BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Moderator: anex
-
NediM17
#501 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Zar ti nisi u Dolomitima na skijanju ? 
- petunija
- Ateista
- petunija
#504 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Na ekologiji
kao i ova
- Novi_Nick
#505 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Zar im nerade topovi za pravljenje snijega i sluzbe koje odmah idu i ravnjaju dijelove upropastene staze?
Bjelasnica mora da ima alternativne sportove tokom cijele godine, i da ne zavisi samo od zime i snijega.
- petunija
#506 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Da, bilo bi lijepo da ima nešto i ljeti, ima dovoljno prostora da se napravi neki teren za odbojku, košarku, mini golf, mogla bi se i neka trim staza napraviti, sa onim spravama za vježbanje na otvorenom... ako ima ko iz uprave OC Bjelašnica ovdje, eto vam ideja 
Topove imaju sigurno, samo ne znam kako rade, na žalost ove godine nisam bila na Bjelašnici
Topove imaju sigurno, samo ne znam kako rade, na žalost ove godine nisam bila na Bjelašnici
- Ateista
#507 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Za topove je potrebna niska temperatura, mislim oko -4 mininalno, a potrebne su i velike kolicine vode. Mislim da je ovo drugo najveci problem, jezera su uglavnom poluprazna, bore se da odrze par staza koje su otvorene.
Kljucno ulaganje bi trebalo da bude u nova jezera,da obezbijede vise vode za naredne sezone.
Visoke temperature tokim dana u kombinaciji sa velikim brojem skijasa dovedu do toga da staza vec oko 10 aati ujutru pocinje da se kvari, do 11 vec ne valja nicemu. Ko hoce bar malo da skija, jedino rjesenje je dobro poraniti na prvu zicu kad tek otvore i iskoristiti jutro, kasnije vise nje to to.
Ono sto im zamjeram je politika oko poludnevnih karti sto nema u ponudi jutarnja poludnevna, recino do 12 ili do 13 sati, vec su poludnevne iskljucivo popodne. Na taj nacin primoravaju one koji bi da iskoriste jutro i skijaju po normalnoj stazi da kupuju dnevne karte, poludnevne su neupotrebljive u ovakvim uslovima.
-
neki
#508 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Sportski centar na Bjelašnici je u završnoj fazi izgradnje. Dvorana je već završena, a vanjski tereni će biti završeni u toku ove građevinske sezone
- petunija
- oldtajmer
#510 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
koliko se uopste dana moglo skijati na bjelasnici i igmanu ove zime
cini mi se nikad manje
u gradu isto snijega skoro da nije i bilo,minusi kratko
mogli bi se izgleda samo sjecati onih nekadasnjih zima
cini mi se nikad manje
u gradu isto snijega skoro da nije i bilo,minusi kratko
mogli bi se izgleda samo sjecati onih nekadasnjih zima
- Porodice Foht
#511 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
A joj ovaj "Nomad" hotel u Babinom dolu na Bjelasnici je fakat zara skup. Sta je ono? 
-
gold'n'brown
#512 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Sto se hrane tice, u odnosu na cijene po gradu, nije nista skuplji.Porodice Foht wrote: ↑08/12/2024 11:33 A joj ovaj "Nomad" hotel u Babinom dolu na Bjelasnici je fakat zara skup. Sta je ono?![]()
- Ludzak
#513 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Planiram za Novu na Bjelašnicu, ako nam vrijeme posluži. Ne idem na skijanje, čisto radi ugođaja.
-
HelaS
#515 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Dark sky fest na Visočici
PROGRAM FESTIVALA
DARK SKY FESTIVAL 2025
(Festival tamnog neba)
održati će se u noći 26. na 27. jula 2025. ispod vrha Glatko – Visočica.
Kamp festivala nalazi se na tromeđi staza koje idu prema vrhovima Kom, Glatko i Baturak.
Od asfaltnog puta je udaljen oko 40 minuta laganog hoda planinarskom markianom stazom. Do lokacije se može doći isključivo pješke. Biće zabranjeno prisustvo motornih vozila bilo koje vrste.
Ono što je najbitnije, mogućnosti fotografisanja su idealne, a o meditiranju i ugodnim razgovorima pod zvijezdama da ne pričamo!
Aktivnosti:
17:00 – Podizanje kampa i grupno fotografisanje
18:00 – Kratko o festivalu, tamnom nebu i svjetlosnom zagađenju (Priča Aleksandra)
19:00 – Uvod u noćnu fotografiju i fotografisanje Mliječnog puta (Kemal)
20:00 – Sa odabranih lokacija ćemo fotografisati zalazak sunca, zlatni sat, ulazak u plavi sat. Zatim slijedi ulazak u zonu totalnog mraka u 22:20 i pojava Mliječnog puta.
00:00 – Ugasimo svjetla da upalimo zvijezde
04:30 – Jutarnja šetnja u vrijeme plavog sata do obližnjeg vrha Glatko. Na vrhu fotografisanje izlaska sunca iza planine Treskavice i povratak u kamp.
VRIJEME I MJESTO OKUPLJANJA:
26. Juli 2025. na parkingu kod oznake markacije za vrh Baturak, pored asfaltnog puta, u 15.30 i polazak plainarskom stazom Barurak – Glatko – Kom.
OPREMA:
Standardna planinarska/kamperska oprema za boravak na planini. Topla odjeća i adekvatna obuća. Hranu i vodu za piće svaki učesnik obezbjeđuje sam sebi u skladu sa svojim potrebama. S obzirom na to da ćemo cijelu noć provesti na platou ispod vrha Glatko potrebno je da imate sa sobom vreću za spavanje, podmetač i opcionalno šator. Svjetiljke i lampe ponesite OBAVEZNO. Dolazak na lokaciju u vlastitoj režiji.
VAŽNO JE ZNATI:
Iza Dark Sky Festivala Visočica ne stoji nikakva organizacija već grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, zvijezde, fotografiju i lijepo druženje. Događaj je besplatan i svi su dobro došli. Svaki od učesnika odgovara za svoje zdravstveno stanje. Očekujemo da sa sobom donesete dobro raspoloženje i da se prema prirodi i drugim učesnicima odnosite sa velikim poštovanjem.
https://dsf.kemalbecirevic.com/
- SmokingMan
#516 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Kemu lično znam. Pa eto, ko želi, a ja bi mu strogo preporučio da se nepropušta, pogotovo ko istinski voli fotogtafisati noćni pejzaž.

Mlijnečni put se zaista vidi bez da se puno oči prilagođavaju na mrak, nedavno smo ja i pajdo iz kluba išli na Crveni kuk da osmotrimo situaciju i vidimo u kakvom je stanju teren. Vidim da se lokacija malo pomjerila, što podržavam, pogoovo jer će se tu moći stacionirati više kampera.
Mlijnečni put se zaista vidi bez da se puno oči prilagođavaju na mrak, nedavno smo ja i pajdo iz kluba išli na Crveni kuk da osmotrimo situaciju i vidimo u kakvom je stanju teren. Vidim da se lokacija malo pomjerila, što podržavam, pogoovo jer će se tu moći stacionirati više kampera.
- Chloe
- Photo mod
#517 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Kakav je tu odaziv ženskog roda?SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 11:11 Kemu lično znam. Pa eto, ko želi, a ja bi mu strogo preporučio da se nepropušta, pogotovo ko istinski voli fotogtafisati noćni pejzaž.![]()
- SmokingMan
#518 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Chloe wrote: ↑01/07/2025 12:14Kakav je tu odaziv ženskog roda?SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 11:11 Kemu lično znam. Pa eto, ko želi, a ja bi mu strogo preporučio da se nepropušta, pogotovo ko istinski voli fotogtafisati noćni pejzaž.![]()
Mlijnečni put se zaista vidi bez da se puno oči prilagođavaju na mrak, nedavno smo ja i pajdo iz kluba išli na Crveni kuk da osmotrimo situaciju i vidimo u kakvom je stanju teren. Vidim da se lokacija malo pomjerila, što podržavam, pogoovo jer će se tu moći stacionirati više kampera.![]()
Da, Supruga organizatora, supruga mog klupskog druga, moja drugarica, pa sigurno još 6-8 ženskih osoba. Dođu i porodice sa djecom. Ovaj put se očekuje da će biti do 40 osoba. Kažem mi sinoć prijateljica, inače radimo zajedno, da hoće da dođe, dat ću joj da spava u mom šatoru, shodno da siguno neću ni spavati, valja snimiti brdo materijala. Ponijet ću vkjerovatno stolicu, pa mogu da se malo zavalim na otovrenom, naravno ništa bez 2 litra kafe.
-
splinter
#519 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Nadam se da će vas vrijeme poslužiti, mislim to je haman skoro kraj jula koliko sam vidio i nema još detaljne dugoročne prognoze da to pokrije.SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 13:05Chloe wrote: ↑01/07/2025 12:14Kakav je tu odaziv ženskog roda?SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 11:11 Kemu lično znam. Pa eto, ko želi, a ja bi mu strogo preporučio da se nepropušta, pogotovo ko istinski voli fotogtafisati noćni pejzaž.![]()
Mlijnečni put se zaista vidi bez da se puno oči prilagođavaju na mrak, nedavno smo ja i pajdo iz kluba išli na Crveni kuk da osmotrimo situaciju i vidimo u kakvom je stanju teren. Vidim da se lokacija malo pomjerila, što podržavam, pogoovo jer će se tu moći stacionirati više kampera.![]()
Da, Supruga organizatora, supruga mog klupskog druga, moja drugarica, pa sigurno još 6-8 ženskih osoba. Dođu i porodice sa djecom. Ovaj put se očekuje da će biti do 40 osoba. Kažem mi sinoć prijateljica, inače radimo zajedno, da hoće da dođe, dat ću joj da spava u mom šatoru, shodno da siguno neću ni spavati, valja snimiti brdo materijala. Ponijet ću vkjerovatno stolicu, pa mogu da se malo zavalim na otovrenom, naravno ništa bez 2 litra kafe.![]()
Mislim da nema ljepšeg prizora na nebu. Sjećam se našeg gostovanja u Maribor 2012. godine, cijeli autobus pjeva ili cuga, neko i spava, a ja gledam u nebo. prvo ma granici s Hrvatskom Venera, pravo svijetli i djeluje blizu, pa onda na granici sa Slovenijom Kumova slama, kao da je tik iznad nas. Tad sam bio u tom fazonu. Doduše i danas sam, al nema se vremena
- SmokingMan
#520 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Prošli put je bio fijasko, dočekao nas je pljusak i to baš jak, ali smo računali da će se do 21:00 u potpunosti razvedriti, i aplikacija Windy.com je tako pokazivala, no razvedrilo se tek iza 02:00, a mi smo već bili svi polijegali u šator.splinter wrote: ↑01/07/2025 13:55Nadam se da će vas vrijeme poslužiti, mislim to je haman skoro kraj jula koliko sam vidio i nema još detaljne dugoročne prognoze da to pokrije.SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 13:05
Da, Supruga organizatora, supruga mog klupskog druga, moja drugarica, pa sigurno još 6-8 ženskih osoba. Dođu i porodice sa djecom. Ovaj put se očekuje da će biti do 40 osoba. Kažem mi sinoć prijateljica, inače radimo zajedno, da hoće da dođe, dat ću joj da spava u mom šatoru, shodno da siguno neću ni spavati, valja snimiti brdo materijala. Ponijet ću vkjerovatno stolicu, pa mogu da se malo zavalim na otovrenom, naravno ništa bez 2 litra kafe.![]()
Mislim da nema ljepšeg prizora na nebu. Sjećam se našeg gostovanja u Maribor 2012. godine, cijeli autobus pjeva ili cuga, neko i spava, a ja gledam u nebo. prvo ma granici s Hrvatskom Venera, pravo svijetli i djeluje blizu, pa onda na granici sa Slovenijom Kumova slama, kao da je tik iznad nas. Tad sam bio u tom fazonu. Doduše i danas sam, al nema se vremena![]()
Evo jedne sa Visočice (Crveni Kuk), 7.5 mm ( na Olympusu 14.mm) 25 sekundi expozicija. Išli ja i drug da malo razmortimo situaciju za naše slijedeće individualno postavljanje scene, prije ovog festivala, možda sutra odemo, ovisno o tome da li on ima vremena, ali do Bivaka bi bacili turu pa bi se noćilo, pa da uradimo paroramu MW.a

-
splinter
#521 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Zaista fascinantno. Iskreno se nadam da će i vrijeme biti ok i poslužiti vas. Mislim kad se ljudi već potrude i toliko se nahodaju.SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 15:43Prošli put je bio fijasko, dočekao nas je pljusak i to baš jak, ali smo računali da će se do 21:00 u potpunosti razvedriti, i aplikacija Windy.com je tako pokazivala, no razvedrilo se tek iza 02:00, a mi smo već bili svi polijegali u šator.splinter wrote: ↑01/07/2025 13:55Nadam se da će vas vrijeme poslužiti, mislim to je haman skoro kraj jula koliko sam vidio i nema još detaljne dugoročne prognoze da to pokrije.SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 13:05
Mislim da nema ljepšeg prizora na nebu. Sjećam se našeg gostovanja u Maribor 2012. godine, cijeli autobus pjeva ili cuga, neko i spava, a ja gledam u nebo. prvo ma granici s Hrvatskom Venera, pravo svijetli i djeluje blizu, pa onda na granici sa Slovenijom Kumova slama, kao da je tik iznad nas. Tad sam bio u tom fazonu. Doduše i danas sam, al nema se vremena![]()
![]()
Evo jedne sa Visočice (Crveni Kuk), 7.5 mm ( na Olympusu 14.mm) 25 sekundi expozicija. Išli ja i drug da malo razmortimo situaciju za naše slijedeće individualno postavljanje scene, prije ovog festivala, možda sutra odemo, ovisno o tome da li on ima vremena, ali do Bivaka bi bacili turu pa bi se noćilo, pa da uradimo paroramu MW.a
![]()
- Chloe
- Photo mod
#522 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Odlično.SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 13:05Chloe wrote: ↑01/07/2025 12:14Kakav je tu odaziv ženskog roda?SmokingMan wrote: ↑01/07/2025 11:11 Kemu lično znam. Pa eto, ko želi, a ja bi mu strogo preporučio da se nepropušta, pogotovo ko istinski voli fotogtafisati noćni pejzaž.![]()
- Bumerang
#523 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Divan dan
Nestvarni prizori s vrha Bjelašnice: Plavetnilo "okupalo" tri metra snijega

Divan dan
Pod vedrim nebom i uz obilje sunčanih zraka, pejzaž na vrhu Bjelašnice danas izgleda gotovo nestvarno - snježni pokrivač dostiže čak tri metra visine, stvarajući impresivan ambijent koji oduzima dah dok se prelamaju sunčeve zrake.
Ovakvi vremenski uslovi privukli su brojne zaljubljenike u prirodu, fotografe, ali i skijaše koji koriste posljednje dane sezone.
Kombinacija dubokog snijega i konačno sunčanog vremena pruža idealne uslove za boravak na otvorenom, ali i za uživanje u panoramskim pogledima koji sežu kilometrima u daljinu.
I dok su u nižim predjelima temperature danas već proljetne, na Bjelašnici zima još ne posustaje.
Bjelašnica danas nudi divan prizor uz spoj proljetnog sunca i dubokog zimskog pokrivača koji će zasigurno ostati u sjećanju svima koji se odluče posjetiti ovaj planinski biser.
https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /260404044

Divan dan
Pod vedrim nebom i uz obilje sunčanih zraka, pejzaž na vrhu Bjelašnice danas izgleda gotovo nestvarno - snježni pokrivač dostiže čak tri metra visine, stvarajući impresivan ambijent koji oduzima dah dok se prelamaju sunčeve zrake.
Ovakvi vremenski uslovi privukli su brojne zaljubljenike u prirodu, fotografe, ali i skijaše koji koriste posljednje dane sezone.
Kombinacija dubokog snijega i konačno sunčanog vremena pruža idealne uslove za boravak na otvorenom, ali i za uživanje u panoramskim pogledima koji sežu kilometrima u daljinu.
I dok su u nižim predjelima temperature danas već proljetne, na Bjelašnici zima još ne posustaje.
Bjelašnica danas nudi divan prizor uz spoj proljetnog sunca i dubokog zimskog pokrivača koji će zasigurno ostati u sjećanju svima koji se odluče posjetiti ovaj planinski biser.
https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /260404044