Blud

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
DaysleepeR

#26 Re: Blud

Post by DaysleepeR »

sour cherry wrote:Zato što je Bog to zabranio.
pa nemoj se seksati prije braka ako vjeruješ u boga i njegove zabrane

ali nemaš pravo zabranjivati ili nametati onima koji ne vjeruju da to ne rade ako već ne vjeruju

ne vidim nikakvu potrebu za temu sa tako naivnim pričicama u koje danas ni osnovci ne vjeruju
sour cherry

#27 Re: Blud

Post by sour cherry »

Zavisi kojim vjernicima. U stvari koje vjere ;-) . Abrahamske su prilicno stroge oko toga.
OK.Jesu.Ko hoće nek slijedi,ko neće,ne mora i to je to. :-D
AleksoMKD

#28 Re: Blud

Post by AleksoMKD »

sour cherry wrote:
OK.Jesu.Ko hoće nek slijedi,ko neće,ne mora i to je to. :-D
:thumbup: :kiss:
sour cherry wrote:Zato što je Bog to zabranio.
Jahve.

Neki bogovi nisu toliko strogi.
sour cherry

#29 Re: Blud

Post by sour cherry »

ali nemaš pravo zabranjivati ili nametati onima koji ne vjeruju da to ne rade ako već ne vjeruju
Ama ko ti išta nameće?Pročitaj moj post iznad,stvar volje.Kristalno jasno.
DaysleepeR

#30 Re: Blud

Post by DaysleepeR »

bog je svašta zabranio pa to prvi vjernici krše stoga argument "bog je to zabranio" više ništa ne znači a za to su upravo vjernici krivi

end of story, svijet ide dalje, ljudi stoje u srednjem vijeku
sour cherry

#31 Re: Blud

Post by sour cherry »

bog je svašta zabranio pa to prvi vjernici krše stoga argument "bog je to zabranio" više ništa ne znači a za to su upravo vjernici krivi
Pa je.Mnogim vjernicima se ne sviđa što su nazvani bludnicima u vjerskim knjigama,a ne bi baš da ukidaju praksu pa uzimaju šta im paše,a odbacuju ono što im ne paše.Razumijem da to kod ateista izaziva podsmijeh.Nije ni čudo. :mrgreen:
DaysleepeR

#32 Re: Blud

Post by DaysleepeR »

sour cherry wrote:
Pa je.Mnogim vjernicima se ne sviđa što su nazvani bludnicima u vjerskim knjigama,a ne bi baš da ukidaju praksu pa uzimaju šta im paše,a odbacuju ono što im ne paše.Razumijem da to kod ateista izaziva podsmijeh.Nije ni čudo. :mrgreen:
najveći podsmjeh izaziva "rješenje" za blud ovih vehabija kao što je naš vrli pokretač teme

a to je "oženi djevojčicu od 14 godina kako ne bi bludničila"
malsal

#33 Re: Blud

Post by malsal »

sour cherry wrote:malsal,kako promiskuitet nije blud,svega ti :mrgreen: Uostalom,onima koji ne vjeruju nije ni bitno šta se naziva bludom.Zašto bi trebalo biti bitno?Samo jedna riječ koja se spominje u vjerskim knjigama u negativnom kontekstu i to je to.
Nama vjernicima svaki vanbračni seksualni odnos je blud.To je tako.Ne nameće se nikome ništa.Ne znam zašto vam je to toliko bitno.Da li će se koristiti riječ blud ili neka druga,totalno je nebitno.
-----------
Po meni nista nije blud. Ta rjec sadrzi religisko-moralnu osudu (ponasanje se osudjuje na osnovu moralnog pogleda koji se bazira na nekoj religiji) a takve osude ne prihvatam.
Promiskuitet osobe x se ne tice ni mene ni tebe nego samo te osobe koja ima pravo da spava sa neogranicenim brojem seksualni partnera.
Ako osoba x ima zaraznu bolest, i svjesna je te bolesti i namjerno je siri onda opet prelazimo sferu kriminalnog ponasanja regulisanog zakonima.
"Blud" je pojam koji religiozni moralisti koriste da osude ponasanje koje im se ne svidja.
Koristenje pojmova i kontrola jezika i simbolizma je daleko od nebitnog...ko kontrolise pojmove i simbole kontrolise i nacin razmisljanja.
Zato odbijam prihvatiti "blud" "grjeh" i ostale teoloski nabijene pojmove...
maybelline

#34 Re: Blud

Post by maybelline »

Zanimljivo kako je u obje priče glavni akter žena - šta je sa muškarcima iz ovih priča, zar nisu i oni "bludnici" (ako pod definicijom bluda mislimo na odnose prije braka, ili je blud bilo kakav odnos, ili je blud samo blud ukoliko žena prije braka vodi ljubav sa muškarcem?)

S promiskuitetom se ne slažem, iz ličnih, a ne vjerskih ubjeđenja, ali ako je neko prešao dvadesetu, u ozbiljnoj je vezi sa osobom koju voli, poštuje, cijeni, mislim da je tada fizički odnos samo logičan korak koji vodi višem razumijevanju i zbližavanju.
sour cherry

#35 Re: Blud

Post by sour cherry »

najveći podsmjeh izaziva "rješenje" za blud ovih vehabija kao što je naš vrli pokretač teme
Nisam to ni čitala,Boga mi. :-D Ma pusti.Ima ih i u njhovim redovima svakakvih.Nisu svi tako čedni kako se predstavljaju.
Daysleeper,ja samo kažem da je to tako.Meni je bezveze kad neko pokuša utrpati u vjeru ono što nije od nje,dozvoliti ono što je stvarno zabranjeno,a sve da bi opravdao sebe i izbjegao naziv koji mu se ne sviđa.E to mi je licemjerno.Zna se šta je dozvoljeno,a šta zabranjeno pa izvoli.Ali ljudi ne vole za sebe misliti da su grešnici,a vole misliti da su vjernici.Kako god,besmislena rasprava.U pravu si.
sour cherry

#36 Re: Blud

Post by sour cherry »

Zanimljivo kako je u obje priče glavni akter žena - šta je sa muškarcima iz ovih priča, zar nisu i oni "bludnici" (ako pod definicijom bluda mislimo na odnose prije braka, ili je blud bilo kakav odnos, ili je blud samo blud ukoliko žena prije braka vodi ljubav sa muškarcem?)
Dobro primijećeno.
DaysleepeR

#37 Re: Blud

Post by DaysleepeR »

ja bih recimo najviše volio da se muslimani prvo između sebe dogovore koji je to mesheb u pravu, a još bitnije da se prestanu na najbrutalniji način ubijati meshebi između sebe, pa tada kada dođu do jedistvenog stava šta je to uopšte islam i kako se prakticira, tek onda da počnu propovijedati te vrijednosti okolo...

ovako su baš neozbiljni

http://bs.wikipedia.org/wiki/Pravci_u_islamu
sour cherry

#38 Re: Blud

Post by sour cherry »

Kur'an je jasan u pogledu zabrana.Ono što je Kur'anom zabranjeno,tu nema razilaženja,kao što je slučaj i s alkoholom npr.
theTruePath

#39 Re: Blud

Post by theTruePath »

sour cherry wrote:
Dobro primijećeno.
:thumbup:
DaysleepeR

#40 Re: Blud

Post by DaysleepeR »

sour cherry wrote:Kur'an je jasan u pogledu zabrana.Ono što je Kur'anom zabranjeno,tu nema razilaženja,kao što je slučaj i s alkoholom npr.
osim kad je u pitanju samoubistvo, ili ubistvo drugog muslimana, itd. itd. itd.
Vsvp

#41 Re: Blud

Post by Vsvp »

Meni nije jasno kako na osnovu jednog pogleda ona shvati da je to taj muškarac sa kojim želi provesti ostatak života .
Znači ugleda ga , obori pogled , on joj ponudi brak , ona prihvata iako ni rijeci sa njim nikad nije progovorila ili kako to ide ?
seln

#42 Re: Blud

Post by seln »

Hajde, ba, sta se palite. Ako je blud zabranjen, dozvoljeno je robovlasnistvo, a karindzanje robinja nije blud...
jel' tako, @mirno?
theTruePath

#43 Re: Blud

Post by theTruePath »

Vsvp wrote:Meni nije jasno kako na osnovu jednog pogleda ona shvati da je to taj muškarac sa kojim želi provesti ostatak života .
Znači ugleda ga , obori pogled , on joj ponudi brak , ona prihvata iako ni rijeci sa njim nikad nije progovorila ili kako to ide ?
'A vjerovatno strasno dobro izgleda 8)
mirno

#44 Re: Blud

Post by mirno »

DaysleepeR wrote: pa nemoj se seksati prije braka ako vjeruješ u boga i njegove zabrane

ne vidim nikakvu potrebu za temu sa tako naivnim pričicama u koje danas ni osnovci ne vjeruju
Prvo:
Onome ko trezveno gleda u svijet ili ponašanje društva, njemu ne trebaju ovakve priče da bi to isto zaključio o čemu su osobe pisale. Zato ti je to ,,naivno'' neodrživo! To je stvarnost pa htio ti to priznati ili ne! Čak i gore nego je prikazano u pričama.

Nije stvar nametanja od strane mene tebi već obratno; granicu morala postavljam ondje gdje odgovara ljudskoj prirodi! Onaj Koji svemu daje konačan oblik od onoga što stvara, On bolje poznaje ljudsku prirodu od nas samih!

Vidiš, ti bi rado da se proširi nemoral da muškarci tjelesno iskorištavaju žene. Međutim, ja sam za to da se zatvori i taj prilaz da ti dođeš u poziciju da mojoj majci, kćerki ili ženi ponudiš tu radnju. Da je salijećeš je l' da?
Znači da, granica bude ondje gdje ti nećeš biti doveden u iskušenje a ni osoba kojoj se nudiš.
Kako npr. moja žena ili kćerka tako isto i tvoja rodbina.

Znam da pisanjem na ovoj temi tu granicu prethodni nastoje ,,spustiti'' samo da im budu otvorena vrata razvrata; da im ne budu zatvorena. Da im bude lahko dostupno.

Ako je tako, a jeste, onda slobodno se nemoj buniti ako neko tvoju majku negdje van kuće ,salijeće' kakav muškarac. O djeci da ne govorim, ako im se npr. u školi nude kondomi i podučava kako izgubiti nevinost.
Znači, de prvo poradite na tome što ne bi volio da se dešava tebi, nemoj onda željeti ni drugome. Pogotovo kada je riječ o ovako ozbiljnom dešavanju.

Neki bogovi nisu toliko strogi.
Pravedni Allah nije dao ni jedan dokaz koji je neoboriv da postoji više bogova zajedno sa Njim!
Analaziraj npr. svoje vjerovanje o porijeklu svome; šta ti je dokaz za to /bi li ti na taj način bili vjerodostojni dokazi o Allahu/. Zatim koja je svrha života tebe i ostalih ljudi - zašto postoje; i gdje će svi ljudi završiti nakon što napuste život na ovom svijetu. Imaš li neoboriv dokaz ispred sebe da si u pravu? Ja ga imam, to je Kur'an.

DaysleepeR wrote: ljudi stoje u srednjem vijeku
Odnos prema ženi danas je u društvu gori od onoga prije pojave posljednjeg Izaslanika sallahu alejhi we sellem koji se tada dešavao u mnogim pogledima.

Danas ljudi nastoje što više da iskoriste njeno tijelo za zadovoljenje svojih strasti. U medijima (čak imate i temu o voditeljicama - pogledaj komentare..), pri kupoprodaji, na radnom mjestu, pa i u braku; dok njene unutarnje vrijednosti su manje bitne ili nisu prioritet!

Tako da taj izraz ,,srednji vijek'' također nije održiv osim donekle logikom da ljudi tako nazovu ovaj nemoral danas da je nemoral srednjeg vijeka! Ali i tada je bilo čestitih ljudi i ne čestitih; stavljati to u isti koš teško ili nikako ne ide.

Tvoje ponašanje ili krivo ponašanje vjernika je ništavan argument za neposlušnost prema Uputi.
mirno

#45 Re: Blud

Post by mirno »

a to je "oženi djevojčicu od 14 godina kako ne bi bludničila"

De budi fin pa nekome ko bi se prvi put susreo sa pojmom ,,vehabija'' da mu objasniš šta je to. U redu?!

Zatim:

1. Želim brak, a moji misle da sam premlada

PITANJE: Ja sam se vratila islamu preko ljeta, imam 17 godina i molim Allaha da me učvrsti da istrajem na Pravom putu! Bila sam u gostima i došli su čovjek i žena koji su već godinama u islamu, elhamdulillah. Oni su mi govorili o Kur'anu, o namazu, i o hidjabu. O tome sam baš počela od tad razmišljati, pa sam otišla kući i rekla majci da hoću naučiti klanjati, jer nisam znala. Trebalo mi je samo 2-3 dana da sve zapamtim i počela sam klanjati. Potom sam počela čitati i o Poslaniku, saws, i islam mi je bio sve interesantniji i interesantniji, pa sam odlučila i da se pokrijem, elhamdulillah. Nešto me zadnjih mjeseci vuče da se udam....

Kad god padnem na sedždu, mislim o udaji i molim Allaha za učevnog, pobožnog, bogobojaznog supruga. Moji su se roditelji navikli na stil života, da djevojka završi fakultet, pa da se uda sa 25-26 godina. Majka mi je se isto vratila vjeri kad i ja, i kaže mi da mi opravdava udaju, jer je sunnet udati/ženiti se sa 15-20 godina, ali moj otac to ne zeli jer ne poznaje vjeru.

Svako mi govori iz rodbine da završim školu, da sam nezrela, da je to samo pubertetski, ali ja osjetim da to nije samo pubertetski, već da se moram udati da ne bi skrenula sa Allahovog puta. Ja sada ne znam šta da radim, jer imam ponuda od muškaraca koji su u vjeri, ali ne znam šta bih jer ne znam kako bi mi familija reagovala. Molim vas, pomozite mi u ime Allaha. DzazakAllahu Khair!

SAVJET:

Bismillahi we-s-salatu we-s-selamu ala Resulillah, Poštovana sestro, molimo Uzvišenog da te nagradi na pitanju i učvrsti na Pravom putu. Nažalost, tvoj slučaj nije u naše vrijeme usamljen. Muslimanske porodice su s svih strana bombardovane s razvratom i materijalističkom filozofijom života, pa je pitanje braka posebno osjetljivo. Neke od najčešćih dilema su: kako se pripremiti za brak, da li čekati završetak fakulteta ili se udati odmah nakon srednje škole, kako naći prikladnog supruga?

Nažalost, većina roditelja se odlučuje za opciju čekanja da njihovi sinovi i kćeri završe fakultete i pronađu zaposlenje, a brak je na listi prioriteta pri samom kraju. Smatra se da u tim godinama niti mladić niti djevojka nisu dovoljno zreli kako bi se izborili s obavezama i ozbiljnošću braka, a da ne spominjemo materijalnu stranu. Roditelji smatraju da se njihovoj djeci treba dati sloboda da „malo prožive dok su mladi“, a bez obaveze da se o nekom drugom brinu; da trebaju svoju mladost potrošiti u učenju i stjecanju diplome, a za brak ima vremena.

S druge strane, dopuštaju svojim tinejdžerima, sinovima i kćerima, da se ponašaju bez ikakve kontrole, neodgovorno i razuzdano. Naviknu djecu na život bez obaveza i odgovornosti, na život čiji je jedini cilj udovoljavanje prohtjevima i strastima. A i ne znajući, tako svojoj djeci ruše šanse za sretan brak i život. I cijenu takvog lošeg odgoja, snosi ta omladina koja u svom domu ne stječe osnovne vještine potrebne za život.

Roditelji moraju znati da zrelost neke osobe može biti urođena, ili stečena. Neke osobe je Svevišnji stvorio zrelijim od drugih, a drugi se mogu naučiti kako da se postave u određenim situacijama. Tako da je taj proces „čekanja“ da njihovo dijete sazrije kao kakva voćka unaprijed osuđen na neuspjeh. Za brak je potrebna priprema, a ne uludo čekanje i lažno nadanje.

Djetetu se mora pružiti prilika da bude samostalno, da uči (pa i od grešaka), da stječe vještine i suočava se s životom.
Islam pak svoju pažnju poklanja odgoju djece i njihovoj pripremi za život, još od najranijeg doba, kako bi djeca kad narastu bila mentalno sposobna i odgovorna za različite obaveze i dužnosti, kako prema dinu, tako i ummetu.

Ukoliko se osvrnemo na sunnet Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i živote prvih generacija ovog ummeta, vidjet ćemo da je tada omladina ohrabrivana da što prije stupa u bračnu vezu kako bi se sačuvala čast i čednost i pomogla vjeru. Kao primjer skladnog braka se do današnjeg dana uzima primjer braka između Fatime, kćerke Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i Alija ibn Ebi Taliba, radijallahu anhu,. Prema nekim izvorima, prilikom stupanja u brak Fatima je imala samo 15 godina, a Ali je imao 21 godinu; prema drugima, Fatima je imala 19 godina.

Poštovana sestro, savjetujemo ti da u ophođenju s svojim ocem budeš blaga i strpljiva. Ne zaboravi, da te tvoj otac svakako voli i želi za tebe ono što je najbolje. Nastoj razumjeti i njegov položaj, i da on na drugačiji način gleda na život. Na tom ti planu znatno može pomoći majka, koja svakako ima utjecaj na očevo srce. S tvoje strane, nastoj da budeš što jača u vjeri, čuvaj namaz i kloni se grijeha. Uči dovu Svevišnjem da ti podari hajirli izlaz iz te situacije. Klanjaj istiharu namaz i uvijek se obraćaj svom Gospodaru Koji čuje dove i odaziva se nevoljniku.

Kao što ti savjetujemo da je u braku veliko dobro, opet ti preporučujemo da prilikom odabira budućeg muža budeš oprezna. Brak je životno pitanje i sklapa se s nijjetom da traje čitav život. Strpljiva budi, jer će ti se to kasnije višestruko isplatiti.

Ne upadaj u zamku nekih bračnih ponuda preko Facebooka i chata, jer se je u dopisivanju teško čuvati Allahovih granica. Oprezna budi s kim komuniciraš, jer islam ne dopušta slobodnu komunikaciju žene i muškaraca koji joj nisu mahremi. Tu ulaziš u opasnost zaljubljivanja, otkrivanja intime, i to su koraci ne ka braku, već ka zinaluku.

Takođe, ne postoji kolizija između tvog ulaska u brak i školovanja, te nastoj i da se dalje obrazuješ, uz Božiju pomoć, i na polju vjere i svjetovnih nauka. Ummetu su potrebni educirani muslimani i muslimanke, koji će kasnije znati i kako svoju djecu odgojiti na islamski način.

Ako budeš imala dodatnih pitanja ili problema, slobodno nam se obrati. Molimo Uzvišenog da se okoristiš savjetom, kao i svi oni do kojih ove riječi dopru. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova.“

Savjete pružio: Nedim Botić, prof.
mirno

#46 Re: Blud

Post by mirno »

DaysleepeR wrote:ja bih recimo najviše volio da se muslimani prvo između sebe dogovore koji je to mesheb u pravu, a još bitnije da se prestanu na najbrutalniji način ubijati meshebi između sebe, pa tada kada dođu do jedistvenog stava šta je to uopšte islam i kako se prakticira, tek onda da počnu propovijedati te vrijednosti okolo...

ovako su baš neozbiljni

http://bs.wikipedia.org/wiki/Pravci_u_islamu
Jeste izvor tvoj wiki; ali i bez toga bujrum pročitaj:

POJAVA NESLAGANJA

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Ko od vas poživi, vidjet će do kakvih će sve neslaganja doći. Grčevito se prihvatite i držite mog sunneta i prakse pravednih halifa, koji će biti na pravom putu, iza mene!"
(Ebu Davud, Et-Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed i Ed-Darimi – sahih)
Nažalost, neslaganja su se pojavila odmah nakon prvih generacija muslimana. Problem je što ta neslaganja i dalje traju, i povrh postojanja Allahove Knjige i Sunneta Njegovog Poslanika, s.a.v.s. koji bi trebali biti naši izvori, na temelju kojih bismo trebali usaglašavati naše stavove i približavati, eventualne, razlike.
Naše ponašanje nekada pokazuje kao da nikada nismo pročitali ni jedan ajet iz Kur'ana, niti jedan hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Čini se da su jedinstveniji oni koji uopće, izvornu, originalnu knjigu nemaju ili koji su je s vremenom falsificirali!
Kada analiziramo muslimanski svijet koji danas ima najveća nalazišta nafte i najveće i najdragocjenije resurse, a i dalje je ovisan o onima koji su u tome daleko iza njega, onda nam ovo naše neslaganje i razjedinjenost mogu samo pojasniti ovaj fenomen koji je prisutan u posljednjih nekoliko stoljeća!
Pridržavanje i slijeđenje sunneta je spas, pogotovo u posljednje vrijeme koje obiluje raznim pristupima vjeri, pa je respektiranje sunneta, ustvari, kako je naglasio Imam Malik, ukrcavanje na Nuhovu, a.s., lađu. Ako se još tome doda Sufjanova konstatacija da se riječi bez djela ne prihvataju, a da riječi i djela nisu ispravni bez valjanog nijjeta, niti su ispravni s nijjetom sve dok ne budu u suglasju sa sunnetom, onda nam ovaj hadis postaje još jasniji i briga o vraćanju sunnetu je još izraženija.
U ovom hadisu naređuje se da se pri razilaženju i nejedinstvu ummeta treba prihvatiti Poslanikov, s.a.v.s, sunnet, a i sunnet prvih pravovjernih halifa poslije njega. Sunnet je utrti put, koji podrazumijeva slijeđenje Poslanikove, s.a.v.s., prakse i prakse njegovih pravovjernih vladara nakon njega, u uvjerenjima, radu i govoru.
Spominjanjem ovog govora poslije naredbe za pokornost i poslušnost nadređenim (u duljem hadisu), aludira na to da nema pokornosti nadređenim u onim stvarima u kojima se čini nepokornost Allahu. Vjerovjesnik, s.a.v.s, kaže: "Pokornost je samo u dobročinstvu." (Buharija i Muslim)

dr Šefik Kurdić

Zatim:

Onaj ko neće ili ne želi vidjeti istinu onakva kakva jeste u stvarnosti, on je neće ni vidjeti. Njega će Uzvišeni držati pravedno u zabludi. Tako je i među muslimanima, npr. ti čovjeku možeš govoriti ovaj zid je bijel, ali ako on to ne želi vidjeti i tvrdi da je crn; to je do njega ili njegov problem.
Znači, ako postoji iskrena volja, postoje i rezulatati. To što neko nema hrabrosti da se suoči sa stvarnošću je druga tema.
mirno

#47 Re: Blud

Post by mirno »

Vsvp wrote:Meni nije jasno kako na osnovu jednog pogleda ona shvati da je to taj muškarac sa kojim želi provesti ostatak života .
Ti si nadam se od rijetkih koji stvarno žele saznati a ne odmah u stardu zauzeti gard ,,ja sam u pravu i svako ko drugačije tvrdi je u krivu'' dokaz sam ja sam sebi i moj razum.

Nije to onako kako si vjerovatno naišao od onih koji žele iskriviti nešto što je pravo uvijek bilo i uvijek će biti.

Pa naravno da će se upoznavati ali na ispravan način! Postoji taj propis. Uglavnom, otac može dozvoliti brak njegove kćerke sa nekim muškarcem kojeg je upoznao, ALI zadnju riječ daje djevojka! Kako ona donese odluku, to se pika.

Evo danas se mnogi razvode i vjenčavaju. Zašto ako su se prethodno upoznavali danima, sedmicama, mjesecima ili godinama?!
Zašto su hladni odnosi unutar porodice danas kod nas u BiH i u ostatku svijeta? Zašto je prisutno toliko nasilja u porodicama nad ženom? Pa eto u praksi ste pokazali neodrživost te prakse upoznavanja da je garant za uspjeh porodice a zatim društva.

U Islamu, musliman i muslimanka znaju svrhu života. Uzvišeni im naređuje da se potpomažu u dobročinstvu a ne u grijehu. Znači, ostaje još upoznavanje sa sklonostima osoba međusobno i na kraju brak uz pristanak obje strane.
Držanje za Uputu ili Njeno prakticiranje tj. način prakticiranja pojedinca odražava se na njegov komplet život sve do smrti. Pa što više bude doslijednjiji to će biti uspješniji na ovom i budućem svijetu.

Zapamti ovo dobro:

Allah Moćni je izdigao arape kada su se držali Njegove Upute iznad svih tadašnjih naroda. Ne samo arape, već i ostale narode koji su prihvatili poziv Upute.
Nikada se pojedinac ili društvo neće držati Upute a da ga ili da ih Uzvišeni neće učiniti ponosnim.

Suprotno se dešava napuštanjem Upute.
mirno

#48 Re: Blud

Post by mirno »

seln wrote:Hajde, ba, sta se palite. Ako je blud zabranjen, dozvoljeno je robovlasnistvo, a karindzanje robinja nije blud...
jel' tako, @mirno?
Zašto smatram da ti ne znaš šta je ili kako izgleda robovski odnos u Islamu?

Vidiš kako si samo jedan detalj iz šerijatske prakse nazvao. A gdje ti je osuda npr. prostitucije gdje ljudi iskorištavaju njeno tijelo a zatim joj daju novac. Vjerovatno da sebe a nerijetko i dijete prehranjuje.
To ti demokrate nazivaju prodavačica ljubavi. Vidiš kako je to uljepšan naziv za odvratnu radnju.

Ne smatram te ozbiljnim da bih se trudio tebi odgovarati na takve provokacije. Pogotovo što u nedostatku /kako smatram/ dovoljno svog znanja po tom pitanju; da bih ti ponudio odgovor kojim ti ne bih postavio nova pitanja ili podpitanja. Ako hoćeš, mogu ti poslati u pp koga da kontaktiraš da ti da odgovor po tom pitanju. Pa ćeš da vidiš da je stvarnost drugačija od onoga kako to šejtanova mašinerija prikazuje.
AleksoMKD

#49 Re: Blud

Post by AleksoMKD »

mirno wrote: Zašto smatram da ti ne znaš šta je ili kako izgleda robovski odnos u Islamu?
Jesu li u vreme Arapskih kalifata i Otomanske imperije postojale pijace robova gdje su ljudi kupovani i prodavani ko stoka? Jesu (zadnja pijaca robova je u Turskoj ukinuta 1900 godine)

Dali vlasnik robinje moze sexualno opstiti sa njom? Moze.

Dali robinja ima pravo da odbije gospodara koji zeli da sexualno opsti sa njom? Nema.

Ili se mozda posle Muhameda pogresno tumace propisi oko robova u Islamu pa su zbog toga stradali ljudi?

Image
maybelline

#50 Re: Blud

Post by maybelline »

Ne odgovori meni niko - jel blud i ako muškarac stupi u odnose prije braka ili je to pak "sunnet"?
Post Reply