaziremo se na politiku i .............Šta li će se desiti na ovim prostorima, pitam se?!
Da se vratimo malo u BiH realnost.Politika, politika i politika. Otvoriš frižider-politika.Hranu drže "naši političari" i nemaju tala da stimulišu domaću proizvodnju.Upališ auto-politika.Gorivo drže Hrvati.Država nema kapacitete terminala za rezerve goriva, zato imaju privatnici.Hoćeš da telefoniraš-politika. Telecom drže "naši političari".Lijepi monopol. I tako dalje.....bla,bla,bla,bla.
Jebo politiku, odoh da gledam Želju.Opet politika, nije naš red. Jebo klubove, gledam reprezentaciju-opet politika.Svi se udružili, našli se u IMT paroli. Tja, nema hajra od sporta, odoh biznisom da se bavim, ovaj, opet politika. Zgaziće te ako nemaš jakih veza, jal porezna, jal radna, jal finansijska inspekcija.Možda kakav konkurent u biznisu koji je istaknuti član stranke na vlasti. Da ne serem više, nema potrebe, valjda je jasno da je kod nas sve na direktan ili indirektan način vezano za politiku i to na onaj ljigavi način. Šta ćemo sad?! Da se pravimo blesavi ili da pokušamo nešto da promijenimo. Vjerovatno nećemo uspjeti, ali nećemo znati ako ne pokušamoMožda naša djeca, ako budu imali prilike i dobar odgoj isprave barem malo stanje stvari.I budu svjesna šta i ko ih okružuje, koga biraju i ko im radi o glavi.
Ako se ne baviš politikom, politika se bavi tobom.
PS Da se razumijemo, potpuno bih se slagao s tobom da živimo u malo uređenijoj državi.Pošto ne živimo![]()
![]()
![]()
Pričati samo o ekonomskom razvoju, marko i mikro ekonomiji u BiH,to je isto ko da krokodile učiš da jedu po bontonu, sa kašikom i viljuškom, bez lakta na stolu i da kad podrignu kažu, "izvinte"