Zdravo
Nisam ministar ili direktor i ne planiram da budem ali mogu ti predloziti jednu ideju jer zelja mi je da pomognem razvoju Bosne i Hercegovine kako god mogu a razvoj je i ekonomski . Kazes da pare nisu problem, barem za neku malo ozbiljniju investiciju , pa kako sam o tome ranije razmisljao evo ideja za staracki dom kao investiciji.
Argumenti :
U Bosni i Hercegovini a i u citavoj regiji se povecava prosjecna starost stanovnistva i sa time potrebe za njihovo zbrinjavanje. Pogotov je to izrazeno za starije koji imaju djecu vani ( dijaspora ) i oni bi bili ciljane musterije. Djeca imaju pare i obicno su zeljni da se brinu za svoje roditelje ali nemaju vremena ili priliku pa bi zato bili spremni da plate za smjestaj. Obicno ti ljudi imaju penzije koje bi mogli da sufinansiraju smjestaj a ako bi citavu brigu za finansiranje preuzela dijeca onda bi ti ljudi smjesteni u starackom domu mogli da koriste za svoje potrebe.
Investicija :
Infrastruktura- obicno se ima u vidu zgrada ali se moze koristiti i vise obicnih kuca smjestenih blizu i koje se mogu renovirati ili napraviti za tu namjenu.Vazno je da se nalazi u mirnom naselju i da ima bascu/ vrt gdje se moze boraviti.
Pokretna infrakstruktura- kreveti, stolice, ormari itd.
Radno osoblje - doktori , medicinske sestre, pomocno osoblje. Prednost toga u BiH je da je cijena radnog osoblja niza nego u zemljama zapadne Evrope / Amerike gdje se obicno nalaze ljudi koji bi placali za to pa bi cijena za njih bila prihvatljiva.
Reklama , ne samo u pocetku vec i za odrzavanje kontakta. Ipak najbolja reklama je ona koja se na placa vec koja se dobije preko svojih musterija a za to treba dobar kvalitete i zadovoljne musterije.
Vazno je da se sve drzi na viskom nivou ( stanovanje/ medicinske i ostale usluge/ hrana / aktivnosti ) jer ce se na taj nacin dobiti potrebno povjerenje onih koji ce da borave tu a i onih koji bi placali. Kazes da ti je otac zaradio pare vani pa se nadam da je naucio da se kvalitet i dugorocno poslovanje vise isplati nego zarada sto brze koja vodi u padanje kvaliteta i sa time i gubljenje trzista.
Nadam se da sam ti pomogao , ako ne sa ovom idejom onda barem da razmislis o necemu sto ce te dovesti do cilja. Sretno