BJJ Brazilian Jiu Jitsu all about

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
lajkujMe

#1 BJJ Brazilian Jiu Jitsu all about

Post by lajkujMe »

Postovani forumasi zelim da pokrenem temu o ovom predivnom sportu koji stice sve vecu popularnost u svijetu i u BIH. Zelim da se promovise i pokaze ljudima sta je to, sta su dobre stvari, lose stvari sta su izazovi, gdje da se trenira, takmicenja i upotrebe Jiu Jitsu.
Vecina vas je vjerujem vec upoznata s BJJ koji se uveliko koristi u MMA.
Jiu Jitsu je nastala kao borilacka vjestina u ranom 20 stoljecu od strane familije Gracie iz Brazila naime osnivac BJJ je trenirao Judo i modifikao ga u danasnji BJJ. Populiziran je u 20 stoljecu tako sto je familija Gracie organizovala prve MMA meceve da pokaze koliko je zapravo superioran naspram ostalih borilackih vjestina.
Tu je i nastao danasnji format MMA borbi.
Danas BJJ je jedna od najpopularnijih borilackih vjestina klubovi postoje sirom svijeta a familija Gracie je maltene napravila globalnu franzisnu mrezu trening centara (postoji i u BIH).
Cilj ove vjestine je hrvanje i borba na tlu s koriscenjem minimalne sile i koriscenja raznih tehnika da bi se protivnik onesposobio za daljnu borbu da li to znaci da se dovede u polozaj gdje ne moze da se bori ili bukvalno ugusi u nesvjest. Da se razumijemo ovo jeste nasilan sport jer ako se dovedes u polozaj mozes nekom slomiti ekstremitete ili ga ugusiti.
Tehnika je efikasna jer jednom kad udjes u klinc udarci protivnika postaju neefikasni i ne moze napraviti stetu oni koji ga ne znaju a bore se protiv nekog ko zna u pravilu izgube borbu.
Odlican primjer je Conor Mcgregor koji je izgubio najmanje dvije borbe kad je upao u BJJ zamku na MMA borbi.

Ja sam licno pocetnik i mozda nisam najbolja osoba za objasnjavanje ovog sporta ali posto sam ga zavolio strasno zelim pokrenuti pricu o tom sportu i razviti svijest kod nas za taj sport.
Ja sam licno poceo iz razloga da smrsam jer sam cuo od preporuka da je to odlican sport za taj vid motivacije.
Medjutim moram reci sem toga zavolio sam ga iz vise razloga. Neki od njih su drustvo i podrska u klubu ljudi koji to treniraju, to sto mi takodjer daje veliku motivaciju, energiju i predanost za rad bolje se osjecam prvo mentalno pa onda i fizicki.
Priroda treninga po Gracie metodi je vrlo zahtjevan kako za fizicku spremu tako i za mentalno stanje jer zahtjeva konstantan rad i razmisljanje.
Ovo je jedan od sportova koji pridodaje veliku paznju na Rolanje (sparing) gdje iz prave borbe zapravo ucis ovaj sport. Ucenje na suho tehnike sa partnerom i rad na fizickoj spremi.

Vjerujte mi u prvih 20 dana izgubio sam 8kg a taj rad mi prija iako sam usao u to debel i nepokretan vec sada osjetim mnoge benefite kako fizicke tako i mentalne pomake.

Ako ima vas koji treniraju podjelite malo svoja iskustva.
Kako tema napreduje ja cu dijeliti svoja neka misljenja iskustva itd.

LP
OSSS
hekaton

#2 Re: BJJ Brazilian Jiu Jitsu all about

Post by hekaton »

gdje treniras i sa koliko kg si poceo, vagam 123 i imam bar 40 viska :skoljka:
lajkujMe

#3 Re: BJJ Brazilian Jiu Jitsu all about

Post by lajkujMe »

Poceo sam s 132kg, spao na 124kg za 24 dana ishranu promjenio da ne jedem slatko i sokove manje hljeba ali generalno jedem normalno.
Ukupni plan mi je da izgubim 25 do 30 kg meni je idealna tezina zbog visine oko 100-105kg.
Treniram u Sarajevu u BJJ Roger Gracie klub. Skenderija je lokacija.
Jedan od trenera je Ahmed Vila.

Imamo pocetnicku mjesanu grupu za rekreativce i naprednu grupu za takmicare s tim da se nekad mjesamo.
Ima nas momaka i cura.
Ekipa je ekstra svi podrzavaju tvoj rad i radis u skladu s svojim mogucnostima.
Treninzi su od pon do cetvrtka od 8 sati navecer.

Ako ti treba kontakt poslacu ti u PM. Samo javi.
Na pocetku samom je tesko pogotovo ako das sebe u taj sport ali vjeruj mi isplati se iz mnogo razloga. Dodjem kuci gotov umoran boli me a smijem se od srece.
Cak dok me rolaju smijem se od srece ne mogu opisati taj osjecaj skoro kao droga :D
hekaton

#4 Re: BJJ Brazilian Jiu Jitsu all about

Post by hekaton »

lajkujMe wrote:Poceo sam s 132kg, spao na 124kg za 24 dana ishranu promjenio da ne jedem slatko i sokove manje hljeba ali generalno jedem normalno.
Ukupni plan mi je da izgubim 25 do 30 kg meni je idealna tezina zbog visine oko 100-105kg.

Imamo pocetnicku mjesanu grupu za rekreativce i naprednu grupu za takmicare s tim da se nekad mjesamo.
Ima nas momaka i cura.

Na pocetku samom je tesko pogotovo ako das sebe u taj sport ali vjeruj mi isplati se iz mnogo razloga. Dodjem kuci gotov umoran boli me a smijem se od srece.
Cak dok me rolaju smijem se od srece ne mogu opisati taj osjecaj skoro kao droga :D
Hvala ti puno za odgovor. Samo nastavi :)
Razumijem u potpunosti kako se osjecas (nekad se treniralo i bilo u formi, tako da ti pozitivno zavidim :( )

Nazalost nisam u Sarajevu pa ne mogu doci. :sad:
lajkujMe

#5 Re: BJJ Brazilian Jiu Jitsu all about

Post by lajkujMe »

hekaton wrote:
lajkujMe wrote:Poceo sam s 132kg, spao na 124kg za 24 dana ishranu promjenio da ne jedem slatko i sokove manje hljeba ali generalno jedem normalno.

Ima nas momaka i cura.

Hvala ti puno za odgovor. Samo nastavi :)
Razumijem u potpunosti kako se osjecas (nekad se treniralo i bilo u formi, tako da ti pozitivno zavidim :( )

Nazalost nisam u Sarajevu pa ne mogu doci. :sad:
Pogledaj u svom gradu garant ima mozda ti i ja mogu pomoci moj klub ima veze s drugim klubovima sirom BIH i Hrvatske i Srbije
Post Reply