Bleiburg i Bošnjaci
-
winetou
#1 Bleiburg i Bošnjaci
Polovinom maja 1945 stradao je i do sada nepoznat broj Bošnjaka od strane crvene mafije.
Rijetki su se vratili kući.
Barem da ih se sjetimo na ovom forumu kad ih već niko nigdje ne spominje.
Rijetki su se vratili kući.
Barem da ih se sjetimo na ovom forumu kad ih već niko nigdje ne spominje.
-
7th_Heaven
moj djed je prezivio bleiburg, stvari se spominju i prepricavaju.

- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Ima li negdje spisak blajburških žrtava (bar djelimični)?
-
kijametdedo
ma stipu ba zlato, ustaska sranja...
jadni oni, poginuli na kriznom putu stvaranja arijevske rase. a njihova jedina krivica je bila ta sto su taj dan svi, onako slucajno, obukli crne kosulje. bijele im valjda bile na pranju...
nazalost shaban nije dovrsio posao kako treba. dokazi su svuda oko nas...
bal vampira...
jadni oni, poginuli na kriznom putu stvaranja arijevske rase. a njihova jedina krivica je bila ta sto su taj dan svi, onako slucajno, obukli crne kosulje. bijele im valjda bile na pranju...
nazalost shaban nije dovrsio posao kako treba. dokazi su svuda oko nas...
bal vampira...
-
arnaut
Evo jedan fin tekst o spomendanu na Blajburske zrtve.
http://iskon.hr/vijesti/page/2004/05/16/0034006.html
http://iskon.hr/vijesti/page/2004/05/16/0034006.html
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Da li su Bošnjaci išta odlučivali u NDH koja je bila i u Sarajevu?kijametdedo wrote:ma stipu ba zlato, ustaska sranja...
Tek je 1992. .......
Ja se 19-godišnjeg nestalog daidže ne stidim i sevap bi bio.... .
-
zlata
Cekaj malo!!
Sto se imas stid'ti? I meni je did nest'o. Domobranski satnik. Zrtva fasistickih i balkanskih nacionalistickih "igara"...ali je ogromna razlika izmedju krajnjih ciljeva onih koji su manipulirali sa Bleiburskim zrtvama, i onih koji su ih pobili na Bleiburgu. Nisu svi isti...ni onda...ni danas...kol'ko god bi to Kusta i mnogi to vol'li izjednaciti.
Nazalost..komunisti nas nikad nisu ucili "pravu" historiju..jer je i njihov dolazak i ostanak na vlasti ovisio od saveznistva sa Srbima, koji su nam donedavno namecali svoju verziju te iste historije.
Biti saveznik fasista? Bili su i Srbi...i skoro citava Europa...od Francuza pa na dalje. Pa Europa je i danas prepuna neofasista, i racistickih fasistickih simpatizera....ALI...izjednacavati Titu sa Pavelicem, Ljoticevcima, i Drazinim Cetnicima...JAMAIS!!! Izjedanacavati Jasenovac sa Bleiburgom je bas nesto nemoralno...i posve vulgarno.
Sto se imas stid'ti? I meni je did nest'o. Domobranski satnik. Zrtva fasistickih i balkanskih nacionalistickih "igara"...ali je ogromna razlika izmedju krajnjih ciljeva onih koji su manipulirali sa Bleiburskim zrtvama, i onih koji su ih pobili na Bleiburgu. Nisu svi isti...ni onda...ni danas...kol'ko god bi to Kusta i mnogi to vol'li izjednaciti.
Nazalost..komunisti nas nikad nisu ucili "pravu" historiju..jer je i njihov dolazak i ostanak na vlasti ovisio od saveznistva sa Srbima, koji su nam donedavno namecali svoju verziju te iste historije.
Biti saveznik fasista? Bili su i Srbi...i skoro citava Europa...od Francuza pa na dalje. Pa Europa je i danas prepuna neofasista, i racistickih fasistickih simpatizera....ALI...izjednacavati Titu sa Pavelicem, Ljoticevcima, i Drazinim Cetnicima...JAMAIS!!! Izjedanacavati Jasenovac sa Bleiburgom je bas nesto nemoralno...i posve vulgarno.
-
kijametdedo
tako je zlato, reci mu! N'OUBLIEZ JAMAIS!
ja znam da su pravi ljudi isli u partizane, a supci u domobrane. i tu nije bilo bitno jel musliman il hrvat, vec jel fasista il nije.
i vazda se sjetim "mirisa dunja"...
"dok ti senlucis, tvoji novi prijatelji ti ubise oca."
pa ti skontaj...
ja znam da su pravi ljudi isli u partizane, a supci u domobrane. i tu nije bilo bitno jel musliman il hrvat, vec jel fasista il nije.
i vazda se sjetim "mirisa dunja"...
"dok ti senlucis, tvoji novi prijatelji ti ubise oca."
pa ti skontaj...
- PipiDugaDevetka
Naravno da shaban nije dovršio posao jer je mnogog četnika recimo, iz okoline Bileće, Ljubinja i širom "srpskih zemalja" samo preobukao stavivši mu crvenu petokraku na čelo. Prema ostalim je bio radikalniji.kijametdedo wrote:nazalost shaban nije dovrsio posao kako treba..
bal vampira...
-
zlata
Dragi Dedo...
Ja se ne bih slozila s'tobom..."DA SU PRAVI LJUDI ISLI U PARTIZANE".
Najprije, u mom kraju....Tito je iz strateskih razloga (da bi pridobio Srbe)...palio i zario sta je god muslimansko i katolicko. Tako da PRAVI covjek ne moze ni ici u zagrljaj onom ko ga porice iz nekakvih krajnjih ciljeva, pali. Drugo....bilo je TESKO i doci do Partizana. Cesce su Cetnici prelazili u Partizane (po brdima). Oni isti su ti bili isti ti, koji su te prekjucer i klali i palili, dok ti je carsija bila pod Njemackom kontrolom. I dok dodjes do sume i Partizana, ne znas ko ce te najprije ubiti...Njemac, Domobran, Ustasa, Cetnik, Partizan koji je do jucer bio Cetnik, ili bilo ko!!!
Mozda je najveci problem opstanka Jugoslavije i bio TAJ TU. Da bi postig'o krajnje ciljeve, Tito je napravio kompromis sa Srpskim nacionalistima koje je velikim brojem integrir'o u svoju drzavnu i politicku ideologiju. Nije ni slucajno da se je tad pojavila i Jovanka na Jozinoj ruci!!!! Srbima je ostala garantirana uloga najravnopravnijih medju ravnopravnima. Raspad je bio kraj te neravnopravne ravnopravnosti.
Ja smatram da je moj did nije im'o neki vel'ki izbor. Domobranska vojska je bila legitimna vojska jedne nove drzave. I stara Jugoslavija je bila nova drzava. Ljudi nisu NISTA znali o fasizmu i Hitlerovim ciljevima...ali JESU znali sta znaci Kraljevina i Srpska hegemonija.
Ja se ne bih slozila s'tobom..."DA SU PRAVI LJUDI ISLI U PARTIZANE".
Najprije, u mom kraju....Tito je iz strateskih razloga (da bi pridobio Srbe)...palio i zario sta je god muslimansko i katolicko. Tako da PRAVI covjek ne moze ni ici u zagrljaj onom ko ga porice iz nekakvih krajnjih ciljeva, pali. Drugo....bilo je TESKO i doci do Partizana. Cesce su Cetnici prelazili u Partizane (po brdima). Oni isti su ti bili isti ti, koji su te prekjucer i klali i palili, dok ti je carsija bila pod Njemackom kontrolom. I dok dodjes do sume i Partizana, ne znas ko ce te najprije ubiti...Njemac, Domobran, Ustasa, Cetnik, Partizan koji je do jucer bio Cetnik, ili bilo ko!!!
Mozda je najveci problem opstanka Jugoslavije i bio TAJ TU. Da bi postig'o krajnje ciljeve, Tito je napravio kompromis sa Srpskim nacionalistima koje je velikim brojem integrir'o u svoju drzavnu i politicku ideologiju. Nije ni slucajno da se je tad pojavila i Jovanka na Jozinoj ruci!!!! Srbima je ostala garantirana uloga najravnopravnijih medju ravnopravnima. Raspad je bio kraj te neravnopravne ravnopravnosti.
Ja smatram da je moj did nije im'o neki vel'ki izbor. Domobranska vojska je bila legitimna vojska jedne nove drzave. I stara Jugoslavija je bila nova drzava. Ljudi nisu NISTA znali o fasizmu i Hitlerovim ciljevima...ali JESU znali sta znaci Kraljevina i Srpska hegemonija.
-
ake
interesantna vam je prica, kako su cetnici masovno prelazili u partizane
mada je opste poznate da je vlado segrt pobio i pobio ljudi bas u i-hercegovini
nego ipak vratimo se na prelaske cetnika u partizane, a kako su "ponosne" ustase radije izabrale blajburg,
kao sto zname u bivsoj jugi rat je okoncan tek 6 dana poslije zvanicnog zavrsetka II svjetskog rata
pitam se sta hocete da kazete sa tim, o dobroti ustasa ili nesto drugo
za zlatu posebno, po cemu je NDH bila legitimna
kao i pitanje ko to nije popusio
mada je opste poznate da je vlado segrt pobio i pobio ljudi bas u i-hercegovini
nego ipak vratimo se na prelaske cetnika u partizane, a kako su "ponosne" ustase radije izabrale blajburg,
kao sto zname u bivsoj jugi rat je okoncan tek 6 dana poslije zvanicnog zavrsetka II svjetskog rata
pitam se sta hocete da kazete sa tim, o dobroti ustasa ili nesto drugo
za zlatu posebno, po cemu je NDH bila legitimna
kao i pitanje ko to nije popusio
-
winetou
Htio sam ovom temom skrenuti pažnju i na one koji su prvi stali u odbranu Bošnjaka u onom ratu.
Na živce mi ide to slijepo obožavanje druga Tita na temama o ulici i 4.maj...
Tako će isto Bošnjaci obilježiti u veselju i "dan ustanka". Ustanak je počeo u Drvaru i Bosanskom Petrovcu a ako na google ubacite Krnjeusa vidjećete šta je "ustanicima" prvo palo na pamet da urade.
Na živce mi ide to slijepo obožavanje druga Tita na temama o ulici i 4.maj...
Tako će isto Bošnjaci obilježiti u veselju i "dan ustanka". Ustanak je počeo u Drvaru i Bosanskom Petrovcu a ako na google ubacite Krnjeusa vidjećete šta je "ustanicima" prvo palo na pamet da urade.
-
winetou
A šta ti tu nije jasno?
Objasni ti meni jednu stvar. kako je moguće da je u Bosanskom Petrovcu bilo 22 narodna heroja a kad se zna šta su "ustanici" uradili u selu Krnjeuša u avgustu 1941(poklali sve hrvate u tom selu).
Objasni ti meni jednu stvar. kako je moguće da je u Bosanskom Petrovcu bilo 22 narodna heroja a kad se zna šta su "ustanici" uradili u selu Krnjeuša u avgustu 1941(poklali sve hrvate u tom selu).
-
kijametdedo
zlato, ne seri, da ti 'vako kazem...
kakvi ba visi ciljevi? jesil ti svjesna da je narod tadasnje bosne bio 80% nepismen? zar stvarno mislis da su oni citali manifest ili mein kempf?
ja ti samo govorim o konkretnim slucajevima u, recimo, sarajevu. tada je naravno bila popularna prica o NDH i polozaju muslimana i bosne u takvoj drzavi. ali, onog trenutka kad ti ta ista NDH (ustase ili domobrani, u finalu isti kurac) pocne odvoditi komsije jevreje, srbe i ostale koji se ne uklapaju na neki nacin u njihov plan, te ih pocne vjesati, strijeljati i deportovati, onda svako normalan moze skontati da u takvoj drzavi nema hajra.
a pod pravim ljudima sam podrazumijevao te normalne ljude koji su svoje komsije krili od fasista.
a o tome kako se moglo u partizane, ne zelim da ulazim u detalje. ni ti ni ja nismo drzali svijecu vladimiru pericu, tako da ne mozemo govoriti o njihovim semama regrutovanja partizana. ali kakva god da je bila, fercerala je.
sad me podsjetiste na "allo, allo" i onu galeriju likova. lisen tu mi kerfuli, aj shel sej dis onli vans...
kakvi ba visi ciljevi? jesil ti svjesna da je narod tadasnje bosne bio 80% nepismen? zar stvarno mislis da su oni citali manifest ili mein kempf?
ja ti samo govorim o konkretnim slucajevima u, recimo, sarajevu. tada je naravno bila popularna prica o NDH i polozaju muslimana i bosne u takvoj drzavi. ali, onog trenutka kad ti ta ista NDH (ustase ili domobrani, u finalu isti kurac) pocne odvoditi komsije jevreje, srbe i ostale koji se ne uklapaju na neki nacin u njihov plan, te ih pocne vjesati, strijeljati i deportovati, onda svako normalan moze skontati da u takvoj drzavi nema hajra.
a pod pravim ljudima sam podrazumijevao te normalne ljude koji su svoje komsije krili od fasista.
a o tome kako se moglo u partizane, ne zelim da ulazim u detalje. ni ti ni ja nismo drzali svijecu vladimiru pericu, tako da ne mozemo govoriti o njihovim semama regrutovanja partizana. ali kakva god da je bila, fercerala je.
sad me podsjetiste na "allo, allo" i onu galeriju likova. lisen tu mi kerfuli, aj shel sej dis onli vans...
-
winetou
Bože sačuvaj nikad ja nijedan zločin nisam pravdao drugim zločinom. Nego pošto je moja porodica iz tog "ustaničkog" B.Petrovca koji je dao nevjerovatnih 22 narodna heroja upoznat sam i sa nekim (ne)djelima koja su ti heroji počinili. nekoliko dana nakon ustanka su poklali Hrvate u tom selu a da ničim nisu bili izazvani. Pokušali su onda isto učiniti i u BP ali ih je tu zaustavila muslimanska milicija. BP je na glasu kao ustaničko mjesto sa ta 22 narodna heroja i dan ustanka se slavi u Bosni a da se o njemu praktično ništa i ne zna. Otkud npr da prva puška pukne u nekoj rupi poput Drvara?
Komunisti nisu imali nikakvu podršku na selima te ne vjerujem da su pod plaštom revolucije, bratstva i jedinstva nagovorili "ustanike" da se uhvate puške,grablje,noža i motike.
Bilo vam po volji ili ne ustaše su dali oružje da se narod brani, a to znaju i svi drugi koji nisu iz većih gradova koji su ionako bili pod zaštitom domobranstva ili ustaša. lako je iz Sarajeva bilo otići u partizane a žene i djecu ostaviti na sigurno kod domobrana
Komunisti nisu imali nikakvu podršku na selima te ne vjerujem da su pod plaštom revolucije, bratstva i jedinstva nagovorili "ustanike" da se uhvate puške,grablje,noža i motike.
Bilo vam po volji ili ne ustaše su dali oružje da se narod brani, a to znaju i svi drugi koji nisu iz većih gradova koji su ionako bili pod zaštitom domobranstva ili ustaša. lako je iz Sarajeva bilo otići u partizane a žene i djecu ostaviti na sigurno kod domobrana
- Fair Life
Tako je Deduka. Pokrenuo si me da postiram jednu kratku, ali istinitu pricu.kijametdedo wrote:zlato, ne seri, da ti 'vako kazem...
a pod pravim ljudima sam podrazumijevao te normalne ljude koji su svoje komsije krili od fasista...
___
Sjedeći pokraj prozora, promatrajući vjetar, na oči mi skliznu bljeskovi slika iz mladosti ...
Imao sam san. Ideal koji je u meni rastao zajedno sa mojim egom. Bljeskovi mnogih ozbiljnih lica, sa snagom u očima. Osjećaj sjete vezao se uz njih. Vrijeme koje je tada vladalo, mirisalo je iskricama mladenačke snage i želje za promjenom. Imao sam tada san, zajedno smo ga ostvarivali u kapljicama, komadićima, koji su se kasnije pretvorili u sliku. Pa u stvarnost. U stvarnosti sada živim i sretan sam. Jer sam imao hrabrosti odbiti rješenja koja su bila samo maska pojedincima za brzu zaradu preko mojih, naših leđa. Nikad nisam bio sam. Sretali smo se često na ulicama sa sjenom na licu, neki nevidljivi impulsi su nam govorili da osjećamu istu odvratnost prema ustaljenom ritmu života, prema nametanju briga samo zbog kontrole i upravljanja nama...no nikad nismo priznali sličnosti jedni drugima; osjetili smo to, spustili pogled i prošli nastavljajući kao stranci. Naša se borba zasnivala na mentalnom planu, stvarajući viziju boljeg, ne, idealnog, jer smo znali da imamo pravo na to. Pravo na slobodu i razmišljanje. Nismo marionete. Energija postoji. Život je.
Neka jedini rat koji ce ikada biti vodjen na kugli zemaljskoj bude onaj u tebi, izmedju dobra i zla. Neka u tom ratu pobijede dobro, mir i ljubav.
Prvo su došli po židove
i ja sam šutio-
jer ja nisam. židov
Zatim su došli po komuniste
i ja sam šutio-
jer ja nisam bio komunist.
Zatim su došli po sindikaliste
i ja sam šutio-
jer ja nisam bio sindikalist.
Zatim su došli po mene
i nije bilo nikog tko bi za mene progovorio.
(Pastor Martin Niemoller)