BMW

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
SSwfin20

#1 BMW

Post by SSwfin20 »

Treba da kupim nove felge i gume ljetne na BMW F10, pa planiram da to budu 19 cola. Pa me sad zanima jer sam vise puta vidio na BMW-u da su zadnje gume sire od prednjih. Da li to tako treba da bude jeli bolje da i ja stavim zadnje sire od prednjih? I da li i felge treba da budu sire od prednjih ili je bolje da ostavim i prednje i zadnje iste sirine i felge i gume? Koje su vase preporuke ako neko zna nek mi da savjet i ako mozete napisite mi dimenzije i felgi i guma. I sta ono na gelgama znaci npr. ET 33. pomozite HVALA
SSwfin20

#2 Re: BMW

Post by SSwfin20 »

heeeeeeeeeeeeeeeeelp
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3 Re: BMW

Post by konektovan »

SSwfin20 wrote:heeeeeeeeeeeeeeeeelp
Imas temu za ljubitelje bmw, tamo potrazi odgovor, bmw blog. ;-)
condy

#4 Re: BMW

Post by condy »

Dimenzije guma imas u knjizici od vozila i negdje naljepljeno na vozilu, moguce iza poklopca od rezervoara ili u gepeku, pa pogledaj koje idu za 19 tku.

Felge imas za njega u AO Leko Mostar. Imaju na internetu stranicu, a najbolje je da ih pozoves pa ce ti za tvoje vozilo poslati ponudu sa odgovarajucim felgama i gumama.

ET oznacava koliko je felga uvucena unutra ili koliko je izvucena vani izvan blatobrana, ako je manji broj onda je uvucena i obratno. Najbolje se drzati fabricke preporuke

:)
snake c3

#5 Re: BMW

Post by snake c3 »

condy wrote:Dimenzije guma imas u knjizici od vozila i negdje naljepljeno na vozilu, moguce iza poklopca od rezervoara ili u gepeku, pa pogledaj koje idu za 19 tku.

Felge imas za njega u AO Leko Mostar. Imaju na internetu stranicu, a najbolje je da ih pozoves pa ce ti za tvoje vozilo poslati ponudu sa odgovarajucim felgama i gumama.

ET oznacava koliko je felga uvucena unutra ili koliko je izvucena vani izvan blatobrana, ako je manji broj onda je uvucena i obratno. Najbolje se drzati fabricke preporuke

Obratno, ako je manji broj onda je felga više izvučena vani.
kabal1337

#6 Re: BMW

Post by kabal1337 »

condy wrote:Dimenzije guma imas u knjizici od vozila i negdje naljepljeno na vozilu, moguce iza poklopca od rezervoara ili u gepeku, pa pogledaj koje idu za 19 tku.

To su one domace ljevane felge sto se sasipaju kada naletis na rupu ?
jefferson

#7 Re: BMW

Post by jefferson »

Drzi se dimenzija preporucenih za taj model (motor). F10 mozes ici sve do 19 cola sa gumama istih dimenzija naprijed i nazad ili sa 19 i 20 inca razlicitih dimenzija.
Razlicite dimenzije ce samo malo dorpinjeti dinamici, ali su veci trosak (nemozes ih rotirati da se prednje i zadnje podjednako trose), skuplje su gume, neudobnija voznja itd.
Sto se tice ET broja, to je tkz. offset. Condy je vec objasnio sustinu, i drzis e tvornickog ET broja. Ako se ne drzis felga ili nece moci naleci ili ces morati kupovati prstenove. Prstenovi nisu neki problem (ja ih imam na VW-u za zimske gume) ali moras paziti da su bas kvalitetni.
Bakir1

#8 Re: BMW

Post by Bakir1 »

Prstenove?
Valjda distancere?
Naleci ce felga ali ili na klijesta, ili na amortizer ili na rub blatobrana :mrgreen:
Inace guglo knows it:
https://www.wheel-size.com/size/bmw/5-s ... -535d-usdm
condy

#9 Re: BMW

Post by condy »

kabal1337 wrote:

To su one domace ljevane felge sto se sasipaju kada naletis na rupu ?
Felge koje prodaju su poznati brendovi, i prva liga sto se tice kvalitete. Pogledaj na njihovoj web stranici cije su. Samo sto cijena mnoge zeza pa ih ne mogu sebi kupiti. Al posto je u pitanju F10 onda za njega pravo mjesto. Sigurno bi jedna 19 tka da je smece kod njih kostala 450 a set skor 2 hiljade KM :wink:
jefferson

#10 Re: BMW

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:Prstenove?
Valjda distancere?
Naleci ce felga ali ili na klijesta, ili na amortizer ili na rub blatobrana :mrgreen:
Inace guglo knows it:
Jbg, zaboravio sam nase izraze za te stvari. Trazim rijec jutros, i sad kad vidim da si ti spomenuo distancere onda mi upali kliker.
Me_again

#11 Re: BMW

Post by Me_again »

jefferson wrote:
Bakir1 wrote:Prstenove?
Valjda distancere?
Inace guglo knows it:
Jbg, zaboravio sam nase izraze za te stvari. Trazim rijec jutros, i sad kad vidim da si ti spomenuo distancere onda mi upali kliker.
Cudi me da zaboravljas, koliko si prisutan na forumu :zzzz:
Post Reply