BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
malizeleni

#1 BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by malizeleni »

Znaci princeza i zvijer.

1.5L + Elektricni motor Toyota Prius VS BMW M3 4L 414KS V8

Rezultat potrosnje :
Prius : 16.4L
BMW M3 : 14.6L

Uostalom pogledajte sami :D

d2

#2 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by d2 »

g2d zakon. :mrgreen:
VR6

#3 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by VR6 »

Genijalno :)

Sve je fino receno...
Edin H.

#4 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by Edin H. »

Klasicna novinarska ubleha.

Sa jedne strane gazis Toyotu do maksimuma, a BMW radi na minimumu snage i stvarno su BMW-jiu biti OK ako vozis na auto-putu na malom broju obrtaja.

Ja vozam BMW 330, pa me pitajte koliko trosi po gradu :D
whow

#5 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by whow »

Odlican prilog. Ima tu dosta istine. Obzirom da je 80% moje voznje auto put je uzivam vozeci automobil sa 250 ks kome se pri brzini od 110 km/h o masina okrece na 2000 obrtaja i pri tome auto tesko 2 T trosi izmedu 8.5-10 litara. Usporedbe radi Toyota Corola koja je udobna poput zapreznih kola trosi u prosjeku 7.5 litara ako imas laganu nogu . Dakle usteda u gorivu je minimalna a razlika u voznji nebo i zemlja.
srce_ruke_lopata

#6 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by srce_ruke_lopata »

Potpisujem...Ova sranja od hibrida su racku od auta i cijela marketinska frka nastala oko ovih auta je samo jedna velika ubleha.Bilo koji dizel je bolji izbor, ako vec trazimo ekonomicnost.
jefferson

#7 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by jefferson »

srce_ruke_lopata wrote:Potpisujem...Ova sranja od hibrida su racku od auta i cijela marketinska frka nastala oko ovih auta je samo jedna velika ubleha.Bilo koji dizel je bolji izbor, ako vec trazimo ekonomicnost.
Englezi su nedavno testirali BMW 520d protiv Toyote Prius u stvarnim uslovima voznje i BMW prosao bolje za 2 litra!

http://driving.timesonline.co.uk/tol/li ... 552994.ece
nx

#8 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by nx »

naravno jer su BMW motori medju najboljim po odnosu potrosnja-perfomanse :-D
VR6

#9 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by VR6 »

Ma hibridi najvecu ustedu ostvaruju u gradu, jer se benzinski motor obicno gasi kod stajanja i na elektricni se vozi do nekih 10-20 km/h (zavisno od auta), pa se tek nakon toga ukljucuje benzinski. I to kod guzvi i stani-kreni voznje ustedi dosta goriva. Kad ga vozis posteno, tad i potrosi goriva...
whow

#10 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by whow »

Kad smo vec kod Hybrida eva da postavim i svoje utiske sa test voznje Toyota Camry Hybrid. Imao sam priliku voziti 2008 Toyotu Camry Hybrid sa 2.4 l benzinskim agregatom u kombinaciji sa elekticnim agregatom. Moj prvi utisak je da se radi o prilicno dosadnom vozilu koje nece naci mnogo pristalica medu auto entuzijastima. Naravno ovo vozilo i nije namjenjeno za vozace kojima je cilj da uzivaju u voznji nego prvenstveno vozace koji zele ustedu ugorivu. Cijena novoga Camry Hibrida je oko $ 36 cad i mislim da se za ovo novce moze uzeti kud i kamo bolje vozilo. Toyota tvrdi da je Camry Hybrid dobar za 50 mi/galon , gradska voznja kao i auto put. Problem je u tome sto se nacin voznje bitno razlikuje od konvencionalnoga tako da je koristenje kocnica svedeno na minimum , koristi se automatski mjenjac koji se prebacuje u break ( kocioni) mod pri usporavanju, pritisak na gas papuci trebalo bi da je linearan dale nema naglih startoca ,etc. Moja poenta je da ce vecina kinvencionalnih automobila iz compakt klase ( Civic , Sentra, Focus) imati potrosnju poput Camry Hybrida ukoliko se voze na ovaj navim a pri tome necete morati da se iskesate dodatnih 15 K na Hybrida. Sve u svemu vaznja Camrijem nije vrijedna spomena. Siguran sam da ce vozaci koji automobil koriste za prevoz sa tacke 1 do tocke 2 mozda imati racunicu da kupe Camrija licno mislim da je ovo vozilo preskupo, predosadno , presporo , i prekomplikovano za voznju i odrzavanja. Savjet ukoliko hocete da imate potrosnju od 50mile/galon kupite Hondu Civic ili Nissan Sentru ili neku od konvenciobalnih Toyota iz kompakt klase i ustedite 15-20 hiljada dolara.
malizeleni

#11 Re: BMW M3 trosi manje od Toyote Prius.

Post by malizeleni »

Hibridi kao i flexifuel auta moraju na servis svako 10k km.
Post Reply