Zox wrote: Definicija ateisticke etike postoji, malo je poduza ali, ukratko, obuhvata sljedece pojmove (pazi, ovo ne laskam sam sebi, meni kao i mnogima fale gotovo sve sto cu sad nabrojati): metafizicka sloboda, intelektualna tolerancija, materijalna odgovornost i, najvaznije, tzv. utilitaristicki altruizam..
Zox, ovo sto si napisao je prelijepo. Kada bi se svi ateisti smjestili unutar ove definicije, mi bismo vec sada zivjeli onako kako teisti kazu da se zivi u Raju.
Moram da napomenem da mi je drazi utilitarizam po Benthamu, nego po Jheringu, i kada spominjes utilitarizam, podrazumjevam da si mislio na glediste ovog prvog.
Zox, da li sve ovo moze biti zadovoljeno i u varijanti da postoje i ljudi koji vjeruju u Boga?
Zox wrote: Naravno da religiju ne treba osudjivati kroz bolesne eksponente, kao ni bilo koju drugu zajednicu. Moj zakljucak je samo taj da nije SAV razum na jednoj a SVA patologija na drugoj strani.
Potpuno si u pravu, zato nisam ni htio da se nadovezujem na ono gore, da se ne mogu bas svi ateisti prepoznati u gornjoj definiciji (kao ni svi teisti). Ja svu odgovornost posmatram individualno. Kroz postupke pojedinaca, ne ocjenjujem kompletne religije, ili kompletne ideje komunizma npr i sl. Ljudi su kroz vjekove pokazali da su sposobni da upropaste i najbolje ideje. Zato je objektivno posmatrano, definicija koju si gore naveo, jos uvijek u domenu utopistickih ocekivanja boljeg sutra.
Zox wrote: Jos nesto, kad docekam da OSTALI religijski eksponenti DECIDNO osude bolesne elemente iz svoje zajednice bicu jos spremniji da prihvatim eticku funkciju religije. Dok god srpska pravoslavna crkva bude stitila ratne zlocince, dok god katolicka crkva ne razjasni vjekovne tamne mrlje i dok god islamska zajednica ne objasni svoj stav prema demokratiji, razluci politicke ciljeve od vjerskih i JASNO, bez demagogije osudi teroristicke napade dozvolicu sebi da ako nista ateisticku i vjersku etiku stavim na isti nivo.
Neki su odudili i distancirali se od gore navedenih stvari, ali ja ti opet navodim svoj stav, ja o religiji ne sudim na osnovu ljudi nego na osnovu vjerskih knjiga. To sto neko ne primjenjuje neke stvari onako kako bi trebao da primjenjuje, ne treba da znaci da ne valja religija nego ljudi.
Zox wrote: Bez ikakve zelje za provociranjem, nije mi jasno kako je nesto tako savrseno kao Bozija rijec ostavilo toliku marginu za zloupotrebu, posebno ako znamo da je zloupotreba tih knjiga stalna pojava vec vijekovima.
Zox...postoji li stvar koju covjek nije zloupotrijebio? Vjerski posmatrano, bas kao sto je Ciciban u jednom od svojih ranijih komentara navela, ljudi su zivjeli u Raju, imali su sve, a opet nisu bili zadovoljni. Vjerski posmatrano, ovaj svijet je nesto kao odvajanje zita od kukolja. Ako neko sebe svojim postupcima trpa u kukolj, ne moram i ja sebe. Neka svako radi po svojoj vlastitoj savjesti.
Jednom je Zena postavila jednu lijepu dilemu pred nas, koja mi cesto padne na pamet, a ona glasi...ako ja svoj zivot provedem vjerujuci u Boga, i umrem zajedno sa onim ko u Njega nije nikada vjerovao, sta se desava?...nista, samo cemo zajedno biti ukpani i to je sve...ali sta ako Boga ima? Ja zato i pokusavam da proucavam knjige bez toga da unaprijed odbacujem stvari koje su u njima napisane, nego ih izlazem analizi. Neke odgovore sam nasao, ali moram priznati, jos uvijek ne sve.