Hoče li svršenici sa Sa tehničkih fakulteta moči aplicirati za poslove gdje se traži visoka stručna sprema (sadašnji sedmi stepen),obzirom da u školama ima slobodnih pozicija?
Ima tu raznih istina.
Stvarno je okvirni zakon kazao da je studij (Bolonjski) visoka sprema,ali šta kad npr u Zenici na maš fak je 4+1,a u Sa 3+2
Ko je lud a ko Fazlinović ???
Lijepo stoji da nakon dodiplomskog studija ovaj u Ze je dipl,inž,a ovaj u Sa inž.
E sad kad neće ići dalje,koji može raditi na sadašnjim poslovima visoke spreme,npr u srednjoj školi???
Ovo mene ne sikiriki plaho ,ali nemogu da vjerujem da nema zvaničnih upita-protesta i sl!!!!
Jer ovako stvarno može doći da se može raditi samo u svom kantonu,a ko fol Bolonja.
Upit sam postavio jer nigdje u raspravama nisam prepoznao nekoga ko vidi da je ove tri god Bolonje ustvari ranija viša škola (čak su i zvanja ista)
Još uvijek na građevini studiraju likovi višu školu-dvogodišnju i dobijaju zvanje inž.gradjevine,baš kao što će i ovi sa tri.
Šta očekujete ???
Bliži se 18.10. Bolonjci
- veljaca
#2 Re: Bliži se 18.10. Bolonjci
a ti bi malo iz Zenice u Sarajevo .....zito23 wrote:Hoče li svršenici sa Sa tehničkih fakulteta moči aplicirati za poslove gdje se traži visoka stručna sprema (sadašnji sedmi stepen),obzirom da u školama ima slobodnih pozicija?
Ima tu raznih istina.
Stvarno je okvirni zakon kazao da je studij (Bolonjski) visoka sprema,ali šta kad npr u Zenici na maš fak je 4+1,a u Sa 3+2
Lijepo stoji da nakon dodiplomskog studija ovaj u Ze je dipl,inž,a ovaj u Sa inž.
E sad kad neće ići dalje,koji može raditi na sadašnjim poslovima visoke spreme,npr u srednjoj školi???
Ovo mene ne sikiriki plaho ,ali nemogu da vjerujem da nema zvaničnih upita-protesta i sl!!!!
Jer ovako stvarno može doći da se može raditi samo u svom kantonu,a ko fol Bolonja.
Upit sam postavio jer nigdje u raspravama nisam prepoznao nekoga ko vidi da je ove tri god Bolonje ustvari ranija viša škola (čak su i zvanja ista)
Još uvijek na građevini studiraju likovi višu školu-dvogodišnju i dobijaju zvanje inž.gradjevine,baš kao što će i ovi sa tri.
Šta očekujete ???
a za ovo drugo : da se upitas da li mozda TI grijesis ??????
- Amazonka27
#3 Re: Bliži se 18.10. Bolonjci
hajde se u tri krasne lijepe vise sa ovim svojim glupim neargumentovanim postovima koje nemaju veze sa tobom jer ne studiras po ovom sistemu. Ko te placa da iznosis ovakve dezinformacije? Hoces da kopiram sve i jedan tvoj post ovdje vezano za bolonju da se fino vidi ko otvara ovakve teme?
-
zito23
#4 Re: Bliži se 18.10. Bolonjci
veljaca wrote:a ti bi malo iz Zenice u Sarajevo .....zito23 wrote:Hoče li svršenici sa Sa tehničkih fakulteta moči aplicirati za poslove gdje se traži visoka stručna sprema (sadašnji sedmi stepen),obzirom da u školama ima slobodnih pozicija?
Ima tu raznih istina.
Šta očekujete ???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a za ovo drugo : da se upitas da li mozda TI grijesis ??????![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nemoj me krivo shvatiti,ali ja nisam bitan u ovoj temi (jer forum shvatam kao razmjenu mišljenja-bez kafe)ja sam OK.
Pravo da kažem trenutno je sigurnije studirati četverogodišnji studij ,gdje god je moguće.
A ovo drugo neznam šta misliš?
Lično mislim da će svršenici trogodišnjeg studija imati status ranijih viših škola (takva su im stručna zvanja),a mislim da se čeka da izbori prođu,pa će šok lakše biti prihvačen.
Znači može On prvostupnike zvati kako hoće,ali će praktično izgledati kao da je ranije završio višu školu.
Neće moći raditi u srednjoj školi,neće moći biti inspektor,i sve ono gdje se sada traži visoka stručna sprema-sedmi stepen.
-
zito23
#5 Re: Bliži se 18.10. Bolonjci
Tebe mogu razumiti,jer si uporan student (ali Bolonjac)Amazonka27 wrote:hajde se u tri krasne lijepe vise sa ovim svojim glupim neargumentovanim postovima koje nemaju veze sa tobom jer ne studiras po ovom sistemu. Ko te placa da iznosis ovakve dezinformacije? Hoces da kopiram sve i jedan tvoj post ovdje vezano za bolonju da se fino vidi ko otvara ovakve teme?
Trebala si ostati po starom,pa završiti ekonomiju,a ne sada ......
Ti si meni ipak drug
-
zito23
#7 Re: Bliži se 18.10. Bolonjci
Amazonka27 wrote:![]()
Nemoj se srditi,radi pići kolko možeš,ako radiš s računima svejedno Ti je za sedmi stepen(dok Ti budeš 3+2 kao ovi sada koji su revizori itd).Pokušaj se udati i problemu priči s druge strane.
Fakultet se završava do 23 god.,a sve poslije toga ima primjesu kompleksa,kojih se neko brže riješi,a neko....
Haj
- Alhemicarkaa
#8 Re: Bliži se 18.10. Bolonjci
Moze se desiti ali samo za tehnicke fakultete. Kad su na mom fakultetu provodili Bolonju prvo su uzeli sistem 3+2 i odlucili dati zvanje pogonskog inzinjera nakon tri godine (ranija visa skola), pa su se onda presaltali na sistem 4+1 i sad ce steci zvanje kao i mi, dipl. ing. hemije.zito23 wrote:Lično mislim da će svršenici trogodišnjeg studija imati status ranijih viših škola (takva su im stručna zvanja),a mislim da se čeka da izbori prođu,pa će šok lakše biti prihvačen.
Kod drustvenih nauka je druga prica, kod njih su imali osnove sve "zgurati" u tri godine jer nisu imali zahtjevne vjezbe, pa ima osnove dati zvanje dipl.