Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Odlican prilog. Ima tu dosta istine. Obzirom da je 80% moje voznje auto put je uzivam vozeci automobil sa 250 ks kome se pri brzini od 110 km/h o masina okrece na 2000 obrtaja i pri tome auto tesko 2 T trosi izmedu 8.5-10 litara. Usporedbe radi Toyota Corola koja je udobna poput zapreznih kola trosi u prosjeku 7.5 litara ako imas laganu nogu . Dakle usteda u gorivu je minimalna a razlika u voznji nebo i zemlja.
Potpisujem...Ova sranja od hibrida su racku od auta i cijela marketinska frka nastala oko ovih auta je samo jedna velika ubleha.Bilo koji dizel je bolji izbor, ako vec trazimo ekonomicnost.
srce_ruke_lopata wrote:Potpisujem...Ova sranja od hibrida su racku od auta i cijela marketinska frka nastala oko ovih auta je samo jedna velika ubleha.Bilo koji dizel je bolji izbor, ako vec trazimo ekonomicnost.
Englezi su nedavno testirali BMW 520d protiv Toyote Prius u stvarnim uslovima voznje i BMW prosao bolje za 2 litra!
Ma hibridi najvecu ustedu ostvaruju u gradu, jer se benzinski motor obicno gasi kod stajanja i na elektricni se vozi do nekih 10-20 km/h (zavisno od auta), pa se tek nakon toga ukljucuje benzinski. I to kod guzvi i stani-kreni voznje ustedi dosta goriva. Kad ga vozis posteno, tad i potrosi goriva...
Kad smo vec kod Hybrida eva da postavim i svoje utiske sa test voznje Toyota Camry Hybrid. Imao sam priliku voziti 2008 Toyotu Camry Hybrid sa 2.4 l benzinskim agregatom u kombinaciji sa elekticnim agregatom. Moj prvi utisak je da se radi o prilicno dosadnom vozilu koje nece naci mnogo pristalica medu auto entuzijastima. Naravno ovo vozilo i nije namjenjeno za vozace kojima je cilj da uzivaju u voznji nego prvenstveno vozace koji zele ustedu ugorivu. Cijena novoga Camry Hibrida je oko $ 36 cad i mislim da se za ovo novce moze uzeti kud i kamo bolje vozilo. Toyota tvrdi da je Camry Hybrid dobar za 50 mi/galon , gradska voznja kao i auto put. Problem je u tome sto se nacin voznje bitno razlikuje od konvencionalnoga tako da je koristenje kocnica svedeno na minimum , koristi se automatski mjenjac koji se prebacuje u break ( kocioni) mod pri usporavanju, pritisak na gas papuci trebalo bi da je linearan dale nema naglih startoca ,etc. Moja poenta je da ce vecina kinvencionalnih automobila iz compakt klase ( Civic , Sentra, Focus) imati potrosnju poput Camry Hybrida ukoliko se voze na ovaj navim a pri tome necete morati da se iskesate dodatnih 15 K na Hybrida. Sve u svemu vaznja Camrijem nije vrijedna spomena. Siguran sam da ce vozaci koji automobil koriste za prevoz sa tacke 1 do tocke 2 mozda imati racunicu da kupe Camrija licno mislim da je ovo vozilo preskupo, predosadno , presporo , i prekomplikovano za voznju i odrzavanja. Savjet ukoliko hocete da imate potrosnju od 50mile/galon kupite Hondu Civic ili Nissan Sentru ili neku od konvenciobalnih Toyota iz kompakt klase i ustedite 15-20 hiljada dolara.