BMW 523i

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

LED

#1 BMW 523i

Post by LED »

Imam u planu da ga kupim. Jucer sam gledao jednog. Ima par sitnica koje odbijaju na prvi pogled ali treba mi savjet ako ima iko ikakvog iskustva sa ovim autom.
Prvo mi recite ali iskreno da li je ovo povoljno a onda me interesuje kakav je to auto. Kakve su mu osobine, mane, koliko kosta odrzavanje (redovan servis), koliko kosta registracija, koliko trosi u prosjeku. Znam da je glupo sto pitam ovo sve, jer ne moze BMW biti jeftin za odrzavanje ali onako cisto me interesuje.
BMW E39, 523i, 170KS, 1996. godiste,
Od opreme ima skoro sve, da ne nabrajam jer lakes je reci sta nema, nema navigaciju i nije automatic, ostalo ima sve sto takvo auto moze imati. Cijena mu je 8000-EUR.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

dobro je to sto nije automatik. ova serija, pogotovo prvi modeli imaju problema sa elektronikom ali tome su skloniji jaci modeli npr 540i

evo ti link na kojem su najcesci problemi sa kojima se vlasnici tih vozila susrecu.
http://www.540i6.com/probsfixes.html

cijena mi je malo visoka za tu godinu i taj model. mozda oko 6-7000, mada sve ovisi o stanju vozila. mislim da vrijedi te pare.
nineac

Post by nineac »

To je najbolji sestocilindras u seriji 2.0 2.5 i 2.8. To je ustvari 2.5 ltr motor ali je oznaka 523 da se nebi mjesao sa 525tds modelom. Ima nizu potrosnju od modela 520i zbog boljeg odnosa tezina-snaga. Do 100 km/h ide za oko 8.5sec a krajnja brzina je 230km/h. Prosjecno neces spustiti ispod 9ltr, ali nemoj misliti da je veliki potrosac jer su to strasno efikasne masine. U gradu ce ti se kretati izmedju 12-13.5ltr, zavisno od nacina eksploatacije, dok ces vani moci spustiti i na 7.5 ltr ako pazis, naravno to je ako stvarno vozis po propisima.
Sto se tice djelova trebas paziti na stanje trapa jer je kod njega prednji trap u potpunosti aluminijski pa pazi kuckal stagod jer nije predvidjen za bosanske "neceste" te jedno rame kosta otprilike oko 180km u kiseljaku ali provjerene kvalitete (FEBI).
Znam da motor nema nikakvih mana osim sto je izuzetno osjetljiv na losije ulje te hladne startove, stoga pazi ujutro kako kreces, te zahtjeva minimalno 95 oktansko gorivo pa moras isto paziti gdje sipas.
LED

Post by LED »

E hvala na ovim informacijama sto mi daje malo vise morala, a sto se tice stanja vozila, moram priznati da je to ono sto me najvise odbija. A cijena je bila informativna i cuo sam da covjek nije tezak i da mu je bas zapelo da ga proda pa reko evo uz to i prilike. Cuo sam da bi ga dao i jeftinije mozda i za 7000EUR (s obzirom na hitnost prodaje, covjek je stvarno u problemima)

Auto je od drugog vlasnika u BiH i nisu problem ni vlasnici ali odnos stanje i predjeni kilometri su mi sumnjivi. Ja vjerujem da je 70% vozila koje se uveze u BiH korektovane kilometraze i vise bi volio da na njemu pise da je 400 000km da znam na cemu sam nego sad 120 000 a stanje ukazuje na vecu rabljenost vozila. npr volan mu je u jako losem stanju. motor je izuzetno suh i zdrav (sto bi rekli ko BMW) i radi bez greske (koliko je to moje uho uspjelo da registruje).
Koliko su ti motori izdrzljivi, npr koliko pouzdano mogu preci kilometara u prosjeku, znaci koji im je vijek.

i jos nesto sam cuo a vidim da ste vas dvojica upuceni, vezano za kljuceve. Koliko sam uspio skontati jednog tipa, uz svaki noviji BMW dodju 3 kljuca. dva su rezervna a jedan registarski i glavni. i ako nema glavnog kljuca onda nije dobro.
Znate li sta o tome i ima li istine (mislim da me tip munta)/

Hvala
damar

Post by damar »

red. br. Svrha plačanja Iznos KM
1. Osiguranje AO i AN 416,00
2. Porez na usluge (polica Osiguranja) 42,00
3. Naknada za tablice i Saob. dozvolu 0,00
4. Naknada za Vodoprivredu 20,00
5. AMS 8,00
6 . Naknada za porez na imovinu za 2005.god. 20,00
7. Naknada za puteve 100,00
8. Taksa 20,00
9. Uplatnice 10,00
10. Tehnički Pregled 50,00
11. Usluge 0,00
12. PPU 10% 0,00
13. Zeleni Karton 4,00
14. Kasko Osiguranje 0,00
15. PPP 20% 0,00
16. UKUPNO 705,00
[email protected]

Toliko ti kosta registracija vozila
nineac

Post by nineac »

Cuj nisam bas siguran za taj model iz 1996, ali serija E46 ima kljuc u kojem se nalaze informacije o stanju motora, predjenoj kilometrazi itd. Ja sam sada u USA pa ti nemogu provjeriti kako se zove ovlasteni BMW servis u S.Brodu, ali znam da je super, te su izuzetno osposobljeni i opremom i kadrom. Takodje, od serije E34 svaki BMW ima na BOSCH bravi trik sa kljucem, gdje izbaci stvarnu kilometrazu. Vjeruj mi da neznam sigurno kako to ide, ali su kljuc koliko znam par puta gurne , pa okrene i vrati, i onda ispise sve informacije u vezi brojeva sasije, motora, kilometraze itd.
Pogledaj kakva su sjedista, tabla, da li normalno radi displej board computera, jesu li diskovi kocnica izbrazdani. Skini disk plocice i vidi jesu li originalne pa ces znati jel servisiran u servisu.
Sto se tice motora tu su uzasno izdrzljivi motori i po njima neces znati koliko su tacno presli. Ako motor trosi i kap ulja onda bjezi od toga. Takodje, kada vozis pravo i pustis volan nesmije nigdje bjezati jer BMW ima najbolji upravljacki sistem od svih njemackih auta, te su izuzetno precizni na upravljanju, kao i na drzanju ceste, te svaka anomalija nije dobar znak. Takodje, volan mora imati puno povratnih informacija. Takodje, kocnice kod toga uta su bile najnaprednije u tom vremenu, te moraju da kopaju asfalt kada zakocis.
Takodje obrati paznju kakve su gume na autu, tj. koji je proizvodjac te jesuli sve 4 iste, te ces odma znati kakav je vlasnik bio, tj. koliko je vodio racuna.
Qler

Post by Qler »

mislim da je taj fazon za kilometrazu, stavis kljuc, okrenes na prvi zubac i drzis ono za resetovanje kilometraze....

tada bi trebao da pokaze stvarne "parametre"

mislim da tako ide... :roll:
nineac

Post by nineac »

Tako nesto, nisam siguran tacno kako ide!
mexx25

Post by mexx25 »

sad ce .rar
ado-šampion

Post by ado-šampion »

mexx25 wrote:sad ce .rar
Aj slobodno.
mexx25

Post by mexx25 »

evo ovdje imas svasta sto se tice instrument table i BC .pdf
deleted
Last edited by mexx25 on 08/11/2005 00:27, edited 1 time in total.
mexx25

Post by mexx25 »

dok to nas telecom preko mog dial up-a uploaduje
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Znači ovako:

1. Ključ u poziciju I okrenuti.
2. Zatim pritisnuti "checkcontrol" dugme i držeći isto dugme ključ okrenuti u poziciju II.

Trebali bi se ispisivati podaci, a treći po redu je "K-Zahl", ali ne znam jel to pređena kilometraža ili...? Ne kontam se u Njemački ali sam pokušao s prevodiocem.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

A ima i fazon da se mijenja jezik na kojem se prikazuju informacije:

1. Ključ okrenuti u poziciju II
2. Pritisnuti "checkcontrol" dugme i držati 20 sekundi. Jezik bi se trebao ispisati.

Ponavljati postupak dok se ne dođe do željenog jezika.

Zaboravio sam napomenuti da se informacije ispisuju na displeju u intrumentima gdje javlja na primjer potrošene pakne.
A gdje je "checkcontol" dugme Boga pitaj! Ne vozim BMW.
Čovjek koji je ovo pisao sebe lišava svake odgovornosti pa tako i ja isto upravo činim.
mexx25

Post by mexx25 »

kljuc u prvu poziciju stavit
i onda pristisni desno dugme i drzi ga /na instrument tabli desno dugme i istovremeno okreni kljuc na poziju 2
i onda ce ti izbacit na displeyu

BMW broj
Code
KM
Broj sasije zadnjih sedam brojeva ce samo prikazat
Sotwer ver.od cc-a
evl.promjene

vidjeces kako kljuc u bravi ima pozicije

A ako hoces da promjenis jezik imas izbor 5/6 jezika
onda uradi sljedece
kad kljuc okrenes u pozicu 2 i onda jedno 20sec drzis desno dugme na instrument tabli i pojavit ce se language
mexx25

Post by mexx25 »

checkcontrolknopf je desno dugme na instrument tabli

nije on sto se kilometri resetuju

BMW ima Checkcotrol to je na instrument tabli i ima BC=Board computer koji ima i puno vise funkcija koje koriste BMW serviseri(zavisno od modela)
Ovo je za e34 a za e39 nisam siguran

Onda ima i VIP decoder koji ti nakon ukucavanja ovih 7 brojeva koje ti prikaze na CC-u pod brojem 4 automatski izbaci koji je motor koji typ e-?? i tacnu godinu i mjesec proizvodnje kolicina ulja za motor i mjenjac deferencijal
E sad to jebe stvar kod nas, zna se desit da je auto napravljeno u npr.oct.nov.dec.1995 godine a prvi put je registrovan tj.prodat iz fabrike godinu ili dvije kasnije 1996/1997i kad auto dodje u bosnu racuna se onda da je godina proizvodnje onog datuma kad je prvi put registrovano auto u njemackoj u ovom primjeru 1996/1997
I u Njemackoj kad kupujes ili kad trazis auto svi govore dan prve registracije a ne proizvodnje (Tag der ersten zullasung)
Tako sam doso do jednog e34 BMW-a koji je bio kod nas u Bosni pod 1997godiste a proizvodnja tih auta prestala 11/1996godine a kod nas se u Saobracajnu pise 1997
mexx25

#17 Re: BMW 523i

Post by mexx25 »

LED wrote: BMW E39, 523i, 170KS, 1996. godiste,
Od opreme ima skoro sve, da ne nabrajam jer lakes je reci sta nema, nema navigaciju i nije automatic, ostalo ima sve sto takvo auto moze imati. Cijena mu je 8000-EUR.
-imal sensor na-sofersajbi(za kisu)
-sensor ,na unutrasnjem spiglu(da se pomjera kad ti neko duga svjetla upali)
-Zatvaranje prozora i evt.šibera sa kljucem preko brave na vratima(kad zakljucas normalno okreni kljuc jos malo prema desno i zadrzi ga i vidi zatvaral sve prozore /šiber i kad tako zakljucas vrate se nemogu otvorit ni prilikom razbijanja stakla onaj hepek sto se otvaraju vrata iznutra uopste nereaguje a svana da nepricam extra stvar
-Wegfahrspere/BMW blokada motora
-tiptronik 2-5brzine(i to imaju)
-Distanc sensor za parkiranje PDC
-xenon
-Automatsko kljucanje odmah pri kretanju auta 3km/h
-Sprice za ciscenje farova
-Klimaautomatik
-grijanje u sjedistim
-Standheizung slicno vebastu
-Automatsko odrzavanje brava od zamrzavanja
-Automatsko odmrzavanje retrevizora
-elektricni podizac one takozvane store na zadnjoj sajbi
-Shadowline/Chromeline
-Koža sa naslonjacima za ruke i u njemu ima frizidercic
-ESC
-metalic boja
-4x el.podizaci
-6x zr,jastuci + 2 sa strane
-BMW sound sistem
-ASC+T
-ESP
-DSP
-Colorstakla
-memory u sjedistima
-SHD
-Multi volan
-BC
-Steptronic
-maglenke

Ako to sve ima onda možeš rec da ima svu opremu osim navigacije i automatica
LED

#18 Re: BMW 523i

Post by LED »

mexx25 wrote:
LED wrote: .................................
Ako to sve ima onda možeš rec da ima svu opremu osim navigacije i automatica
mexx ocito me smatras pijacarom koji kad vidi klimu odmah pomisli full oprema.
al haj nek ti bude
nema xenon
nema steptronic (mislio sam da je to samo kod automatika)
nema ESP ali sto ce mu kad ima ASC+T (mislim da ne idu zajedno)
nema DSP ali je zato BMW sound system sa BOSE zvucnicima
za tiptronik nisam siguran ali mislim da je to smao u novijim godistima BMW

ostalo sve doslovce ima

necemo biti sitnicari ali mexx veliki respect

Dobre su vam ove finte sa kljucem i ovi savjeti sa provjerom svakako cu ih uzeti u obzir puno hvala
Ali kako to mislis ako trosi kap ulja. jeli to znaci da ne smije nikako trositi ili nista preko dozvoljenog (ako ima ista dozvoljeno)???
biciklo

Post by biciklo »

[quote="nineac"]Cuj nisam bas siguran za taj model iz 1996, ali serija E46 ima kljuc u kojem se nalaze informacije o stanju motora, predjenoj kilometrazi itd. Ja sam sada u USA pa ti nemogu provjeriti kako se zove ovlasteni BMW servis u S.Brodu,

Vidim da si u USA a znam da si garant ,profuro po par prodaja rabljenih automobila, pa mi reci jesu li istinite price o jeftinim terencima iz USA.

PS Nema veze s BMW , al mi se ne otvara novi topic.
LED

Post by LED »

Jos nesto u vezi kljuca

jeli vaze ove finte za sve kljuceve ili ima samo jedan u setu koji dodje uz auto koji moze dati ove zeljene informacije?
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

biciklo wrote:
nineac wrote:Cuj nisam bas siguran za taj model iz 1996, ali serija E46 ima kljuc u kojem se nalaze informacije o stanju motora, predjenoj kilometrazi itd. Ja sam sada u USA pa ti nemogu provjeriti kako se zove ovlasteni BMW servis u S.Brodu,
Vidim da si u USA a znam da si garant ,profuro po par prodaja rabljenih automobila, pa mi reci jesu li istinite price o jeftinim terencima iz USA.

PS Nema veze s BMW , al mi se ne otvara novi topic.
jesu pogotovo sad u zadnje vrijeme.
Coco_Marocco

Post by Coco_Marocco »

Jeftini jesu znam provjereno, a zasto su pojeftinili u zadnje vrijeme - odgovor lezi u V8 motorima i velikom rastu cijena goriva u USA.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

mexx25 wrote:kljuc u prvu poziciju stavit
i onda pristisni desno dugme i drzi ga /na instrument tabli desno dugme i istovremeno okreni kljuc na poziju 2
i onda ce ti izbacit na displeyu

BMW broj
Code
KM
Broj sasije zadnjih sedam brojeva ce samo prikazat
Sotwer ver.od cc-a
evl.promjene

vidjeces kako kljuc u bravi ima pozicije

A ako hoces da promjenis jezik imas izbor 5/6 jezika
onda uradi sljedece
kad kljuc okrenes u pozicu 2 i onda jedno 20sec drzis desno dugme na instrument tabli i pojavit ce se language
Sve je ovo u redu, ali za jezike ključ ide u poziciju I a ne u poziciju II, bar kod modela 535i E34. Provjereno!
nineac

Post by nineac »

Ma jesu pojeftinili, ali neznam koliko ti se to isplati uvoziti! Dosta stvari neodgovara evropskim verzijama, a opcenito imaju losije ugradjene djelove kao i performanse!
mexx25

#25 Re: BMW 523i

Post by mexx25 »

LED wrote: Ali kako to mislis ako trosi kap ulja. jeli to znaci da ne smije nikako trositi ili nista preko dozvoljenog (ako ima ista dozvoljeno)???
Mora on trošit malo ulja recimo ca 1L na 5000KM je normalno
Post Reply