BMW vs Mercedes vs Audi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Panasonic

Post by Panasonic »

Nemoj sada porediti Mitsubishi i Subaru sa Audijem, trebaju oni jos puno sarafa pojesti. Sto se tice mjenjaca kod M3 i M5/6, pa to su ti sportski automobili! Ja govorim kod Audija o autima koja nisu sportska (ali koja manje-vise imaju sportsku krv)!

Dobro pustimo historiju i gledajmo u sadasnju situaciju bez ikakve tradicije nego samo kvalitet koji je danas tu.

Da vidimo npr. kako stoje BMW 760Li i Audi A8 L 6.0

BMW povjerava svog 445KS 12-stoclindrasa direktnom ubrizgavanju goriva i promjenljivim upravljanjem ventilima. Njegov 6-sto stepeni mjenjac prebacuje previse cesto brzine. Tezina iznosi 2250 kilograma.

A8 sa svojih 2068 kilograma i 450KS pokazuje BMW sedmici pri visokoj brzini svjetlece diode zadnjih svjetala. (Izgleda da BMW nije mogao napraviti laksi V12)

A8 i u ostalim pogledima prednjaci BMW-u

Image
nineac

Post by nineac »

Izvini molim te ali ti stvarno nemaš pojma o auto industriji! jesil ti ikada momak provozao i jednog Mitsubishija ili Subarua? O kakvim ti šarafima govoriš čovječe!
Drugo, otkud tebi ovi podaci! Prvo, Audi A8 koči za 38 metara, a BMW za 35,5 metara. Danas takav put kočenja je neprimjeren kompaktnoj klasi.
Drugo, BMW ima bolje ubrzanje, i za 0.2 sec, a to je uopravo i bit, jer je teži za skoro za 200 kg od audija, i BMW-ov V12 je LAKŠI od audijevog, ali je karoserija BMW-a veća i teža, jer BMW zbog rasporeda težine nazad je koristio čelična ramena (što sa bosanske tačke gledišta zbog puteva je super stvar), te klasični ovjes za koji su svi rekli da je udobniji od vazdušnih ogibljenja S klase i Audija A8. BMW u potpunosti nije koristio aluminiji te zbog toga ima veću težinu!
E sad koliko je to dobro ili loše to je već druga stvar. BMW troši MANJE od audija, bar tako sve relevantne TV kuće i novine govore, kao i Top Gear na BBC-ju, a ja nisam imao prilike ta dva auta uspoređivati pa njima vjerujem više nego npr. nekoj novini koja se zove Vrele Gume! Sada, ptice na grani znaju da A8 a pogotovo VW Phaeton (zbog težine) troše enormnu količinu goriva za toliku snagu (isti problem je imao i Passat W8 zbog te konfiguracije), sada svaki limarski radovi na BMW-u su jeftiniji od eventualnih audijevih, dok zbog krutosti pri udesu je BMW sigurniji zbog elastičnosti lima. Sada, sve je to traženje dlake u jajetu, ali kada već potežeš pitanje tako stvari stoje.
A bza Subaru, jaro moj provozaj ti Subaru Imprezu WRX pa onda Audija S4 pa ćeš vidjeti razliku, e onda pričaj o šarafima, do tada pričaj o nečemu što si vozo!
Tornjak

Post by Tornjak »

PEUGEOT 8-)
Panasonic

Post by Panasonic »

Dragi nineac nemoj budalesati molim te...

A8 i BMW sedmica su se testirala i ti podaci su bas uzeti sa testa !
Kada je neko testirao auto onda je to to. (Puno njih stavlja da neko auto trosi manje nego sto stvarno trosi)

Svi podaci su uzeti sa testa, a ako ti se tako svidja Subaru onda ga uzmi. Ja bih prije S4 nego njega.
nineac

Post by nineac »

Pa ja tebi kažem ljudi u cjelom svijetu testiraju auta i dođu do istih rezultata, ali eto kod nas neka budala dođe do takvog rezultata.
Mislim, 41 m put kočenja (što je najzanimljivije kod oba auta isti put kočenja, a razlika u težini 200 kg, niđe veze!), pa audi i BMW bi odmah povukli auta na servis i doradu, KIA Cerato ima bolji puta kočenja. Eto što nevjerujem!
Drugo, sve relevantne novine (od kojih 90% naših preuzima testove) su došli do drugačijih rezultata (kod auto bilda rezultat kočenja je za BMW 36.1 a za Audi 38,3 m, do auto motor und sport je ostvario rezulata kod BMW-a od 35.3m a audi 38.0 m, s tim što je BMW bio naknadno opremljen Pirelli Zerro Rosso gumama).
Mi ovdje govorimo o tehnici, sada audi može biti najlošiji na svijetu, ali ako se tebis viđa niko nemože tvoje mišljenje promjeniti, ali ja govorim o činjenicama!
Isto tako činjenica je da Subaru ima Boxer motor koji je vrhunac tehnike, ali zbog štednje niko ga više ne proizvodi. Isto je i sa rednim 6-cilindrašima, samo još BMW proizvodi, a Volvo će svoj jedini R6 izbaciti uskoro iz proizvodnje, kao i mercedes svoj jedini 320 CDI izbacuje iz proizvodnje, upravo zbog jeftinijih troškova proizvodnje.
Može audi ili mercedes ili Mitsubishi, nevažno, napraviti zlatan V6, on nikada nema karakteristike jednog R6, a to je vozaču važno, dok je tvornici na prvom mjestu profit.
BMW i Porsche imaju najmanju zaradu po automobilu u Njemačkoj, a to ti dovoljno govori, jer njihovi automobili u proizvodnji najviše koštaju!
Sada hoćeš li ti bezkompromisnog subarua ili BMW M3, ili brze limuzine, ali limuzine kao S4, to je već stavr ukusa!
Panasonic

Post by Panasonic »

Auto-Motor-und-Sport je uradio test sa A8L i 760Li i dosao do rezultata koje sam stavio u onoj tabeli - dakle oboje imaju put kocenja od 41m!
Eh sada sto tebi smeta to, tj. sto mislis da je BMW bolji jer je tezi od Audija a imaju isti put kocenja je nesto drugo.

Ali vidi, moze biti da BMW ima bolje kocnine jer je tezi a za isto metara koci ali ako je ovo ispod 41m

_________________41m____________________ (auto ima 2250kg)

i ovo ispod isto toliko

_________________41m____________________ (auto ima 2068kg)

onda mi je bolji onaj od 2068kg, kontas?
nineac

Post by nineac »

kako auto motor und sport, kada si prepisao taj test iz nasih novina, konkretno srpskih, i oni su to testirali! Takođe, taj test je bio na TV auto motor und sport, ali uz S klasu S 600 L. Naravno i S klasa ima put kočenja ispod 40 metera (oko 37). To je uvreda ne za BMW, nego i za Audi normalno da njihovo TOP Executive auto koči za 41 metar. To je sramota, nema veze jel BMW ili Audi!
Normalno, da ispada da je tu BMW bolji, ali nema teorije tako loš zaustavni put niti Audija niti BMW-a!
Panasonic

Post by Panasonic »

nineac wrote:kako auto motor und sport, kada si prepisao taj test iz nasih novina, konkretno srpskih, i oni su to testirali! Takođe, taj test je bio na TV auto motor und sport, ali uz S klasu S 600 L. Naravno i S klasa ima put kočenja ispod 40 metera (oko 37). To je uvreda ne za BMW, nego i za Audi normalno da njihovo TOP Executive auto koči za 41 metar. To je sramota, nema veze jel BMW ili Audi!
Normalno, da ispada da je tu BMW bolji, ali nema teorije tako loš zaustavni put niti Audija niti BMW-a!
Nije iz nikakvih nasih novina! Rekao sam da je iz Auto-Motor-und-Sport!
A Mercedes ima zaustavni put 40m!

http://www.auto-motor-und-sport.de/d/63439 (vidi tabelu na kraju)
Panasonic

Post by Panasonic »

Neka drugi osude ko ima ljepsu tablu.

Image

komentar: "Sportska tabla sa jako ugodnim i dobrim koristenjem"

Image

komentar: "Lose upravljanje opcijama i los materijal"

(komentari sa auto-motor-und-sport)
Panasonic

Post by Panasonic »

Rezultati testa:

1. Audi A8 L 6.0 Quattro (od ukupno 650 poena ima 505)

2. Mercedes-Benz S-Klasse S 600 L (od ukupno 650 poena ima 494)

3. BMW 7er-Reihe 760 Li (od ukupno 650 poena ima 492)
nineac

Post by nineac »

OK, al nekontam ovaj test, nigdje elastičnosti, kočnica toplo/hladno, max i min potrošnje. Meni je ovo bezzem jer sam test auto motor und sporta gledao na TV-u (VOX).
Inače, prvi put čujem da BMW 7 ima loše materijale, svi su dosada govorili da mercedes ima najlošije materijale i audi, a da je BMW tu dosta ispred, neznam sad otkud kod njih tako!
Inače, jaro moj 41 metar puta kočenja je nemoguć za ova auta. Ustvari, pitanje od svega toga je gdje su to oni testirali. Pošto se meni ovo čini kao blic test!
dugi

Post by dugi »

Mozda su testirani auti bili sa zimskim gumama, jedino tako mogu imati ovako katastrofalan rezultat kocenja.
nineac

Post by nineac »

Dobro si, to je jedino logično, posebno što mercedes i BMW dolaze sa "Cross Drilled" diskovima, a BMW 7 naprijed ima 6-klipna klješta za verziju V12, tako da jedino zimske gume mogu ovo napraviti!
audi_s2

Post by audi_s2 »

MORAM PRIZNAT DA OVO NISAM OCEKIVAO NARAVNO DA JE BMW ZAKON POGOTOVO M modeli ALI KAD VIDIM SVOJU S2 DODJE MI DA ZAPLACEM LJUDI MOJI

AL IPAK JE BMW PLAFON
Panasonic

Post by Panasonic »

Image

:)
Madbad

Post by Madbad »

Image

AUDI=GOLF
To niko ne može poreći.
soprani

Post by soprani »

I ne treba. Oni koji imaju malo vise znanja od tebe, znaju da to nije tako. A oni, koju su barem jednom sjedili u tim autima, definitvno znaju da to nije tako.Mogao si reci Lamborgini = Audi, potpuno isti paradoks bi postigao!I lambo ima audijev pogon, njihovu tehniku motora, radio, klimu itd:) . Volim i ja BMW prijatelju, ali onaj BMW do 2000 godine.nakon toga je audi ispred, a mercedes kaska za obojicom, ali samo u dinamici voznje, sto se tice udobnosti, zvjezda je neprikosnovena
Madbad

Post by Madbad »

soprani wrote:I ne treba. Oni koji imaju malo vise znanja od tebe, znaju da to nije tako. A oni, koju su barem jednom sjedili u tim autima, definitvno znaju da to nije tako.Mogao si reci Lamborgini = Audi, potpuno isti paradoks bi postigao!I lambo ima audijev pogon, njihovu tehniku motora, radio, klimu itd:) . Volim i ja BMW prijatelju, ali onaj BMW do 2000 godine.nakon toga je audi ispred, a mercedes kaska za obojicom, ali samo u dinamici voznje, sto se tice udobnosti, zvjezda je neprikosnovena
W-motor: Volkswagen je 2000. predstavio nove motore, generacije W. Iako su mnogi pomislili da se radi o štamparskoj grešci, W je oznaka potpuno nove koncepcije klipnih motora. W-motor je nastao spajanjem dvaju uskokutnih V-motora, pa se može koristiti i oznaka Twin V. Radi se o zbunjujućoj, ali ipak očekivanoj izvedbi motora s četiri cilindarska reda. Njemački su stručnjaci spojili dva neobično koncipirana motora VR, pa je njihov spoj još neobičniji.

Motor W12 s četiri cilindarska reda, koji se ugrađuje u najsnažniji model Audija A8, nastao je kutnim spajanjem dvaju VR motora. Time se ujedinjuju prednosti V i zvjezdaste koncepcije. Znatno smanjenje gabarita po prvi je put omogućilo ugradnju moćnog 8-cilindarskog motora u limuzinu srednje klase.

Glavna je vrlina W motora znatno kompaktnija izvedba od V motora (koji je kompaktniji od rednog). S tom se koncepcijom određena snaga može zapakirati u najmanje gabarite. W12 motor zauzima isti prostor kao trećinu slabiji V8 motor, a W8 nije veći od znatno slabijeg motora V6. VR je kutno redni motor, jer ima značajke V i rednog motora. Cilindri su u dva reda (dvije ravnine međusobno zakrenute za 15°), što je bitno obilježje V-motora.

Oba cilindarska reda su u jednom bloku te su pokrivena zajedničkom glavom i imaju zajednički ventilski mehanizam. To su obilježja rednog motora. Zbog toga W-motor, kao i moderni V, ima samo dva cilindarska bloka (pod kutom od 72°, u kojima su cilindarski redovi pod kutom od 15°), dvije glave i 2x2 bregasta vratila. Time se pojednostavljuje i pojeftinjuje vrlo zamršena i zahtjevna koncepcija, pa ona ipak nije skuplja od klasične V izvedbe.

U Volkswagenu su troškove skresali sustavom modularne gradnje, jer je šesterolitreni W12 nastao spajanjem dva 2,8-litrena motora VR6 (uz povećanje provrta). Passatov četverolitreni W8 nastao je skraćivanjem motora W12 za trećinu. Njegovi će blokovi biti osnova budućem dvolitrašu VR4 snage 180 KS, koji će stati poprijeko u novog Pola.
Motor Audija A8 6.0 ima obujam od 5.998 ccm.

Više je nego dvostruko veći od motora 2.8 VR6, jer je uz isti hod (90,2 milimetra) provrt povećan sa 81 na 84 milimetra. Snaga je porasla na 331 kW (450 KS) pri 6200/min, uz “kamionski” okretni moment od 580 Nm pri 4200/min. Moment se na sve kotače prenosi 6-stupanjskim automatskim mjenjačem ZF Tiptronic. Dvotonski A8 ubrzava do stotice u 5,2 s. Najveća je brzina ograničena na 250 kilometara na sat, a bez blokade bi “osmica” išla blizu 300 km/h.

DAKLE AUDI=VW=GOLF
Ako hoćeš da znaš vozim Passat, službeno A4, a imam C klasu i Clia. Ali definitivno se vraćam na BMW čim prodam Passata.
U vožnji između Passata i A4 nema nikakve razlike. Identično auto.
nineac

Post by nineac »

Konačeno neko došo tobe :)
Ali_G

Post by Ali_G »

Ma nemoj prodavati Passata, upotpuni kolekciju, jos ti jedan terenac treba :D Gdje ih parkiras sviju.

No offense 8)
Madbad

Post by Madbad »

Praktički svi u kući imamo auto. Onaj fazon složna braća kuću grade. Uglavnom opet najviše Clia vozamo jer je onako zgodan za po gradu. Taj se nikad ne hladi. Mjenjamo se kako kome treba i kupujemo razna auta pa se navozamo svakojakih.

Uglavnom zaključio sam da je sve iz VW-AUDI-ŠKODA-SEAT isti k... drugo pakovanje. Samo budala moze kupiti Audi a isti auto tj VW moze kupiti za mnogo manje para. Osim vizuelnih razlika po osjećaju vožnje to je isto. A i u djelovima. Onda mi nije jasno kako neko može tvrdit da su to različiti auti i da je Audi nešto posebno?????????

Po meni bolje je kupiti Skodu ili Seat, prođeš puno jeftinije a voziš (zamisliš) Audi.
pips

Post by pips »

sigurno si do tog zakljucka dosao bistreci automobilizam sa sloznom bracom.

ti nisi normalan
Madbad

Post by Madbad »

pips wrote:sigurno si do tog zakljucka dosao bistreci automobilizam sa sloznom bracom.

ti nisi normalan
To je moj zaključak temeljen na činjenici da vozim i jedno i drugo, i hvala Bogu pa imam priliku da vozim razna auta.
pips

Post by pips »

Madbad wrote: Po meni bolje je kupiti Skodu ili Seat, prođeš puno jeftinije a voziš (zamisliš) Audi.
Ja ne kapiram tvoj rezon nikako.
To bi ti bilo isto kao da nadjes sebi (npr. ozenis) ruznu zenu, one su kao i skoda jeftinije znas ono ne treba ti puno para da je zbaris a i ne trosi puno na sminku, ima sve kao i ona dobra treba (sise, dupe itd a sve od istog proizvodjaca - kurca) e onda ti guzis tog akrapa a zamislis da je angelina jolie

Image
Madbad

Post by Madbad »

pips wrote:
Madbad wrote: Po meni bolje je kupiti Skodu ili Seat, prođeš puno jeftinije a voziš (zamisliš) Audi.
Ja ne kapiram tvoj rezon nikako.
To bi ti bilo isto kao da nadjes sebi (npr. ozenis) ruznu zenu, one su kao i skoda jeftinije znas ono ne treba ti puno para da je zbaris a i ne trosi puno na sminku, ima sve kao i ona dobra treba (sise, dupe itd a sve od istog proizvodjaca - kurca) e onda ti guzis tog akrapa a zamislis da je angelina jolie.
Pa tako kaži. Izvini ali nisam skužio da ti je dizain jedino bitan. Već sad mi je jasnije. Dobro slažem se da je Audi lijep, čak vrlo lijep auto, ali tu sve prestaje.
Post Reply