Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
DaysleepeR

#126 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

ovo u sjevernoj koreji je čista religija, ovo nikakve veze sa ateizmom nema. oni vjeruju da je on stvorio svijet i da daje kišu i sve.
buzzer

#127 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by buzzer »

plain vanilla wrote: naravno, bolje nalupetati svasta da se ispostuje rok i zaradi honorar

mene njegov tekst ne vrijedja, samo nije njegov nivo
mozda je i to slucaj... ko zna? nesto mi ne pada na pamet pisac/autor, koji je samo i iskljucivo remek djela pravio... bice da sam i ja neupucen, ali mislim da i boris ima racune za platiti...
vatrogasac

#128 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

DaysleepeR wrote:ovo u sjevernoj koreji je čista religija, ovo nikakve veze sa ateizmom nema. oni vjeruju da je on stvorio svijet i da daje kišu i sve.
Jel' to ozbiljno? :mrgreen: Što ovi što zbrišu u Južnu odmah konvertiraju? :mrgreen:
DaysleepeR

#129 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

vatrogasac wrote:
DaysleepeR wrote:ovo u sjevernoj koreji je čista religija, ovo nikakve veze sa ateizmom nema. oni vjeruju da je on stvorio svijet i da daje kišu i sve.
Jel' to ozbiljno? :mrgreen: Što ovi što zbrišu u Južnu odmah konvertiraju? :mrgreen:
to su ateisti :D
vatrogasac

#130 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

DaysleepeR wrote:
vatrogasac wrote:
to su ateisti :D
Nisu. :mrgreen:

DaysleepeR

#131 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

Image
buzzer

#132 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by buzzer »

ova diskusija neumitno ide u pravcu:

Image

mislim da je to steta jer niti je nauka uvjek uspjesna, niti su svi vjernici "vjernici", kao taliban koji je upucao djevojcicu u glavu samo zato sto je htjela ici u skolu.
pade mi napamet prica jednog prijatelja, muslimana, vjernika. kaze kako je prije rata u bijelom polju kod mostara bio neki lola, zajebant koga niko nije uzimao zaozbiljno, svi mu se smijali... i tako lola jednom u nedjelju oko podneva polazi kraj neke baste u kojoj su upravo, a za primjer etnicki sarolikom stanovnistvu, sjedili i kafu pili tri lokalna vjerska sluzbenika. brato im pridje i upita: jel' vas trojica, jel bog jedan? na potvrdan odgovor, lola poentira: pa koji cete kurac vas trojica ovdje... :D
nekad su se, dakle, i iskreni vjernici smijali na ovakve duhovite doskocice :D ... danas pozivaju na cipelanje koze i pisanje po savladanom vlahu :(
vatrogasac

#133 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

buzzer wrote:ova diskusija neumitno ide u pravcu:
Svejedno. Tebi su glupi i oni tada i ovi danas podjednako. Priznaj. :mrgreen: Treba li da ja sada odem u PhotoShop pa da našaram sličnih sličica kao nekakav argument protiv ateizma?
kojeime

#134 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by kojeime »

Prije neki dan na jednoj temi neko je napisao sijedci vic:

Koj je najbolji posao na svijetu?
Biti svestenik.
Zasto?
Zato sto svaki dan gledas kako ti sef visi na drvetu.

I zamislite da je ovakav vic napisan o Muhammedu? Bilo bi spaljenih ambasada, samobombasa, na forumu bi se prozivao koji je to islamofobicar koji ga napisa da mu se malo rebra prebroje, katil fermani bi se slali, i ko zna sta sve ne.

A jos uz to je uvrijedjen jedan od Allahovih poslanika, Isa. I ni jedan musliman da stane u odbranu tog Allahovog poslanika. Doduse, mozda nisu stali u njegovu odbranu jer je to poslanik "drugog reda" :)

Ma jok, nema ovdje medju braniteljima lika i djela reisa i vojnicima islama (da ne kazem dzihadistima) licemjerja, eto nema nikako. Dobro ljudi napisase na ovoj temi, kada se vrijedjaju tamo neka dva prekrstena komada drveta i onaj lik na njih prikucan to moze, to nije uvreda nicije svetinje. Medjutim, kada se vrijedja muz 10-godisnje djevojcice onda je to povod i razlog za rat.

Fakat, koja budala upali svjetlo, ja bih ako ikako moze da se vrati onaj komunisticki mrak. Puste zelje...
vatrogasac

#135 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

kojeime wrote:
I zamislite da je ovakav vic napisan o Muhammedu?
Ne razumijem potrebu, ćejf i zadovoljstvo da se ismijava neko ili nešto što znamo da drugome smeta. Možeš li mi pojasniti taj užitak pošto je meni stran?
kojeime

#136 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by kojeime »

vatrogasac wrote:
kojeime wrote:
I zamislite da je ovakav vic napisan o Muhammedu?
Ne razumijem potrebu, ćejf i zadovoljstvo da se ismijava neko ili nešto što znamo da drugome smeta. Možeš li mi pojasniti taj užitak pošto je meni stran?
Ne govorim o potrebi za ismijavanjem. Govorim o tome da svi vi koji se ustali da napadate Dezulovica jer je napisao tekst koji po vama vrijedja islam, niste ni prstom mrdnuli kada se napisanim vicem vrijedjao Isus. A prosipate suplju kako niko ovdje ne vrijedaj hriscane, svi smo vrijedjaju muslimane, a kada bi neko vrijedjao hriscan, vi biste ustali i protiv toga. Ali to ne uradiste.

A Isus, Isa je koliko ja znam takodje jedan od Allahovih poslanika. Pa, opet, niko od vas muslimana ga ne uze u odbranu.

Licemjerje je ono o cemu govorim.
DaysleepeR

#137 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

vatrogasac wrote:
Svejedno. Tebi su glupi i oni tada i ovi danas podjednako. Priznaj. :mrgreen: Treba li da ja sada odem u PhotoShop pa da našaram sličnih sličica kao nekakav argument protiv ateizma?
ne postoji "Ateizam"
vatrogasac

#138 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

kojeime wrote:
A Isus, Isa je koliko ja znam takodje jedan od Allahovih poslanika. Pa, opet, niko od vas muslimana ga ne uze u odbranu.

Licemjerje je ono o cemu govorim.

Ne mogu ja braniti nešto što je prikazano iz perspektive kršćanstva jer Isa a.s. po islamu nije Bog ili sin Božiji. Ako si pratio svu temu jesam kritikovao Dežulovića što je ismijavao Abrahama/Ibrahima a.s. i njegovu ženu itd.

Nije jednom islamska ulema osudila ono što je vrijeđalo hrišćane kroz lik Isa a.s. i njegove majke Merjeme. Logično je da i meni zasmeta.
vatrogasac

#139 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

DaysleepeR wrote:
vatrogasac wrote:
ne postoji "Ateizam"
Skoro da si u pravu. Bivši ateisti su sve više antiteisti. Klasičan primjer je Dawkins.
DaysleepeR

#140 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

vatrogasac wrote:
Skoro da si u pravu. Bivši ateisti su sve više antiteisti. Klasičan primjer je Dawkins.
ne nego sam mislio a ne postoji kao institucija, pokret, religija, organizacija, kolektiv i slično.

ateizam je lični odnos prema nečemu, i ateisti između sebe vrlo često nemaju ništa zajedničko kao što to imaju vjernici tipa stil života, oblačenje, običaji i slično. shodno tome, Ateizam sa velikim A ne postoji. shodno tome :D nemoguće je uvrijediti ili ismijavati Ateizam. ne postoji to prijatelju.
vatrogasac

#141 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

DaysleepeR wrote:
vatrogasac wrote:
ne nego sam mislio a ne postoji kao institucija, pokret, religija, organizacija, kolektiv i slično.

ateizam je lični odnos prema nečemu, i ateisti između sebe vrlo često nemaju ništa zajedničko kao što to imaju vjernici tipa stil života, oblačenje, običaji i slično. shodno tome, Ateizam sa velikim A ne postoji. shodno tome :D nemoguće je uvrijediti ili ismijavati Ateizam. ne postoji to prijatelju.
Rijetko je postojao izdvojen, ali kao dio nekog sistema svakako jeste.

buzzer

#142 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by buzzer »

vatrogasac wrote:
u poredjenju sa talibanima koji su za svoje shvatanje vjere spremni pucati djetetu u glavu, ti si nasilan samo prema istini i tudjim rjecima, te se skoro i nemozes u isti tor svrstati. :) ti dakle samo mao laguckas i podmeces meni nesto sto mi ni na kraj pameti nije. dapace, sasvim sam se jasno pozitivno izrazio o nekadasnjim neusiljenim i opustenim vjernicima, koji su cak i za salu (neuzubillahi) znali, za razliku od danasnjih krezubih siledzija...
vatrogasac

#143 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

buzzer wrote:
vatrogasac wrote:
u poredjenju sa talibanima koji su za svoje shvatanje vjere spremni pucati djetetu u glavu, ti si nasilan samo prema istini i tudjim rjecima, te se skoro i nemozes u isti tor svrstati. :) ti dakle samo mao laguckas i podmeces meni nesto sto mi ni na kraj pameti nije. dapace, sasvim sam se jasno pozitivno izrazio o nekadasnjim neusiljenim i opustenim vjernicima, koji su cak i za salu (neuzubillahi) znali, za razliku od danasnjih krezubih siledzija...
Iz tvoje perspektive ateiste kakva je suštinska razlika?

Te što ti osuđuješ, osuđivali su i osuđuju i poznati islamski učenjaci svakodnevno među kojima je bilo i selefija kod nas poznatijih kao vehabija.

Otvoreno pismo šejha Selmana el-Avde Usami bin Ladenu
buzzer

#144 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by buzzer »

vatrogasac wrote: Iz tvoje perspektive ateiste kakva je suštinska razlika?
prvo, ja sebe ne smatram ateistom. a ni vjernik nisam, makar u onom prakticnom smislu. ustvari, najtacnije bih sam sebe sebi :D objasnio kao nekoga ko skoro svakodnevno pomisli da svijet sto nas okruzuje nije mogao nastati i biti tako fantasticno lijep i zanimljiv bez neke vise sile, bez boga. ali, knjige koje su ljudi pisali i prepisivali, tumacili, pa ponovo pisali i ni dan danas se nisu usaglasili kako da ih tumace... te knjige su po meni djelo covjeka i ne predstavljaju bozju rjec, te me ne obavezuju...
dakle, u petoj deceniji zivota, jos neucvrscenog stava o pitanjima vjere, boga, religije.... smatram prve normalnim, druge nenormalnim, da pojednostavim... :D
chupacabra

#145 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by chupacabra »

Sekularno drustvo sa slobodom govora i tacka. Ljudi treba da se naviknu na to da postoje teme ciji sadrzaj ce ih uvrijediti, ali i to je dio demokratije. Dezulovicev tekst je ispod svakog nivoa, a revolt prema tome se izrazi recimo bojkotom novina koje ga objave. Ateisti treba da se naviknu da ce uvijek biti u manjini, a vjernici da ce se nekada naci uvrijedjeni, jer sloboda govora vazi za sve.
abdAllah

#146 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by abdAllah »

ovaj nesretnik ce naplatiti za svoj tekst bi idniAllahi teala alejhi,na Dunya wel Ahiret,cudno je samo da toliko mladih ljudi nisu u stanju da reaguju i odgovore bez psovki i vulgarnosti.
mrAdil

#147 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by mrAdil »

voulevoupateavecmoi wrote:
vatrogasac wrote:
Iz tvoje perspektive ateiste kakva je suštinska razlika?

Te što ti osuđuješ, osuđivali su i osuđuju i poznati islamski učenjaci svakodnevno među kojima je bilo i selefija kod nas poznatijih kao vehabija.

Otvoreno pismo šejha Selmana el-Avde Usami bin Ladenu
Ovaj taliban se ne zaustavlja :lol: , pa nije ti ovo šerijat gdje se igra kako nekakva budalasta načela sviraju, pakuj kofere pa furaj tamo gdje taj sistem vlada, ne ovdje glumit talibana u civilizovanom sekularnom svijetu. :lol: Ko što tvoje knjige omalovažavaju ateiste (i još puno gore, prijete masakrima i torturom u paklu), imaju i oni pravo se slobodno izrazit i reći nešto protiv toga i ostalog moronskog, diskriminatornog i nasilnog sadržaja koje sadrže. Žalosno je da ovdje živiš, a koliko tvojih talibana bi dalo sve da se domognu sekularnog zapadnog svijeta, amabasade pune, izbjeglica i previše, većina u potrazi za boljim životom, a poneki i da se raznesu, okači mačku o rep ove klipove pored te činjenice. :lol:
Vidis, u ovome "civiliziranom sekularnom svijetu" su nas u periodu '92 - '95 itekako, kao muslimane, pakovali i pospremili, sto pod zemlju, sto u logore, sto u izbjeglistvo. Ne mislis valjda da ce ovi sto su preostali, prezivili, pognute glave izvrsavati tvoje naputke i bijedno cutati na ono sto ih se tice.
Smail Aga

#148 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Smail Aga »

vatrogasac wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: c)prihvatite činjenicu da živimo u zemlji u kojoj postoji formalna sloboda govora i da ne možete, ni da se na glavu usadite, nikom ništa zabraniti. (tražili ste, evo vam ga).
I ona sloboda govora je dozvoljavala običnom zastavniku da cijeloj četi opsuje Boga i nikom ništa.

Ne želim se zatvarati zbog Dežulovića u manastir, ali ću iskoristiti slobodu govora da kažem da mu je tekst smeće iz više razloga, ali....i Jelena Karleuša nadahnuto piše smeće i ima svoju publiku pa će je na isti način naći i Dežulović.
Obicni a i neobicni zastavnik ne moze komandovati cetom,za komandu nad cetom treba akademija. Znaci pises o stvarima o kojima pojma nemas. Da si nekad imao cetu ispred sebe i ti bi im psovao sve :D Tekst nije odlican. Zato sto nije dovoljno ostar,sto ne ismijava dovoljno vjeru i vjernike,sto ne ide sakom u glavu,nego izokola,sitni zanatluk. Ali moze proci,satiricno-humoristicki pogled na bosnjacke svete krave je uvijek dobro dosao :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#149 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by It_is_a_Leclerc »

mrAdil wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
japin_mutapi wrote:isto tako ni boki nije sveta krava da se ne smije kritikovati i komentarisati
u demokratiji i vjernici imaju pravo da govore vjerovali ili ne

i zašto vama poštovaocima lika i djela dotičnog gospodina smeta svaka kritika i ukazivanje na njegovu mržnju i netoleranciju
Ne znam ko je Boki ?! :D Ali - generalno se slažemo. I vjernici i oni koji se drugačije deklarišu imaju pravo na slobodu govora, slobodu crtanja, slobodu javnog nastupa, slobodu javne kritike. (Ne uključuje paljenje zastava, ambasada, ubistva ambasadora, provokativne video snimke, itd. itd.).

Znaš kako kaže Voltaire- "Ne slažem se ni sa jednom riječju koju ste rekli, ali ću do smrti braniti pravo da ih javno izgovarate".
Sarajevski Univerzitet je osporio doktorsku disertaciju Fatmiru Alispahicu zbog govora mrznje izrazene u njegovim djelima.

I znas sta, od rata i genocida na ovamo najmanje sto mi treba je da mi palamudi neko sa strane o mojoj vjeri. Ako mi ne ismijavamo tudje vjerske vrijednosti, valjda imamo pravo traziti isti odnos i naspram nas. Ili i ti kontas da se nas moze bez pardona iz Beograda i Zagreba, a mi, kao, necemo skontati?

Ako Boris nema muda cestitati Bajram Bosnjacima - muslimanima ne treba ih ni ismijavati kroz vjeru. Glave su ovdje padale rade ocuvanja islama.
Jeste. Ja sam iz Beograda, al' ono, uži centar, Boris Dežulović je ćafir, prokletnik kojeg bi trebalo, po starom dobrom šerijatskom običaju "u ime boga" istamburati na smrt, ti si veliki vjernik, mi ostali ćemo goriti ko hepo kockice.

Svijet izgleda divno iz tvoje perspektive.

Ako hoćeš da ti kažem otvoreno, dok god ti i takvi kao ti pjene na ovakve tekstove, ja mislim da Dežulović uspijeva u svojoj namjeri.
ultima_palabra

#150 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by ultima_palabra »

Jedina dobra u ovom tekstu mu je: "kud svi Saudijci, tu i mali Mujo" :lol: :lol: :lol:
Locked