Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Moderator: anex
-
quader
#1 Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk pitam se???
Zasto primitivluk?
Zato sto nesto sto je skoro pa dobro zamisljeno vec 6 godina ne mozemo da finisiramo. "Apartmansko naselje Babin Do" koje je zamisljeno i porjektovano prije 6 godine a zatim i SKORO izgradjeno nema postavljenih kanti za smece (ne kontejnera). ZAvrsni sloj asfalta jos uvijek nije postavljen. Ulica od ulaska u Babin Do do izlaska kod hotela Marsal je propala a da posteno nije ni zavrsena. Ulicna rasvjeta je djelomicno u funkciji. "ZELENE" povrsine u okolini zgrada su svake druge boje osim zelene - a to znaci da nema trave nego samo gomile smeca.
Ako zelite da prosetate od hotela Marsal do ulaska u Babin do glavnom saobracajnicom morate da izbjegavate pobjesnele vozace jer nema trotoara niti ogranicenja brzine. Ako ste uspjeli doci do sporedne ulice koja vodi do apartmanskih zgrada a da niste upali u jedan od nepokrivenih sahtova onda ce te naici na gomilu smeca, ostataka gradjevinskog materijala i slicnih materijala kojim a nije mjesto na planini kojom se Kantonalni duznosnici dice da je okosnica turizma.
Znaci - smece, nedovrseni putevi, nedostatak trotoara, ogromna kolicina korova koji se naziva zelena povrsina, preorane skijaske staze, neodoljiva ciljna kuca Beneton - (koja je trenutno u fazi da svojim izgledom postane kantina neke pilane ili zeljezare) govori u prilog da se radi o ogromonoj kolicini PRIMITIVLUKA.
Jer da nije tako neko ko je nadlezan u Kantonu, Federaciji ili Drzavi bi naredio nekome (npr. KANTONALNA PREDUZECA RAD, PARK, ZOI 84) da asfaltiraju cestu, naprave trotoare, ozelene "zelene" povrsine pravom travom a ne ambrozijom ili repuhom, zatvore propale sahtove, poprave ulicnu rasvjetu, postave kante za otpatke, ozelene staze, srede ciljnu kucu Beneton.
Ovo su sitnica kojih sam se sjetio na brzinu jer kad god podjem da razmisljam o Bjelasnici sjetim se navedene nedovrsenosti, primitivluka, ruralnosti...
A Kantonalna preduzeca samo trebaju da dobiju nalog jer u gradu rade dobar posao: KP PARK radi relativno dobar posao - parkovi su fino zeleni i isarani cvjecem na profesionalan nacin (vec odrzavaju mali parkic ispred hotela Marsal - vrlo uspjesna pokazna vjezba). KP RAD kupi smece i postavlja kante po gradu usprkos vandalima koji ih svakodnevno unistavaju (i oni su napravili uspjesnu pokaznu vjezbu - izvanredan objekat na Bjelasnici - baza za motorizaciju koja je najuredniji dio planine).
Ova dva primjera pokazuju da kantonalna javna preduzeca mogu (ako hoce i ako im se naredi) da urade izvanredan posao. a za taj posao su i placeni - dio nasih poreza ide njima u kase.
Ako ovih mojih par ozlejedjenih primjedbi ista pomognu bilo bi miizuzetno drago a ako nista ne promjene - meni je lakse.
NAdam se da ima jos istomisljenika koji vole uredne ceste, uredne trotoare, uredno zelenilo, uredno postavljene kante, jednom rijecu urbano okruzenje...
Zasto primitivluk?
Zato sto nesto sto je skoro pa dobro zamisljeno vec 6 godina ne mozemo da finisiramo. "Apartmansko naselje Babin Do" koje je zamisljeno i porjektovano prije 6 godine a zatim i SKORO izgradjeno nema postavljenih kanti za smece (ne kontejnera). ZAvrsni sloj asfalta jos uvijek nije postavljen. Ulica od ulaska u Babin Do do izlaska kod hotela Marsal je propala a da posteno nije ni zavrsena. Ulicna rasvjeta je djelomicno u funkciji. "ZELENE" povrsine u okolini zgrada su svake druge boje osim zelene - a to znaci da nema trave nego samo gomile smeca.
Ako zelite da prosetate od hotela Marsal do ulaska u Babin do glavnom saobracajnicom morate da izbjegavate pobjesnele vozace jer nema trotoara niti ogranicenja brzine. Ako ste uspjeli doci do sporedne ulice koja vodi do apartmanskih zgrada a da niste upali u jedan od nepokrivenih sahtova onda ce te naici na gomilu smeca, ostataka gradjevinskog materijala i slicnih materijala kojim a nije mjesto na planini kojom se Kantonalni duznosnici dice da je okosnica turizma.
Znaci - smece, nedovrseni putevi, nedostatak trotoara, ogromna kolicina korova koji se naziva zelena povrsina, preorane skijaske staze, neodoljiva ciljna kuca Beneton - (koja je trenutno u fazi da svojim izgledom postane kantina neke pilane ili zeljezare) govori u prilog da se radi o ogromonoj kolicini PRIMITIVLUKA.
Jer da nije tako neko ko je nadlezan u Kantonu, Federaciji ili Drzavi bi naredio nekome (npr. KANTONALNA PREDUZECA RAD, PARK, ZOI 84) da asfaltiraju cestu, naprave trotoare, ozelene "zelene" povrsine pravom travom a ne ambrozijom ili repuhom, zatvore propale sahtove, poprave ulicnu rasvjetu, postave kante za otpatke, ozelene staze, srede ciljnu kucu Beneton.
Ovo su sitnica kojih sam se sjetio na brzinu jer kad god podjem da razmisljam o Bjelasnici sjetim se navedene nedovrsenosti, primitivluka, ruralnosti...
A Kantonalna preduzeca samo trebaju da dobiju nalog jer u gradu rade dobar posao: KP PARK radi relativno dobar posao - parkovi su fino zeleni i isarani cvjecem na profesionalan nacin (vec odrzavaju mali parkic ispred hotela Marsal - vrlo uspjesna pokazna vjezba). KP RAD kupi smece i postavlja kante po gradu usprkos vandalima koji ih svakodnevno unistavaju (i oni su napravili uspjesnu pokaznu vjezbu - izvanredan objekat na Bjelasnici - baza za motorizaciju koja je najuredniji dio planine).
Ova dva primjera pokazuju da kantonalna javna preduzeca mogu (ako hoce i ako im se naredi) da urade izvanredan posao. a za taj posao su i placeni - dio nasih poreza ide njima u kase.
Ako ovih mojih par ozlejedjenih primjedbi ista pomognu bilo bi miizuzetno drago a ako nista ne promjene - meni je lakse.
NAdam se da ima jos istomisljenika koji vole uredne ceste, uredne trotoare, uredno zelenilo, uredno postavljene kante, jednom rijecu urbano okruzenje...
-
Chairman
#2 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Kakva glupost.
To ce sve biti sredjeno kad se zgrade naprave s obzirom da radovi na putu pored zgrade idu na kraju. Jos ce puno kamiona i tereta proci cestama da bi se sada pravile. Bjelasnica je jos uvijek veliko gradiliste i iz tog razloga je bolje da jos neko vrijeme bude kako jeste, da se ne bi opet pravile ceste, postavljali sahtovi itd...
To ce sve biti sredjeno kad se zgrade naprave s obzirom da radovi na putu pored zgrade idu na kraju. Jos ce puno kamiona i tereta proci cestama da bi se sada pravile. Bjelasnica je jos uvijek veliko gradiliste i iz tog razloga je bolje da jos neko vrijeme bude kako jeste, da se ne bi opet pravile ceste, postavljali sahtovi itd...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Igman-Bjelašnica su vodozaštitna zona.
Sve porušiti, vratiti brojno stanje objekata kao da je 1985. godina!
-
tandrkalo
#4 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
ma jok ba..sta ce nama u bosni voda...ima jana pa cemo je uvozit

- Super Hik
#5 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
porušiti al u mjesečini, lakše bi srušio pola sarajeva nego elitno nam naselje naših tajkuna i političara. no najmanji je problem građevinski otpad, a šta je sa kanalizacijom?PipiDugaDevetka wrote:Igman-Bjelašnica su vodozaštitna zona.
-
ja1977
#6 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Na Bjelasnici je svakako napravljen urbicid. I tu se vise nista ne moze uraditi. Nazalost, radi necijih licnih frustracija i kompleksa, napravljeni su monstruozni objekti koji se upoce ne uklapaju. u ambijent. Bjelasnica je unistena. Postala je Alipasino polje. Jednom rijecju UZAS 
-
puna_casa
#7 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Šta će asvalt na Bjelašnici?? Može auto i po makadamu, naročito ako je službeno, a poznato je da vlasnici predmetnih apartmana takve i voze.
Matematika je jednostavna: oni koji bi da skijaju ili uživaju u ljepotama Bjelašnice, a ne spadaju u gorepomenute, voze svoj auto i bezbeli nije im (nam) na kraj pameti da idemo po makadamu. Taman lijepo, sve se uklapa: MIR I TIŠINA OKO MOG APARTMANA!!
Eee, sve su oni smislili!!
A smeće?? Što se mene tiče, nek se usmrde!

Matematika je jednostavna: oni koji bi da skijaju ili uživaju u ljepotama Bjelašnice, a ne spadaju u gorepomenute, voze svoj auto i bezbeli nije im (nam) na kraj pameti da idemo po makadamu. Taman lijepo, sve se uklapa: MIR I TIŠINA OKO MOG APARTMANA!!
Eee, sve su oni smislili!!
A smeće?? Što se mene tiče, nek se usmrde!
- coek
#8 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:51, edited 1 time in total.
-
nigdje.nikog
#9 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
doticao sam se ja Vlasica nekad ranije i navodio jos neke slicne primjere, ali sam zakljucio da je u ovoj oblasti zaista indikativna razlika izmedju "nasih" i ostalih.coek wrote:Sama koncepcija naselja napravljenog na Bjelasnici odaje mentalitet vlasnika, nazalost "elite" sadasnjeg drustva - nekakav strah od prirode i sindrom stada ("nek' smo sto blize").
Ko bi u prirodi umjesto mjesta na osami izabrao stan ?!
Nedavna scena: rostilja se na balkonu jednog od apartmana?!
Uzas zaista. A najtragicnije od svega je sto je Miralem Ramic, bivsi nacelnik Trnova, ponosan da je na Bjelasnici napravljeno ono ruglo. Eto k'o biva - izgradilo se, on je nesto izgradio.
A kad smo vec kod skijanja (sto neko pomenu), Jahorina je ionako 5x ljepsa. Od Bjelasnice, guzve, neuredjene one jedne jedine staze, sam odustao.
Za 10 godina nisu pomakli sa uredjivanjem skijalista
S+ebacemo ovu prekrasnu prirodu koju imamo. Ne znaju ovi "nasi" napraviti nista osim Vlasica - koji je uzor rugla. Nismo mi za drzave - treba nama protektorat, ova "drzava" je samo za*ebancija i trosenje zivaca ...
I da skratim - sacuvaj me Boze srpskog junastva, hrvatske kulture i bosnjacke arhitekture*.
(*odnosi se i na urbanizam, ali da ne kvarim rimu!)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Početkom ljeta ove godine desio se EKO-festival na Bjelašnici, pa govorio i novi načelnik opštine,...Kako mu ono ime,...Hm,...Berilo. Jeste, Berilo,...I izjavi on da će nastaviti sa gradnjom,...Sreća, pa izbi finansijska kriza, recesija, glAbalizacija...coek wrote:...Uzas zaista. A najtragicnije od svega je sto je Miralem Ramic, bivsi nacelnik Trnova, ponosan da je na Bjelasnici napravljeno ono ruglo. Eto k'o biva - izgradilo se, on je nesto izgradio...
-
ulpinian
#11 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
kakva kriza ? prije 2 dana potpisan ugovor o gradnji eko sela. mašine idu gore već u ponedjeljak... a i gradiće se nekakvo kako ga najaviše "super moderno" izletište (lokalitet kod planinarskog doma)...PipiDugaDevetka wrote:Početkom ljeta ove godine desio se EKO-festival na Bjelašnici, pa govorio i novi načelnik opštine,...Kako mu ono ime,...Hm,...Berilo. Jeste, Berilo,...I izjavi on da će nastaviti sa gradnjom,...Sreća, pa izbi finansijska kriza, recesija, glAbalizacija...coek wrote:...Uzas zaista. A najtragicnije od svega je sto je Miralem Ramic, bivsi nacelnik Trnova, ponosan da je na Bjelasnici napravljeno ono ruglo. Eto k'o biva - izgradilo se, on je nesto izgradio...
-
ulpinian
#12 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
ponukan malo ovom temom... naletih na ovaj link gdje možete vidjeti zapravo koliko je ovo Trnovo "ozbiljna" opština... i šta se sve "planira" sa Bjelašnicom...
Samo jedan citat ovdje navodim, ostalo prepuštam vama na maštu...
http://www.trnovo.ba/userfiles/file/Dok ... 7-2011.pdf
Samo jedan citat ovdje navodim, ostalo prepuštam vama na maštu...
Preko Sarajevskog aerodroma Trnovo ima kvalitetnu avio komunikaciju sa cijelim svijetom.
http://www.trnovo.ba/userfiles/file/Dok ... 7-2011.pdf
- coek
#13 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:51, edited 1 time in total.
- Deriguz
#14 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
I onda seru protiv Tite 
- uvjek dobar gost
#15 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
http://sarajevo.co.ba/ekocid-na-bjelasnici/
još jedan mali prilog tezi da smo mi primitivci, brđani, drznici i sve ono najgore !
još jedan mali prilog tezi da smo mi primitivci, brđani, drznici i sve ono najgore !
- Ajatolah_
#16 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Slažem se, kao što i 90% Vlašića treba porušiti, ono sada izgleda groooooooooznoooooooo...PipiDugaDevetka wrote:Igman-Bjelašnica su vodozaštitna zona.
- Karabaja
#17 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
PRIMITIVLUK
(da nije možda primitivizam)
(da nije možda primitivizam)
- justahiker
#18 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Problem o kojem niko ne govori dovoljno glasno, a koji bi uskoro mogao postati problem svih gradjana Sarajeva!!!
http://www.ekoakcija.com/content/igman- ... -eko-bombe
http://www.ekoakcija.com/content/igman- ... -eko-bombe
-
katamaran101
#19 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Ko želi u tome da živi, taman mu tako i treba...
Čovjek nije kriv, ako mu niko ne brani, ili..?
- justahiker
#20 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Ne radi se samo o tome ko zeli u tome da zivi.katamaran101 wrote:Ko želi u tome da živi, taman mu tako i treba...
Svi skupa cemo se o jadu zabaviti, sto bi stari rekli. Porozno krsno tlo planina dinarskog sistema propusta vodu i ona se skuplja u dolinama. Sva voda sa Igmana i Bjelasnice, zajedno sa topljenjem snijega i kisama, zavrsava u podnozju Igmana, poznato pod imenom Vrelo Bosne.
Ako se problem na Igmanu ne sanira, to nece biti samo problem "onih guzonja gore", nego i onog sirotog puka dole koji placa tu istu vodu i snabdijeva se vodom sa doticnog izvorista...
-
vedrand
#21 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
najveci nedostatak bjelasnice je nedostatak ski liftova.
- Haris.ba
#22 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Nema veze, svakako uvozimo vodu za piće. Nismo mi sposoban narod da išta strateški napravimo bez dobre kandžijejustahiker wrote:Ako se problem na Igmanu ne sanira, to nece biti samo problem "onih guzonja gore", nego i onog sirotog puka dole koji placa tu istu vodu i snabdijeva se vodom sa doticnog izvorista...
P.S.
Svake godine Kanton Sarajevo uveze oko 200 miliona kmica eteričnih ulja. Ima naš narod za mirisa, al kad bi neko rekao da mu se poveća cijena kubika vode sa pola marke na 60 feninga - izbila bi revolucija. Al' neka biće i to. Jedva čekam.
Ponekad poželim da nas zadesi slična sudbina - pa možda se opametimo: http://en.wikipedia.org/wiki/Aral_Sea
A ne sekirajte se, platiće taj "siroti" puk nove i najbolje odvodne i vodovodne sisteme Bjelašnici.
P.S.
Posjeti me priča koja se ponavlja svake godine o problemu vodosnadbjevanja Rakovice. Kako narod ne može ljeti ni da se okupa. E, prije 10 godina napravljena je potpuno funkcionalan seoski vodovod za jednu ulicu povrh Rakovice(vikend naselje). Ta ulica ima čistu i bez redukcija vodu. Fazon je samo što su ljudi iz tog vikend naselja malo drugačiji od puka u nizini. Neki su birači, a neki birani. Ko je ko u priči, skontajte sami.
- justahiker
#23 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Pitanje je moze li nas vise ista opametiti, pa cak i nesto slicno poput sudbine Aralskog mora... Opet bi dobra vecina slegla ramenima i rekla, a sta se moze, tako je valjda trebalo biti... No nije ni Jana losa, a nije ni skupa...Haris.ba wrote:Nema veze, svakako uvozimo vodu za piće. Nismo mi sposoban narod da išta strateški napravimo bez dobre kandžijejustahiker wrote:Ako se problem na Igmanu ne sanira, to nece biti samo problem "onih guzonja gore", nego i onog sirotog puka dole koji placa tu istu vodu i snabdijeva se vodom sa doticnog izvorista.... Zato glasajmo za nju.
![]()
P.S.
Svake godine Kanton Sarajevo uveze oko 200 miliona kmica eteričnih ulja. Ima naš narod za mirisa, al kad bi neko rekao da mu se poveća cijena kubika vode sa pola marke na 60 feninga - izbila bi revolucija. Al' neka biće i to. Jedva čekam.
Ponekad poželim da nas zadesi slična sudbina - pa možda se opametimo: http://en.wikipedia.org/wiki/Aral_Sea
A ne sekirajte se, platiće taj "siroti" puk nove i najbolje odvodne i vodovodne sisteme Bjelašnici.
P.S.
Posjeti me priča koja se ponavlja svake godine o problemu vodosnadbjevanja Rakovice. Kako narod ne može ljeti ni da se okupa. E, prije 10 godina napravljena je potpuno funkcionalan seoski vodovod za jednu ulicu povrh Rakovice(vikend naselje). Ta ulica ima čistu i bez redukcija vodu. Fazon je samo što su ljudi iz tog vikend naselja malo drugačiji od puka u nizini. Neki su birači, a neki birani. Ko je ko u priči, skontajte sami.
Tonemo sve dublje, a sve ono sto se slijeva sa Igmana uskoro ce nam doci do grla.
A "sirotom" puku je zadnjih dana najveca briga gdje je Brangelina ( http://ow.ly/1vjmB ).
Oficijelno smo postali zemlja treceg svijeta!!!
- mrtva kokoš
#24 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
to uskoro je bas bilo uskoro!!justahiker wrote: Pitanje je moze li nas vise ista opametiti, pa cak i nesto slicno poput sudbine Aralskog mora... Opet bi dobra vecina slegla ramenima i rekla, a sta se moze, tako je valjda trebalo biti... No nije ni Jana losa, a nije ni skupa...
Tonemo sve dublje, a sve ono sto se slijeva sa Igmana i Bjelasnice uskoro ce nam doci do grla.
A "sirotom" puku je zadnjih dana najveca briga gdje je Brangelina ( http://ow.ly/1vjmB ).
Oficijelno smo postali zemlja treceg svijeta!!!
- PipiDugaDevetka
#25 Re: Bjelasnica - dokle seze nas primitivluk
Pogledao sam storiju o Aralskom moru i zaprepastio se! BiH je oko 52 000km2, a Sovjeti syebali moreHaris.ba wrote:Nema veze, svakako uvozimo vodu za piće. Nismo mi sposoban narod da išta strateški napravimo bez dobre kandžijejustahiker wrote:Ako se problem na Igmanu ne sanira, to nece biti samo problem "onih guzonja gore", nego i onog sirotog puka dole koji placa tu istu vodu i snabdijeva se vodom sa doticnog izvorista.... Zato glasajmo za nju.
![]()
P.S.
P.S.
površine 68 000km2. Ima i slika satelitska kako je izgledalo 1989.g., a kako 2008.g.
Rakovica je posebna priča. Birači su ostali bez vode, a izabrani, vikendaši, imaju vodu bez redukcija i bez umanjenog pritiska- jasno k'o dan.
Sve mjesne zajednice, kada uvode plin stanovnici na neki način participiraju, da li kopanjem kanala ili novčano, participiraju u troškovima dovodjenja plina.
Apartmansko naselje na Bjelašnici dobilo plin bez takvog participiranja. Iz mog, tvog džepa, iz narodnog budžeta Kantona Sarajevo. Participirali jesmo mi koji punimo taj budžet!
Kako je krenulo, postaćemo pustinja močvarna k'o teren što je sada ono nekadašnje Aralsko more. Syr Darya. Amur Darya.