Prvi put se javljam i vidim da se mnogi od vas kuže do jaja u cars.
Ukusi su različiti i oko toga ne treba raspravljati, neko preferira ovo, neko ono.
Mene zanima sljedeće: imam namjeru uvesti auto iz Njemačke cca vrijednosti 9 milja eura, budući da imam povlasticu od oca, to me dodatno oslobađa plaćanja troškova poreza i carine. E sad, taj bih auto vozio najduže 5 godina i onda prodaja. Tako da mi treba auto koji dobro drži cijenu.
Moj prvi izbor je BMW E46 kraj 98 ili možda nešto mlađe ako se nađe, e sad dvojim izmedju engina, da li uzeti 320d ili 316i (koji su puno jeftiniji).
Molim nekog ko ima iskustva sa ova dva motora i sa autom E46 uopšte da pomogne i napiše mane i prednosti ili možda preporuči neko sasvim drugo auto, s obzirom na troškove održavanja, jer uopšte ne znam koliki će biti ako kupim E46, servisni termini? i sl?
Trenutno vozim Audi 80 iz 90te i super sam zadovoljan. A4 mi se dizajn ne svidja uopšte i nisam ga ni razmatrao kao kupovinu. Prelazim oko 10-15 milja km godišnje. Dizeli mi se baš ne svidjaju, ali vidim da su sve brži i brži a štedljiviji.
Hvala unaprijed !
BMW E46 kupnja da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nineac
316i je preslab za tu karoseriju. On jeste dinamičan, ali njegov ovjes je naštiman za motore od preko 300ks, tako da taj motor nema šanse sa njegovom težinom. 320d dalekooooo bolji izbor, 136ks i 280 nm idu fantastično. Špica im je na 208 km/h, ali razlika između VW-ovcih vozila je što vrlo brzo dostigne max brzinu jer je mjenjač kraće proračunat, a vrti se sve do 5.000 okretaja bez problema.
Ako nevoziš puno, ond abi mogao dosta jeftinije proći sa 320i i 150ks te 190 nm pri 3.500 . Daleko najbolji šestaci na svijetu, zvuka, itd. On te možda dođe jeftinije i od 316, a potrošnja mu je oko 2 l veća, jer ni 316 ne troši baš malo zbog odnosa težina/snaga! Najbolji izbor od benzinaca je definitivno 323 sa 170 ks!
Ako nevoziš puno, ond abi mogao dosta jeftinije proći sa 320i i 150ks te 190 nm pri 3.500 . Daleko najbolji šestaci na svijetu, zvuka, itd. On te možda dođe jeftinije i od 316, a potrošnja mu je oko 2 l veća, jer ni 316 ne troši baš malo zbog odnosa težina/snaga! Najbolji izbor od benzinaca je definitivno 323 sa 170 ks!
-
Almironi
Znaci koliko sam shvatio najbolji izbor je ipak 320d, ovih 280 nm mi zvuci impresivno u odnosu na benzince, doduse sigurno "kaska" na visim obrtajima, ali to je sasvim dovoljno za ubrzanja od 80 do 120, upravo radi preticanja.
E nineac, jos kad bi odgovorio na sto bi trebao obratiti paznju pri kupovini ovog 320d (pumpa,prednji kraj i sl)? i da li znas na koliko km su im servisni termini?
E nineac, jos kad bi odgovorio na sto bi trebao obratiti paznju pri kupovini ovog 320d (pumpa,prednji kraj i sl)? i da li znas na koliko km su im servisni termini?
-
nineac
Jebiga obrati pažnju na sistem ubrizgavanja, na turbinu i uopće kako radi. Problem s tim motorom je što je izuzetno jak, te ljudi vole da stisnu gas, a usto vrlo malo troši, pa te vožnja na nož nekošta puno. Znači obrati pažnju na rad, oni vrlo mirno rade kada se ugriju, znači nebi smio imati nikakvih neartikulisanih zvukova. Ko ga nije pazio prva žrtva je radilica zbog izuzetno jakog obrtnog momenta. Inače, koliko znam nema neku veliku mana, a najbolja preporuka je što ga masovno koriste u njemačkoj auto škole, što znači da je izuzetno robustan!
- Kareem Abdul-Jabbar
Ja bih odabrao 320d!!! Bez dvoumljenja!!! 
Iznenadices koliko malo bmw moze trositi, a kako moze ici
:)
Bilo bi lijepo kada bi mogao izmjeriti kompresiju tog dizelasa...
Ili bar vizuelno ocijeni kolicinu dima koju izbacuje kad ga dobro nagazis u leru
- ako je pravo nenormalno (kao kod kamiona npr
:D-vjeruj da moze
) - a pogotovo ako ga je neko gnjechio momachki (ipak je to dizel...) ) - onda ces morati otvarati motor kad-tad
...
Normalno, pregledaj motor koliko-toliko, zavuci ruku sto mozes vise pod motor-vidi koliko je suh (odozgo ce biti obrisan (najvjerovatnije)-ili opran (zaobidji - ako je opran) )
Mislim da ti pumpa (vodena) ne bi trebala praviti problem-mada je to uvijek bolna tacka kod starijih modela (mislim da '98 gp ne bi trebao imati taj problem)...
Prednji trap ce ti biti problem, tu je malo osjetljiviji-losi putevi, hebi ga
:D - ali, nije prestrasno cijenom 
Servisni interval? Pa, lijepo bi bilo da se toga pridrzavas
, ali ne vjerujem da ces
:)...Sam ce ti on pokazivati na tabli kad je vrijeme za servis
:D i sto je stariji sve ce brzhe se paliti
:D- samo ignore
Ali bar ulje promijeni
Ma, ne razmisljaj!
izmedju 316i i 320d-zna se 320d!!! (ako novci nisu glavni problem
)
Iznenadices koliko malo bmw moze trositi, a kako moze ici
Bilo bi lijepo kada bi mogao izmjeriti kompresiju tog dizelasa...
Ili bar vizuelno ocijeni kolicinu dima koju izbacuje kad ga dobro nagazis u leru
Normalno, pregledaj motor koliko-toliko, zavuci ruku sto mozes vise pod motor-vidi koliko je suh (odozgo ce biti obrisan (najvjerovatnije)-ili opran (zaobidji - ako je opran) )
Mislim da ti pumpa (vodena) ne bi trebala praviti problem-mada je to uvijek bolna tacka kod starijih modela (mislim da '98 gp ne bi trebao imati taj problem)...
Prednji trap ce ti biti problem, tu je malo osjetljiviji-losi putevi, hebi ga
Servisni interval? Pa, lijepo bi bilo da se toga pridrzavas
Ali bar ulje promijeni
Ma, ne razmisljaj!
- Kareem Abdul-Jabbar
neshto nisam bio siguran da li se E46 pocheo proizvoditi '98 
(mislio sam da je od '99)
ali evo nadjoh zgodnu listu
http://www.totalbmwmag.co.uk/Buying/BMWdecoder.pdf
(mislio sam da je od '99)
ali evo nadjoh zgodnu listu
http://www.totalbmwmag.co.uk/Buying/BMWdecoder.pdf
-
Almironi
E nineac i moćni "jezeraš" hvala vam velika, riješili ste me svih
dvojbi...nadam se da ću uskoro uživati u svim čarima BMW "pile".
A što se tiče servisa, gledat ću da to odrađujem redovno, da mi je
još naći gdje dizel gorivo da valja...al šta je tu je...mul-t-lock ću da ugradim i nadam se da ću biti miran s tim..hvala još jednom!
dvojbi...nadam se da ću uskoro uživati u svim čarima BMW "pile".
A što se tiče servisa, gledat ću da to odrađujem redovno, da mi je
još naći gdje dizel gorivo da valja...al šta je tu je...mul-t-lock ću da ugradim i nadam se da ću biti miran s tim..hvala još jednom!