Ko nevjeruje, Kur'an u sake i citati
@mIRCerka
ne boj se, zna Haqqani da je istina ovo sto pishem
Haqqo je u "politickim razmisljanjima"...mIRCerka wrote:A Blair prica o VELU ne hidzabu.marijam wrote:ne mogu da vjerujem o cemu raspravljate ljudi, tu je sve cisto ko dan.Ako je po islamu duznost da zena nosi hidzab (i zna se sta je to - pokriveno sve osim lica saka i noga do iza clanaka), onda naravno da ce nositi i to je njeno pravo koje joj niko ne moze osporiti ni zabraniti, pa vala ni blair. To je nesto znaci sto ona mora, a niko nije kriv zapadnom svijetu sto nemaju neke svoje zakone koje moramo postovati. Kad jedna nemuslimanka dodje u saudijsku arabiju ona iz postovanja treba da tsvai mahramu i njoj to nije obavezno da radi ince u zivotu. A jedna zena muslimanka koja je odlucila da se prekrije ne moze se zezati sa tim. Ona je pokrivena i tacka i ne moze njoj niko ziv narediti da se ona otkrije, jer joj je to veliki grijeh, a onoj sa zapada nije grijeh ako iz postovanja stavi neku mahramu. A kad je u pitanju veo to je velika greska nas muslimana jer nas svi gledaju kroz to sto naravno nije ispravno.![]()
![]()
KAMI666, dobro se drzi dok te Haqqani skuzi.
Dabogda da zna dragi KAMI....KAMI666 wrote:Hidzab nije po islamu, to jest, nije farz!
Ko nevjeruje, Kur'an u sake i citati![]()
@mIRCerka
ne boj se, zna Haqqani da je istina ovo sto pishem
tacnoKAMI666 wrote:Hidzab nije po islamu, to jest, nije farz!
sto je potpuno nebitno...danas wrote:tacnoKAMI666 wrote:Hidzab nije po islamu, to jest, nije farz!
nigdje se u kuranu cak ne obavezuje ni pokrivanje glave. izricito se zahtijeva od zena samo da pokriju grudi/prsa i da 'produze haljine'. ostalo... ne znam odakle je doslo...
ti si meni neki kralj, cuj samo da pokriju grudi i da produze haljine...hej blago majci kad sam pametanmIRCerka wrote:sto je potpuno nebitno...danas wrote:tacnoKAMI666 wrote:Hidzab nije po islamu, to jest, nije farz!
nigdje se u kuranu cak ne obavezuje ni pokrivanje glave. izricito se zahtijeva od zena samo da pokriju grudi/prsa i da 'produze haljine'. ostalo... ne znam odakle je doslo...
opet smo otisli od blaira...
ne znam sta bih ti rekla -- moja paraola je vazda bila 'equal discrimination'mIRCerka wrote: sto je potpuno nebitno...
pise da se pokrije glava, to jest kosa se nesmije vidjeti, pa onda ruke i noge do iza clanka. Sada da li ce to biti dimije, duge suknje itd je licn stvar zene.danas wrote:tacnoKAMI666 wrote:Hidzab nije po islamu, to jest, nije farz!
vidis kako UGROZBA nije samo kod hrvata...danas wrote:ne znam sta bih ti rekla -- moja paraola je vazda bila 'equal discrimination'mIRCerka wrote: sto je potpuno nebitno...
opet smo otisli od blaira...neka blair isto ovo kaze i jevrejima sa jarmulkama, sikhima sa turbanima i handzarima, i opaticama sa onom njihovim kapama -- i nema problema ako mene pitas. nikakvih. pa kako njima svima tako i hidzabu. ali nije tako
ne pada mi na pamet da se sa tobom prepirem -- ali kuran direktno ne propisuje hidzab kao izricitu obavezu. opis 'odjece' koju muslimanka vjernica treba nositi je vrlo stur. pokrivanje lica (pa cak ni kose) nije izricito zahtjevano. nadji mi tu suru u kuranu koja ovo izricito trazi i direktno propisuje. islam trazi da se i muskarci i zene oblace 'skromno' i 'pristojno'. ovo sto mirci zove 'nindja' nije opisano nigdje u kuranu. a ti se pushi.marijam wrote:ti si meni neki kralj, cuj samo da pokriju grudi i da produze haljine...hej blago majci kad sam pametanmIRCerka wrote:sto je potpuno nebitno...danas wrote: tacno
pa sad, nebitno je da li je veo ili hidzab ili duha haljina ili whatever. jer i jedno i drugo je u ovom kontekstu vjerski simbol islama. isto kao da mi kazes da su OK jarmulke kod jevreja, ali oni hasidimi sto se oblace u crno i imaju zulufe nisu OK. svejedno je sta je -- ili se izraz vjere (ma sta taj izraz bio) tolerise ili ne.mIRCerka wrote:vidis kako UGROZBA nije samo kod hrvata...danas wrote:ne znam sta bih ti rekla -- moja paraola je vazda bila 'equal discrimination'mIRCerka wrote: sto je potpuno nebitno...
opet smo otisli od blaira...neka blair isto ovo kaze i jevrejima sa jarmulkama, sikhima sa turbanima i handzarima, i opaticama sa onom njihovim kapama -- i nema problema ako mene pitas. nikakvih. pa kako njima svima tako i hidzabu. ali nije tako
Naime, Blair prica o VELU kojim se pokriva LICE i vide se samo OCI. VEO a ne HIDZAB.
Jos malo pa ce postovi biti o minaretima..
u pravu si..ima POLA glasa...sto opet nije tema emisije...marijam wrote:kao prvo napisala sam nesto slicno nemaju gdje ode na poligamiju jadan ne bio...gavrilo wrote:andjelina ne vrijedi
I hoces da kazes da zena nema pravo glasa u islamu, onda si ti pravo zaluto
crnileptir wrote:
Blair: Muslimanski veo je oznaka razdvajanja
Objavljeno prije 5 sati
BRITANSKI premijer Tony Blair izjavio je u utorak da je muslimanski veo "oznaka razdvajanja", i inzistirao na potrebi za raspravom o integraciji u Velikoj Britaniji.
Veo je "oznaka razdvajanja", kazao je on na mjesečnoj konferenciji za tisak i "zbog toga se neke osobe izvan zajednice osjećaju neugodno".
Zato moramo raspraviti o pitanjima koja se odnose na integraciju muslimanske zajednice, dodao je britanski premijer.
"Pravo pitanje je tema integracije i moje je mišljenje da moramo pokušati voditi tu raspravu na pažljiv način ali je moramo voditi", inzistirao je on na mjesečnoj konferenciji za tisak.
"To je problem britanskog pučanstva danas. Ljudi žele znati da je muslimanska zajednica posebna ali, zapravo, da su sve manjinske zajednice pronašle ravnotežu između integracije i multikulturalizma", dodao je on.
Rasprava o velu traje već dva tjedna u Velikoj Britaniji.
(HINA )
Jack Straw izazvao kritike zbog prijedloga muslimankama da skinu veo
petak, 6.10.2006 20:33
JACK STRAW, bivši britanski ministar vanjskih poslova i sadašnji vođa laburističke frakcije u Parlamentu, izazvao je bijes dijela javnosti, pogotovo muslimana, izjavom u kojoj predlaže muslimankama da sa svog lica skidaju veo.
Straw je rekao kako je takve "sugestije" već davao muslimankama u svom izbornom okrugu Blackburn - gdje su 30 posto glasača muslimani - a glavni motiv mu je bilo poboljšanje komunikacije i povjerenja među ljudima i različitim vjerama. Straw tvrdi kako kontakt u kojemu jedna strana skriva lice, a zajedno s njime i emocije, ne može nikako biti jednako iskren kao kontakt između osoba s nepokrivenim licem.
Strawova izjava je od strane nekih muslimanskih čelnika shvaćena kao omalovažavanje islama, odnosno nastojanje da se ta vjerska zajednica stavi u neravnopravan položaj. Šeik Ibrahim Nogra iz Muslimanskog vijeća Britanije tako drži da bi prihvaćanje te sugestije značilo asimilaciju, odnosno priznanje da je islam "inferioran" zapadnom stilu životu i njegovim vjerama.
Straw, kojemu je podršku dalo nekoliko stranačkih kolega, je izjavio kako je na tu izjavu potaknut prije više od godinu dana susretom s jednom muslimankom koja mu je rekla da je sretna što ga je srela "licem u lice". Straw kaže da je u tom trenutku pomislio kako se s njome nije sreo "licem u lice", ali da se tada to nije usudio izgovoriti.
Napadima na Strawa, koji je u Blairovoj vladi uživao reputaciju jednog od najvatrenijih pobornika rata u Iraku, su se priključili i čelnici Konzervativne i Liberalno-demokratske stranke. Oni drže kako nitko nema pravo drugima propisivati kako će ispovijedati svoju vjeru.
Straw je, pak, razjasnio da se zalaganje za skidanje vela bila sugestija, a ne zahtjev, te da "potpuno poštuje" one muslimanke koje žele zadržati veo.
Shahid Malik, laburistički parlamentarni zastupnik, muslimanske vjere je Strawa pohvalio zbog "iskrenosti", ali i kritizirao zbog "klime" u kojoj je iznio takve potencijalno uznemirujuće stavove.
D.A.
index hr