Blaž Kraljević,borac za jedinstvenu BiH

Post Reply
liberal

Post by liberal »

bosmen wrote:
liberal wrote:
bosmen wrote:uh sto ste mipametni majko mila
svi vi znate sta je Blaž htio
ja znam da se borio i poginuo za BiH a to sta je htio prepustam vama pametnjakovicima
pola vas pametnjakovica jos cita Zagorove romane i mislite da je on sad Ciko pa da ga mozete skontat sta ce

eto nek si ti procitao pa nas mozes prosvjetlit :D :D :D
Pa dje si ti nama godinama
Interesantno kako si cinican i bistar(bar pokusavas biti :D) kad ti se ne slaze sa cetnickom ideologijom nesto ili kad vidis da ima i onih koji se ne skazu sa tvojim i slicnim stavovima.
Javis se samo kad treba pljuvat po nekom ,a ne vidjoh te nikad da pljujes po onome po kome bi trebao
ma da .....tipicno ako nedjelimo isto misljenje odmah si cetnik :D :D
eh drug moj naslusao sam se ja takvih komentara od patriota u toku rata sto nisu promilili nos iz podruma ili "staba" a sve su znali 8-)
nesmeta.............. samo ti komentarisi
justika_sa

Post by justika_sa »

nisam pročitala sve... samo prvih par postova... nemam fakat živaca... i ne mogu da vjerujem šta čitam...
da te 1992 blaž kraljević borio se protiv tuđmanove politike i protiv mate bobana i protiv srba... da, blaž kraljević se tada borio u savezu sa TO BiH, propagirao muslimansko-hrvatsko zajedništvo...
ali, ono što ne mogu da vjerujem... je li iko od vas ikada pročitao ciljeve HSP-a u bih na samom početku rata? jeste vi svjesni šta znači pozdrav "za dom spremni"... crne majce i košulje... na odavanju počasti blažu kraljeviću...
o daaa veliko prijateljstvo muslimana i hrvata propagiralo se i 1942 za vrijeme ndh... lojalni muslimani i dobre ustaše...
ma ja još ne mogu sebi da dođem od ovog što sam ovdje pročitala... s time što se slažem da je blaž kraljević bio borac... i lik kojeg je hsp kao takvog "gurnula" u prvi plan...
ali znate šta... da se povijest drugačije pisala... te divne namjere hsp-a u bih... bile bi otkrivene... i to kakve... ndh... do drine...

također prije par godina u hrvatskoj u nacionalu objavljen je tekst po kojem je smrt blaža kraljevića bila zbog neuspjelog dogovora o podjeli teritorije herceg bosne sa matom bobanom...

dakle, ponavljam... bio je borac... svaka čast... ali politika koju je predstavljao... jednako je zastrašujuća kao tuđmanova...
Nancy Drew

#153 Re: Blaž Kraljević,borac za jedinstvenu BiH

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:17, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

karanana wrote:Kroz dosta ovih materijala vidim i pro-ustaske stvari, ali opet kazem da bi ipak bilo bolje sa Kraljevicem nego s Bobanom. U najmanju ruku bi prvo protjerali cetnike pa se tek onda poklali, a ovako smo morali dva rata u isto vrijeme voditi.
I onda imati svoju jedinstvenu, suverenu, nedjeljivu i nadasve sekularnu Bosnu i Hercegovinu!
Amin!

:roll:
Nancy Drew

#155 Re: Blaž Kraljević,borac za jedinstvenu BiH

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:17, edited 1 time in total.
frkimrki

Post by frkimrki »

interwal wrote: BTW crna uniforma i šahara ne mogu zajedno sa ljiljanima, barem kad je u pitanju borba za cjelovitu BiH
Malo je reci debil......

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... na.svg.png
Nancy Drew

#157 Re: Blaž Kraljević,borac za jedinstvenu BiH

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:16, edited 1 time in total.
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

liberal wrote:
bosmen wrote:Liberal nam rece da ko god se je borio protiv Srba da
ti ako vjerujes da je hos bio ok niko ti to nebrani
za mene nema razlike izmedju njih i cetnika
Ne volim ni ja nikoga sto nosi fasisticko obiljezje i ideje - ali cinjenica je da ni jedan Bosnjak musliman nije fasovao od hosovackog noza dok ih je itekako od cetnickog.
Mislim da je ta distinkcija sasvim dovoljna...
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

in33sa wrote:Onda znas za sta se borio Blaz Kraljevic.

Ili je ovo "Za dom spremni, Bog i Hrvati" poklic borca za cjelovitu i neovisnu BiH???
Jedan bivsi HOS-ovac iz Australije s kojim sam sticajem okolnosti sklopio poznanstvo prije mnogo godina je uvijek tvrdio da je uzvik bio ustvari:

"Bog i Hrvati, Allah i Muslimani, Za dom spremni" !
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

cyprus wrote:A zar nije moguće da je osim što se borio za BiH, ujedno bio i ustaša. I danas od svih stranaka sa hrvatskim predznakom, ubjedljivo najviše probosanski izgleda HSP,.
Da, samo ne zaboravi da postoje dvije i po ideologiji vrlo razlicite stranke, HSP i HSP 1861.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ShejtanVrbaski wrote:
in33sa wrote:Onda znas za sta se borio Blaz Kraljevic.

Ili je ovo "Za dom spremni, Bog i Hrvati" poklic borca za cjelovitu i neovisnu BiH???
Jedan bivsi HOS-ovac iz Australije s kojim sam sticajem okolnosti sklopio poznanstvo prije mnogo godina je uvijek tvrdio da je uzvik bio ustvari:

"Bog i Hrvati, Allah i Muslimani, Za dom spremni" !
I taj bi uzvik ko trebao da bude bolji za Bosnu i Hercegovinu i njene zitelje? :?
:oops:
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

saki wrote:Bio je valjda i sarajevski i bihacki HVO u sastavu ArBiH.
Za sarajevski HVO nikad nisam cuo.
A bihacki HVO je bio i ostao u sastavu ArBiH tokom cak najvecih borbi HVO-ovca i ArBiH u ostalim dijelovima zemlje.
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

avaz-istina wrote:meni je cudno vidjeti bosnjake da velicaju tog ustasu i njegov poklic "hrvatska do drine", a smeta im istovremeno thompsonov koncert u sarajevu :?
Mislim da je velika razlika izmedju Kraljevica i Thompsona.

Kraljevic je bio ratnik. Thompson je bio neki "veliko-hrvatski" pastir koji je imao istoimenu automatsku pusku, malo se sepurio dzadom s njom u ruci, i dobio nadimak po istoj.
Thompson, sto je jako paradoksalno, iako se kiti ustaskim parolama, je bio medijska ikona HDZ-a tokom rata (a HDZ nisu ustase, vec srbofili i izdajnici hrvatskog naroda), a i u danasnje vrijeme mu se mogu vidjeti Tudjmanove slike s Pavelicevom (sto je jos vise paradoksalno i dvolicno) na binama u salama gdje nastupa.
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

avaz-istina wrote:meni je cudno vidjeti bosnjake da velicaju tog ustasu i njegov poklic "hrvatska do drine", a smeta im istovremeno thompsonov koncert u sarajevu :?
Mislim da je velika razlika izmedju Kraljevica i Thompsona.

Kraljevic je bio ratnik. Thompson je bio neki "veliko-hrvatski" pastir koji je imao istoimenu automatsku pusku, malo se sepurio dzadom s njom u ruci, i dobio nadimak po istoj.
Thompson, sto je jako paradoksalno, iako se kiti ustaskim parolama, je bio medijska ikona HDZ-a tokom rata (a HDZ nisu ustase, vec srbofili i izdajnici hrvatskog naroda), a i u danasnje vrijeme mu se mogu vidjeti Tudjmanove slike s Pavelicevom (sto je jos vise paradoksalno i dvolicno) na binama u salama gdje nastupa.

Dalje, malo malo, pa izmedju redova Thompson laje protiv Muslimana. Malo malo pa se kritikuju neki "anti-Kristi", "Bosna je zemlja Hrvata" (koncert u Zũrichu, gdje je ujedno najavio nastup u Sarajevu)...itd.

Thompson je jedna obicna halasha, kao i njegovi fanovi.

Kraljevic i HOS je nesto drugo. Ustase jesu - to ne osporavam. Ali nisu dlaku bosnjackom covjeku s glave skinuli a te stvari u ratnim vremenima treba prvenstveno cijeniti a kasnije ostalo...
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

cyprus wrote: Koliko sam ja uspio skontat istina je ovakva: HOS jeste formacija koja je stala u odbranu BiH, međutim to ne poništava činjenicu da je HOS ideološki jako blizak ustaštvu.
Ma oni jesu 100% ustase. To je neosporivo. Cak im je u nekim rovovima (kalendar) pisalo 1942 mjesto 1992.

Ali smatram da ljevicarske fazone i kritike treba izostaviti jer ni jedan Hercegovac kojeg poznajem, koji je fasovao od HVO-a, ne moze reci nista protiv HOS-a.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ShejtanVrbaski wrote:
cyprus wrote: Koliko sam ja uspio skontat istina je ovakva: HOS jeste formacija koja je stala u odbranu BiH, međutim to ne poništava činjenicu da je HOS ideološki jako blizak ustaštvu.
Ma oni jesu 100% ustase. To je neosporivo. Cak im je u nekim rovovima (kalendar) pisalo 1942 mjesto 1992.

Ali smatram da ljevicarske fazone i kritike treba izostaviti jer ni jedan Hercegovac kojeg poznajem, koji je fasovao od HVO-a, ne moze reci nista protiv HOS-a.
Tacno!
Isto tako, nijedan koji je fasovao od Ustasa u 2. svjetskom ratu ne moze nista ruzno reci protiv cetnika recimo... :-)
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

osa wrote: Pa hrvati se kontinuirano iseljavaju iz BiH još od dolaska Turaka na ove prostore, nekad više nekad manje. Pogledajte mjesta u BiH gdje postoje stari gradovi iz vremena Prije Turaka pa ćete vidjeti da tu nema Srba samo Hrvati i Bošnjaci, pogledajte koje su crkve najstarije u BiH, vidite kad su građene pravoslavne. Uvijek me fascinirala mržnja Srba prema Turcima (muslimanima)....
Ovo me podsjeca ne velikosrpsku istoriju, samo sto je ocigledno velikohrvatska povijest.

Terminologija "Srbin" a tako i "Hrvat" je na podrucju Bosne bila nepoznata sve do potpisa sporazuma na beckom kongresu. U sklopu budjenja nacionalizma, po prvi put u svijetu, normalno da je zahvatio i krajeve Balkana, te su nam komsije se okomile na dragu nam Bosnu, pripisali nam "nacionalnosti" po vjerskoj pripadnosti i udarili temelje sranja koje je i u danasnje dane prisutno u toj ljepoj zemlji.

Te "Hrvate" sto ti pominjes, vjerovatno pravilno mislis o bosanskim katolicima, dakle Bosancima/Bosnjanima/Bosnjacima (zavisno od perioda). To isto vazi za bosanske srednjevijekovne gradove tipa Travnik. Nikad necu zaboraviti, gotovo sam povratio gledajuci izvjestaj Tudjmanovog HTV-a, tokom pada Jajca, i komentara novinara "Snage HVO-a su konacno usle u ovaj srednjovijekovni hrvatski grad". MA KURAC!

Najveca ironija u svemu ovome, sto se tice religiozne ispovjesti (i nacionalnog identiteta) je ta sto su vecina Hercegovaca u 16-tom vijeku bili pravoslavci. Onda ako cemo reci da na Balkanu vazi ekvacija religija=nacionalnost, onda bi sve ove iskompleksirane hercegovacke veliko-hrvatske seljacine trebali biti Srbi. :)
Sogan

Post by Sogan »

hehe zanimljivo je kako ljudi osjecaju potrebu da diskutuju, i spremni su da se zakace, oko svari o kojima pojma nemaju pa se uhvate forme i spekulacija a supstance ni za lijeka :-)

evo jedan dobronamjeran prijedlog: umjesto da na ovoj temi napisete iduci post koji ste naumili vi smaknite ruke sa tastature, naslonite se i sjetite '92-e ukoliko ste tad bili u BiH...
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

Vodenjak wrote:
ShejtanVrbaski wrote:

Tacno!
Isto tako, nijedan koji je fasovao od Ustasa u 2. svjetskom ratu ne moze nista ruzno reci protiv cetnika recimo... :-)
A sta cemo s onima koji su fasovali od obje strane? :P

Point i'm trying to make is that - vise me stvarno nije briga "za one druge". Ja ne volim ustase ali tvrdim samo da mi niko u porodici nije od njih bio ostecen - samo od cetnika - 3 generacije moje porodice sa oceve strane, porijeklom iz Istocne Bosne, bjezalo je istim sumskim putem od cetnickog noza - i 1942 i 1992 nasli su spas u Gorazdu. Prvo-pomenuta generacija je bila zasticena tokom citavog rata od USTASA, i zato im hvala. Da nisu - najvjerovatnije ni ja nebi bio rodjen.

Ne volim ustasluk - boze sacuvaj, ali mislim da nas je sviju historija naucila da doista onaj klisej "uzdaj se u sê i svoje kljuse" - doista vazi. Zato sam sâm sebi polazna tacka, ili ti u ovom slucaju sto diskutujemo ovdje - moj narod - Bosnjaci muslimani. Dakle, onaj ko nije neprijatelj mom narodu, nije ni meni...

Ja iskreno ne zalim (to je dokazana cinjenica) sto su HOS-ovci mesarske vjestine izvodile na srpskim civilima jer neko je morao nadomiriti dugove...vidi se dobro ko je sta uradio u ovom prokletom ratu. Sem toga, dobro izjavi Silajdzic u onom debatu ne tako davno - "Srbi su svoju djecu od malena odgajali da smo mi Bosnjaci - Turci". Dakle, takav zadojeni nacionalizam ja ne zalim ni najmanje i treba ga istrijebiti - pa makar ako izvrsioci isto bili tako zadojeni (dok samo moj narod ne diraju).

Da je HOS ostao, rata izmedju katolika i muslimana u BiH nikada nebi bilo. A i da je bilo, bilo bi nakon poraza cetnika - dakle ne kaoticno kako je sada.
El_comadante

Post by El_comadante »

Meni se čini da se ovde raspravlaj šta bi Kraljević uradio do kraja rata da je živ. To nažalost nikad nečemo zasnati što znaći da je glupo raspravljati bitno da se Kraljević borio i da je pogino od Hrvata (HVO) što če reći da se nisu slagali u ideologiji.
Blizanac

Post by Blizanac »

Kraljević Blaž je bio pravi čovjek!!!! 100% bi rat drugačije tekao (u korist i Hrvata i Bošnjaka) da ga nisu ubili ovi "Karadžićevi Hrvati" (to vam je Bobanova struja)...
A ovi koji nešto laprdaju protiv njega, u stvari su oni koji ne znaju ili bi pišali ili bi kakili...
Nemam više ni vremena ni živaca da dalje objašnjavam...
seansarah

Post by seansarah »

Ja evo citam vase postove na ovu temu. Iskreno receno ja nit sam cula niti znala za tog covjeka, ali evo naucila sam nesto citajuci ovu temu.
Kakvi interesi su ga doveli do toga da se bori za jedinstvenu bih neznam, niti ce iko saznati.
Neki ovdje kazu da je trebao nositi ljiljane, da nije trebao nositi crnu ustasku uniformu itd. Moje misljenje je da sama oznaka nije vazna u tome sto covjek radi i za sta se bori. Mogu biti bijelac i opet se boriti za prava crnaca. Mogu biti star i opet se boriti za prava mladih. Znaci to nikakve veze nema.
Mi jednostavno moramo iz glave izbiti ono:"On je Hrvat, on je Srbin...nemoze se on boriti ili voljeti tu BiH, on je to radio za svoju korist". Mozda i jest....ali u ovom slucaju se eto ne zna.

Znam ima ih jako malo Hrvata i Srba koji se osjecaju kao Bosanci, Bosnjaci...ali ima ih.

Meni nikako nije jasno kako neko ko se rodio u BiH, koji radi u BiH, ima BiH pasos kad ga pitas kaze:"Srbin sam!" (Srbiju nikada izbliza nije vidio!)

Ili u Hercegovini negdje zastave sahovnice na svakom koraku, pa se ponekad pitam´u kojoj sam drzavi. Ljudi moraju biti svjesni da su Bosanci, , jer zive u ovoj drzavi. A kakve su im vjere...to je nebitno! Pa ja mogu promjeniti 5 vjera u godini dana ako hocu, znaci ako sam katolik nemora znaciti da sam Hrvat. Mozda su mi preci dosli iz Italije, Poljske, Njemacke, Brazila...bog te pita odakle.

Sve dok se ljudi ne identificiraju sa zemljom u kojoj zive ... nece biti srece.

Taj Kraljevic izgleda da je dobro poceo...ali kako bi zavrsio.....?
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

seansarah wrote:Ja evo citam vase postove na ovu temu. Iskreno receno ja nit sam cula niti znala za tog covjeka, ali evo naucila sam nesto citajuci ovu temu.
Kakvi interesi su ga doveli do toga da se bori za jedinstvenu bih neznam, niti ce iko saznati.
Neki ovdje kazu da je trebao nositi ljiljane, da nije trebao nositi crnu ustasku uniformu itd. Moje misljenje je da sama oznaka nije vazna u tome sto covjek radi i za sta se bori. Mogu biti bijelac i opet se boriti za prava crnaca. Mogu biti star i opet se boriti za prava mladih. Znaci to nikakve veze nema.
Mi jednostavno moramo iz glave izbiti ono:"On je Hrvat, on je Srbin...nemoze se on boriti ili voljeti tu BiH, on je to radio za svoju korist". Mozda i jest....ali u ovom slucaju se eto ne zna.

Znam ima ih jako malo Hrvata i Srba koji se osjecaju kao Bosanci, Bosnjaci...ali ima ih.

Meni nikako nije jasno kako neko ko se rodio u BiH, koji radi u BiH, ima BiH pasos kad ga pitas kaze:"Srbin sam!" (Srbiju nikada izbliza nije vidio!)

Ili u Hercegovini negdje zastave sahovnice na svakom koraku, pa se ponekad pitam´u kojoj sam drzavi. Ljudi moraju biti svjesni da su Bosanci, , jer zive u ovoj drzavi. A kakve su im vjere...to je nebitno! Pa ja mogu promjeniti 5 vjera u godini dana ako hocu, znaci ako sam katolik nemora znaciti da sam Hrvat. Mozda su mi preci dosli iz Italije, Poljske, Njemacke, Brazila...bog te pita odakle.

Sve dok se ljudi ne identificiraju sa zemljom u kojoj zive ... nece biti srece.

Taj Kraljevic izgleda da je dobro poceo...ali kako bi zavrsio.....?
Upravo tako. E a kada SVAKA osoba (ili bar negdje 70% stanovnistva) shvati da religija nema nikakve veze sa nacionalnoscu - onda tek ima buducnosti za Bosnu. Naravno, pored budjenja nacionalne, pro-bosanske svijesti u Bosni, potrebno je isto tako da nam "drage" komsije sa strane malo popuste. Donekle je to Hrvatska uradila, s Mesicem na celu, ali daleko je to od savrsenstva. Uz to ako Sanader pobijedi na izborima (vrlo moguce, jer cini mi se da je evropski trend sada da desnice dolaze na vlast), eto nam opet belaja i podsticaja za "Herceg-Bosnom". Ali, nije ni u demokratskoj Hrvatskoj idealno sto se tice bosanske dileme. I dalje se govori o tim nekim "bosanskim Hrvatima" te uz to u hrvatskim udzbenicima povijesti i dalje se pise o "hrvatskim kraljevima" u srednjovijekovnoj Bosni, "hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu"...itd...

Ma ono...ludilo...nema gore regije od Balkana...

Meni samo nije jasno sto imaju tako veliki pik na Bosnu i unistavaju joj od 1850 nacionalnu svijest (moze se reci da je davno unistena) jer oni imaju "svoju" zemlju...
makondo

Post by makondo »

Ja iskreno ne zalim (to je dokazana cinjenica) sto su HOS-ovci mesarske vjestine izvodile na srpskim civilima jer neko je morao nadomiriti dugove...
@ShejtanVrbaski - Ovo su tvoje rijeci. Malo vonjaju na govor mrznje, je l' da?
seansarah

Post by seansarah »

Ja neznam muslimana koji zivi u Hrvatskoj vec godinama i ima hrvatski pasos da kaze da je Bosanac kad ga neko pita. On je Hrvat, jer zivi u Hrvatskoj, ali eto ide u dzamiju i gotovo. Ja neznam gdje je tu problem, jednostavno mi nije jasno! Moja prijateljica se rodila u Njemackoj i primila njemacki pasos. Iako su njeni iz BiH ona nemoze reci da je Bosanka...ona je Njemica jer ima njihov pasos! Tako da navedem sve zemlje ovog svijeta, samo se to kod nas nekonta...!

A sta se tice kraljevina i povijesti....gdje ja sta i ko bio...cija je bila teritorija ili grad...to je interesantno za povjesnicare...a za nas interesantna nauka kao pravljenje piramida u Egiptu. Ako je tako sve zemlje koje su nekada bile na ovim nasim prostorima bivse Juge mogu zatraziti svoje, jer je to prije bilo njihovo itd. Dosli bi Italiani, Madzari, Austrijanci, Turci i tu bi bio kraj. Ne samo za nas, nego isto tako za nase "zlatne" komsije.

Jos se moramo suociti sa puno vecim problemima nego sa tim kako bi neko volio da se zove ili nezove. Svijet je veci nego nas pogled preko ruba tanjura.

A sto je najbitnije u svemu tome....ja mislim da sam fulila temu! Nemojte mi zamjeriti.
Post Reply