Bog = ljubav a čovjeku ponudio samo patnju i bol

Rasprave o vjerskim temama.
Glumica

Post by Glumica »

Stvarno bih voljela vidjeti kakav je to vas zamisljeni svijet..u koje nema vjernika...niti vjere...u kojem nema etike koja je zasnovana na religijskim ucenjima (I VI TO ZNATE!!!)
da li su ta religijska ucenja zasnovana na nekim univerzalnim moralnim nacelima koja postoje u covjeku, vjerovao on ili ne u boga i ma koje vjere bio, ili su moralna nacela koja osjecamo u sebi samo produkt onoga sto smo naucili kroz religiju? sta tebi onako iskreno zvuci normalnije? logicnije?
covjek razlikuje dobro i zlo, bez obzira na religiju ili odbijanje religije...

a religija i VJERA nisu bas jednake stvari... samo onako kazem...
CiCiban

Post by CiCiban »

receno je da samo Bog zna ono sto je u srcima, tako da sve sto covjek u covjeku vidi, ovako sa strane, moze a i ne mora biti istina
a svaki od nas ima jednu savrsenu vagu u sebi.. (ona se zove savjest)
mi uvijek mozemo razlikovati dobro od losega, ali ponekad u zivotu nas stigne trenutak.. kada ne znamo koje od to dvoje da izaberemo .. to je iskusenje
i tesko da bi neko birao tada dobro iz ciste goodnes of the heart, i ako ih ima oni su rijetka vrsta

... hadis.. jedna zena.. mislim da je bila prostitutka cijelog zivota, za vrijeme velike vrucine je zastala pokraj bunara da uzme vode... i vidjela psa koji je od zedji grizao zemlju jadnik, a niko se na njega nije obazirao.. i tada je skinula svoju cipelu , zahvatila u nju vode iz bunara.. i dala psu da pije .. ona je jedan od stanovnika dzeneta
Teško je pitanje kako shvatiti boga koji stvarajući svet jedino radi čovjekove sreće dopušta da je najveći deo ljudskog roda nesretan!?
jednom je bio stvoren par... pred koji ne bjese stavljeno nista osim uzitka i ljepote.. ??? pa su opet bili nezahvalni.. :)
moze li se covjeku ugoditi?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Zox wrote:
zena wrote:
Zox wrote:
Ovo je jako nizak udarac.
Prvo, vjernici uvjek imaju taj neki pogled s visine, jer, zaboga, rekli su im da su oni jedini obdareni razumom. Sto je smijesno, sudeci po broju vjernika-fanatika sa iskrivljenom slikom stvarnosti (ne generalizujem, samo kazem da mozda nisu BAS SVI obdareni razumom).
Drugo, grijesis kad negiras ateisticku etiku. Ona postoji, itekako, a nije cak ni uslovljena strahom od kazne.
Trece, Hitler je bio vjernik. Njegova vojska je sama sebe zvala KRSTASKOM vojskom, u borbi protiv jevreja.
VJERSKE borbe TOG ISTOG TIPA se nastavljaju i danas. Pitanje je vremena kad ce se opet izgraditi nove plinske komore. Za jevreje, krscane ili muslimane, svejedno. U svakom slucaju, malo je vjerovatno da ce ih graditi ateisti.
E vidis..Zox...tako se osjecaju vjernici, kada ih se konstantno optuzuje da je njihova vjera kriva za sva zla na svijetu...ratove, bijedu, neimastinu, bolesti, siromastvo... Kao da nema vjere sve bi bilo potamam...
- Zivim za dan kada ce ljudi razumijeti jedni druge...
- Zao mi je sto ljudi ne vole sebe ni druge...
- Zalostim se nad tudjim bolom i patnjom...
- Raduje me tudja sreca...
- Sanjam bolji svijet...
- Vjerujem ljudima...
- Vjerujem u Boga...
Naravno da nije kriva za sva zla na svijetu.
Ali odbacivanje BILO KAKVE odgovornosti vjere je jednako konstantna pojava kao i njeno pretjerano okrivljivanje.
Oba stava su prilicno daleko od istine.
Ostatak posta, ovaj sa crticama, potpisujem.
Lijepo receno...svi smo mi odgovorni, utoliko, kao rece Balas "krivi smo mi sto smo ih pustili"...Ja vjerujem u Boga, i mislim da sam zbog toga bolja prema drugima, cesto i prema sebi...nositi "zutu" traku, poslije ovih vasih postova, ucinilo mi se besmislenim, jer sta sam to ja ako ljudi s kojima dijelim prostor, s kojima radim i doruckujem u meni vide nekog malog Hitlera, koji je moguci graditelj plinskih komora (i dalje tvrdim da onaj ko vjeruje u Boga i odgovornost za svoja djela nije gradio plinske komore)...Zapanjena sam cinjenicom da su neki ljudi u stanju svo smece svijeta pripisati vjeri (pa cak i Hitlera, koji je btw, izrastao na idejama tipa "Ubili smo Boga", ili kako se to kod nas vec prevodi, "Bog je mrtav" ..) Malo je falilo da i Staljin, Castro i ini...(koji su nastavili gdje je Hitler stao) dobiju poene na nekoj kvazi-reigijskoj pripadnosti po rođenju...
Bojim se svijeta u kojem zivim... Voljela bih da malo manje optuzujemo jedni druge i zajedno ucinimo ovaj svijet boljim mjestom za zivljenje svima nama...
sandy

Post by sandy »

ja sam totalni ateista
i vjerujem samo u ljubav, srecu i dostojanstvo
i trudim se da živim u ljubavi i sreći i dostajanstvu
i nezamaram se politikom, bogom x,y,z i koje ste već sve nabrajali
i ova je tema zamorna za moj mozak
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

rekao bih ja sta mislim o bogu ali me strah banovanja
:D :D :D :D
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote:Drugo, grijesis kad negiras ateisticku etiku. Ona postoji, itekako, a nije cak ni uslovljena strahom od kazne.
Zox, mozda si ti pogresno postavio svoju definiciju.
Zox wrote:Trece, Hitler je bio vjernik. Njegova vojska je sama sebe zvala KRSTASKOM vojskom, u borbi protiv jevreja.
VJERSKE borbe TOG ISTOG TIPA se nastavljaju i danas. Pitanje je vremena kad ce se opet izgraditi nove plinske komore. Za jevreje, krscane ili muslimane, svejedno. U svakom slucaju, malo je vjerovatno da ce ih graditi ateisti.
Koliko su Hitler i njegova vojska radili u skladu sa Biblijom koja je fundament njegove religije?? Religiju ne treba ocjenjivati kroz bolesne likove koji sami sebe stave ispred religije i proglase sami sebe za nekoga ko radi u interesu iste. To sto je Hitler radio, pa cak i ako je imao pomoc katolicke crkve za sve to, meni moze samo reci da su i jedni i drugi radili u suprotnosti sa Knjigom koja bi trebala biti "ustav" njihove vjere.
progDVB

Post by progDVB »

wels wrote:Problem covjecanstva je u organizovanim religijskim intitucijama ciji je cilj sirenje samo vlastitog vjerovanja uslijed cega dolazi do ne rijetkih konfrontacija medju ljudima i drzavama.

To je zlo civjecanstva, a nikako vjerovanje pojedinca u boga.
Institucije i treba da budu organizovane, ako ne zelimo haos u sistemu...koliko ja vidim, ovdje je konfrontacija izmedju teista i ateista...ko je u ovom slucaju ta "institucija" koja konfrontira ljude, a koja se takodjer moze shvatiti kao zlo covjecanstva. Kako nauciti teiste i ateiste da zive jedni pored drugih i da se uzajamno uvazavaju??
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote: Prvo, vjernici uvjek imaju taj neki pogled s visine, jer, zaboga, rekli su im da su oni jedini obdareni razumom.
Citajuci mnoge komentare sa religije, ovakav stav bih pripisao mnogim koji se deklarisu kao teisti.
progDVB

Post by progDVB »

komi wrote: NE TREBA MI bog DA BIH BIO DOBAR I HUMAN
niti ću ikada snimati klanje nevjernika
Naravno. Nikome nije potreban Bog da bi bio dobar. Ko samo tako dozivljava religiju, na pogresnom je putu. Snimanje klanja nevjernika, silovanje pokrivenih zena i ostalo, najmanje ima veze sa religijom, i za mene je prica o tim ljudima i vjernicima, mijesanje krusaka i jabuka, sto bas i nije cest slucaj ovdje.
komi wrote: većina ratova se vodi zbog vjerskih dogmi a nijedan se rat nije vodio zbog ateističkih dogmi (PRAVIH ATEISTIČKIH DOGMI OVDJE NE SPOMINJITE RAZNE STALJINOVE IDEOLOGIJE)
Vecinu ratova vode oni koji se najmanje boje Boga, i koji najmanje razmisljaju o tome koliko je "Bogu milo to sto rade". Velika vecina ratova nije vodjena ni zbog teizma ni zbog ateizma, nego zbog prosirenja teritorija, a to sto su pobjednici donosili sa sobom i svoju religiju, to je u velikoj vecini slucajeva bila posljedica a ne uzrok.
Vecina ratova je bila osvajackog a ne vjerskog karaktera.
Zasto ne uzimati i Staljina kao jedan od primjera?? Zasto ga unaprijed iskljucivati??
Zox

Post by Zox »

progDVB wrote:
Zox wrote:Drugo, grijesis kad negiras ateisticku etiku. Ona postoji, itekako, a nije cak ni uslovljena strahom od kazne.
Zox, mozda si ti pogresno postavio svoju definiciju.
Zox wrote:Trece, Hitler je bio vjernik. Njegova vojska je sama sebe zvala KRSTASKOM vojskom, u borbi protiv jevreja.
Koliko su Hitler i njegova vojska radili u skladu sa Biblijom koja je fundament njegove religije?? Religiju ne treba ocjenjivati kroz bolesne likove koji sami sebe stave ispred religije i proglase sami sebe za nekoga ko radi u interesu iste. To sto je Hitler radio, pa cak i ako je imao pomoc katolicke crkve za sve to, meni moze samo reci da su i jedni i drugi radili u suprotnosti sa Knjigom koja bi trebala biti "ustav" njihove vjere.
Da, na forumu je cesto problem upravo u definicijama.
Definicija ateisticke etike postoji, malo je poduza ali, ukratko, obuhvata sljedece pojmove (pazi, ovo ne laskam sam sebi, meni kao i mnogima fale gotovo sve sto cu sad nabrojati): metafizicka sloboda, intelektualna tolerancija, materijalna odgovornost i, najvaznije, tzv. utilitaristicki altruizam.
Naravno da religiju ne treba osudjivati kroz bolesne eksponente, kao ni bilo koju drugu zajednicu. Moj zakljucak je samo taj da nije SAV razum na jednoj a SVA patologija na drugoj strani.
Jos nesto, kad docekam da OSTALI religijski eksponenti DECIDNO osude bolesne elemente iz svoje zajednice bicu jos spremniji da prihvatim eticku funkciju religije. Dok god srpska pravoslavna crkva bude stitila ratne zlocince, dok god katolicka crkva ne razjasni vjekovne tamne mrlje i dok god islamska zajednica ne objasni svoj stav prema demokratiji, razluci politicke ciljeve od vjerskih i JASNO, bez demagogije osudi teroristicke napade dozvolicu sebi da ako nista ateisticku i vjersku etiku stavim na isti nivo.
Bez ikakve zelje za provociranjem, nije mi jasno kako je nesto tako savrseno kao Bozija rijec ostavilo toliku marginu za zloupotrebu, posebno ako znamo da je zloupotreba tih knjiga stalna pojava vec vijekovima.
Zox

Post by Zox »

progDVB wrote:
Zox wrote: Prvo, vjernici uvjek imaju taj neki pogled s visine, jer, zaboga, rekli su im da su oni jedini obdareni razumom.
Citajuci mnoge komentare sa religije, ovakav stav bih pripisao mnogim koji se deklarisu kao teisti.
Slazem se. Kad bolje razmislim, ovo je vjerovatno tipicno za covjeka kao jedinku, bez ikakvih vjerskih ili drustvenih implikacija.
progDVB

Post by progDVB »

komi wrote: kakvi se danas ratovi vode: KO VJERUJE U PRAVIJEG boga
laden vjeruje u alaha a buš u dolar
:lol: :lol:
Da Bin Laden vjeruje u Allaha dz.s. mislis li da bi imao savjesti da pobije onolike ljude u onim neboderima?
Truba

Post by Truba »

staljin je bio na studiju teologije
8) 8) 8)
progDVB

Post by progDVB »

komi wrote:staljin je bio na studiju teologije
8) 8) 8)
OK...ja ni jednog ni drugog ne smatram vjernicima...a ti?
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote: Definicija ateisticke etike postoji, malo je poduza ali, ukratko, obuhvata sljedece pojmove (pazi, ovo ne laskam sam sebi, meni kao i mnogima fale gotovo sve sto cu sad nabrojati): metafizicka sloboda, intelektualna tolerancija, materijalna odgovornost i, najvaznije, tzv. utilitaristicki altruizam..
Zox, ovo sto si napisao je prelijepo. Kada bi se svi ateisti smjestili unutar ove definicije, mi bismo vec sada zivjeli onako kako teisti kazu da se zivi u Raju.
Moram da napomenem da mi je drazi utilitarizam po Benthamu, nego po Jheringu, i kada spominjes utilitarizam, podrazumjevam da si mislio na glediste ovog prvog.
Zox, da li sve ovo moze biti zadovoljeno i u varijanti da postoje i ljudi koji vjeruju u Boga?
Zox wrote: Naravno da religiju ne treba osudjivati kroz bolesne eksponente, kao ni bilo koju drugu zajednicu. Moj zakljucak je samo taj da nije SAV razum na jednoj a SVA patologija na drugoj strani.
Potpuno si u pravu, zato nisam ni htio da se nadovezujem na ono gore, da se ne mogu bas svi ateisti prepoznati u gornjoj definiciji (kao ni svi teisti). Ja svu odgovornost posmatram individualno. Kroz postupke pojedinaca, ne ocjenjujem kompletne religije, ili kompletne ideje komunizma npr i sl. Ljudi su kroz vjekove pokazali da su sposobni da upropaste i najbolje ideje. Zato je objektivno posmatrano, definicija koju si gore naveo, jos uvijek u domenu utopistickih ocekivanja boljeg sutra.
Zox wrote: Jos nesto, kad docekam da OSTALI religijski eksponenti DECIDNO osude bolesne elemente iz svoje zajednice bicu jos spremniji da prihvatim eticku funkciju religije. Dok god srpska pravoslavna crkva bude stitila ratne zlocince, dok god katolicka crkva ne razjasni vjekovne tamne mrlje i dok god islamska zajednica ne objasni svoj stav prema demokratiji, razluci politicke ciljeve od vjerskih i JASNO, bez demagogije osudi teroristicke napade dozvolicu sebi da ako nista ateisticku i vjersku etiku stavim na isti nivo.
Neki su odudili i distancirali se od gore navedenih stvari, ali ja ti opet navodim svoj stav, ja o religiji ne sudim na osnovu ljudi nego na osnovu vjerskih knjiga. To sto neko ne primjenjuje neke stvari onako kako bi trebao da primjenjuje, ne treba da znaci da ne valja religija nego ljudi.
Zox wrote: Bez ikakve zelje za provociranjem, nije mi jasno kako je nesto tako savrseno kao Bozija rijec ostavilo toliku marginu za zloupotrebu, posebno ako znamo da je zloupotreba tih knjiga stalna pojava vec vijekovima.
Zox...postoji li stvar koju covjek nije zloupotrijebio? Vjerski posmatrano, bas kao sto je Ciciban u jednom od svojih ranijih komentara navela, ljudi su zivjeli u Raju, imali su sve, a opet nisu bili zadovoljni. Vjerski posmatrano, ovaj svijet je nesto kao odvajanje zita od kukolja. Ako neko sebe svojim postupcima trpa u kukolj, ne moram i ja sebe. Neka svako radi po svojoj vlastitoj savjesti.
Jednom je Zena postavila jednu lijepu dilemu pred nas, koja mi cesto padne na pamet, a ona glasi...ako ja svoj zivot provedem vjerujuci u Boga, i umrem zajedno sa onim ko u Njega nije nikada vjerovao, sta se desava?...nista, samo cemo zajedno biti ukpani i to je sve...ali sta ako Boga ima? Ja zato i pokusavam da proucavam knjige bez toga da unaprijed odbacujem stvari koje su u njima napisane, nego ih izlazem analizi. Neke odgovore sam nasao, ali moram priznati, jos uvijek ne sve.
wels

Post by wels »

...to je sve...ali sta ako Boga ima? Ja zato i pokusavam da proucavam knjige bez toga da unaprijed odbacujem stvari koje su u njima napisane, nego ih izlazem analizi...

Budi dobar,posten, ne cini zlo i ako boga ima nece te odbaciti niti kazniti.

Zar su potrebna sva ta silna izucavanja da bi se to postiglo.
Zar su nam potrebne bilo kakve institucije da bi bili posteni i ne cinili drugom lose.

Zar su nam potrebni svi ti silni,da kazem obredi,ta raznorazna pravila ponasanja koje propisuju razlicite religije na razlicite nacine.

Zar je uistinu potrebno da sve to naucimo da bi se "svidjeli" bogu?

Sta ako ucimo pogreasna pravila?

Zar nije dovoljno biti posten i ne ciniti zlo da bi eventualno imali "prolaz u vjecna lovista"
progDVB

Post by progDVB »

Wels...ja o vjerskim institucijama ne zelim da razgovaram niti me one zanimaju. Ako si pratio moje komentare, ja uvijek razdvajam covjeka i institucije koje je covjek organizovao, od knjiga koje su Bozije objave.
Da bismo bili dobri i posteni, nije nam potrebna knjiga. Dovoljno je da imamo karakter, i da nas roditelji na vrijeme usmjere na pravi put, mada ni ta prica ne funkcionise ispravno bas svaki put. Zato su nam valjda potrebni policija, zakoni, anti-teroristicki timovi, zatvori, sudstvo i sl.
Ti mozda religiju posmatras kroz tih nekoliko nacela, ali ja pokusavam da je posmatram malo sire.
S obzirom na tvoj stav, mogu zakljuciti da si ti ateista, i zato me i ne iznenadjuje da ti te stvari posmatras samo kroz prizmu ovih nekoliko pobrojanih stvari, koje vjerovatno i jesu razlog da si sebe odredio u ateistickom smjeru.
Pokusat' cu da se nadovezem na dio mog komentara koji si prokomentarisao. Dakle...stali smo kod onoga "sta ako ima Boga".
Ako Ga nema, dakle svi zavrsavamo isto, ali ako Ga ima, a cijelo vrijeme Ga negiramo i prkosimo Mu, sta onda? Mene upravo to "sta ako Ga ima" navodi na to da pokusam kroz citanje nekih knjiga doci do odgovora koliko je ispravno vjerovati u Njegovo postojanje. Kur'an ima dosta stvari koje covjeka navedu da se malo zamisli. Ukoliko ga bilo ko pokusa ozbiljno procitati, mislim da ce barem djelomicno promijeniti svoja ranija stanovista. Na jednoj drugoj temi na ovom istom forumu sam kopirao neke tekstove koji su me naveli da se zapitam kako je covjek mogao da sa velikom preciznoscu napise neke stvari u Kur'anu, osim ako mu "neko nije pomogao". Koliko sam uspio da procitam u nekim drugim knjigama, i neki ljudi iz oblasti koje u nekim svojim dijelovima "obradjuje" Kur'an, nisu mogli naci odgovor kako je to moglo u to vrijeme biti objavljeno u Kur'anu, i to sa tolikom preciznoscu, i postavljali su isto pitanje kao i ja sebi.
kame

Post by kame »

Komi, koliko znam, nije tacno da je Staljin zavsio fakultet teoloskih nauka. Zavrsio je bogoslovsku gimnaziju.
nikita

Post by nikita »

Kame Staljin se ucio prvo u Goriskoj duhovnoj skoli, kasnije u Tifiliskoj pravoslavnoj seminariji, odakle je kasnije izbacen zbog ucesca u marksistickim krugovima...

A bogoslovija je bogoslovija tu se raja uce za popove :D
Truba

Post by Truba »

eto jesm li dobro rekao 8)
zanzibar

Post by zanzibar »

Teško je pitanje kako shvatiti boga koji stvarajući svet jedino radi čovjekove sreće dopušta da je najveći deo ljudskog roda nesretan!?
Smatram da svako ima pravo da vjeruje ili ne. Ali bih postavio pitanje na pitanje: Sta je istinska sreca? Ima li je na ovom svijetu?
Post Reply