Body Modification-Taboo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

azurna_obala

#1 Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

Ne znam da li je tema na pravom mjestu, ako nije neka je adminitracija premjesti na odgovarajući pdf.
Sinoć, a i nekad ranije sam na National Geographic gledala emisiju o Body modificaton-taboo, tačnije o različitim vrstama tetoviranja, bušenja tijela, raznoraznim uljepšavanjima, koja što se mene tiče graniče sa ludošću. Osim onih tradicionalnih, npr. u Tajlandu gdje žene oko vrata nose prstenove, kako bi izdužile vrat :shock: ...

Ali ono što me je najviše, ali doslovno potreslo i šokiralo jeste tetoviranje oka...Oni koji su gledali, znaće o čemu pričam. Čovjek bez ikakvog medicinskog obrazovanja, na svinjama usavršava tetoviranje oka...znači rizikuje da izgubi vid, da mu probuši oko, infekciju...a uz to još, nakon takvog zahvata nema povratka, boja iz oka se ne može povratiti, znači tetovaža za sva vremena.
Pored toga, tu su i oni koji ugrađuju rogove i metalne šiljke na glavu, i strašno izgledaju.
Bilo je još svega, poput žene (71. godina), koja nosi korzet 25 godina, 24/7, čiji je obim struka 38 cm :roll:
Šta vi mislite o svemu ovome? Ima li kod nas pristalica ekstremnog uljepšavanja (ako se to tako može nazvati)?

[youtube]http://tetovaze.info/tetovaze-video/tetoviranje-oka/[/youtube]
alica.k

#2 Re: Body Modification-Taboo

Post by alica.k »

mislim da je to licni izbor.
sve sto nije uobicajeno je tesko prihvatiljivo u drustvu.
RedJohn

#3 Re: Body Modification-Taboo

Post by RedJohn »

Ništa to nije pogledaj ovo... :shock:
(Ne Preporučujem gledanje onima koji Jedu,ili kojima se smuči od krvi)
Image
azurna_obala

#4 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

Svakako da je stvar ličnog izbora, ali ne znam šta čovjek mora imati u glavi da bi takvo nešto palo na pamet, da tetovira oko. Ljudi se slijepi rađaju, skupljaju pare za operacije kako bi imali vid, a neko iz čista mira rizikuje svoj vlastiti zdrav vid. To je strašno.
harač

#5 Re: Body Modification-Taboo

Post by harač »

strašno... gledao sam na Discoveryu dječaci nekog plemena u Africi ritualno se sijeku žiletom po čitavom tijelu da imitiraju šare krokodila [možda se radi o istoj emisiji]... horror

p.s. i usput, je*ala je palma... nema mi ništa gore nego kad se neko i podvrgne ovako nečemu i onda stavi na sebe drvo ili leptira. al' o ukusima se ne raspravlja
Last edited by harač on 12/02/2012 21:31, edited 1 time in total.
azurna_obala

#6 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

@RedJohn

:shock:
Ambrozija

#7 Re: Body Modification-Taboo

Post by Ambrozija »

Gledala sam to davno, sokantno. I neki momak koji je istetovirao kompletno tijelo, od glave do pete, u puzzle. I kao svaki put kad je u depresiji popuni jedno prazno polje puzzle, plavom bojom.
Ili ona zena koja ima iznad 60-70 godina i nosi korzete svaki dan, a omjer struka joj je manji oko 30cm-40cm i ona to smatra ljepotom.

EDIT: Tek sam procitala da si o toj zeni vec pisala :D
RedJohn

#8 Re: Body Modification-Taboo

Post by RedJohn »

Ma ja sam negdje gledao ovo sa žiletom ,ali na prsima nesto u fazonu ovoga

Image
Meni se stomak okrenuo za 180° :shock: Kako žiletom joj reže prsa :shock:
RedJohn

#9 Re: Body Modification-Taboo

Post by RedJohn »

http://www.google.de/search?pq=ne+prepo ... sgbi7PjADA

Evo vam ljudi jos tih tetovaža ,naziv "Tetovaže" je "Scarification"
Ambrozija

#10 Re: Body Modification-Taboo

Post by Ambrozija »

Mi to ne mozemo shvatiti, ali tim ljudima to ocito predstavlja neku vrstu zadovoljstva, meni je s druge strane totalno nenormalno. Kako neko sebi moze dozvoliti da ga rezu ziletom :shock:

ili ovo:

Image

Image
Ambrozija

#11 Re: Body Modification-Taboo

Post by Ambrozija »

Ovo je ta zena o kojoj sam govorila:

Image
RedJohn

#12 Re: Body Modification-Taboo

Post by RedJohn »

@Ambrozija Neznam za ove sa Žiletom šta se njima dešava u glavi ,ali ovi što se od glave do pete tetoviraju ,ja mislim da to dolazi još iz djetinstva ,neka trauma ili nešta pa se kao "sakriju" ispod tih tetovaža ,ili su samo otkačeni! :D

@azurna_obala :thumbup: Tema
azurna_obala

#13 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

Image
Image

Ili kad jezik razrežu....

Možda sam ja staromodna, zaostala, ali me zaista zanima zašto ovo ljudi sebi rade?! Ako kažem svjesno rade, bojim se da ovo baš i nije svjesno, to je čak i najmanje svjesno. Jednostavno ne razumijem :?
Ambrozija

#14 Re: Body Modification-Taboo

Post by Ambrozija »

RedJohn wrote:@Ambrozija Neznam za ove sa Žiletom šta se njima dešava u glavi ,ali ovi što se od glave do pete tetoviraju ,ja mislim da to dolazi još iz djetinstva ,neka trauma ili nešta pa se kao "sakriju" ispod tih tetovaža ,ili su samo otkačeni! :D

@azurna_obala :thumbup: Tema
Slazem se u potpunosti. To je samo maska ili ograda iza koje pokusavaju da se sakriju, problem je mnogo dublji.

i slazem se, tema je :thumbup:
Mr. Brightside

#15 Re: Body Modification-Taboo

Post by Mr. Brightside »

mah, bolje da ne razumijes :D
ja se i ne trudim razumjeti :D :lol:
azurna_obala

#16 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

Ambrozija wrote:Ovo je ta zena o kojoj sam govorila:

Image

Eeee baš ova koka je sinoć bila...pa kontam da je bar mlađa, pa i nekako, al bona ona 71. godinu ima, hoće da živi u viktorijanskom stilu, a muž joj specijalista ortopedije, pa u kući imaju rendgen, pa joj snima rebra da vidi ima li lomova, kad veli sve uredu, nakon 25. godina konstantnog nošenja korzeta.
Ambrozija

#17 Re: Body Modification-Taboo

Post by Ambrozija »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Taj momak na te tri foografije?? :shock: :shock: :shock:
Pa potpuno je unnistio i nos i usi....ne mogu vjerovati, i kako je ovo moguce i ko pristane da mu to napravi, zar nema neke opasnoti od infekcije ili nesto slicno??

a za ovu zenu nemam rijeci, ne zna se da li je gora ona ili njen muz!
azurna_obala

#18 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

Hvala hvala @RedJohn i @Ambrozija :D, jednostavno nisam mogla da javno ne progovorim o ovome!! :lol:
Zaista, nek radi ko šta hoće, ali ove slike pokazuju više od nenormalnog, i ne može se baš očekivati da ih društvo prihvati.
azurna_obala

#19 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

http://avdnowhere.blogspot.com/2011/04/ ... eople.html

Ovdje na linku su neki od najekstremnijih slučajeva....
harač

#20 Re: Body Modification-Taboo

Post by harač »

wow, ovo je dobro ispalo hahahahahaha :-)

Image
Ambrozija

#21 Re: Body Modification-Taboo

Post by Ambrozija »

azurna_obala wrote:http://avdnowhere.blogspot.com/2011/04/ ... eople.html

Ovdje na linku su neki od najekstremnijih slučajeva....
Broj 3, prva fotografija :shock: MOLIM :shock:

Opet se postavlja pitanje, ko dozvoljava ovo, odnosno ko pristane da im ovo uradi? Mislim znam da je u pitanje njihovo vlastito tijelo i da s njim mogu raditi sta zele, ali ovoliko ekstremno treba zabraniti! I kako je moguce da nema nikakvih opasnosti i posljedica po zdravlje?
azurna_obala

#22 Re: Body Modification-Taboo

Post by azurna_obala »

Image

Ovo je primjer koliko se sjećam sa nekog ostrva iz Okeanije, ovo predstavlja imitaciju krokodilske kože. Mislim da se radi o umetanju pepela ispod kože, ili tako nešto..ne mogu se tačno sjetiti. To je kao znak sazrijevanja, muškosti....
harač

#23 Re: Body Modification-Taboo

Post by harač »

azurna_obala wrote:Image

Ovo je primjer koliko se sjećam sa nekog ostrva iz Okeanije, ovo predstavlja imitaciju krokodilske kože. Mislim da se radi o umetanju pepela ispod kože, ili tako nešto..ne mogu se tačno sjetiti. To je kao znak sazrijevanja, muškosti....
ovo sam gledao, režu se žiletom... i to sve odjednom i onda krvavi tako leže danima u nekom šatoru, oplakuju se postajući "muškarci", žene im donose hranu etc.
alica.k

#24 Re: Body Modification-Taboo

Post by alica.k »

ambrozija, danas ce zabraniti ovo, sutra plasticne operacije, prekosutra bilo kakve bespotrebne operacije, a na nekom kraju abortuse ili vazektomiju - ko ti moze zabraniti da bilo sta mozes uraditi sa svojim tijelom i ko odlucuje gdje se povlaci crta i sta je prihvatljivo?

sta mislite zasto su na NG ovo svrstali u tabu?
jer kad neko vidi te ljude pomisli upravo ovo sto vi ovdje pisete, kako to nije normalno, kako treba zabranit, kako oni imaju problema. njima je to normalno.
Industrialyzer

#25 Re: Body Modification-Taboo

Post by Industrialyzer »

Oduvjek me ovo fasciniralo , mislim , ne to sto rade nego ZASTO to rade :-? Ima li neko da pokusa to objasniti ili da je uradio bar 2% necega slicnog sebi ? :roll:
Post Reply