Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

provincijalac

#26 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by provincijalac »

S obzirom da je tata hemičar, preporučujem da ostane blizak struci.
Proizvodnja STIROPORA
Termo fasade su hit u gradnji.
U BiH je 7 proizvođača i svi dobro rade.
Laštro Kreševo
Kumal Brčko
Austroterm Bihać
Stiromal Cazin
Fragmat Gračanica
IGM Visoko
N.N. Srbac

Tržište vapi( u sezoni bitka za stiropor) za ovim proizvodom.Otvoreno za izvoz(posebno CG i Kosovo)
Sa cirka 5 miliona km može se razvaliti poso.Kako kratkoročno ,tako i dugoročno.
cyprus

#27 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by cyprus »

Šta god da pokrene, nek pokrene u manjoj, po mogućnosti, slabije razvijenoj sredini... :)
zlajaBHF

#28 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by zlajaBHF »

Comrad wrote:Ma ja ti bi da ideju pokupis, pa da se onda zezamo. :D Ne mere to tako. :-D

Prepravi gore post i napisi da trazis partnera, pa ti se mozda neko i javi. Naravno da ce veci rizik preuzeti tvoj otac, ali ce preuzeti i vecu zaradu.

Sad da ce ti neko dati biznis plan tek tako...cisto sumnjam.

Jesmo mozda glupi, ali nismo bas toliko. :D
Upravo ovakav mentalni sklop je najveci razlog za stanje u nasoj drzavi....

Covjek zeljan da dodje i ulozi novac u BiH a ovaj ga gleda kao nekog ko zeli da ga prevari :-)

Svaka drzava na zapadu jedva doceka da neko dodje da investira, a kod nas se ti ljudi docekuju na ovaj nacin.
drndalo

#29 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by drndalo »

Izvini, ali ne prica se tu o drzavi (kojoj, by the way...?) Sustina price koju si citirao je da ljudi svoje ideje (ako ih imaju), a posebno ne biznis planove basplatno... Ako ti das nekome ideju da na njoj napravi npr. 1.000.000 EUR, koliko bi ti rekao da je tvoja ideja vrijedna, i koliko bi bilo posteno da ti je neko plati...?

Ili su u dijaspori ideje besplatne ?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#30 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by Toto »

zlajaBHF

#31 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by zlajaBHF »

drndalo wrote:Izvini, ali ne prica se tu o drzavi (kojoj, by the way...?) Sustina price koju si citirao je da ljudi svoje ideje (ako ih imaju), a posebno ne biznis planove basplatno... Ako ti das nekome ideju da na njoj napravi npr. 1.000.000 EUR, koliko bi ti rekao da je tvoja ideja vrijedna, i koliko bi bilo posteno da ti je neko plati...?

Ili su u dijaspori ideje besplatne ?
Ideja nije dovoljna, i siguran sam da mnogi imaju ideje, ali treba imati novca i hrabrosti uloziti sredstva.
Zato mislim da treba pomoci ljudima koji su spremni uloziti u BiH.

Osim toga u svakoj bransi ima mjesta za jos jednog....
detroit-mercy

#32 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by detroit-mercy »

kv99 wrote:Zdravo

Nisam ministar ili direktor i ne planiram da budem ali mogu ti predloziti jednu ideju jer zelja mi je da pomognem razvoju Bosne i Hercegovine kako god mogu a razvoj je i ekonomski . Kazes da pare nisu problem, barem za neku malo ozbiljniju investiciju , pa kako sam o tome ranije razmisljao evo ideja za staracki dom kao investiciji.

Argumenti :

U Bosni i Hercegovini a i u citavoj regiji se povecava prosjecna starost stanovnistva i sa time potrebe za njihovo zbrinjavanje. Pogotov je to izrazeno za starije koji imaju djecu vani ( dijaspora ) i oni bi bili ciljane musterije. Djeca imaju pare i obicno su zeljni da se brinu za svoje roditelje ali nemaju vremena ili priliku pa bi zato bili spremni da plate za smjestaj. Obicno ti ljudi imaju penzije koje bi mogli da sufinansiraju smjestaj a ako bi citavu brigu za finansiranje preuzela dijeca onda bi ti ljudi smjesteni u starackom domu mogli da koriste za svoje potrebe.

Investicija :

Infrastruktura- obicno se ima u vidu zgrada ali se moze koristiti i vise obicnih kuca smjestenih blizu i koje se mogu renovirati ili napraviti za tu namjenu.Vazno je da se nalazi u mirnom naselju i da ima bascu/ vrt gdje se moze boraviti.
Pokretna infrakstruktura- kreveti, stolice, ormari itd.
Radno osoblje - doktori , medicinske sestre, pomocno osoblje. Prednost toga u BiH je da je cijena radnog osoblja niza nego u zemljama zapadne Evrope / Amerike gdje se obicno nalaze ljudi koji bi placali za to pa bi cijena za njih bila prihvatljiva.
Reklama , ne samo u pocetku vec i za odrzavanje kontakta. Ipak najbolja reklama je ona koja se na placa vec koja se dobije preko svojih musterija a za to treba dobar kvalitete i zadovoljne musterije.

Vazno je da se sve drzi na viskom nivou ( stanovanje/ medicinske i ostale usluge/ hrana / aktivnosti ) jer ce se na taj nacin dobiti potrebno povjerenje onih koji ce da borave tu a i onih koji bi placali. Kazes da ti je otac zaradio pare vani pa se nadam da je naucio da se kvalitet i dugorocno poslovanje vise isplati nego zarada sto brze koja vodi u padanje kvaliteta i sa time i gubljenje trzista.

Nadam se da sam ti pomogao , ako ne sa ovom idejom onda barem da razmislis o necemu sto ce te dovesti do cilja. Sretno :thumbup:
Na dobrom si tragu mada si malo fulao u nekim segmentima ali cu ja pokusati da ispravim. Ta stvar sa penzionerima ako gledas demografiju i ostale stvari je jako interesantna i postoji ja vjerujem jedna ogormna potreba (tziste) za necim takvim. Problem koji ja vidim u tvom prijedlogu je pod jedan, nasi i penzioneri iz regije su golokurci i jos dugo ce biti golokurci. Pod dva, nacin zivota kod nas, ono znas, grade se kerine od po dva tri sprata pa alle zusamen zive dvije tri generacije. Slicno je i sa regijom.
Ovo je nesto sto sam vidio u Cemerici na TV, Nursing Homovi u Americi su od $4000 mjesecno pa do cifre da ti se zvrtoglava. I onda se nasao jedan pametan ciko u Mexicu koji je podiga masu bungalova u kojima penzici imaju 24 sata nekoga ko ih nagleda, doktor dolazi hefticno, ugodna klima, smjestaj tipa malih kucica sa vrtom, ma ziva idila i sve to za nekih (slagacu) $1500 mjesecno.
Ja nesto konoto onako za sebe, a sto tako nesto ne bi kod nas napravili, ono ugodna klima, priroda, zdrava hrana, ljecnicka njega i td za ove penzionere iz Z. Evropskih zemalja. Svi koji su bili u Z. Evropi znaju da je smjestaj u starackim haman skup kao i u Americi. Ja konto o tome ali mi kapital nije bas najjaca strana a trenutno sam preokupiran drugim projektima pa ne vidim sebe u tome biznisu za jos nekih par godina, a do tada ce vec neko uletititi.
Elem za Machbeta, eto ti ideje, naravno da se mora malo istraziti trziste u Z. Evropi, vidjeti kako bi to ferceralo, napraviti neki pilot projekat, pa ako treba dovesti i par penzica za dzabe samo da posao krene. Cijena je nesto sto je privlacno za mnoge, plus dodaj klimu u npr Svedskoj, Danskoj, Olandiji, Svabiji. Vrijedi razmisliti, ja da imam nekog malo jaceg kapitala, vjerovatno da bi i pokusao tako nesto :mrgreen:
Machbet, za ovo mi dugujes dupli
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#33 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by Toto »

nadje li se ista??
skyhs0168

#34 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by skyhs0168 »

Nevjerujem da ce ti itko dobru ideju dati besplatno!.... Bas si i ti naso gdje da pitas...

a nisi ni rekao o kolikim se parama radi...

i jos jedna stvar...kako to da covjek ima para a nema ideja...?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#35 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by JoseMujica »

pokreni internet provajeder sa povoljnom ADSL2 ponudom

BiHnet preskup i užasan, LOL slaba pokrivenost a ostali su kablovski operateri tako da njihova tehnološka inferiornost nemre prismrdit stabilnom xDSL-u

evo dobrovoljno se javljam kao prvi korisnik tester

sretno ;-)
Haettenschweiler

#36 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by Haettenschweiler »

skyhs0168 wrote:Nevjerujem da ce ti itko dobru ideju dati besplatno!.... Bas si i ti naso gdje da pitas...

Pa zar ova ideja za starački dom nije dobra? Takve stvari sigurno imaju budućnost jer malo koji dijasporac želi brinuti o staroj majci i nepokretnom i senilnom babi do kraja života. Prošla su ta vremena (bar na zapadu). Pa onda i ova ideja za fabriku siropora nije loša.
Zar nije dobio ideje? Ako ti pod pojam ideja svrstavaš detaljan business plan, planove za starački dom, popis potrebnih dozvola, spisak preduzeća koja proizvde mašine za proizvodnju stiropora i njihove adrese.... onda je to druga stvar.

To je istina, ta informacija bi stvarno bila od koristi.

Ljudi koji imaju pare a nemaju ideja kako te pare pametno uložiti imaš koliko god hoćeš.
skyhs0168

#37 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by skyhs0168 »

Haettenschweiler wrote:
skyhs0168 wrote:Nevjerujem da ce ti itko dobru ideju dati besplatno!.... Bas si i ti naso gdje da pitas...

Pa zar ova ideja za starački dom nije dobra? Takve stvari sigurno imaju budućnost jer malo koji dijasporac želi brinuti o staroj majci i nepokretnom i senilnom babi do kraja života. Prošla su ta vremena (bar na zapadu). Pa onda i ova ideja za fabriku siropora nije loša.
Zar nije dobio ideje? Ako ti pod pojam ideja svrstavaš detaljan business plan, planove za starački dom, popis potrebnih dozvola, spisak preduzeća koja proizvde mašine za proizvodnju stiropora i njihove adrese.... onda je to druga stvar.

To je istina, ta informacija bi stvarno bila od koristi.

Ljudi koji imaju pare a nemaju ideja kako te pare pametno uložiti imaš koliko god hoćeš.
Upravu si za sve
Novi_Nick

#38 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by Novi_Nick »

Nisam ministar ili direktor i ne planiram da budem ali mogu ti predloziti jednu ideju jer zelja mi je da pomognem razvoju Bosne i Hercegovine kako god mogu a razvoj je i ekonomski . Kazes da pare nisu problem, barem za neku malo ozbiljniju investiciju , pa kako sam o tome ranije razmisljao evo ideja za staracki dom kao investiciji.

Argumenti :

U Bosni i Hercegovini a i u citavoj regiji se povecava prosjecna starost stanovnistva i sa time potrebe za njihovo zbrinjavanje. Pogotov je to izrazeno za starije koji imaju djecu vani ( dijaspora ) i oni bi bili ciljane musterije. Djeca imaju pare i obicno su zeljni da se brinu za svoje roditelje ali nemaju vremena ili priliku pa bi zato bili spremni da plate za smjestaj. Obicno ti ljudi imaju penzije koje bi mogli da sufinansiraju smjestaj a ako bi citavu brigu za finansiranje preuzela dijeca onda bi ti ljudi smjesteni u starackom domu mogli da koriste za svoje potrebe.

Investicija :

Infrastruktura- obicno se ima u vidu zgrada ali se moze koristiti i vise obicnih kuca smjestenih blizu i koje se mogu renovirati ili napraviti za tu namjenu.Vazno je da se nalazi u mirnom naselju i da ima bascu/ vrt gdje se moze boraviti.
Radno osoblje - doktori , medicinske sestre, pomocno osoblje. Prednost toga u BiH je da je cijena radnog osoblja niza nego u zemljama zapadne Evrope / Amerike gdje se obicno nalaze ljudi koji bi placali za to pa bi cijena za njih bila prihvatljiva.
Reklama , ne samo u pocetku vec i za odrzavanje kontakta. Ipak najbolja reklama je ona koja se na placa vec koja se dobije preko svojih musterija a za to treba dobar kvalitete i zadovoljne musterije.

Vazno je da se sve drzi na viskom nivou ( stanovanje/ medicinske i ostale usluge/ hrana / aktivnosti ) jer ce se na taj nacin dobiti potrebno povjerenje onih koji ce da borave tu a i onih koji bi placali. Kazes da ti je otac zaradio pare vani pa se nadam da je naucio da se kvalitet i dugorocno poslovanje vise isplati nego zarada sto brze koja vodi u padanje kvaliteta i sa time i gubljenje trzista.

Nadam se da sam ti pomogao , ako ne sa ovom idejom onda barem da razmislis o necemu sto ce te dovesti do cilja. Sretno :thumbup:
Odlicna ideja i preporuka. Jedino termin Staracki Dom treba izbjegavati a koristiti umjesto termin Hotel za starije jer stari ljudi imaju averziju kada im se kaze staracki dom pa misle da je to neko jako lose mjesto za zivot i stanovanje.

Inace taj Hotel za starije treba da ima osim medicinskog osoblja i razne druge sadrzaje kao sto su mjesta za zabavu, za zajednicki ili samostalni rad, TV odjele, jednu samoposlugu gdje mogu kupovati sve sto im treba, frizeraj itd.
Eborg

#39 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by Eborg »

Ovo sa staračkim domom nije loša ideja. Bilo je na TV-u o tome, kao ovi "državni" su ili puni ili neuslovni a ovih par novijih su manjeg kapaciteta ali su i skuplji ali su i oni u principu popunjeni.

Prvenstveno bi se orijentirao na roditelje ljudi koji su u dijaspori, pitanje je koliko to ima smisla na duge staze. Ali na prvu djeluje OK, uključiš stvari koje i nisu tako tradicionalne tipa Skype komunikacija sa familijom u inostranstvu - stari ljudi to ne znaju koristiti a sve su to cake kojima možeš privući klijente.

Ili da ideš na jednostavniju varijantu - da osnuješ agenciju koja će zapošljavati osobe koje će biti "babysitteri" sa nekim minimumom medicinskog znanja ali da obilaze te starije ljude u kućama, donesu im nešto hrane iz kuhinje koju ćeš imati i sl.
RtrnOfSalisbury

#40 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by RtrnOfSalisbury »

ovo sa smecem je najideja. recemo, samo na potezu mostar jablanica bugojno ima posla za godinu dana, i to samo dva metra uz put, ako bi se skupljalo 10 i vise metara od puta pitanje da li bi se ikada zavrsio poso koliko sirovine ima
StupskaBitanga

#41 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by StupskaBitanga »

reciklaža papira i boca
To bi bilo extra profitabilno
fatality

#42 Re: Biznis-prijedlog za Sarajevo / BiH

Post by fatality »

Novi_Nick wrote:

Argumenti :

Investicija :

Odlicna ideja i preporuka. Jedino termin Staracki Dom treba izbjegavati a koristiti umjesto termin Hotel za starije jer stari ljudi imaju averziju kada im se kaze staracki dom pa misle da je to neko jako lose mjesto za zivot i stanovanje.

Inace taj Hotel za starije treba da ima osim medicinskog osoblja i razne druge sadrzaje kao sto su mjesta za zabavu, za zajednicki ili samostalni rad, TV odjele, jednu samoposlugu gdje mogu kupovati sve sto im treba, frizeraj itd.
ma skroz izbjeci rijec "star" i dat' naziv "Oaza mira" . Koji to penzioner ne bi volio provest vrijeme u Oazi mira :thumbup:
Post Reply