Sve uglavnom portretiraju boga kao jako ozbiljno bice. (cak su i proroci i poslanici bizji uglavnom portretirani kao smrtno ozbiljni ljudi sto mi je onako blago receno cudno)
Ako uzmemo u obzir to kako te popularne monoteisticke religije vide boga i kako mu pridodaju neke osobine kao sto je npr. ljutnja - odnosi se na kaznjavanje nas kad ga ne slavimo dovoljno il kad na neki nacin zgrijesimo, samilost i dobrota i slicne neke osobine ili cak i sujeta.
S druge strane kaze se da je smisao za humor odlika inteligentnih ljudi, bog je bezgranicno inteligentan, dakle to mu ide u prilog, jos jedna stvar koja mu ide u priloge jeste to da je svemoguc odnosno da ne moze pogrijesiti, dakle svaka sala mu je sigurna, ishod svake sale mu je unaprijed vidljiv, ne moze zabrljati. Plus humor i smijeh su pozitivne, dobre stvari. Eh jos mislim da se komotno svako od nas moze sjetiti trenutka u zivotu kad je mislio da se neko sali s njim, ne mislim na neke nesrece i sl. nego na situacije kad vam se nesto neobicno desi, kad mislite da ste mozda u skrivenoj kameri pa se i sami nasmijete nakon tog dogadjaja- Eh et, je li moguce da se bog ponekad sali ai ako se sali sto se sali?
OVo bi bilo psomatranje s stajalista popularnih monoteistickih religija, cisto da se zna, ne zastupam ni jednu