Blokada sjećanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zelenashica

#1 Blokada sjećanja

Post by zelenashica »

Danas,onako beze šetajući gradom sretoh ženu.....iskreno čini mi se poznatom,ali ko je,šta je pojma nemam.Žena ljubazno pozdravi i zastade,kao da me poznaje godinama,....da stvar bude još mističnija,ispitah me za familiju,roditelje,sestre,....kako su,šta su,.....kako zdravlje i sve ono što usput sleduje....zna imena,podosta stvari o njima,brojno stanje djece,poslove,...a ja :?: Ja ne znadoh za koga da ju upitam,...jednostavno ne znam ko je,ne povezujem je niskim poznatim....Bi me sramota u prvi mah.....a kasnije me uhvati strah.....zar sam tako brzo počela zaboravljati...

A opet suprotna situacija je da se često uhvatim u nekom stanju već "prođenog i poznatog"...ono baš krenem negdje i već mi se sve čini poznato,događaj identičan,.... :roll: imam osjećaj da sam taj momenat već doživjela ....svaku riječ,detalj unaprijed znam,...i on se ko ponovi....hm.....

Dešava li se i vama nešto slično........ :?: :!:
karanana

#2 Re: Blokada sjećanja

Post by karanana »

i meni se to sa ljudima cesto desi. brzo zaboravljam face a u isto vrijeme i one face kojih se sjecam, nekad ne mogu da povezem ko su i sta su. recimo sretne me neko u merkatoru pozdravimo se, upitamo se, ono generalno: kako si, sta ima....
a ja veze nemam ko je to, a znam da ga znam.
i onda jedne noci u po noci se probudim i sjetim ko je ta osoba.
Sunrise00

#3 Re: Blokada sjećanja

Post by Sunrise00 »

zelenashica wrote:Danas,onako beze šetajući gradom sretoh ženu.....iskreno čini mi se poznatom,ali ko je,šta je pojma nemam.Žena ljubazno pozdravi i zastade,kao da me poznaje godinama,....da stvar bude još mističnija,ispitah me za familiju,roditelje,sestre,....kako su,šta su,.....kako zdravlje i sve ono što usput sleduje....zna imena,podosta stvari o njima,brojno stanje djece,poslove,...a ja :?: Ja ne znadoh za koga da ju upitam,...jednostavno ne znam ko je,ne povezujem je niskim poznatim....Bi me sramota u prvi mah.....a kasnije me uhvati strah.....zar sam tako brzo počela zaboravljati...

A opet suprotna situacija je da se često uhvatim u nekom stanju već "prođenog i poznatog"...ono baš krenem negdje i već mi se sve čini poznato,događaj identičan,.... :roll: imam osjećaj da sam taj momenat već doživjela ....svaku riječ,detalj unaprijed znam,...i on se ko ponovi....hm.....

Ma normalno je to :D

Ovo drugo je deja vu tj. kada vidis nesto, ili dozivis neku situaciju, greskom se smjesti u dio mozga za dugorocno sjecanje, tako da nam nesto sto se desilo prij koju stotinku ucini da smo vec dozivjeli :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4 Re: Blokada sjećanja

Post by anjusha »

Uhh, desava se... Nazalost! Ali sam usvojila novu taktiku. Ako mi neko izgleda i najmanje poznat, ja ga s pika pozdravljam. Pa ako osoba pocne da se raspituje o meni i mojima, uvijek imaju odredjena pitanja koja se mogu postaviti natrag: A kako ste vi? Kako su vasi? *bemu valjda nisam te srece da se ispostavi da osoba nema bas nikoga...
sinus

#5 Re: Blokada sjećanja

Post by sinus »

Sunrise00 wrote: Ovo drugo je deja vu tj. kada vidis nesto, ili dozivis neku situaciju, greskom se smjesti u dio mozga za dugorocno sjecanje, tako da nam nesto sto se desilo prij koju stotinku ucini da smo vec dozivjeli :D
Možda, ali kako objasniti kada najednom znaš šta će se desiti u određenom momentu...Znaći kao da si već to prošao i sada unaprijed baš znaš šta će se desiti (prođe ti kroz glavu "to će biti" ) i to se i desi...
zelenashica

#6 Re: Blokada sjećanja

Post by zelenashica »

anjusha wrote:Uhh, desava se... Nazalost! Ali sam usvojila novu taktiku. Ako mi neko izgleda i najmanje poznat, ja ga s pika pozdravljam. Pa ako osoba pocne da se raspituje o meni i mojima, uvijek imaju odredjena pitanja koja se mogu postaviti natrag: A kako ste vi? Kako su vasi? *bemu valjda nisam te srece da se ispostavi da osoba nema bas nikoga...
ma znam...mogu i ja pitati kako su vašiali ova me uhvatila u mašinu,zna imenaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol: ja blenula..... :? da lupim ime ,ne ide.....i pitam i ja kolektivno kako sual fkt me žena dobro poznaje,čim zna recimo o mom bivšem poslu,o roditeljima i kojekakvim dešavanjima..... :roll:
karanana

#7 Re: Blokada sjećanja

Post by karanana »

sinus wrote:
Sunrise00 wrote: Ovo drugo je deja vu tj. kada vidis nesto, ili dozivis neku situaciju, greskom se smjesti u dio mozga za dugorocno sjecanje, tako da nam nesto sto se desilo prij koju stotinku ucini da smo vec dozivjeli :D
Možda, ali kako objasniti kada najednom znaš šta će se desiti u određenom momentu...Znaći kao da si već to prošao i sada unaprijed baš znaš šta će se desiti (prođe ti kroz glavu "to će biti" ) i to se i desi...
hmmmm, to mi se nikad nije desilo. obicno kad mi se nesto desi, tek tada skontam da mi se cini kao da mi se to vec jednom desilo.
pa ti si dobar, haj sa mnom u coloseum na rulet.
Sunrise00

#8 Re: Blokada sjećanja

Post by Sunrise00 »

sinus wrote:
Ne znam, meni se to ne desava.

Mada je moje misljenje da je sve to stotinka tamo-vamo, pa kad nam se poslije nekog dogadjaja ucini da smo ga predvidjeli prije, mozda je to opet neka zbrka sa kratkorocnim i dugorocnim sjecanjem..

Ne znam, nisam strucnjak :D
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#9 Re: Blokada sjećanja

Post by grunt »

sinus wrote:
:lol:
meni se ovo desi mozda jednom mjesecno,npr. sjedim sa par ljudi i znam u narednih desetak sekundi sve sta ce ko reci
bas me sjebe ponekad :-)
sinus

#10 Re: Blokada sjećanja

Post by sinus »

karanana wrote:
sinus wrote:
hmmmm, to mi se nikad nije desilo. obicno kad mi se nesto desi, tek tada skontam da mi se cini kao da mi se to vec jednom desilo.
pa ti si dobar, haj sa mnom u coloseum na rulet.
Dešavalo mi se baš ovako kako sam napisao...nije to sad svaki dan ali desi se momenat...Na primjer sad ja i ti idemo negdje i najednom kroz glavu mi prođe da ćeš ti nešto uraditi i fakat to se desi...ali to je trenutak ništa bitno...

Dešavalo mi se dosta puta, recimo sjedim i najednom se sjetim nekog filma koji sam gledao davno davno...tek za par dana taj isti film bude na TV :D

---------------------------

A što se tiće kockanja nemam tu sreće, intuicija i predviđanje zakazali, od januara ništa, tako da sad odmaram :D
Loulou

#11 Re: Blokada sjećanja

Post by Loulou »

zelenashica wrote:Danas,onako beze šetajući gradom sretoh ženu.....iskreno čini mi se poznatom,ali ko je,šta je pojma nemam.Žena ljubazno pozdravi i zastade,kao da me poznaje godinama,....da stvar bude još mističnija,ispitah me za familiju,roditelje,sestre,....kako su,šta su,.....kako zdravlje i sve ono što usput sleduje....zna imena,podosta stvari o njima,brojno stanje djece,poslove,...a ja :?: Ja ne znadoh za koga da ju upitam,...jednostavno ne znam ko je,ne povezujem je niskim poznatim....Bi me sramota u prvi mah.....a kasnije me uhvati strah.....zar sam tako brzo počela zaboravljati...

Dešavalo se i meni... Ništa neobično. Mada, nikad na nacin da me neko onako, "detaljno" ispita o mojima a da se ja i dalje ne mogu sjetit ko je osoba. Najčešće to bude neki razgovor tipa: "Gdje si" Kako si? Šta ima?...." a ja nemam pojma ko je on/a. :-? Nekad se dogodi da se par dana nakon što sam je/ga srela, sjetim o kome se radi... A znalo mi se desit i da se nekom tako obratim a na licu vidim da osoba nema pojma ko sam. :D Onda ja, onako opušteno pitam: "Ne možes se sjetit otkud me znaš?" I onda se dilema riješi.

A dešavao mi se i dalje dešava deja vu...
Tako da - relax @zelenashica ;-)

EDIT: A jednom mi se dogodilo da jednu curu baš onako - znam, ali se nikako nisam mogla sjetit otkud. I pokušavala sam se sjetit, i pokušavala i pokušavala.... al' ništa. I onda, nakon par dana gledam na TV-u seriju i skužim da je ta ista cura, dok je bila mlađa, glumila u njoj. :D
Last edited by Loulou on 29/06/2009 13:15, edited 1 time in total.
rosegirl

#12 Re: Blokada sjećanja

Post by rosegirl »

ja lica nikad ne zaboravljam ali ime mi se mora 100 puta ponoviti dok ga zapamtim...i onda je malo nezgodno kad me neko pita za moju porodicu a ja nemam pojma koga sve ta osoba ima i kako se zovu; i cesto oslovljavam ljude pogresnim imenom :-?
i meni se desava da mi se cesto cini da sam cijeli jedan razgovor ili situaciju i predmete vec vidjela u snu, prije sam se znala prepasti a sad sam se navikla :lol:
zelenashica

#13 Re: Blokada sjećanja

Post by zelenashica »

Loulou wrote:
Tako da - relax @zelenashica ;-)
ma opuštena sam ja bona....samo me fkt zanimalo da nisam možda pukla :roll: :oops: ....a o tim događajuma unaprijed mogu pričati danima... :D
karanana

#14 Re: Blokada sjećanja

Post by karanana »

sinus wrote: Dešavalo mi se dosta puta, recimo sjedim i najednom se sjetim nekog filma koji sam gledao davno davno...tek za par dana taj isti film bude na TV :D
e ovo se i meni desavalo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: Blokada sjećanja

Post by Truba »

mene ljudi zaustavljaju na ulici
ugovaramo poslove
sredjujemo cijene neke robe
pozdravljaju me ljud

a pojma nemam ko su ... jednostavno kontam da cu se sjetiti ali ode prica u stranu niti se sjetim a kasno mi reći da nisam taj :mrgreen:
samo malo

#16 Re: Blokada sjećanja

Post by samo malo »

Lica pamtim dobro, imena zaboravljam. I nikako ne mogu nauciti sta je svekrva a sta snaha. Mijesam, bez mogucnosti mahinalnog raspoznavanja.
El_comadante

#17 Re: Blokada sjećanja

Post by El_comadante »

i meni se to jednom desilo čovjek se ispričao sa mnom znam mi roditelje brata upozno e sa svojom ženom i djecom a ja i dan danas pojma nemam ko je taj čovjek, pa čak i roditelji neznaju ko je mada sam detaljno opisao. a i dešavalo mi se isto da recimo pričam nešto sa nekim a imam osječaj da smo to isto pričali i znam šta če se desiti.
*mima*

#18 Re: Blokada sjećanja

Post by *mima* »

Uuuuuh.....sad mi je lakse.....ja prepisivala godinama......Hvala ti misice.... :kiss:
Jara

#19 Re: Blokada sjećanja

Post by Jara »

Što sa više ljudi dolaziš u kontakt, što ih više svakodnevno upoznaješ (poslovno, privatno) veća je mogućnost da ti se to desi.
Ako nekog znam iz samo jednog "ambijenta", u drugom "ambijentu" ću ga teže prepoznati ...
@Her Flick, gledah i ja to na NG, interesantno baš...
zelenashica

#20 Re: Blokada sjećanja

Post by zelenashica »

mima wrote:

Uuuuuh.....sad mi je lakse.....ja prepisivala godinama......Hvala ti misice.... :kiss:
draga mima i mene j danas panika saFatala....kontam reko mogla sam mjesto redovno ginekologu počet redovno psihijatru :lol: :lol: :lol:

ma u biti ispade nisamo jedine zaboravne i čudne.....haj neka je makar nešto "normalno" :-D
Last edited by zelenashica on 29/06/2009 15:29, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#21 Re: Blokada sjećanja

Post by ladyblue18 »

Prvi slucaj mi se ne desava. :mrgreen:
Drugi nekoliko puta mjesecno, iako u zadnje vrijeme malo manje. Dok sam bila manja redovno sam imala traume kada bih skontala da znam sta ce se desiti za npr. 10 sec. :lol:
Ali interesantno je kada znas sta ce neko reci, ili sta ce se desiti sljedece. Jednom sjedimo i meni prodje kroz glavu kako je vec bila ta situacija i kako je mami ispala casa i razbila se, kad za 5 sec...pras. :mrgreen: Reko kud joj ne rekoh da ne petlja sa casama u tom trenu.

A desi mi se i cesto da se sjetim npr neke osobe, filma, pjesme, koju nisam cula, vidjela nekoliko godina i onda za nekoliko sati, dana voila. :mrgreen:
Amazonka27

#22 Re: Blokada sjećanja

Post by Amazonka27 »

karanana wrote:
sinus wrote: Dešavalo mi se dosta puta, recimo sjedim i najednom se sjetim nekog filma koji sam gledao davno davno...tek za par dana taj isti film bude na TV :D
e ovo se i meni desavalo.

auu al je misteriiii sto se filmovi pokazuju vise puta na tv-u :) pogotovo na domacim kanalima. Sjecam se...prije doba kablovske...bio neki film na 99...mislim da sam ga iz 10 djelova pregledala...svaki put zaspim...al znam da ce za mjesec biti opet :D

elem...vezano za temu...

krenem od svog mobitela....prelistavam imena i zapitam se ko su svi ti ljudi...imam ruznu naviku da ne memorisem odmah broj...znaci da je ta osoba nekako bitna bila da je memorisem...a ja je se ne sjecam...
pa msn....od 50 nakih ljudi....znam 10 nabrojati ko su...isto tako...problem je sto svako malo brisem ljude koji su non-stop offline i kojih se ne mogu sjetiti...evo opet se ima sta ocistiti

preseljenja: malo kod staraca, malo kod sestre, ev sad kod coj'ka... sretnem nekoga na ulici, nisam sigurna jel ga znam iz lifta, trole, zelenare, fakulteta...imam odredjene rute i srecem cesto iste osobe u isto vrijeme.

imena: U mom razredu ima nas preko 40, na jednom poslu 15, na drugom 5, na horu oko 40,poznanici i prijatelji, rodbina x 2....paaaaaa jebooo teeeeeeee...da sam kompjuter pregorila bi. Davno sam sve pocela oslovljavati sa EJ. :D
kada spominjem nekog sa foruma...nick mu vezem uz avatar :D (To je ona sa garfildom :D)ili okrenem neku svoju verziju nicka...

elem, ako to tvoje stanje nije normalno....ne sikiraj se....ima nas jos takvih :) ustvari...meni je malo nenormalno pamtiti toliko razlicitih imena i vezivati ih za dogadjaje....druga je stvar kad su stari ljudi znali od svakog covjeka porodicno stablo...ali definitivno se nije zamarao drugim informacijama koje "savremenog" covjeka bombarduju dnevno u ogromnim kolicinama.
ružmarin-a

#23 Re: Blokada sjećanja

Post by ružmarin-a »

I slučaj: vrlo rijetko ili nikad

lica pamtim, (koga sam vidjela prije 10-15-20 godina prepoznat ću ga, pod uslovom da se nije podvrgao plastičnoj operaciji ) :D imena sasvim rijetko pamtim; samo ko mi je bitan ili zanimljiv zbog nečega

drugi slučaj svima se dešava: ali tokom trajanja situacije koja se dešava, ne unaprijed (mislim da ako ovi što pišu da unaprijed znaju ko će šta reći, zašto ne iskoriste trenutak i kažu sagovorniku tren prije rečenice koju planira izustiti, ono što oni kao znaju) mislim da nisu procijenili tačno kada im izgleda "deja vu" poznat, doživljen

ima cura, kad je u prisustvu onih koji su "malo doFaĆeni" a ne djeluju tako golim okom, počne da joj se vrti u glavi :lol: :lol: a onda sazna za tog/tu da stvarno ima problema (psihičkih), svakog pročita koliko je odnosno nije dobar :lol: :lol: - ovo dođe ko neka blaga parapsihologija
pjegica

#24 Re: Blokada sjećanja

Post by pjegica »

Slučaj 1 mi se stalno dešava. Stalno sam u kontaktu sa ljudima, upoznajem nove, kontaktiram sa starim, na poslu, na faksu, u životu inače.
A ljude najčešće ne mogu odmah prepoznati kad ih zateknem u situaciji ili ambijentu u kojem nisam navikla da ih srećem. Recimo, desilo mi se da jednu dragu doktoricu sretnem kako džogira Vilsom. Trebalo mi je pola sata da skontam ko je, a inače se dobro znamo. Valjda sam navikla da je u mantilu, sa slušalicama oko vrata i formalnijim govorom pa čak i kad je neformalna tema. Onda je sretnem u trenerci i normalno da je teže prepoznam. Ili sretnem osobu koju sam navikla vidjeti ozbiljnu, poslovnu, u poslovnom odijelu i precizno našminkanu. Onda vidim tu istu osobu negdje u parku kako trči za djetetom i uči ga da vozi bicikl, i zaustavi me, ispričamo se, ja znam da znam ženu, ali ne ukopčam odmah odakle.
Ima takvih milion priča.

A situacija 2 mi se rjeđe dešava, al mi se dešava. Desi mi se da pjevam neku pjesmu, upalim radio baš za vrijeme kad ona svira. Ili razmišljam o nekome koga nisam vidjela godinama, i onda ga baš taj dan sretnem negdje.
tech10

#25 Re: Blokada sjećanja

Post by tech10 »

Diagnosis: Dementia :-D
Post Reply