Bjelašnica i ZOI'84

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#126 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

djevojka bez imena wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
insomnia78 wrote:A od cega djeci kupiti/iznajmiti skije, pancerice? Kako ce se babo izverati sa ljetnim gumama gore?
Nikad u ovom gradu nisu sva djeca skijala niti će ikada skijati. Ja sam dijete iz radničke porodice i išao sam u školi skijanja na Jahorinu, stara uzela opremu i skije na rate (tadašnje nekakve čekove). Jbg. za vlastitu djecu se treba žrtvovati i nikada neće moći svi skijati, klizati, voziti biciklo...itd. Život nije pravedan ali tako je kako je.

Po meni ova cijena karte je OK, mogla je i jeftinije ali kao što rekoh s obzirom da će Bjelašnica ove sezone biti znatno bolja smatram da je cijena OK. Druga stvar je što bi naši ljudi hjtjeli da je parking besplatan, da je godišnja karata 10KM a da su liftovi i staze k'o u francuskom Courchevelu. :oops: Toga nema ni u filmovima.
Cijena je previsoka. Zadnjih par godina kupujem sezonsku, mada mislim da je to smisleno tek od ove godine zbog najave vještačkog osvježava ja. Za djecu bi cijene trebale biti simbolične.
Jahorina je isto digla cijene, Bjelašnica je ove godine bolja u odnosu na prošle sezone tako da poskupljenje ima smisla. Drugi par cipela je što recimo ako ideš sa dvoje djece ovako ugrubo treba ti 100KM samo za dvoje djece i tebe dnevno bez goriva, hrane i parkinga. Jeftino nije ali nikada skijanje nije bilo bagatela.
PM72

#127 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by PM72 »

Amko80 wrote:Koja je cijena dnevne karte lifta bila prije rata, poslije olimpijade? Šte se moglo uzeti za te pare? Koliko bi to bilo danas otprilike?
Ja skijam od 1976 pa ti saberi... :lol: karijeru završio u martu 1992.

Skijanje je uvijek bilo skupo.Kao što kolega reče,same daske su bile skupe kao đavo ,izbor talašika a cijene sa puno nula...moje prve skije su Elan RM904 i vezovi salomon 222 i bio sam ponosan k'o paun a babo dao čekove u Slovenijašportu.Meščini ko dvije ili tri plate...

Vrh ponude su bile elanove daske sa potpisom Stenmarka.Poslije su počele dolaziti Rosignol,Head a posljednje što sam imao su Elan kompreks sa nacrtanom vatrom...

Prevoz je bio uglavnom organizovan po firmama jer su za djecu radnika bile neke povoljnosti.Dva sendviča u džep i par sokova na slamku i to je što se tiče klope jer su hamburgeri i sendviči po Jahorini ili skupi kao da su od zlata.Barem se tako meni činilo.Samo sam jednom pojeo picu u hotelu i to je neko drugi platio i to u Košuti ako se ne varam.

Dnevna karta je bila također skupa pa smo često uzimali pojedinačne,napraviš pet - šest žica ali razvučeš ko hodža teraviju.Poslije smo skontali da je najbolje bilo stati iznad žice i čekati da dođe vojska.Vojnici učili da skijaju i svaki drugi se prostre ko levat kad ga korpa potegli a mi hvatali pa uzbrdo.To je bilo u mlađoj fazi.

Poslije smo štedjeli da imamo za dnevne karte pa smo se uštelili švercovati sa jednom kartom po trojca,prođeš onaj tronožac pa dobaciš jaranu sve dok nisu došle one programirane rampe.Naime,sa istom kartom si mogao prođi tek nakon desetak minuta (koliko je trebalo da se spustiš niz stazu).

Godinu pred rat dobio sam sezonsku kartu koja je koštala otprilike kao dvije Mont jakne a jedna jakna je bila sadašnjih 300-tinjak KM.Toga se dobro sjećam jer sam čuvao kartu ko oči u glavi.Morao sam da je odradim tako što sam učio djecu iz jedne firme da skijaju.

zadnju žicu napravio sam u martu 1992,poslije barikada u Sarajevu i tada sam okačio skije o klin.Za mene je Jahorina bila broj jedan a Bjelašnica divlja i nepredvidiva.na Igmanu sam skijao samo jednom -bezveze i staza i ugođaj.Sa vrha Jahorine kad se otisneš do Prače...to je bio ugođaj...

Znači,uvijek je bilo skupo samo što si prije mogao da kao klinac zaradiš preko servisa koju kintu,starci radili a i za prevoz je bilo lako.Nije prije bilo toliko auta a džipove si mogao vidjeti samo sive Landrovere na kojima je pisalo MILICIJA.Jal Ladu NIvu.

ovo sad je ...bljak.
Bluemore

#128 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Bluemore »

Fudo387 wrote:Citam i ne vjerujem.
Ne znam da li se zajebaju, mozda je zeza tema.
Cuj, zahtijevamo te i te cijene na skijalistu!!!
:lol: :lol: :lol:
Ovo nidje na svijetu nema.
sto budu manje cijene manje ce nakrasti

a svakako ce firma da se pronevjeri srednjerocno do dugorocno

ali eto ne mora jos bezobrazno preko skijasa i gradjana
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#129 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by bitanga_sa_otesa »

PM72 wrote:Za mene je Jahorina bila broj jedan a Bjelašnica divlja i nepredvidiva.na Igmanu sam skijao samo jednom -bezveze i staza i ugođaj.Sa vrha Jahorine kad se otisneš do Prače...to je bio ugođaj...
+1 :thumbup:
karanana

#130 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by karanana »

Prije rata samo bjelasnica. U boriku se odsjedalo, pun hotel omladine, uh jest fino bilo, zajebancije, derneci po hotelu i sobama. Onda svako jutro bus i na bjelasnicu. Oni slabiji na veliko polje.
Poslije rata, par puta na bjelasnici ali mi se nesto zgadila, posebno zbog apartmana i krkanluka i javasluka i nerada na poboljsanju uslova. Cesto na jahorini. Pitomija, staze versatilnije, interesantnije. Usluga bolja.
casanova123

#131 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by casanova123 »

hahah koji ste vi svi levati.. onaj konakovic najludji od svih :D
jbt porasle cijene za sve moguce.. pogotovo za osnovne potrebe svakog gradjanina, a svi se brinu oko 5KM razlike u cijeni skijanja za koje ti svakako treba 100KM najmanje za 1 dan da odes na planinu, da jedes, da pijes, da skijas, da se vozis gore dole, da prenocis ili sta vec.. treba cijena da bude 70KM pa ce onda da dolaze i stranci na skijanje i da svi uzivaju kako treba(oni koji mogu da plate onako kako i treba da se plati).. da kosta dnevna karta 10KM opet bi bila prazna planina tokom sedmice, a samo puna kao sto ce i ovako da bude puna vikendom..
stvarno je narod smijesan, a drzava zalosna..
Kinaski

#132 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Kinaski »

jos malo pocet ce pisati kako je bilo u titino vrijeme

Ali evo prvi cu zapoceti, u titino vrijeme nije bilo mobitela, vibera, fb, a bogami ni fb. Hvala Bakiru i stranki SDA sto su nam omogucili ovaj raskos.. nadam se da ce nam vratiti bastu u strosi sa svim svojim gabaritima da mozemo kafu pit po cijeli dan i jos koji metropolis nek se otvori
orinoco

#133 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by orinoco »

Sa_u_srcu wrote:Molimo sve da pruze podrsku kao i protestima ce se desiti na Bjelasnici u Babinom dolu, radi odluke stranackog rukovodstva na celu sa Direktorom Midhatom Hubijarom od kojeg cemo traziti ostavku.
Nove cijene karata nesposobnog rukovodstva su:
Cijena ski karte dnevne iznosi 40 KM.
Za djecu 30 KM
Ukinute su i poludnevne i karte na sate sve u cilju da se sto vise opljackaju gradjani BiH.
Zahtjevamo do Vlade Ks da nalozi neskolovanom direkoru da nalozi korekciju cijena u skladu sa primanjima BH Gradjana kako bi isti mogli da koriste Drzavne ljepote ove Drzave a ne da budu opljackani od strane nesposobnog rukovodstva Zoi-a 84

Zahtjevamo cijene dnevne karte za odrasle od 20-25 Km
Za djecu 10
Sa državne, dirigovane ekonomije, još '90. prešli smo na kapitalističku tržišnu ekonomiju. Željeli ste novu državnu organizaciju sa kapitalističkim, neoliberalnim sistemom upravljanja, dobili ste je. Ako ZOI ima potrebu i formira svije cijene, ili ih prihvatite, ili nemojte, idite na druga skijališta na kojima možete platiti. Ili bojkotujte ZOI i njihova skijališta. Kome je cijena prihvatljiva, ići će na Bjelašnicu. Ako nije nikome, ZOI će morati sniziti cijene, ili će bankrotirati. Ali, praviti protest zbog cijene, vrh je neznanja i gluposti. Ono što treba zahtijevati od vlasti je izuzimanje finansijske podrške ovakvim državnim, samofinansirajućim firmama, ZOI, ViK; RAD, i sl.
shake69

#134 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by shake69 »

@orinoco, sve si pobrko, kapitalizam, neoliberalizam, pa jos i zahtjev metnuo da se uskrati finansijska pomoc drzave firmama poput Zoi84, ViK etc. :|
Warashii

#135 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Warashii »

orinoco wrote: Sa državne, dirigovane ekonomije, još '90. prešli smo na kapitalističku tržišnu ekonomiju. Željeli ste novu državnu organizaciju sa kapitalističkim, neoliberalnim sistemom upravljanja, dobili ste je. Ako ZOI ima potrebu i formira svije cijene, ili ih prihvatite, ili nemojte, idite na druga skijališta na kojima možete platiti. Ili bojkotujte ZOI i njihova skijališta. Kome je cijena prihvatljiva, ići će na Bjelašnicu. Ako nije nikome, ZOI će morati sniziti cijene, ili će bankrotirati. Ali, praviti protest zbog cijene, vrh je neznanja i gluposti. Ono što treba zahtijevati od vlasti je izuzimanje finansijske podrške ovakvim državnim, samofinansirajućim firmama, ZOI, ViK; RAD, i sl.
Sa ovim mi se tesko sloziti.
Da je ZOI privatna firma koja je dobila na koristenje taj dio drzave sa nekim planom i investicijama i nakon tog postavili cijene vjerujem da im niko nebi a rekao.
Ali jedno JP koje je konstantno na grbaci, konkretno kantonu, nema nikakvog razloga za povecanje cijena.
Dakle nema ovo veze sa kapitalizmom nego upravo sa rezimom iz ex YU.
Prica da je skijanje skup sport mi poprilicno ide na neku stvar.
Imam osjecaj da je to ponajvise "suplja" koju bacaju ove nove "parajlije" u onom fazonu Damira Niksica "sta ce ti to".
Ti si ba levat, fukara, nemas ti pojma koliko je to skupo, nemo`s ti to sebi priustit, treba love BA za to.
Da treba nekog izdvajanja to je sigurno al ne trebas izdvojit vise nego li sto izdvajas za cigarete mjesecno.
Vele mi ko drzava u sportu smo ovakvi ili onakvi, i nimalo ne cudi kad imamo ovakve poglede na dobar dio zivota.
Bitno je da hljeb ne poskupi a ostalo, ko ga jebe, bitno je da ne puca. :roll:
orinoco

#136 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by orinoco »

shake69 wrote:@orinoco, sve si pobrko, kapitalizam, neoliberalizam, pa jos i zahtjev metnuo da se uskrati finansijska pomoc drzave firmama poput Zoi84, ViK etc. :|
Nisam ništa pobrkala. Sva preduzeća koja se samofinansiraju, posluju na principima tržišne ekonomije. Tako treba i ZOI. To što Kanton sufinansira budžet ZOI, projekat je socijalne politike Vlade KS prema stanovništvu slabije kupovne moći. Ali, nisu svi korisnici ZOI usluga socijalno ugrožene kategorije, naročito na Bjelašnici. Odobravam socijalne projekte, ali one koji nemaju opciju samofinansiranja. Ne može Vlada sufinansirati i nabavku opreme i njenu ugradnju i izgradnju novih površina, i uslugu za korisnike objekata ZOI. Niti je budžet Kantona rupa bez dna, niti ja, mi... želim da sufinansiram gubitnike. Ako ZOI nije u stanju da servisira uslugu na svojim objektima i da finansira svoje troškove, ako je gubitnik, Vlada treba odlučiti njegovu privatizaciju objekata i opreme, a infrastrukturu i zemljište izdati sa koncesionim ugovorima. Pa neka se drugi izbori za tržišnu isplativu cijenu.

Govorim o starom principu preživljavanja: ako dio organizma, ruku, nogu, zahvati gangrena, treba ga odstraniti, preživjet će organizam, U protivnom, gangrena će zahvatiti cijeli organizam, i on će nestati.
Nadzorna_ploca

#137 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Nadzorna_ploca »

Koje preseravanje na temi.
Sa_u_srcu

#138 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Sa_u_srcu »

Zoi 84 ima ogroman problem s radnicima, jer magistar nauka s Travnickog fakulteta, smatra da ski centar finansira cijelu upravnu zgradu u Sarajevu, sa veoma visokim platama, i sve to da finansiraju korisnici usluga na Babinom Dolu. Raspisao je i novi 10 radnih mjesta, koga je naprimao saznat cemo u narednom periodu, ja imam informaciju da je naprimao svoje familije najvise...i jedino razlog ovako visoke cijene je potreba zoi-a da finansira budzetlije...to ne treba dozvoliti... Menadzer koji se bori za svoje preduzece sasvim sigurno ne smije dozvoliti nova primanja sa ovakvim dugovima..i takvu politiku gradjani KS ne trebaju finansirati i tacka. Ovo isto mislim za sva ostala javna preduzeca... neka ih finansira majka i oni koji su ih naprimali... ski karte moraju biti prilagodjene nasim mogucnostima, ovaj pokusaj nece proci to neka znaju u Zoi-u
dječak sa šibicama

#139 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by dječak sa šibicama »

Ko jos normalan pored onakve ljepotice Jahorine, ide na poludivlju Bjelasnicu.
orinoco

#140 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by orinoco »

dječak sa šibicama wrote:Ko jos normalan pored onakve ljepotice Jahorine, ide na poludivlju Bjelasnicu.
Ima mnogo onih koji neće na "srpsku" Jahorinu,ima i takvih koji u životu nisu bili na Palama, a žive u Sarajevu, iz istih razloga :-)
Sa_u_srcu

#141 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Sa_u_srcu »

dječak sa šibicama wrote:Ko jos normalan pored onakve ljepotice Jahorine, ide na poludivlju Bjelasnicu.
Ne bih dao bjelasnicu za tri jahorine, upravo je i car te planine, njena divlja priroda i odlicne staze...
Melbourne_Australia

#142 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Melbourne_Australia »

orinoco wrote:
Ima mnogo onih koji neće na "srpsku" Jahorinu,ima i takvih koji u životu nisu bili na Palama, a žive u Sarajevu, iz istih razloga :-)
Bio sam bruku puta na Jahorini i bruku puta sam vidio kako likovi hodaju u majicama sa likom Ratka Mladica ..Cak sam vidio lika kako kako na kapi ima kokardu dok skija.....Malo je iritantno, i nikad nisam imao problema ali jednostavno me nerviraju u takvim situacijama....
Drvosjeca iz Dejcica

#143 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Pa sada to možemo posmatrati iz dva ugla u kontekstu skijanja i u kontekstu politike. Mislim da je izlišno pominjati u kontekstu politike a u kontekstu skijanja Jahorina kao i Bjelašnica ima svojih draži. Jahorina je poznata po lakšim stazama ima dosta prostora za greške, bolja za početnike...itd. Bjelašnica je zajebanija, traži više iskustva, strmija, divlja, neukročena, meni lično draža iako sam na Jahorini 1983-84. godine napravio prve skijaške korake.
Edin H.

#144 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Edin H. »

Melbourne_Australia wrote:
orinoco wrote:
Bio sam bruku puta na Jahorini i bruku puta sam vidio kako likovi hodaju u majicama sa likom Ratka Mladica ..Cak sam vidio lika kako kako na kapi ima kokardu dok skija.....Malo je iritantno, i nikad nisam imao problema ali jednostavno me nerviraju u takvim situacijama....
Ovo je istina da je iritantno, ja sam isto naletio na neke raspjevane idiote koji pjevaju o Topoli i Ravnoj Gori...a u redu na zicama uglavnom ekavski, ali je sto se tice skijanja bolje.
Drvosjeca iz Dejcica

#145 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Melbourne_Australia wrote:
orinoco wrote:
Upravo zbog toga ne želim da idem na Jahorinu jer neću da dođem u situaciju da nekome nešto prigovorim na tu temi i da imam problem, zaista mi to u životu ne treba a nisam siguran da bi se suzdržao. Nekome opet recimo to ne smeta, ni kokarda, ni majica Ratka Mladića, svako ima svoje, ja preko nekih stvari ne mogu. Na Bjelašnici te sigurno neće dočekati neko u majici osuđenog ratnog zločinca. Po kvalitetu staza sve je to tu u 5 deka a sa ovim novim vertikalnim transportom Bjelašnica je sigurno za klasu bolja nego prošle godine.
Edin H.

#146 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by Edin H. »

Ja otisao u Kiseljak poslije rata, na sve strane sahovnice, neki frajer hoda u kosarkaskom dresu Jugoslavije, na ledjima Divac. :D
karanana

#147 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by karanana »

Pa dobro, poznato je to sa kiseljacanima i srbima. Ako su u ratu bili dobri, sto ne bi i poslije rata.
PM72

#148 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by PM72 »

Svak' vidi ono što želi.Ja uopšte ne zagledam šta je ljudima na kapama i piše li mu na jakni KOLMAR ili stoji dvoglavi orao.Neću ulaziti ni gdje se puštaju gusle a ni ilahije.Dođeš da se skijaš a ne da im tražiš mahane.Slušao sam komentar jednog našeg majmuna (naravno kad se vratio u grad) kako mu smeta račun ispisan ćirilicom i što je pica sa krmetinom.Jesi li radi toga otišao na Jahorinu ili da skijaš? Patriotizam okačite o čiviluk ili za neku stvar.

Jahorina ima bolje staze,bolje žičare,bolje uslove,prilaz,uslugu ... ma sve.Ima tradiciju dužu od 100 godina a na Bjelašnici staze prokopane 1983.Na Bjelašnici se vrijeme pokvari za 15 minuta i zna se u danu promjeniti sva četiri godišnja doba.Na Jahorini u 99% slučajeva dan bude kakvo je i jutro.Nekad ,dok sam skijao,imao sam broj recepcije u hotelu Bistrica,ujutru ih pozovem i saznam hoće li valjati dan za skijanje.Na Bjelašnici se samo pojave oblaci i puhne da se odmah možeš pokupiti.Jedne prilike nestalo struje na trosjedu ispod međustanice - taman iznad one rupetine gdje je bila najveća visina.Ja sam samcat u korpi.Već je počelo puhati a korpa lijevo - desno,činilo mi se da ide po metar.To je trajalo možda 10 minuta a meni je to bila godina.Jebo sam i trosjed i Bjelašnicu i sam sebe ružio što ne odoh na Igman i na onaj dvosjed sa kojeg si mogao komotno iskočiti...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#149 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by japin_mutapi »

to ne bi mogao doživjeti na jahorini i sad imaš šta pričati unucima
bjelašnica je prava avantura
dječak sa šibicama

#150 Re: Bojkot Ski centra bjelasnica Igman radi sramnih cijena ski karata

Post by dječak sa šibicama »

Meni je recimo takodje strasno sto mi Igman ne iskoristavamo, valjda ni 10%.

A puno ljepsa planina od Bjelasnice. Nije ni sve u strmopizdjavanju niz padinu, da neko ne kaze sad kao Igman nema skijalista. Moze se padina prokrciti, uostalom.

Uostalom, o cemu govorimo, trebalo je 20 godina da se jedna zicara do Trebevica pocne raditi. Sramota. Svaki drugi grad bi to obnovio za godinu dana.
Post Reply