Blud

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
SmokingMan

#251 Re: Blud

Post by SmokingMan »

kritichar wrote:samo nek je po pokrivenim

šta tek otkrivene rade
Isto,ili čak više,mnogo više...

Al ko je krvi onima što im je želja za većim mehrom bitnija od prave definicije braka.Divim se samo izuzecima.... 8-)
kritichar

#252 Re: Blud

Post by kritichar »

više se otkrivene razvode, možda što ne dobiju mehr :mrgreen:
fatamorgana

#253 Re: Blud

Post by fatamorgana »

Riječ blud baš zvuči starozavjetno, pustinjskonomadski optužujuće i zapravo prevaziđeno. Između čina koji retronostalgičari definišu bludom a savremenici vođenjem ljubavi tehnički nema nikakve razlike bilo da je motiv samo užitak, ljubav ili i namjera za reprodukcijom.
Činjenica je da svi vodimo ljubav, i vjernici i oni koji to nisu, i prije braka i u braku i van braka, to nikakav propis, prijetnja niti kazna neće promijeniti na sreću.
Da, i mnogi od onih koji kažu da ne čine "blud" ga zapravo u tajnosti i ako im se ukaže prilika čine za razliku od onih koji ga čine otvoreno ili sa nešto manjom hipokrizijom.

"čini ne čini po mesečini, po tihoj noći i 'ladovini" kako nam kaže i pjesma, :)
fatamorgana

#254 Re: Blud

Post by fatamorgana »

Zanimljivo je i to da pojedinci koji su kao izričito protiv "bluda" na ovom pdf-u čim dođu na pdf ljubav & sex odmah se u prisutvu suprotnog pola nekako otkrave, opuste i oraspolože, kao da na trenutak zažmire na jedno oko u pogledu krutih vjerskih propisa o bludu, i postanu nekako manje dogmatični i kritiĆni.... Ah, ljubav čini čuda! :wink:
harač

#255 Re: Blud

Post by harač »

mujke82 wrote:Nema sumnje da su djevice bolje od dirnutih.
:lol:
Chisum

#256 Re: Blud

Post by Chisum »

:lol:
fatamorgana

#257 Re: Blud

Post by fatamorgana »

Šta je sad vama smiješno, djevice il' mujke? :?
Chisum

#258 Re: Blud

Post by Chisum »

Sto bi rekao jedan poznati hadzija u Bosnjaka:

ti dovoljno mlada, ja dovoljno lud
Bodkin

#259 Re: Blud

Post by Bodkin »

Great Cornholio wrote:
Kikibombona wrote:
nasa wrote:Sta fali i da se vjencaju :D
Ne fali nista. Sta fali ako se ne vjencaju? Sta je tu lose?
Pa nije normalno mijenjati partnere "k'o čarape".
a zasto nije normalno? i ko je to rekao?
fatamorgana

#260 Re: Blud

Post by fatamorgana »

Chisum wrote:Sto bi rekao jedan poznati hadzija u Bosnjaka:

ti dovoljno mlada, ja dovoljno lud
za blud, dok nam svira arapski muzički instrument Ud (koji je preteča lutnje i gitare, stariji rođak zapravo)
pazi dobro

Post by pazi dobro »

KURVANJE

Zar vama ne dosadi da prokleti šejtan vas jaše kao malu djecu? Zar mislite da niste providni sa tim igranjem riječi da kurvanje uljepšavate? Šta to radite sa sobom? Čim vas šejtan pozove, odazivate mu se da pišete po forumu kako vam on šapće?
Zar vam se to ne gadi pa iako ste anonimni? Zašto inspiraciju nalazite u prljavom i ponižavajućem za čovjeka? Zašto uživate biti gori od stoke?
Nemojte biti naivni pa nasjedati na šejtanske spletke, pa onda i vi da druge zavodite! Pokažite da možete biti razboriti, nemojte se zavoditi, okanite se prljavog i odvratnog posla!
fatamorgana

#262 Re:

Post by fatamorgana »

pazi dobro wrote:KURVANJE

Zar vama ne dosadi da prokleti šejtan vas jaše kao malu djecu? Zar mislite da niste providni sa tim igranjem riječi da kurvanje uljepšavate? Šta to radite sa sobom? Čim vas šejtan pozove, odazivate mu se da pišete po forumu kako vam on šapće?
Zar vam se to ne gadi pa iako ste anonimni? Zašto inspiraciju nalazite u prljavom i ponižavajućem za čovjeka? Zašto uživate biti gori od stoke?
Nemojte biti naivni pa nasjedati na šejtanske spletke, pa onda i vi da druge zavodite! Pokažite da možete biti razboriti, nemojte se zavoditi, okanite se prljavog i odvratnog posla!
Joj tebe, ti k'o da si u najmanju ruku nast'o bezgrešnim začećem il' te direktno roda spustila u kolijevku ....
Chisum

#263 Re: Blud

Post by Chisum »

Image
pazi dobro

#264 Re: Re:

Post by pazi dobro »

fatamorgana wrote:-

Ah kako si ružnog i odvratno društvo uzeo. Pogledaj samo kako te piša prokleti. Kako se igra sa tobom ko sa zvečkom.
fatamorgana

#265 Re: Re:

Post by fatamorgana »

pazi dobro wrote:
fatamorgana wrote:-

Ah kako si ružnog i odvratno društvo uzeo. Pogledaj samo kako te piša prokleti. Kako se igra sa tobom ko sa zvečkom.
Što baš mene, ima ovdje i drugih kjafira, :?
SmokingMan

#266 Re:

Post by SmokingMan »

Zar vam se to ne gadi pa iako ste anonimni? Zašto inspiraciju nalazite u prljavom i ponižavajućem za čovjeka? Zašto uživate biti gori od stoke

1.Šejtani i šejtanica se jašu među sobom,a mi sa svojima...
2.Valjda je šeki jači od nas,šta moremo,nismo ga mi smrtnici stvorili,šeki šapće a ja tipkam,objici nam dobro...
3.Anonimni kao i ti...
4.E baš tako,ko' stoka smo...

8-)
Bodkin

#267 Re:

Post by Bodkin »

:lol: :lol: svega na ovom svijetu
rtmper44

#268 Re: Blud

Post by rtmper44 »

Nema gore stvari kada neko nešto što treba da bude lična intimna stvar poput vjere, počne da pripovjeda i postane masovna, tek tada nastanu problemi. tačnije tada se i stvaraju.
fatamorgana

#269 Re: Blud

Post by fatamorgana »

rtmper44 wrote:Nema gore stvari kada neko nešto što treba da bude lična intimna stvar poput vjere, počne da pripovjeda i postane masovna, tek tada nastanu problemi. tačnije tada se i stvaraju.
Naravno, onda dolazi do ubjeđivanja, nagovaranja, gurkanja, prijetnji vatrom a ponegdje i do prisile, direktne ili indirektne iako se kaže i preporučuje da u vjeri nema prisile ....
zlokruhovic

#270 Re: Blud

Post by zlokruhovic »

:-D
nasa

#271 Re: Blud

Post by nasa »

ma nema prisile ni nagovaranje u ovom slucaju je jasno....bicevanje...pa mozda se nekom i svidi oops
sour cherry

#272 Re: Blud

Post by sour cherry »

Riječ blud baš zvuči starozavjetno, pustinjskonomadski optužujuće i zapravo prevaziđeno.
E čuj prevaziđeno.U šta bi svrstao preljubu?Blud nema samo religijsku konotaciju.Riječ kao riječ.
fatamorgana

#273 Re: Blud

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
Riječ blud baš zvuči starozavjetno, pustinjskonomadski optužujuće i zapravo prevaziđeno.
E čuj prevaziđeno.U šta bi svrstao preljubu?Blud nema samo religijsku konotaciju.Riječ kao riječ.
Pa napisao sam prevaziđeno da ne bih napisao primitivno ili zaostalo. Da li u blud spadaju i predbračna iskustva i da li se ti ili drugi vjernici koje poznaješ pridržavate uzdržavanja od istog?
Ja lično predbračna iskustva ne smatram bludom već dijelom normalnog života i odrastanja.
Preljuba je opet po meni prvenstveno stvar partnera a nju nije tajna čine i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju.
nasa

#274 Re: Blud

Post by nasa »

e sad rijec zvuci primitivno...pa evo divorzio all italiana zvuci fino i nema veze s pustinjom...ima veze s "muskarcima koji drze do casti", a takvih je znamo bilo puno u ne tako davnoj proslosti, a ima ih i danas vjerovatno vise nego ovih koji primjenjuju serijatske propise za blud.
sour cherry

#275 Re: Blud

Post by sour cherry »

Da li u blud spadaju i predbračna iskustva i da li se ti ili drugi vjernici koje poznaješ pridržavate uzdržavanja od istog?
Spadaju.Pridržavam.Šta znam šta drugi rade :mrgreen:Ima ih dosta koji se pridržavaju,a ima ih dosta koji se ne pridržavaju.Ima ih koji nikad ne pričaju o religiji,a pridržavaju se načela iste.Te ljude iznimno poštujem.Ima ih kojima su puna usta propisa,a ne ponašaju se prema istim.Ima ih koji otvoreno nude blud,a puna im usta šerijata.Ali niko ni za koga neće odgovarati tako da me se ne tiče.Meni moje,njima njihovo.
Post Reply