BMW
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bez_komentara
#1 BMW
e ljudi, našla sam finog be-em-vea (320 D, 2001 godište) na jednom od oglasa ali problem je što se za mene ne može reći da znam puno o automobilima. zanimam me prosječna potrošnja. neki će reći zašto ne nazovem čovjeka pa pitam, al to ne volim majke mi, jer i sama znam kad nešto prodajem koliko ima šaljivdžija pa malo-malo zivkaju a uopšte nemaju namjeru kupit i zato evo me ovdje.
dakle, mašina je dizel, snage 136 KS, ima li neko predpostavke o prosječnoj potrošnji. i ako nije problem nek mi neko objasni razlike između kW i KS, jer neko piše snagu u kW a neko u KS
dakle, mašina je dizel, snage 136 KS, ima li neko predpostavke o prosječnoj potrošnji. i ako nije problem nek mi neko objasni razlike između kW i KS, jer neko piše snagu u kW a neko u KS
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2 Re: BMW
Imaš podforum auta. Tamo su neki muški sve sami Šumaheri, pa ćete posavjetovat.
-
bez_komentara
#3 Re: BMW
uf nisam ni vidjela... predpostavljam da bi moderatori ovu temu mogli prebaciti u auta...?
-
Lesli Eldridž
#4 Re: BMW
1kW=1,35962115 KS 
- Haris.ba
#5 Re: BMW
Bilo bi najbolje da se nadjemo uz kaficu pa da ti se malo pripomogne...
Helem nejse.
Bez ljutnje, ali nijedan bmw se ne uzima i pita za potrosnju. To nikako ne funkcionise.
Pretpostavljam da je to ovaj model
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_3_Series_(E46)#Petrol
Motor
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M47
Potrosnja: 9 litara, mozda 8 (naravno kad ga ciculicas)
Odrzavanje: skupo(barem meni), narocito ako je slabo odrzavano auto. Pazi se da ne postanes dobra sa cika Ramom sa Kobilje glave
Ako se zapalis za njega(auto) obavezno ga na pregled u bmw servis, ili cak kod vec spomenutog cika Rame. Ako je auto zapusteno doci ce te skuplja pita nego tepsija.
Helem nejse.
Bez ljutnje, ali nijedan bmw se ne uzima i pita za potrosnju. To nikako ne funkcionise.
Pretpostavljam da je to ovaj model
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_3_Series_(E46)#Petrol
Motor
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M47
Potrosnja: 9 litara, mozda 8 (naravno kad ga ciculicas)
Odrzavanje: skupo(barem meni), narocito ako je slabo odrzavano auto. Pazi se da ne postanes dobra sa cika Ramom sa Kobilje glave
Ako se zapalis za njega(auto) obavezno ga na pregled u bmw servis, ili cak kod vec spomenutog cika Rame. Ako je auto zapusteno doci ce te skuplja pita nego tepsija.
- madner
#6 Re: BMW
Diesel je, i ti se itekako uzimaju zbog potrosnje.
Mrzim BMW ali taj je na poprilicno solidnom glasu. Mali problem je ga vecinom vozaju firme vani pa nabiju kilometre i deru ga.
Mrzim BMW ali taj je na poprilicno solidnom glasu. Mali problem je ga vecinom vozaju firme vani pa nabiju kilometre i deru ga.
- Haris.ba
#7 Re: BMW
Necemo se raspravljati o Bmw i potrosnjimadner wrote:Diesel je, i ti se itekako uzimaju zbog potrosnje.
Mada , potrosnja ovog dizela nije bas neka razlika od dizlo auta iz te godine i te klase.
Ali mozda doticna ima u vidu max 5 litara po gradu, i spustim ga ocam 4 na autoputu.
Sve je jasno...madner wrote:Mrzim BMW
Taj motor je mislim prva serija motora za taj model auta.(trajao 2, dvije i pol godine) "Kazu" da je jedan od razloga zamjene to sto nije "dugovjecan". Ali ponavljam, ako je auto odrzavano problema ne bi trebalo da ima.
Ma dere ga svako ko ga se docepa.madner wrote:Mali problem je ga vecinom vozaju firme vani pa nabiju kilometre i deru ga.
- citroen
#8 Re: BMW
Bolje ti je da pitas koliko košta odrzavanje,tj servisi za taj model BMW-a nego za prosjecnu potrošnju.Ipak to je mnogo vaznije od potrosnje kad je u pitanju BMW.To je tezak automobil i njegova potrošnja u gradu bar po ovim fabrickim podacima je 7,6l,na otvorenom 4,4l,kombinirano 5,5l kad ga testiraju fabricki vozaci,ali ti racunaj da ce on trošiti i 10% vise od ovih f. podataka.Ako si stvarno zainteresovana za ovaj auto, ti podaci nebi trebalo da te brinu,Auto na dijagnostiku pa nek se sve provjeri,u kakvom je stanju motor,ovjes,to ti je najvaznije ipak je to osam godina star automobil,al u svakom slucaju BMW serije 3 je dobar auto. [
-
Valbon_1
#9 Re: BMW
BMW 320 d E46 2001 godine, 100 KW (136PS) 320 NM, to ti je model prije fejslifta. Doduse fejslift je dosao iste godine ali od Octobra mjeseca.
Auto je odlican. Nema sta da se produzava. To ti je vrh srednje kalse i oduvjek je bio. Normalno da bi ga trebala prekontrolisati ali o tome necemo jer se to podrazumjeva
Ovaj model je izasao na trziste 1998 godine i najveca senzacija oko njega je bio upravo ovaj motor. Motor je Comon Rail Dizel, sa turbinom promjenljive geometrije i interculerrom. U to vreme (1998) bio je zadnja rijec tehnologije (kao sto su i uvjek BMW motori) i izbacio je potpuno iz konkurencije WW i Audijeve TDI motore sa takozvanom "pumpa dizna" tehnolgijom ili klasicni Mercedesov "klasicni" turbo disel. Mozda ne znas, ali sada i Mercedes i Audi (WW) koriste tu tehnologiju, i svi su Comon Rail diesel, iako na nekim pise TDI ili CDI
Oko toga da nisu izdrzljivi motori...ako ti 590.000 km znaci mala kilometraza, onda stvarno nisu izdrzljivi
Veoma su brzi, startni, a pokazivac kilometraze cesto zna da pokaze i 240 km/h. Tako barem "kazu"...
Godine 2001 (octobar) dosla je fejslift verzija, koja se meni licno jako dopada, i koja je jos vise poboljsana (prednja i zadnja svjetla, prednja maska, hauba, sjedala, tapaciri, enterijer, vollan...i najvaznije motori). Dakle new optic and tehnic. Tada je ovaj motor izmenjen, i ne sto nije trajao nego sto su doveli jaceg 320d sa 110 KW (150 PS) i 330 NM koji zapravo ljeti. Osim toga tada je dosla i slabija verzija 318d sa 85 KW (115 KS) i mislim negdje 280 NM. Obe verzije su jako ekonomicne i jako pouzdane. Glavni problem kod ovih motora (i ne samo ovih nego svih dizel masine novih generacija) je turbina koja se zbog jakog pritiska 1.3 bar ili 1.6 bar, zna pokvariti. Tome doprinosu mnogo faktora: neadekvatno ulje, prasina, derenje na "hladnu" temperaturu itd idt.
Trap je pouzdan, elektronika takodje. O koroziji kod BMW odavno nema rjeci
Pozadi malo je skuseno ali valjda snaci ces se
Uglavnom auto je super, i ako pronadjes ocuvan primerak, neces se pokajati
Auto je odlican. Nema sta da se produzava. To ti je vrh srednje kalse i oduvjek je bio. Normalno da bi ga trebala prekontrolisati ali o tome necemo jer se to podrazumjeva
Ovaj model je izasao na trziste 1998 godine i najveca senzacija oko njega je bio upravo ovaj motor. Motor je Comon Rail Dizel, sa turbinom promjenljive geometrije i interculerrom. U to vreme (1998) bio je zadnja rijec tehnologije (kao sto su i uvjek BMW motori) i izbacio je potpuno iz konkurencije WW i Audijeve TDI motore sa takozvanom "pumpa dizna" tehnolgijom ili klasicni Mercedesov "klasicni" turbo disel. Mozda ne znas, ali sada i Mercedes i Audi (WW) koriste tu tehnologiju, i svi su Comon Rail diesel, iako na nekim pise TDI ili CDI
Oko toga da nisu izdrzljivi motori...ako ti 590.000 km znaci mala kilometraza, onda stvarno nisu izdrzljivi
Veoma su brzi, startni, a pokazivac kilometraze cesto zna da pokaze i 240 km/h. Tako barem "kazu"...
Godine 2001 (octobar) dosla je fejslift verzija, koja se meni licno jako dopada, i koja je jos vise poboljsana (prednja i zadnja svjetla, prednja maska, hauba, sjedala, tapaciri, enterijer, vollan...i najvaznije motori). Dakle new optic and tehnic. Tada je ovaj motor izmenjen, i ne sto nije trajao nego sto su doveli jaceg 320d sa 110 KW (150 PS) i 330 NM koji zapravo ljeti. Osim toga tada je dosla i slabija verzija 318d sa 85 KW (115 KS) i mislim negdje 280 NM. Obe verzije su jako ekonomicne i jako pouzdane. Glavni problem kod ovih motora (i ne samo ovih nego svih dizel masine novih generacija) je turbina koja se zbog jakog pritiska 1.3 bar ili 1.6 bar, zna pokvariti. Tome doprinosu mnogo faktora: neadekvatno ulje, prasina, derenje na "hladnu" temperaturu itd idt.
Trap je pouzdan, elektronika takodje. O koroziji kod BMW odavno nema rjeci
-
ado-šampion
#10 Re: BMW
Drug, mala ispravka. Taj motor nije bio Common-Rail. To je i odgovor Harisu zašto je trajao "samo" 2 i po godine. Poslije facelifta motor u 320d je bio Common-Rail (150 KS), a u 318d je upravo taj 2.0 motor iz 320d prije facelifta (bez Common-Raila), kojem je promjenjena elektronika i umjesto 136 razvija 118 KS.Valbon_1 wrote:BMW 320 d E46 2001 godine, 100 KW (136PS) 320 NM, to ti je model prije fejslifta. Doduse fejslift je dosao iste godine ali od Octobra mjeseca.
Auto je odlican. Nema sta da se produzava. To ti je vrh srednje kalse i oduvjek je bio. Normalno da bi ga trebala prekontrolisati ali o tome necemo jer se to podrazumjeva![]()
Ovaj model je izasao na trziste 1998 godine i najveca senzacija oko njega je bio upravo ovaj motor. Motor je Comon Rail Dizel, sa turbinom promjenljive geometrije i interculerrom. U to vreme (1998) bio je zadnja rijec tehnologije (kao sto su i uvjek BMW motori) i izbacio je potpuno iz konkurencije WW i Audijeve TDI motore sa takozvanom "pumpa dizna" tehnolgijom ili klasicni Mercedesov "klasicni" turbo disel. Mozda ne znas, ali sada i Mercedes i Audi (WW) koriste tu tehnologiju, i svi su Comon Rail diesel, iako na nekim pise TDI ili CDI![]()
Oko toga da nisu izdrzljivi motori...ako ti 590.000 km znaci mala kilometraza, onda stvarno nisu izdrzljivi![]()
Veoma su brzi, startni, a pokazivac kilometraze cesto zna da pokaze i 240 km/h. Tako barem "kazu"...![]()
Trap je pouzdan, elektronika takodje. O koroziji kod BMW odavno nema rjeciPozadi malo je skuseno ali valjda snaci ces se
![]()
-
bez_komentara
#11 Re: BMW
ljudi hvala vam na info, mnogo ste pomogli. ocigledno ne trosi puno, a odrzavanje/servisiranje sta me briga ne placam ja
u izboru je bilo jos nekoliko auta, ali ipak BMW je BMW, jaka marka za jaku curu
u izboru je bilo jos nekoliko auta, ali ipak BMW je BMW, jaka marka za jaku curu
-
BMW forever
#12 Re: BMW
LJudi,zna li neko gdje da kupim originalne brisace za 5-cu 94. god.?
-
Lesli Eldridž
#13 Re: BMW
Na pumpama, OBI-u,... Sve je to isto, kakav original...BMW forever wrote:LJudi,zna li neko gdje da kupim originalne brisace za 5-cu 94. god.?
- citroen
#14 Re: BMW
Brisace za tu peticu možes naci u Anetu, Kare auto dijelovi,F1 shop