BLUE CARD

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
žuti

#1 BLUE CARD

Post by žuti »

http://www.dw.de/dw/article/0,,15780114,00.html

mišljenja, diskusija na temu blue card i promjenu postojeceg zakonu u DE. :D KOliko bi ovo moglo biti atraktivno za naše ljude koji trenutno zive i rade u BiH, ali razmisljaju o napustanju BiH i zaposlenju u EU. :roll:
vjesticanametli

#2 Re: BLUE CARD

Post by vjesticanametli »

citala sam o tome ali mislim da su nerealni sto te tice primanja tako da :-) mislim da je lakse aplicirati za RWR Card u AT
nova_korisnica

#3 Re: BLUE CARD

Post by nova_korisnica »

veoma realno ako ste iz medicinske ili informaticke struke...sve zavisi od pokrajine...
Henry Chinaski

#4 Re: BLUE CARD

Post by Henry Chinaski »

Mislim da bi za nas moglo biti katastrofalno. Kad nam ode i ovih pedesetak stručnjaka informatičara što imamo, tek smo onda u banani. A mislim da je mogućnost da će otići prilično realna.
vjesticanametli

#5 Re: BLUE CARD

Post by vjesticanametli »

pa ko nade posao i jos zna jezik zasto bi ovdje i ostao :D super je ovo
žuti

#6 Re: BLUE CARD

Post by žuti »

Negdje pise cini mi se da sa platom od 48.000 € odmah stices pravo na trajni boravak. I da , po novom zakonu, nece traziti dokaz o poznavanju jezika za supruznike?
Jel ima neko iz DE (ili eventualno AT) da kaze iz prve ruke koliko je realna ova plata za informatiku, medicinu isl.
žuti

#7 Re: BLUE CARD

Post by žuti »

vjesticanametli wrote:citala sam o tome ali mislim da su nerealni sto te tice primanja tako da :-) mislim da je lakse aplicirati za RWR Card u AT
Obzirom da je prethodni uslov bio 66.000 € mislim da je ovo znacajnije pomjeranje granice :D
vox-populi

#8 Re: BLUE CARD

Post by vox-populi »

Blue Card nije nista novo. Slicna politika je postojala od 1999 do 2003 godine (tada se zvalo Green Card) i u tom periodu je doslo jako puno visokoobrazovanog svijeta, pretezno iz Rusije. Naravno, vecina je i dan danas u Njemackoj. Odredjen broj zemalja u EU je imao ili jos uvijek ima slicne politike (npr. Rot-Weiß-Rot Card u Austriji), s tim da se sada pokusava napraviti neobavezujuca useljenicka politika na nivou EU. Neobavezujuca jer ne vjerujem da ce recimo Spanija u bliskoj buducnosti uvozi radnu snagu :)

Blue Card se, u Njemackoj, ne odnosi na informaticku i medicinsku struku jer za te dvije struke su sve prepreke otklonjene jos u maju prosle godine kada je donesen set zakona kojim se pojednostavilo dobijanje radne dozvole za te dvije kategorije.
Dakle, od Blue Carda ce prije svega profitirati ostale VSS osobe, koje su naravno trazene u DE. Do sada se prednost davala gradjanima EU sto od provedbe Blue Card politike vise nece biti slucaj.

Sto se plate tice, problem nije bio sam u visini, u onih 66.000€. Problem je bio i u tipu ugovora koji se morao potpisati, tzv. Prokura ugovor, koji uposleniku, pored jako visoke plate, daje i dosta ovlastenja u novoj firmi. Za informatiku je ova klauzula ukinuta jos u maku 2011. tako da se sada moze dobiti radna dozvola i sa sasvim prosjecnom platom od 45.000€, te sa normalnim ugovorom.
Cilj Blue Carda je da se isti uslovi ponude i strucnjacima drugih profila, tako da od toga itekako mogu profitirati gradjevinski i hemijski inzinjeri, arhitekti, ekonomisti, pravnici...

@vjesticanametli

Austrija, pored Francuke, ima jednu od najstrozijih imigracionih politika u EU, tako da nisam siguran da je lakse dobiti RWR Card.

@zuti

bez obzira na visinu plate, nemoguce je odmah dobiti trajni boravak. Trenutno se na trajni boravak na osnovu radne vize ceka 3-5 godina, zavisno od tipa posla i jos nekih sitnica. Cilj je da se ovaj period ujednaci za sva zanimanja i da iznosi 3 godine. Krace od toga mislim da nece biti moguce. Sto se jezika tice, netacno je da se nece traziti poznavanje jezika supruznika jer to upravo i jeste problem u posljednjih 15-tak godina. Trenutno se trazi nivo A1 s tim da ce se jako brzo povecati na A2. Logika iza ovoga je da su osobe koje ne poznaju jezik neproduktivni dio drustva, odnosno trosak njemacke drzave, jer im je izbor posla jako ogranicen, naravno zbog nepoznavanja jezika.
Sto se plate tice, 48.000€ je jako dobra plata za recimo nekog inzinjera koji tek pocinje da radi u Njemackoj. U principu su plate inzinjera preko 50.000€ ali tek nakon godinu-dvije rada. Posebno je ovo dobra plata u van Minhena, Frankfurta ili Hamburga, dakle tamo gdje su stanovi dosta jeftiniji.

Jos je bitno spomenuti da Blue Card nece vaziti za Dansku, Veliku Britaniju i Irsku, kao ni za non-EU zemlje kao sto su Norveska i Svajcarska.
I jos jedna stvar, bitna razlika izmedju Blue Carda i dosadasnjih useljenickih politika je sto se predvidja mogucnost mijenjanja drzave unutar EU. Dakle, ako se posao dobije recimo u Njemackoj i na osnovu tog posla se stekne Blue Card, osoba nije ogranicena samo na Njemacku vec moze za vrijeme trajanja Blue Carda mijenjati poslove i drzave unutar EU.
To do sada nije bio slucaj.

Eto, ukratko.
seshb85

#9 Re: BLUE CARD

Post by seshb85 »

žuti wrote:Negdje pise cini mi se da sa platom od 48.000 € odmah stices pravo na trajni boravak. I da , po novom zakonu, nece traziti dokaz o poznavanju jezika za supruznike?
Jel ima neko iz DE (ili eventualno AT) da kaze iz prve ruke koliko je realna ova plata za informatiku, medicinu isl.
Da dobije radnu i boravisnu vizu u Austriji (RWR Karte) postoje 3 nacina:
- Kao visokoobrazovani matematicar,fizicar,inovator itd. koji je u zadnjoj godini imao primanja od 50000-70000 eura,znanje njemackog i englesko jezika,radno iskustvo.Sve se to boduje i ako imas 70 od 100 bodova dobijas vizu na 6
mj. i u tom periodu moras naci posao i tek onda dobivas RWR kartu na 1 god.
-Osobe sa zavrsenim fakultetom -zanimanjem .Spisak trazenih zanimanja bit ce odobren od nadleznog Ministarstva od 01.05.2012 .Kriteriji su isti kao u predhodnom ,samo visina zarade se jos ne zna.
-Sudenti apsolventi koji studiraju u AT :bih:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#10 Re: BLUE CARD

Post by Entropio »

.
seshb85

#11 Re: BLUE CARD

Post by seshb85 »

žuti wrote:Negdje pise cini mi se da sa platom od 48.000 € odmah stices pravo na trajni boravak. I da , po novom zakonu, nece traziti dokaz o poznavanju jezika za supruznike?
:bih: :sax: :thumbup:
OptimusPrime

#12 Re: BLUE CARD

Post by OptimusPrime »

Da malo osvjezimo temu... Ima li iko iskustva sa Blue Card programom?
Frutek

#13 Re: BLUE CARD

Post by Frutek »

.
Post Reply