Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
E ovako imam 17 godina, i bubuljice imam vec 4 godine....
Prvu godinu sam ih imao samo malo po licu
Drugu godinu po licu vise
A trecu godinu se pojavile i po ledima i evo imam ih na ledima vec 1,5 godinu, a naravno i po licu..
Koristio sam sve i svasta ali nista :/.. ofirno se skinuti na moru, a pogotovo na bazenu sa rajom..
Mozel mala pomoc kako rijesiti ovo na ledima evo ih vec 1,5 godinu :$
Last edited by relax11 on 28/03/2013 21:58, edited 1 time in total.
bubuljice*
Roditelje za ruku i do svog doktora, traži uputnicu za dermatologa (ili idi kod privatnog dermatologa ako imaš keša) on će ti reći sve, odrediti terapiju. Liječi na vrijeme.
PS. po internetu ćeš pročitati svakakvih preporuka, ali neće ti svaka odgovarati, zato dermatologu da odredi koji je stepen akni
Meni je pomagao (mada sam zabusavao pa nisam redovno pio) svjezi kvasac (B vitamin), barem 2-3x dnevno, po komadic kvasca koliko izmedju prstiju mozes odlomiti, zalijes vodom... Dakle nista sto ti moze naskoditi i ako ne pomogne...
drndalo wrote:Meni je pomagao (mada sam zabusavao pa nisam redovno pio) svjezi kvasac (B vitamin), barem 2-3x dnevno, po komadic kvasca koliko izmedju prstiju mozes odlomiti, zalijes vodom... Dakle nista sto ti moze naskoditi i ako ne pomogne...
Kvasac ti na zalost itekako moze nauditi, pogotovu u kombinaciji sa secerom u ishrani. Naime, kvasac (ili hrana koja ga sadrzi) su jedan od uzroka gljivicnih infekcija koje su jako komplikovane za saniranje I jako neugodne. Prilikom lijecenja gljivicne infekcija (koja obicno krene iz probavnog trakta) se izmedju ostalog lijeci I izbjegavanjem tijesta, piva, vina I secera.
Slazem se sa preporukom dermatologa ukoliko se radi o aknama. U svakom slucaju, za pocetak ishrana bogata proteinima (nemasno meso, jaja, nemasno mlijecni proizvodi, riba,...), povrce, voce I sto manje secera, masnoca I bezveznih ugljikohidrata (kruh I pecivo od bijelog brasna) bi trebali pomoci. Barem 2l vode dnevno I detaljno ciscenje lica (clearasil I neutrogena sapuni su odlicni). Za ledja postoje one dugacke spuzvice koje su poprilicno dobre I dobro skidaju necistoce. Za ledja bih isto preporucila iskljucivo majice od 100% pamuka.
Pa to ti i jest savjet prijatelju. Nećeš ih se u potpunosti riješiti mazanjem sa nekom kremom što ti drugi preporuče, jer nema svako isti tip kože, niti istu masnoću kože, krv ... Ti kako si opisao da imaš bubuljice i po licu i po leđima, da su na licu već četvrtu godinu, a na leđima su godinu i po dana. Već si tu pogriješio što si toliko dugo čekao da nešto poduzmeš. One imaju nekoliko stepeni, a kada su u početnom stepenu lakše ih je liječiti. Ništa te nekošta druže otići kod svog doktora jer pregled nećeš platiti a doktor će ti uspostaviti dijagnozu liječenja i napisati čime ćeš ih liječiti, jer neće sigurno proći preko noći.
Bubuljice, akne i općenito dermatovenerološki problemi u pubertetu su ti normalna stvar. Hormonska bura, naročito kod cura, zbunjuje žlijezde (lojne,znojne) koje počinju produkovati i šta treba, i šta ne treba, i raditi prekovremeno, i ne raditi nikako. Uglavnom, živa ludnica.
E sad... Postoje ljudi kojima se navedeni problem javlja rijetko, u blažem obliku, na specifičnim mjestima i uglavnom se može rješavati simptomatski, kremama, vitaminima itd. No, postoje ljudi kojima se problem javlja u dosta težem obliku, i onda je tretman dermatologa u cilju otklanjanja eventualnih upala kože, žlijezda ili drugih dv infekcija jednostavno nužan.
Ja ne znam u koju ti kategoriju spadaš, ali - da te utješim - to će proći - na ovaj ili onaj način. Bitno je, i to molim sviju da upamte, NE ISTISKIVATI gnoj iz akni. On predstavlja rahmetli borce protiv upale, prepun je bakterija i svega ostalog. Kad istisnete to, ono se razlije po koži, a bakterije dodatno pridonesu upali, da ne dodajem kako ostaje otvor u koži u koji nastavljaju prodirati svakavi mikroorganizmi i prljavština. I da... Nanošenje krema koje nisu namjenske za tu upotrebu, zna biti kontraproduktivno. Bolje je umiti se čistom vodom, nego nanositi neke pudere, masti i slično, što samo dodatno zatvara kožu i onemogućava njeno čišćenje.
Ponavljam, ako je problem akutan, odi kod ljekara po uputnicu. Rješavanje ne boli.
Ovo je najjednostavnije što sam znao objasniti. Nadam se da sam pomogao.
It_is_a_Leclerc wrote:Evo sa stručnog gledišta da pomognem...
Bubuljice, akne i općenito dermatovenerološki problemi u pubertetu su ti normalna stvar. Hormonska bura, naročito kod cura, zbunjuje žlijezde (lojne,znojne) koje počinju produkovati i šta treba, i šta ne treba, i raditi prekovremeno, i ne raditi nikako. Uglavnom, živa ludnica.
E sad... Postoje ljudi kojima se navedeni problem javlja rijetko, u blažem obliku, na specifičnim mjestima i uglavnom se može rješavati simptomatski, kremama, vitaminima itd. No, postoje ljudi kojima se problem javlja u dosta težem obliku, i onda je tretman dermatologa u cilju otklanjanja eventualnih upala kože, žlijezda ili drugih dv infekcija jednostavno nužan.
Ja ne znam u koju ti kategoriju spadaš, ali - da te utješim - to će proći - na ovaj ili onaj način. Bitno je, i to molim sviju da upamte, NE ISTISKIVATI gnoj iz akni. On predstavlja rahmetli borce protiv upale, prepun je bakterija i svega ostalog. Kad istisnete to, ono se razlije po koži, a bakterije dodatno pridonesu upali, da ne dodajem kako ostaje otvor u koži u koji nastavljaju prodirati svakavi mikroorganizmi i prljavština. I da... Nanošenje krema koje nisu namjenske za tu upotrebu, zna biti kontraproduktivno. Bolje je umiti se čistom vodom, nego nanositi neke pudere, masti i slično, što samo dodatno zatvara kožu i onemogućava njeno čišćenje.
Ponavljam, ako je problem akutan, odi kod ljekara po uputnicu. Rješavanje ne boli.
Ovo je najjednostavnije što sam znao objasniti. Nadam se da sam pomogao.
Hvala ti.. to cu uraditi najvjerovatnije pocetkom aprila...