Moderator: O'zone
Dabogda te Merhamet hranio I HVO branio.155_mm wrote: ↑10/05/2020 13:16pa sta kszu braca? zbog cega im je brat bio u HVO?Trafalgar Law wrote: ↑10/05/2020 13:14Znam lično jednu osobu koja je bila pripadnik te jedinice, a bošnjak je. Družio sam se sa njegovom braćom.155_mm wrote: ↑10/05/2020 10:43
danas jedna jedinica a za pedesetak godina mozda citav HVO. i zbog toga bi neko za vrijeme zivih svjedoka i trenutno pristupne dokumentacije treba odraditi ucesce bosnjana u HVO-u. sa ciframa i okolnostima ucesca i naravno prestanka ucesca i pod cijom kontrolom su te jedinice bile i tako to. da se ne bi ponovilo ovo sa ustastvom.
Vjerovatno je bilo puno ljudi koji su se jednostavno odazvali pozivu na regrutaciju, jer je Bosna tada postala NDH, dakle, stigla nova vlast i novi vakat. U tom dolaženju novih vlasti i novih vakata svako malo, ljudi su se vjerovatno čuvali ili prilagodjavali ili ne znam koju već riječ da upotrijebim tako što se priklanjali vlasti. Ako je Bošnjaka najviše bilo po gradovima, upravo su to mjesta gdje je ustoličena vlast i gdje se stvari u početku čine 'normalnim' i 'pod kontrolom'. Poslije su se stvari dodatno zakomplikovale, posebno kad su počeli pokolji po provinciji i selima. Tako ja to zamišljam.155_mm wrote: ↑10/05/2020 13:12mislim da bi od svega bilo najvaznije barem pokusati ispitati sto vise razloga zbog kojih su bosnjani odlazili u ustase. mozda da kad bi se znali razlozi da bi se u budnocsti mogle izbjeci takve pojave u sto vecem broju.
mozda su neki vjerovaii u price od stoljeca sedmog i hrvatskom cvijecu, mozda su neki bili kriminalci zeljni nasilja bez, mozda su nekicisto iz mrznje, mozda su neki vjerovali u natpis iz filma o mirku sa fesom iz stoca da ce im SS dati oruzje da odbrane zivote svojih porodica....
ono sto znamo iz devedesetih je da ti niko nece dati oruzje u ratu samo onako. moras platiti na ovaj ili onaj nacin. cak kad ti je to oruzje potrebno da branis goli opstanak.
Privede njega austrijska policija na kraju
I nije politički obojena misa....nije.Iz Glavnog vijeća HNS-a dalje navode: "Radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke Crkve isti su oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, rušeći same temelje države u kojoj se istodobno lažno samoproglašavaju najvećim i jedinim postojećim domoljubima."
Zasto skrivenu???? Ne razumijem, prenos ce raditi direktno HRT i uzptv.......neko_sa_strane wrote: ↑10/05/2020 14:03Da je postaviti skrivenu kameru tokom mise ili hakovati telefon nekoga od prisutnih i uključiti kameru i sve to lijepo okačiti na društvene mreže i na YouTube.
Zaboravio sam da će prenositi HRT i TV HR-HB. Ali mogli bi pustiti reklame ukoliko žele nešto prikriti.konektovan wrote: ↑10/05/2020 14:06Zasto skrivenu???? Ne razumijem, prenos ce raditi direktno HRT i uzptv.......neko_sa_strane wrote: ↑10/05/2020 14:03Da je postaviti skrivenu kameru tokom mise ili hakovati telefon nekoga od prisutnih i uključiti kameru i sve to lijepo okačiti na društvene mreže i na YouTube.
Kakve veze ima Sarajevo sa obredom katolicke crkve? Nece ovdje jos za stoljece virus rigidnog komunistickog konta se iskorijeniti.
Austrija im zabranila i redukovala obrede a oni odabrali novu destinaciju.The 51st State wrote: ↑10/05/2020 14:44Kakve veze ima Sarajevo sa obredom katolicke crkve? Nece ovdje jos za stoljece virus rigidnog komunistickog konta se iskorijeniti.
Ko ima potreba da izrazi protest dobro dosao, a te price o sprijecavanju toboznje ljage je samo doljevanje ulja na vatru.
Zabranila isticanje ustaskih simbola, sve ostalo njima na obraz i volju bez restrikcija, taman tako i u nas treba. Ulazenje u politicki klinc i eventualne zabrane, hdz i ustaski simpatizeri su na dobitku.Hemel wrote: ↑10/05/2020 14:47Austrija im zabranila i redukovala obrede a oni odabrali novu destinaciju.The 51st State wrote: ↑10/05/2020 14:44Kakve veze ima Sarajevo sa obredom katolicke crkve? Nece ovdje jos za stoljece virus rigidnog komunistickog konta se iskorijeniti.
Ko ima potreba da izrazi protest dobro dosao, a te price o sprijecavanju toboznje ljage je samo doljevanje ulja na vatru.
Zasto Sarajevo?
Da ga obrukaju i zaprljaju. Ta vijest ce se prosiriti. U Sarajevu odrzana misa za zlocince ustaskog rezima.
Pa neka onda zabrane, kao sto je to i Austrija uradila!Hemel wrote: ↑10/05/2020 14:47Austrija im zabranila i redukovala obrede a oni odabrali novu destinaciju.The 51st State wrote: ↑10/05/2020 14:44Kakve veze ima Sarajevo sa obredom katolicke crkve? Nece ovdje jos za stoljece virus rigidnog komunistickog konta se iskorijeniti.
Zasto Sarajevo?
Da ga obrukaju i zaprljaju. Ta vijest ce se prosiriti. U Sarajevu odrzana misa za zlocince ustaskog rezima.
Pitao sam, zasto Sarajevo?The 51st State wrote: ↑10/05/2020 14:48
Zabranila isticanje ustaskih simbola, sve ostalo njima na obraz i volju bez restrikcija, taman tako i u nas treba. Ulazenje u politicki klinc i eventualne zabrane, hdz i ustaski simpatizeri su na dobitku.
Pa najvise dreci opozcijia, dakle zagrizla udicu punim.JThomas wrote: ↑10/05/2020 14:54austrija nije zabranila, nego su sad zatvorene granice pa ne može. ali razlika je ipak što je to tamo bilo. a ovdje nije.
elem, autentični tumači volje i bića sva tri naroda će biti na dobitku šta god uradili oni koji to nisu. šta god bilo ili ne bilo, biće vidi šta nam rade. ako ne bude ništa, biće vidite, peta kolona šuti, a to znači odobrava. jer previše se počelo o parama, mjerama i nabavkama.
Sta me briga zasto i ne vidim zbog cega je posebno bitan odgovor na to pitanje. Inace mozda zato sto ima kc kao institucija sa svojim objektima?Hemel wrote: ↑10/05/2020 14:55Pitao sam, zasto Sarajevo?The 51st State wrote: ↑10/05/2020 14:48
Zabranila isticanje ustaskih simbola, sve ostalo njima na obraz i volju bez restrikcija, taman tako i u nas treba. Ulazenje u politicki klinc i eventualne zabrane, hdz i ustaski simpatizeri su na dobitku.
Kakav obraz, oni imaju i gore i dole samo guzicu a kad ljaga padne onda je kasno.