Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Moderator: anex
-
mrAdil
#1 Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Kako je Mustafa ef. Grinch ukrao Bajram
OSLOBODJENJE
01.11.2012. | PIŠE: Boris DEŽULOVIĆ
Zvao me prošlog četvrtka u dva iza ponoći Kožo da ispriča suru. Ima on i taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da mi ispriča kur'ansku suru. Koju sad, rekoh, suru? Trideset sedmu, veli on, Es-Saffat. Ipak je Kurban-bajram.
Elem, bio jednom prorok imena Ibrahim, imao on i ženu Saru, ali nikako nisu mogli imati djece. Uze zato Ibrahim za drugu ženu sluškinju Hadžeru, i ova mu rodi sina Ismaila. Jednog dana, kad je Ismail već stasao u dječaka, začu Ibrahim u snu glas što zatraži od njega da dokaže svoju vjeru i dade vlastitog sina za kurban. Ništa ne sluteći, sutradan pođe Ismail s ocem, kad ga ovaj iznenada polegne na tlo i zamahnu nožem, pa zastade i pogleda u nebo. Držao tako Ibrahim nož nad uplašenim sinom, stajao trenutak, dva, čekao hoće li mu se javiti Gospodar, čekao i čekao, ali ništa se ne začu.
Vidio tada Ibrahim da Gospodar zaista hoće njegova sina za kurban, pa krenu nožem na Ismaila, ali ovaj se u posljednji čas otrgnu iz očeva stiska. Udari nož u stijenu kraj dječakove glave, a on pobježe kući i baci se majci Hadžeri u krilo
- Mama, mama! - vikao je mali Ismail. - Otac je htio da me ubije!
Silno se na to naljuti Hadžera, pa kad je Ibrahim stigao kući, upita ga kakav je taj njegov Gospodar kad bi mu dopustio da ubije sina.
- Ne znam više ni sam - odgovori joj zbunjeni muž. - Mislio sam i ja da će mi Gospodar ruku zaustaviti, lijepo sam i čekao, ali ništa.
- Joooj! - lupi se tada po čelu Ibrahimova prva žena, Sara. - Zaboravila sam da ti kažem: reis pomaknuo Bajram za sutra!
Nije znao Ibrahim, ali znaju Bošnjaci: Kurban-bajram ove godine ne pada u četvrtak, nego u petak. Odlučio je tako glavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Mustafa Cerić.
Lijep bi, eto, nered po Kur'anu bio da se vrijeme računa po efendiji Ceriću. U prva dva dana Allah dž. š. stvorio bi sedam Zemalja, u druga dva dana udario bi stvarati sedam Nebesa, i taman kad bi četvrtog dana dovršavao sedmo nebo, pojavio bi se efendija Cerić i zaustavio radove. Po novome bi se, shvatili ste, stvaranje nebesa pomaklo za petak.
Čudo je reis. Ni Chucku Norrisu nikad na pamet nije palo da pomiče Bajram.
Od prošlog četvrtka - ja se izvinjavam, petka - Bosna je i službeno u saudijskom historijsko-kulturnom krugu: je li to, naime, reis nešto ljut na Turke ili šta je, ne zna se, ali vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučio je da se vjerski blagdani više ne računaju po turskom, nego po saudijskom kalendaru. I vrijeme će se valjda od sada računati po šerijatskoj satnici, prema onome divovskom saudijskom mutantu Big Bena iznad Velike džamije u Mekki. Klanjat će Bošnjaci sabah-namaz u gluhu noć.
Unio je tako reis konačno malo reda u bosansku islamsku zajednicu. Ne mogu džamije biti saudijske, a bajrami turski.
Ili - kako kaže stara narodna - kud svi Saudijci, tud i mali Mujo.
Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić unaprijedio se, kako vidimo, u vrhovnog muvekita Bosne i Hercegovine. Kurban-bajram po rokovniku sudijskog Šerijatskog vijeća nije, međutim, jedina promjena u kalendaru bosanskih muslimana. Od sad se, čuli ste već, uvodi i Mali Bajram.
"Kod nas u Bosni imaju veliki i mali Bajrami", objasnio je reis u Bajramskom programu televizije Hayat. "Veliki Bajram je ovo sada, a Mali Bajram je kada Džeko da gol Grčkoj."
Sutra će, eto, na vjeronauku djeca učiti o drugom jednom proroku, Edinu Džeki, što nikako nije mogao na Svjetsko prvenstvo, sve do dva tjedna pred Kurban-bajram, 11. oktobra 2012. godine, uoči historijske utakmice protiv Grčke u gradu Ateni, kad u snu začu glas što zatraži od njega da dade jedan gol za kurban.
Čvrst u svojoj vjeri, Edin Džeko se sutradan trsio, trudio i neumorno trčao, po cijelom ga je terenu bilo, ali lopta nikako nije htjela u pravoslavni gol. Već se Edin malo i uplašio, kad se odjednom - još rezultat bijaše 0:0 - lopta od grčkog beka odbi točno do njega, samoga samcatog na rubu šesnaesterca. Već pade vratar Karnezis, prazan se grčki gol rastvori kao džennetska kapija, a Edin zamahnu nogom, pa zastade i pogleda u nebo.
Trideset hiljada ljudi na tribinama stadiona Karaiskaki u Pireju zamuknu od nepojamna užasa gledajući gdje Edin udari loptu prema desnom kutu gola, golman Karnezis na lijevoj strani oplaka i Svjetsko prvenstvo i Brazil i karijeru i nesretni život, sudac Antonio Damato već rukom krenu pokazati na centar, kad lopta iznenada u zraku neodlučno zastade, nestašno se zavrti, pa veselo sleti ravno - u krilo grčkog vratara.
- O, Edine! - začu se tada glas. - Ti si se Objavi u snu odazvao, a mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine. To je, zaista, bilo pravo iskušenje!
- Ne, ne! - jauknu Edin sve gledajući prema gore. - Krivo smo se razumjeli!
- Nismo, nismo, dobri Edine - nasmije se odozgo glas.
- Nismo, nismo, dobri Edine - ponovi iz lože reisu-l-ulema Mustafa Cerić. - Kad neće u Brazil saudijska braća, nećemo vala ni mi. Plus sam stavio sto maraka na čisti iks.
Ravna se, shvatili ste, Bosna i Hercegovina po šerijatskom kalendaru, pa ako je Saudijska Arabija ima i godinu dana ispala iz kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, nisu Bošnjaci manji muslimani od njih.
Eto, draga djeco - završit će sutra Mustafa efendija Cerić svoju priču - u spomen na taj događaj, dva tjedna prije Velikog, Kurban-bajrama, bosanski muslimani slave Mali Bajram. Sve od tada, običaj je da Bošnjaci u Bosni i Hercegovini na Mali Bajram propuštaju svoje historijske šanse.
Službeni muvekit i vrhovni šerijatski poglavar već će im, jasno, objasniti kako nije riječ o tome da su zaista propustili svaku šansu, nego su odoljeli svakom iskušenju.
Ima Kožo i o tome vic, čuli ste ga sigurno, kad su muftije u Rijasetu raspravljali o tome kad točno po novome pada nova hidžretska 1434. godina.
- Za dva tjedna - reče jedan provjerivši u kalendaru. - Drugi četvrtak.
- A jok - doda drugi. - Pomakao reis ove godine u petak.
- Joj! - uhvati se za glavu treći. - Samo da nije trinaesti!
OSLOBODJENJE
01.11.2012. | PIŠE: Boris DEŽULOVIĆ
Zvao me prošlog četvrtka u dva iza ponoći Kožo da ispriča suru. Ima on i taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da mi ispriča kur'ansku suru. Koju sad, rekoh, suru? Trideset sedmu, veli on, Es-Saffat. Ipak je Kurban-bajram.
Elem, bio jednom prorok imena Ibrahim, imao on i ženu Saru, ali nikako nisu mogli imati djece. Uze zato Ibrahim za drugu ženu sluškinju Hadžeru, i ova mu rodi sina Ismaila. Jednog dana, kad je Ismail već stasao u dječaka, začu Ibrahim u snu glas što zatraži od njega da dokaže svoju vjeru i dade vlastitog sina za kurban. Ništa ne sluteći, sutradan pođe Ismail s ocem, kad ga ovaj iznenada polegne na tlo i zamahnu nožem, pa zastade i pogleda u nebo. Držao tako Ibrahim nož nad uplašenim sinom, stajao trenutak, dva, čekao hoće li mu se javiti Gospodar, čekao i čekao, ali ništa se ne začu.
Vidio tada Ibrahim da Gospodar zaista hoće njegova sina za kurban, pa krenu nožem na Ismaila, ali ovaj se u posljednji čas otrgnu iz očeva stiska. Udari nož u stijenu kraj dječakove glave, a on pobježe kući i baci se majci Hadžeri u krilo
- Mama, mama! - vikao je mali Ismail. - Otac je htio da me ubije!
Silno se na to naljuti Hadžera, pa kad je Ibrahim stigao kući, upita ga kakav je taj njegov Gospodar kad bi mu dopustio da ubije sina.
- Ne znam više ni sam - odgovori joj zbunjeni muž. - Mislio sam i ja da će mi Gospodar ruku zaustaviti, lijepo sam i čekao, ali ništa.
- Joooj! - lupi se tada po čelu Ibrahimova prva žena, Sara. - Zaboravila sam da ti kažem: reis pomaknuo Bajram za sutra!
Nije znao Ibrahim, ali znaju Bošnjaci: Kurban-bajram ove godine ne pada u četvrtak, nego u petak. Odlučio je tako glavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Mustafa Cerić.
Lijep bi, eto, nered po Kur'anu bio da se vrijeme računa po efendiji Ceriću. U prva dva dana Allah dž. š. stvorio bi sedam Zemalja, u druga dva dana udario bi stvarati sedam Nebesa, i taman kad bi četvrtog dana dovršavao sedmo nebo, pojavio bi se efendija Cerić i zaustavio radove. Po novome bi se, shvatili ste, stvaranje nebesa pomaklo za petak.
Čudo je reis. Ni Chucku Norrisu nikad na pamet nije palo da pomiče Bajram.
Od prošlog četvrtka - ja se izvinjavam, petka - Bosna je i službeno u saudijskom historijsko-kulturnom krugu: je li to, naime, reis nešto ljut na Turke ili šta je, ne zna se, ali vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučio je da se vjerski blagdani više ne računaju po turskom, nego po saudijskom kalendaru. I vrijeme će se valjda od sada računati po šerijatskoj satnici, prema onome divovskom saudijskom mutantu Big Bena iznad Velike džamije u Mekki. Klanjat će Bošnjaci sabah-namaz u gluhu noć.
Unio je tako reis konačno malo reda u bosansku islamsku zajednicu. Ne mogu džamije biti saudijske, a bajrami turski.
Ili - kako kaže stara narodna - kud svi Saudijci, tud i mali Mujo.
Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić unaprijedio se, kako vidimo, u vrhovnog muvekita Bosne i Hercegovine. Kurban-bajram po rokovniku sudijskog Šerijatskog vijeća nije, međutim, jedina promjena u kalendaru bosanskih muslimana. Od sad se, čuli ste već, uvodi i Mali Bajram.
"Kod nas u Bosni imaju veliki i mali Bajrami", objasnio je reis u Bajramskom programu televizije Hayat. "Veliki Bajram je ovo sada, a Mali Bajram je kada Džeko da gol Grčkoj."
Sutra će, eto, na vjeronauku djeca učiti o drugom jednom proroku, Edinu Džeki, što nikako nije mogao na Svjetsko prvenstvo, sve do dva tjedna pred Kurban-bajram, 11. oktobra 2012. godine, uoči historijske utakmice protiv Grčke u gradu Ateni, kad u snu začu glas što zatraži od njega da dade jedan gol za kurban.
Čvrst u svojoj vjeri, Edin Džeko se sutradan trsio, trudio i neumorno trčao, po cijelom ga je terenu bilo, ali lopta nikako nije htjela u pravoslavni gol. Već se Edin malo i uplašio, kad se odjednom - još rezultat bijaše 0:0 - lopta od grčkog beka odbi točno do njega, samoga samcatog na rubu šesnaesterca. Već pade vratar Karnezis, prazan se grčki gol rastvori kao džennetska kapija, a Edin zamahnu nogom, pa zastade i pogleda u nebo.
Trideset hiljada ljudi na tribinama stadiona Karaiskaki u Pireju zamuknu od nepojamna užasa gledajući gdje Edin udari loptu prema desnom kutu gola, golman Karnezis na lijevoj strani oplaka i Svjetsko prvenstvo i Brazil i karijeru i nesretni život, sudac Antonio Damato već rukom krenu pokazati na centar, kad lopta iznenada u zraku neodlučno zastade, nestašno se zavrti, pa veselo sleti ravno - u krilo grčkog vratara.
- O, Edine! - začu se tada glas. - Ti si se Objavi u snu odazvao, a mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine. To je, zaista, bilo pravo iskušenje!
- Ne, ne! - jauknu Edin sve gledajući prema gore. - Krivo smo se razumjeli!
- Nismo, nismo, dobri Edine - nasmije se odozgo glas.
- Nismo, nismo, dobri Edine - ponovi iz lože reisu-l-ulema Mustafa Cerić. - Kad neće u Brazil saudijska braća, nećemo vala ni mi. Plus sam stavio sto maraka na čisti iks.
Ravna se, shvatili ste, Bosna i Hercegovina po šerijatskom kalendaru, pa ako je Saudijska Arabija ima i godinu dana ispala iz kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, nisu Bošnjaci manji muslimani od njih.
Eto, draga djeco - završit će sutra Mustafa efendija Cerić svoju priču - u spomen na taj događaj, dva tjedna prije Velikog, Kurban-bajrama, bosanski muslimani slave Mali Bajram. Sve od tada, običaj je da Bošnjaci u Bosni i Hercegovini na Mali Bajram propuštaju svoje historijske šanse.
Službeni muvekit i vrhovni šerijatski poglavar već će im, jasno, objasniti kako nije riječ o tome da su zaista propustili svaku šansu, nego su odoljeli svakom iskušenju.
Ima Kožo i o tome vic, čuli ste ga sigurno, kad su muftije u Rijasetu raspravljali o tome kad točno po novome pada nova hidžretska 1434. godina.
- Za dva tjedna - reče jedan provjerivši u kalendaru. - Drugi četvrtak.
- A jok - doda drugi. - Pomakao reis ove godine u petak.
- Joj! - uhvati se za glavu treći. - Samo da nije trinaesti!
-
sandokann
#2 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Izvrtanjem teksta Kur'ana Boris je otisao u blasfemiju i nevjerovatno je da ovo objavi Oslobodjenje. Sramota.
-
ArthurSpooner
#3 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Jes jes, treba sad paliti ambasade k'o sto rade pravi vjernici kad se osjecaju ugrozeno.
Odrastite ljudi, zar je cudno sto se citav svijet sprda sa vama vjernicima kad ste tako osjetljivi.
Odrastite ljudi, zar je cudno sto se citav svijet sprda sa vama vjernicima kad ste tako osjetljivi.
- Obskurni
#4 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Al sam se pošteno ismijao uz članak 
- zambaklija
#5 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
hahahaaa,luđak ovaj boris,hahahahaa....ma efendija se odlučJo za pare hebo bratstvo,heheheee 
-
mrAdil
#6 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Ne treba nista paliti, ali treba reci da se ovdje radi o Blasfemiji. Majmun ismijava kur'anski tekst, koji je za nas nepromjenjiv i od Uzvisenog dostavljen.ArthurSpooner wrote:Jes jes, treba sad paliti ambasade k'o sto rade pravi vjernici kad se osjecaju ugrozeno.
Odrasli smo mi odavno, ovako su nama prije dvije decenije isto pokusavali objasniti mnogo sta, na razne nacine - cak i da ce nas nestati. Sad' pokusavaju olovkom, sto je svakako napredak, tako sto mu neko isprica vic.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
kad vrijeđa druge onda je napredan i moderan
a kad vrijeđa moje
onda drugačija priča

- JohnnyS
#8 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Boris Dežulović legendaran ko i uvijek
Jest možda blasfemija, ali koliko znam, nije ništa protuzakonito uradio ni napisao, pa da Oslobođenje ili bilo tko ne smije objaviti tekst...
Jest možda blasfemija, ali koliko znam, nije ništa protuzakonito uradio ni napisao, pa da Oslobođenje ili bilo tko ne smije objaviti tekst...
-
udrch
#9 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
ovo je po meni originalniji tekst, za koji bi čovjek pomislio da ga je pisao baš Boris (doduše onaj davnjašnji), nego ovo preseravanje o nečemu o čemu pojma nemaš..LJUDI, LJUDI, FASOVAO KOŽO!
Jutros je u Sarajevu, podno Kovača sačekalo i izmlatilo Kožu. Naklanfalo ga, našutalo k'o što mahalčad našutaju poderanu nogometnu loptu. Sačekalo, pa ga damlaisalo k'o što bi nekoć sarajevska čaršija u mrak satjerala pijanog Ristu Đogu, da je tih devedesetih slučajno zateturao niz Trebević. Nije stigao ni da jaukne, ni priupita šta je i kome kriv. Tako ti je sa sarajevskom jalijom.
Blagonaklono te trpe, a onda ti ružno i nepristojno daju do znanja da im se više ne dopadaš. Kožu je isflekanog i zaudarajuće uneređenog, kao ispod kakvog fijakera, zatekao bijeli sarajevski dan kako se filozofski propituje o smislu patnje i stradanja. Dobro ugruhanom i upišanom Koži ništa nije bilo jasno, osim da je još uvijek slobodouman, ali neshvaćen umjetnik. Svašta se upamtilo u Sarajevu, ali da je neko nekog tako prebio, kao što je fasovao Kožo, e toga kod nas još nije bilo.
A bio je pomalo i čudan taj Kožo. U nekakvom zbijegu on je u Sarajevo došao iz Splita. Pričalo se da je uvakat tamo bio glavni pehlivan. Njegove su egzibicije u početku bile originalne i zabavne, a onda se počeo zezati s nadbiskupijama, Franjinom Hrvatskom,Olujom, Markačem i Gotovinom. Naljutio Kožo svu lipu Dalmaciju, spakovao sitne prnje pa u Sarajevo na ćevape. Brzo se, a pomalo i bezobrazno udomaćio Kožo. Kad ne bi skitao po sarajevskim birtijama, Kožo bi se udvarao beogradskom gay pride-u, i tako općio sa svima, a nikome i ničemu dosljedan ne osta.
Ne dade vrag mira Koži, pa on poče i po Sarajevu da se zafrkava i tjera šegu. Ko tevećelija. Noću galami po sokacima, cereka se, smijulji i priča viceve. Oko njega uvijek vašar i graja, poneki čaršijski mahnitov i propalica. Kad Kožo provede svoju budalaštinu, neko mu baci sitan dirhem, lokum, ili mu plati salep. On se onda smješka ko šiparica, a kad rašćera sitniš opet se razgoropadi, svakog zadirkuje i ujeda k'o bijesno pašče.
Zadnji put Kožo podivljao na Bajram. Izvodio razne gadosti i svinjarije. Ludovao pijan i omamljen, i dirao u sve što pametan čovjek vrednuje i štuje. Plazio jezičinu i kolutao očima, životinjski se kreveljio i urlikao. Obuzeo ga neponovljiv arsuzluk, kao da je pod nekakvom avetinjskom mahanom. Okanili ga se i oni što su Kožu simpatisali kao dopadljivu čaršijsku maskotu. Od njega tako unezvijerenog pobjeglo i mlado i staro. Znalo je međutim Sarajevo da Kožo nije pobenavio, niti su mu vrane mozak popile, već je on ozlojeđen. On je mračan i zao, pa se tako, ko svaki vukodlak na dobroti sveti Sarajevu. Zato su njegove batine gradom odjeknule kao muštuluk
Kožu nisu izdevetali ultranacionalisti, a ni vehabije. Kažu istukli ga navijači Sarajeva i Želje. Pripovijeda da se poslije degeneka neki deran trijumfalno pomokrio po njemu, i tom prilikom mu održao kraći recital: Aaaa Kožo, ti dođe, sjede, popi, ruča, večera, fruštukova, spava, puca, po kući nam ispretura! Dušu imaš li? - E pa marš iz naše čaršije, skotu bjelosvjetski! - I slušaj Kožo, nije ti ovo Riva, a nije ni Bajram svaki dan. Sad se zezaj sa Severinom! Tako se po čaršiji priča, a jel' tako bilo, ne znam.
Vakat.ba
znam da nekima koji ne poznaju vjeru, pa tako ni cerketove (kojeg ja uopće godinama ne mogu ni da čujem, a kamoli vidim) razloge ovaj borisov tekst ima neki smisao, ali je zaista obično preseravanje..
ovom fetvom u vezi Bajrama i njene ispravnosti Cerić me je posjetio da je on zaista pametan čovjek, sa velikim kapacitetima kojeg su političari iskoristili i ostavili..
ali šta Boris zna, on više i sam ne zna šta je juče pisao, niti odakle je kevap naručio..
- NIN
#10 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Iako se u mnogo cemu slazem s autorom, ticano za religiju, ovaj mu je tekst totalno ispod prosjeka - k'o da ga je nazor napisao.
-
udrch
#11 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
upravo to..jebiga, recesija udarila i na inspiraciju..NIN wrote:Iako se u mnogo cemu slazem s autorom, ticano za religiju, ovaj mu je tekst totalno ispod prosjeka - k'o da ga je nazor napisao.
- NIN
#12 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Haman...udrch wrote:upravo to..jebiga, recesija udarila i na inspiraciju..NIN wrote:Iako se u mnogo cemu slazem s autorom, ticano za religiju, ovaj mu je tekst totalno ispod prosjeka - k'o da ga je nazor napisao.
- harač
#13 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
-
stokton
#14 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Samo mi nije jasno šta je sa ovom pričom dotični htio reći, koja je poenta 
-
Zux
#15 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Jebes i blasfemiju i lafo uvrede, jer bilo ko pametan se ne osvrce na ovakve gluparije, slicne onom filmu koji je izazvao one budale da prave sranja.
Ovaj tekst je neduhoviti pokusaj necega, a cega tacno nije vjerovatno jasno ni samom autoru. Ocito je da nema pojma o cemu pise, niti zna sta je Hadz ni Arefat niti kako se odredjuje taj prvi dan Bajrama. Doticni novinar bi se trebao malo informisati prije baljezganja.
Da se razumijemo ne simpatisem reisa, niti sam neki gorljivi vjernik. Medjutim, on je napravio jedino sto je bilo ispravno, a druga je stvar sto je nama vokri bilo sto ne radismo samo petak kad smo mogli zgodno to spojiti na 4 dana.
Ovaj tekst je neduhoviti pokusaj necega, a cega tacno nije vjerovatno jasno ni samom autoru. Ocito je da nema pojma o cemu pise, niti zna sta je Hadz ni Arefat niti kako se odredjuje taj prvi dan Bajrama. Doticni novinar bi se trebao malo informisati prije baljezganja.
Da se razumijemo ne simpatisem reisa, niti sam neki gorljivi vjernik. Medjutim, on je napravio jedino sto je bilo ispravno, a druga je stvar sto je nama vokri bilo sto ne radismo samo petak kad smo mogli zgodno to spojiti na 4 dana.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#16 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
PRAVDA ZA REISA ! 
- vatrogasac
#17 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
U početku sam i ja čitao njegove tekstove do kraja misleći da je neka žešća metafora, ali vremenom skontah da on to piše kada dođe kući kasno iz kafane i onda ga po pravilu nazove 'muza' da mu ispriča vic. Pošto u ovom tekstu mu ne ispriča vic nego suru da li su to sure vicevi?harač wrote:pročitah početak ovoga neki dan i baš se pitam kad će početi. istina, nisam pročitao do kraja, tekst je - sam po sebi - podosadan. ispade da su ga samo vjernici pozorno iščitali
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
boris kenja žestoko
- stochar
#19 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!
- vatrogasac
#20 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Hajd' ovako. Može da ja tebi opsujem i majku i sestru i dragu nasred Ferhadije pred svom rajom bez ikakva razloga i ti produži mrtav hladan dalje? Nemoj mi uskraćivati slobodu izražavanja.stochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!
Šta se Boris kači za Bajram kada mu ne znači ništa, ali ima nas kojima znači pa nam nije smiješno.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#21 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Upravostochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!

- vaučer
#22 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Spock je iz Star Treka, ne iz ratova zvijezda i nije doktor.stochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!
- DaysleepeR
#23 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
Ako je čovjek religiozan onda su mu "vjerska osjećanja" non stop povrijeđena.
U tom slučaju, ako si već religiozan i vjerska osjećanja se non stop vrijeđaju, nemoj brate ići nigdje, čitati ništa, gledati TV, družiti se sa drugim ljudima niti išta.
Sam si sebi vjernik, to što si uvrijeđen je nažalost samo tvoj problem.
U tom slučaju, ako si već religiozan i vjerska osjećanja se non stop vrijeđaju, nemoj brate ići nigdje, čitati ništa, gledati TV, družiti se sa drugim ljudima niti išta.
Sam si sebi vjernik, to što si uvrijeđen je nažalost samo tvoj problem.
-
udrch
#24 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
ja nisam komentarisao njegovo vrijeđanje vjere, nego njegovo pokušaj pisanja koji se pretvorio u obično preseravanje..stochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!
s obzirom da ja, za razliku od njega poznajem materiju o kojoj je on pisao, mislim da je ovo obično smeće..
jednostavno nije zabavan..
- harač
#25 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ
vatrogasac wrote:Hajd' ovako. Može da ja tebi opsujem i majku i sestru i dragu nasred Ferhadije pred svom rajom bez ikakva razloga i ti produži mrtav hladan dalje? Nemoj mi uskraćivati slobodu izražavanja.stochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!