Blud

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
rekla-kazala

#276 Re: Blud

Post by rekla-kazala »

Prostitucija nije ni blud ni nemoral.
I korisnik i davalac usluga znaju šta se uzima (prima) :lol: i daje.
To je usluga ko i svaka druga.
Blud je kad fizičku, materijalnu, mentalnu pa i iskustvenu nadmoć zloupotrijebiš.
fatamorgana

#277 Re: Blud

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
Da li u blud spadaju i predbračna iskustva i da li se ti ili drugi vjernici koje poznaješ pridržavate uzdržavanja od istog?
Spadaju.Pridržavam.Šta znam šta drugi rade :mrgreen:Ima ih dosta koji se pridržavaju,a ima ih dosta koji se ne pridržavaju.Ima ih koji nikad ne pričaju o religiji,a pridržavaju se načela iste.Te ljude iznimno poštujem.Ima ih kojima su puna usta propisa,a ne ponašaju se prema istim.Ima ih koji otvoreno nude blud,a puna im usta šerijata.Ali niko ni za koga neće odgovarati tako da me se ne tiče.Meni moje,njima njihovo.
Pa eto, hvala na iskrenosti, sama si svjesna da pripadnost vjeri, stvarna ili deklarativna nije nikakva garancija sama po sebi nekoj većoj da kažem seksualnoj moralnosti ili čednosti.
Mene stvarno lično ne zanima šta i kako ni s kim ko šta radi u vlastitom krevetu, mislim da je to prvenstveno privatna stvar pojedinaca.
Jedino što ne volim je licemjerje onih koji bi da drugima i pred drugima nameću religijski ćudoredni svjetonazor zaštićeni forumskom anonimnošću a kojeg se lično i pod okriljem vlastitog jorgana ne pridržavaju jer ih niko ne vidi.
Fantassin

#278 Re: Blud

Post by Fantassin »

Boze bludnio sam a i opet cu :mrgreen:
pazi dobro

#279 Re: Blud

Post by pazi dobro »

Očajni, jadni, bijedni, pokušaji šejtanskih slijedbenika da sex odnose prije, tokom i nakon braka prikažu kao normalnim.
Jadnici, ne znaju koliko se time razaraju porodice, ruši društvo, šire bolesti. Žalosno, dozvolili su sebi da im drugi isperu um šta je dobro za njih. Zatim došli na forum da ispiraju čitaocima um. Još jadnije što će i svojoj djeci ispirati mozak, kako se kurvat treba.

Šejtan, da nas Allah zaštiti od njega, na putu pozivanja u stranputicu koristi skrivene spletke, precizne strelice, opake obmane kojima neistinu prikazuje u liku istine. Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, ka‍že: „Jedna od šejtanskih spletki jeste i svakodnevno opsihravanje razuma. Niko nije siguran od ove spletke, osim onih koje Allah odabere. Šejtan čovjeku uljepšava neko šetno i loše djelo sve dok mu ga ne prikaže kao najkorisnije djelo. Također, udaljava ga od korisnog djela tako što mu ga prikaže kao nešto veoma štetno. Koliko je samo ljudi opsihreno ovim sihrom? Koliko li je samo srca ovaj sihr odvojio od islama, imana i ihsana? Šejtan je opsihrio razume da bi naposljetku te opsihrene ljude bacio u ponor raznih strasti i raznovrsnih mišljenja i na taj ih način uputio putevima teške zablude. On im je širk prikazao kao veličanje, kufr u svojstva Gospodara Uzvišenog kao kreposnost i suzdržanost, ostavljanje naređivanja na dobro i zabranjivanje zla prikazao im je kao ljubav prema ljudima i lijepo ophođenje prema njima. Suprotstavljanje Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, poslanici prikazao im je u liku pokornog taklida (slijeđenja) i poslušnosti prema onima koji su učeniji.“ (Igasetu-lehfan, 1/176-177, sažeto)

Kur'an vam je lijek za razne bolesti, pa i za razum. Ne možete reći da vam nisam dao lijek ili ispravan smjer.
zahvalna_ja

#280 Re: Blud

Post by zahvalna_ja »

....
Last edited by zahvalna_ja on 01/04/2014 09:44, edited 1 time in total.
bierkof

#281 Re: Blud

Post by bierkof »

fatamorgana wrote:
rtmper44 wrote:Nema gore stvari kada neko nešto što treba da bude lična intimna stvar poput vjere, počne da pripovjeda i postane masovna, tek tada nastanu problemi. tačnije tada se i stvaraju.
Naravno, onda dolazi do ubjeđivanja, nagovaranja, gurkanja, prijetnji vatrom a ponegdje i do prisile, direktne ili indirektne iako se kaže i preporučuje da u vjeri nema prisile ....
Pa nema u vjeri prisile.
Ali posto ti jos nisi usao u vjeru, treba te malo prisiliti... Kad udjes nece biti prisile, zivota mi.. :D

Islamska logika :roll:
AleksoMKD

#282 Re: Blud

Post by AleksoMKD »

pazi dobro wrote:Očajni, jadni, bijedni, pokušaji šejtanskih slijedbenika da sex odnose prije, tokom i nakon braka prikažu kao normalnim.
Jadnici, ne znaju koliko se time razaraju porodice, ruši društvo, šire bolesti. Žalosno, dozvolili su sebi da im drugi isperu um šta je dobro za njih. Zatim došli na forum da ispiraju čitaocima um. Još jadnije što će i svojoj djeci ispirati mozak, kako se kurvat treba.
Kolega, valjda je tokom braka sex dozvoljen?
Osim analnog, to ne vole ove Abrahamske religije.

Ne treba se kurvat, ali redovan zdrav sex sa djevojkom/deckom je OK.

pazi dobro wrote: Šejtan, da nas Allah zaštiti od njega, na putu pozivanja u stranputicu koristi skrivene spletke, precizne strelice, opake obmane kojima neistinu prikazuje u liku istine. Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, ka‍že: „Jedna od šejtanskih spletki jeste i svakodnevno opsihravanje razuma. Niko nije siguran od ove spletke, osim onih koje Allah odabere.
I kako su krivi ti bludnici kada ih Alah ocigledno nije odabrao da ih osigura od te spletke?
pazi dobro

#283 Re: Blud

Post by pazi dobro »

pazi dobro wrote:Očajni, jadni, bijedni, pokušaji šejtanskih slijedbenika da sex odnose prije, tokom i nakon braka prikažu kao normalnim.
AleksoMKD wrote: Kolega, valjda je tokom braka sex dozvoljen?
Mada sam u nastavku napisao na šta mislim, ipak sam trebao to napisati i u prvoj rečenici. Pa da onda ti to ofirno ne uvećaš i napraviš se kao da me nisi razumio. Da podebljam, mislim na vanbračne odnose ili kurvaluk.
pazi dobro wrote: Šejtan, da nas Allah zaštiti od njega, na putu pozivanja u stranputicu koristi skrivene spletke, precizne strelice, opake obmane kojima neistinu prikazuje u liku istine. Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, ka‍že: „Jedna od šejtanskih spletki jeste i svakodnevno opsihravanje razuma. Niko nije siguran od ove spletke, osim onih koje Allah odabere.
AleksoMKD wrote: I kako su krivi ti bludnici kada ih Alah ocigledno nije odabrao da ih osigura od te spletke?

Onaj ko te je stvorio, odabrao je jednog Insana sallahu alejhi we sellem preko kojeg ti se obratio, i u toj Uputi ti objasnio šta je Pravi Put a šta krivi…
On sve zna. Dok ljudi znaju onoliko koliko je On to odredio.

Postoji ovaj život na ovom Svijetu koji nije vječan. Postoji život nakon ovog života koji jeste ili će trajati vječno.

On je Pravedni. Na Sudnjem Danu će On Pravedni da izmiri račune među životinjama a kamoli da ne izmiri među ljudima. Kada oholnik to vidi, da je On Pravedni vratio pravo među životinjama, onda će on nevjernik, koji je poricao i glavu okretao od Upute, poželjeti da je ostao zemlja, da nije proživljen. Jer znat će šta ga čeka nakon njegovog suđenja radi njegovog ponašanja na ovom Svijetu.

Prema tome, ako posmatraš samo ovaj Svijet ili život, onda je puno viđeno neizmirenih računa. Ali kada se na ovaj život poveže vječni, tada se stvari postavljaju na pravo mjesto. Tada, ili na Sudnjem Danu, nikome neće biti nimalo učinjena nepravda, jer je On Uzvišeni Pravedni.

Tvoj razum je ograničen. I pogledaj sada sebe, ti na osnovu tvog ograničenog razuma hoćeš da optužiš Njega Silnog, Sveznajućeg, da je On Pravedni kriv a da ti nisi kriv zato što si izabrao zabludu.

On je Pravedni. Radi onoga što ti nosiš pri sebi, radi toga te i drži u zabludi. Hoćeš da se oholiš pred Njim. Umislio si da si prepušten sam sebi, da nećeš biti odgovoran za ono što činiš. Da si sam sebe stvorio. Da si neovisan od Njega. Okrećeš se od raznih vrsta opomena koje do tebe dolaze, da se vratiš na Pravi Put.

On Milostivi odabra Čovjeka sallahu alejhi we sellem, 23 godine uložio taj Čovjek sallahu alejhi we sellem da ti dostavi Kur’an, i praktično ti pokaže kako se Kur’an tumači. Podnoseći na tom putu razne teškoće.

I ti umjesto da kažeš, o Allahu, ili o Bože, /ako postojiš/, uputi me, podari mi da istinu vidim kao istinu, a laž kao laž, pokaži mi pravi put, smiluj se na mene, neću da se oholim ili da odbijam Istinu, hoću da slijedim Pravi Put… ili svojim riječima da se obratiš Njemu Milostivom.

Ne, ti hoćeš da se oholiš. Znaš da ćeš morati da slijediš Uputu, da nećeš onda moći uzeti strast za vrhovnog boga svoga. Hoćeš da slijediš strast kao boga ili da činiš širk, tj. da pripisuješ Mu sudruga, u onome što samo Njemu kao tvome Stvoritelju pripada.

Tebe on Sveznajući može sad usmrtiti, i da time završiš da imaš šansu da se povratiš na Pravi Put.

Ali, On je Pravedan, pa ono što je u nečijim prsima sakriveno od ljudi, On Uzvišeni pušta da izađe na vidjelo, da se to zabilježi, pa da na Sudnjem Danu se ne može pravdati i govoriti kako će biti kažnjen samo radi mržnje ili pokvarenosti u srcu, i da nije ništa loše radio. Jeste radio, i sve se bilježilo. Čak mnogima i imetak Uzvišeni umnoži kako bi što više utonuli u zabludu koju su odabrali. Nerijetko takvi ne podnose čuti riječ dobro, korisno, a kamoli da ulažu trud da čine dobro. Takvi su radi griješenja obmanuti, pa loše vide kao dobro, a dobro kao loše. Stranputicu prihvataju kao pravi put, a Pravi Put kao zabludu.

Kažeš da je Allah odredio to što si uzeo zabludu ili strast da slijediš kao svoje božanstvo, pa onda uz to nadoveži i da radi toga slijedi kazna od Njega Pravednog, jer je On to odredio čak te o tome obavjestio.
A nije te obavjestio da postoji još istinskih bogova pored Njega Jedinog. Nije te obavjestio da uzmeš strast svoju za božanstvo da bi bio uspješan na ovom i siguran na Sudnjem danu.

Ti ne možeš nikad 100% biti siguran da On ne postoji. Možeš samo radi svoje oholosti da oboliš pa da sumnjaš. Jer kada bi ti bio u stanju da 100% si siguran da On Milostivi ne postoji, onda bi ti imao dokaz na Sudnjem Danu koji bi bio validan za tvoje okretanje od Upute.

Međutim, ljudi nemaju ni jedan jedini vjerodostojan ili neoboriv dokaz da On Živi Vječni ne postoji.

Kur’an je dokaz za Pravi Put, i dokaz za nas pojedinačno, za čovjeka ili protiv čovjeka. Šta čovjek odabere, pravedno će mu se presuditi. Opomena je došla do ljudi.

Iz gore rečenog zaključak je, Pravedni Allah svojom odredbom pravedno ostavlja u zabludi one ljude koji su to zaslužili radi njihovog ponašanja prema Pozivu Koji ih poziva na Pravi Put. Što znači, da se sa oholnika ne skida odgovornost za njegove postupke, i da će mu se pravedno obračunati apsolutno sva djela, ništa neće biti preskočeno ili zanemareno!

Slijedi Uputu, pa će te Allah Uzvišeni odabrati da budeš sačuvan od te šejtanske spletke.
Last edited by pazi dobro on 11/03/2014 22:40, edited 2 times in total.
pazi dobro

#284 Re: Blud

Post by pazi dobro »

AleksoMKD wrote:Ne treba se kurvat, ali redovan zdrav sex sa djevojkom/deckom je OK.
Opet se igraš riječima i koristiš npr. redovan, zdrav i ok, za zinaluk. Ko ti to govori šta treba, šta valja, kako, zašto? Šejtan prokleti. Pokušavaš nešto odvratno prikazati normalnim. Da primjerom slikovito ti napišem. Kao i u postu gore, uzimaš sliku koja iznosi metar sa metar i gledaš samo dva tri centimetra. I na osnovu toga sudiš. Ne gledaš čitavu sliku.

Jesi li ti upoznat kakve sve negativne posljedice kurvaluk ostavlja na psihu, tijelo, dušu tih ljudi? Pa u budućim njihovim odnosima sa svojim ili tuđim bračnim drugovima, kakve su posljedice? Kako se to odražava na moral, na povjerenje, na ljubav, osjećajnost, na sigurnost i dr. Najprije, kako se to odražava na njihov odnos prema Stvoritelju.

Nemoj svoj vidik ograničavati na nekoliko centimetara. Pogledaj slobodno šire ili komplet sliku.

Zar ne vidiš nasilje ili hladne odnose u porodicama okolo tebe? Zar ne vidiš razvoda i razvoda? Što? Zato što imaju ili nemaju ispravan odnos prema Uputi? Govorim općenito.
Last edited by pazi dobro on 11/03/2014 22:50, edited 1 time in total.
anći

#285 Re: Blud

Post by anći »

"Nema čovjeka da se neće čuditi grijehu drugoga a da neće vjerovatno u isti upasti. Stoga, kad vidite da neko čini neki grijeh recite: da Allah oprosti meni i njemu."

İbn Qajjim
Last edited by anći on 13/03/2014 18:13, edited 1 time in total.
animals

#286 Re: Blud

Post by animals »

Sex i samo sex..kakav blud..sex je zdrav i koristan..zato, dragi forumasi, navalite..a ovi v jernici ce doci na svoje kad udju u dzenet..imaju oni svoji sedam nevini..zar to nije blud, sedam nevini...
pazi dobro

#287 Re: Blud

Post by pazi dobro »

anći wrote:"Nema čovjeka da se neće čuditi grijehu drugoga a da neće vjerovatno u isti upasti. Stoga, kad vidite da neko čini neki grijeh recite: da Allah oprosti meni i njemu."

İbn Qajjim

Toliko puta sam pricala sa osobama koje su osudjivale druge i govorile kako one nikad ne bi neke stvari radile..a onda se ispostavi da nisu bile iskusavane a kad dodju u iskusenje podlegnu jer lako je reci npr.ne bi se nikad poljubio a nemas ni na vidiku nekog s kim bi to ucinio..a kad se desi..pa se jos zaljubi onda se pogubi skroz :-) naravno cast izuzecima..Hocu da kazem ne treba previse osudjivati druge jer nikad ne znas dal ces sutra ti biti iskusan s tim stvarima i dal ces polozit il podlec.. A nas Gospodar nam je zabranio blud i sve sto vodi ka bludi a on najbolje zna sta je dobro za nas...i najljepse bi bilo kada bi smo se svi pridrzavali toga...molim Allaha da nas sve uputi i ucvrsti na pravom putu.Amin!

Gledaj, nama je naređeno da odvraćamo od ružnog a da naređujemo dobro. Pa šta je Qajjim tačno mislio ja ne znam. (Pod uslovom da je to njegov govor i da se nije pokajao za takvo nešto). Šta si ti time htjela reći sve, ne znam.
Forum, ostavila si mišljenje kao i svako drugi prije tebe. Pa ono što se slaže sa Uputom je u redu, a ono što se ne slaže, to se odbacuje.
rtmper44

#288 Re: Blud

Post by rtmper44 »

Eh dobro kaže ona pjesma "Što to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe živote?". :)
pazi dobro

Post by pazi dobro »

Jah, eto ti pjesmu uze za uputu svoju. Pokušavaš naređivanje na dobro a odvraćanje od ružnog da prikažeš tužnim. E taj tvoj pokušaj je za žalost.
rtmper44

#290 Re:

Post by rtmper44 »

pazi dobro wrote:Jah, eto ti pjesmu uze za uputu svoju. Pokušavaš naređivanje na dobro a odvraćanje od ružnog da prikažeš tužnim. E taj tvoj pokušaj je za žalost.
Tvoje mješanje u tuđi život i naređivanje šta da radi je žalost, ima i još jedna zlatna "u se i svoje kljuse". :)
sour cherry

#291 Re: Blud

Post by sour cherry »

ima i još jedna zlatna "u se i svoje kljuse". :)
Ta je najjača.Primjenjiva na sve životne situacije :)
Kikibombona

#292 Re: Blud

Post by Kikibombona »

pazi dobro wrote:Jesi li ti upoznat kakve sve negativne posljedice kurvaluk ostavlja na psihu, tijelo, dušu tih ljudi?
A ti si upoznat?

Kako si upoznat ako nisi iskusio.

Ja znam da sam bolestan bez zene. Dokazao sebi.

Ozeniti bez probe je avanturizam. Znam po svojim kolegama koji su nezadovoljni, koji se svadjaju i na kraju batale brak. E to ubija psihu, bolne svadje i razvodi.

Ti si bludnik ako mozes imati odnose sa cetri zene. Razmjenjujes tjelesne sokove sa jednom, sutra sa drugom, pa trecom, cetvrtom... Zar to nije ogavno? :D

Mene bi moja zadavila kada bi pored nje imao jos tri. Smatrala bi da sam ogavno djubre vrijedno prezira. :D
pazi dobro

#293 Re: Re:

Post by pazi dobro »

rtmper44 wrote:
pazi dobro wrote:Jah, eto ti pjesmu uze za uputu svoju. Pokušavaš naređivanje na dobro a odvraćanje od ružnog da prikažeš tužnim. E taj tvoj pokušaj je za žalost.
Tvoje mješanje u tuđi život i naređivanje šta da radi je žalost, ima i još jedna zlatna "u se i svoje kljuse". :)
Je li ti to meni naređuješ šta treba da radim? Je li se ti to miješaš u moj život? Želiš li mi nešto reći ili se umiješati u moj život?
sour cherry

#294 Re: Blud

Post by sour cherry »

E vala Kiki,i ti pretjera.Eto ovi koji su se isprobavali se ne razvode,ne svađaju.Malo sutra.
pazi dobro

#295 Re: Blud

Post by pazi dobro »

Bez namjere da ikoga uvrijedim, za mene je ovdje previše šejtanskih filozofa koji muljaju da bi zabludu prikazali ispravnim.
Sad tek mogu primjeniti ono, preče mi je da sačuvam sebe od toga da kažem nešto i propustim nešto, pa se ljudi zbune ili udalje još više od Istine. Prije sam već kazao što sam htio.
Last edited by pazi dobro on 11/03/2014 23:40, edited 1 time in total.
Kikibombona

#296 Re: Blud

Post by Kikibombona »

sour cherry wrote:E vala Kiki,i ti pretjera.Eto ovi koji su se isprobavali se ne razvode,ne svađaju.Malo sutra.
Dok sa partnerom ne provedes odredjeno vrijeme ne znas kakav je. Povremeni izlasci, druzenje po parkovima i kaficima se ne mogu porediti sa zajednickim zivotom. Tek u cetri zida partneri otkriju osobnost.

Ja ne znam kako to ide kod vjernika. Da li poljupce razmijene prije nego udju u brak? Kako uopste mogu procijeniti partnera na osnovu povrsnog kontakta i druzenja?

Naravno, ima svega i kod ovih sto probaju, sto se ne zalijecu. Logika ipak ukazuje da je konzumiranje prije kupovine neuporedivo sigurnija opcija.
rtmper44

#297 Re: Re:

Post by rtmper44 »

pazi dobro wrote:
rtmper44 wrote:
Je li ti to meni naređuješ šta treba da radim? Je li se ti to miješaš u moj život? Želiš li mi nešto reći ili se umiješati u moj život?
Narediti da se ne miješaš u tuđi život i baviš svojim, ne može biti mješanje samim tim i naređivanje nego suprotno, logika. :)
Platformas

#298 Re: Blud

Post by Platformas »

Šejtan, da nas Allah zaštiti od njega, na putu pozivanja u stranputicu koristi skrivene spletke, precizne strelice, opake obmane kojima neistinu prikazuje u liku istine. Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, ka‍že: „Jedna od šejtanskih spletki jeste i svakodnevno opsihravanje razuma. Niko nije siguran od ove spletke, osim onih koje Allah odabere. Šejtan čovjeku uljepšava neko šetno i loše djelo sve dok mu ga ne prikaže kao najkorisnije djelo. Također, udaljava ga od korisnog djela tako što mu ga prikaže kao nešto veoma štetno. Koliko je samo ljudi opsihreno ovim sihrom? Koliko li je samo srca ovaj sihr odvojio od islama, imana i ihsana? Šejtan je opsihrio razume da bi naposljetku te opsihrene ljude bacio u ponor raznih strasti i raznovrsnih mišljenja i na taj ih način uputio putevima teške zablude. On im je širk prikazao kao veličanje, kufr u svojstva Gospodara Uzvišenog kao kreposnost i suzdržanost, ostavljanje naređivanja na dobro i zabranjivanje zla prikazao im je kao ljubav prema ljudima i lijepo ophođenje prema njima. Suprotstavljanje Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, poslanici prikazao im je u liku pokornog taklida (slijeđenja) i poslušnosti prema onima koji su učeniji.“ (Igasetu-lehfan, 1/176-177, sažeto)

Kur'an vam je lijek za razne bolesti, pa i za razum. Ne možete reći da vam nisam dao lijek ili ispravan smjer.
Mislim da bi sam trebao razmisliti o toj rečenici.

Svima je jasno da su religije izmislili ljudi, te knjige se mogu nazvat nekim prvim političkim manifestima. Osim onih nebuloznih stvari i priča za malu djecu (bukvalno) imaš i taj odnos prema ženama gdje one ustvari ne vrijede ništa. Možeš to sad pravdati onim ili ovim ali žene su u svim religijama, naročito islamu, jedno veliko ništa.
Muškarac ih može imati koliko hoće, ona mu sve mora udovoljavati, 'davati' mu uvijek (to je naglašeno :-) ).
Očito, muškarac pisao. Doduše kažu da je i bog muškarac (valjda).

I onda priča o bludu a dozvoljeno ti ih x držat u kući i općit k'o životinja sa svakom, ko o čemu...
Chisum

#299 Re: Blud

Post by Chisum »

Bludnicenje je duboko ukorijenjeno u tradiciji i kulturi ovog naroda.

udje Fata u magazu sama
za njom udje Mujo, zamandali vrata
:izet:

pa onda ovaj planetarni hit

... ili poznata balada Amile Glamocak o kojoj se vec pisalo na forumu, a u kojoj nam jasno porucuje:

"... dole su me usne ljubile..."
sour cherry

#300 Re: Blud

Post by sour cherry »

Opsihiravanje razuma :lol: :lol: :lol: Nevezano za temu,kad mi naumpadne neka glupost,ima da skinem sihire sa razuma :mrgreen:
Post Reply