nadam se da ovo ne citaju asistenti sa ekonomije
biznis plan??? izrada?
-
mahalusha80
#1 biznis plan??? izrada?
raja, zanete li nekoga ko radi biznis plan ??? to mi treba za fax iz predzetnistva, tako ako znate nekoga ko to dobro radi uz objasnjenje naravno predlozite ga, jer nemam vremena da se bakcem oko toga
ili profa 
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Biznis plan: zašto je neophodan?
Biznis plan je kao arhitektonski nacrt koji vam daje neophodne podatke za donošenje ispravnih odluka. Pisanje biznis plana zahteva dosta vremena i detaljno upoznavanje posla koji preduzimate. Možda ćete se upitati zašto ga onda pisati kada već sve znate o svom poslu? To bi bilo kao da pitate zašto bi radili plan kuće koju nameravate da zidate kad već unapred znate gde će biti spavaća soba a gde odžak. Ipak, i dalje pitate zašto pisati biznis plan? Evo pet razloga:
Sa biznis planom ćete lakše doći do novca
Danas u Srbiji ima puno ideja i puno ljudi koji bi nešto hteli da urade sa svojim idejama, kažu ljudi. Danas u Srbiji ima sasvim dovoljno novca za realizaciju ideja koje obećavaju uspeh, kažu razne vladine i nevladine agencije za razvoj ekonomije. Ipak, na kraju balade o preduzetništvu u nas, jako malo ideja se susretne sa novcem.
Većina banaka, investitora i agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća traže da prouče pisani plan vaše ideje za novi posao, ili čak i detaljan biznis plan pre nego što krenu u odlučivanje da li da vam daju ili pozajme novac za posao. To i nije tako neobično jer žele da se uvere u to da znate šta radite i da ste pokrili moguće kritične situacije u budućem poslovanju. Prvenstveno, pitanje na koje žele da vide odgovor je: da li se razumete u svoj posao? Takođe, iz biznis plana žele da vide da li posao ima šansi za uspeh. Ako im to plan uspešno predoči, ulaganje novca je najmanji problem.
2. Donošenje odluke o tome da li nastaviti ili obustaviti
Vi, kao perspektivni poslovan čovek, ste najbitnija osoba koju morate da ubedite da je posao u koji ulazite dobar. Samim tim veliki deo biznis plana ima dvostruku ulogu. On će potencijalnim investitorima odgovoriti na pitanja koja imaju, a sa druge strane vama će pokazati kako novac teče ili će teći kroz vaš posao, koje su vaše jače i slabije strane i kakve su realne šanse za uspeh.
Ukoliko analiza protoka novca u novom poslu ukaže na to da ćete od određenog trenutka više trošiti nego zarađivati, bićete u mogućnosti da izbegnete proširivanje ili započinjanje posla pre nego za to bude kasno. Ovo je jako važna stvar. Ne bi trebalo posebno napominjati da mnogi uspešni ljudi svoj uspeh duguju upravo pravovremenim odlukama da NE ulaze u neki posao.
3. Biznis plan vam omogućava da unapredite poslovanje
Pisanje plana vam omogućava da jasno sagledavate kako se rezultati poslovanja menjaju u skladu sa promenama nekih detalja. Možete se igrati sa pojedinim delovima posla i videti kako različiti prilazi utiču na krajnji rezultat, obično profit, a bez rizika. Ako za svoje finansijske projekcije i planiranja koristite kompjuter i programe koji omogućavaju tabelarno izračunavanje (npr. Microsoft Excell ili Open Office Calc) ili tkzv. spredšit, možete pokušati različite pristupe problemima koji se ukazuju i videti koji će dati najbolji rezultat i na kraju ga primeniti u poslu. Ovakva mogućnost znatno uvećava šanse za uspeh.
Recimo da planirate da se bavite uvozom kožnih jakni iz Turske. Sve izgleda bajno u razradi plana, a onda čujete da je turska moneta, lira, ojačala u odnosu na evro jer su na kraju popustili i dali Amerikancima baze za napad na Irak. Posle malo računanja sa dinarima, evrima i lirama, donosite odluku da povećate svoju maržu kako bi nadomestili razliku zbog očekivanog pada kupovne moći evra. Posle unošenja ove promene u vaš biznis plan, dobijate rezultat da ste još uvek konkurentni na tržištu kožnih jakni i da se čak i profit malo povećao.
Sada ste pokriveni za svaki slučaj promene kursa.
4. Biznis plan povećava šanse za uspeh
Jedan od načina kako se gleda na poslovanje je da je sve to kockanje. Naročito u Srbiji danas. Krenete u posao i kockate se sa svojim ili novcem svojih investitora ili banke. Praktično, kladite se na sebe. Ako ste bili u pravu, zaradićete novac i vratiti dugove i svi su srećni. Ali ako su vaše procene bile pogrešne, i vi i banka i investitori izgubićete novac, s tim da se banka verovatno unapred osigurala nekim zalogom ili garancijom koju ste položili pri uzimanju zajma. Može se reći da su kvote za uspeh ovde izjednačene.
Pisanje biznis plana pomaže da se tas na vagi nagne u vašu korist i postanete favorit ili da unapred odustanete od “nameštene” utakmice.
Na žalost većina malih-srednjih preduzeća ne traje dugo. Većina malih-srednjih preduzeća nema biznis plan. Da li je to slučajnost ili te dve naizgled nepovezane činjenice imaju veze jedna s drugom? Ostavimo to nekom drugom da sazna na svojoj koži. Zašto ne uvećati svoje šanse za uspeh pisanjem biznis plana?
5. Biznis plan vam pomaže da ostanete u sedlu
Najveći deo preduzetnika kod nas ogromnu energiju i sredstva troše na “sređivanje” urgentnih situacija, a sve zbog toga što nisu naučili da planiraju unapred, već rešavaju probleme “kako im naiđu”.
Biznis plan u pisanom obliku postavlja vas na jasan i poznat kurs ka zacrtanom cilju i olakšava donošenje važnih odluka. On će pokazati da su neki od problema ili prilika vredni vaše pažnje, dok će za druge ukazati da ih treba izbegavati. Crno na belo vašeg biznis plana pomoći će vam da se suočite sa činjenicama ukoliko stvari ne idu željenim tokom i sprečiti vas u laganju samog sebe.
Na kraju, postavlja se pitanje: koju osobu treba da angažujete da vam napiše biznis plan? Jedini pravilan odgovor naćićete kada pogledate u ogledalo. Bez obzira na poziciju i obrazovanje, ako je posao vaš i biznis plan mora biti vaš. Naravno, uvek je dobro da pored sebe imate nekoga sa iskustvom u pisanju biznis plana ko će vam pomoći i predložiti eventualne ispravke, ali mnogo je bolje ako sve sami napišete. Na taj način postaćete ekspert u svom poslu. Znaćete sve trendove industrije kojoj pripadate, sve o svojim mušterijama, sve o sopstvenom poslovanju, uključujući i stvari koje ne želite da navedete u samom biznis planu. Ako date nekom drugom da za vas piše biznis plan, propustićete izvanrednu priliku da naučite puno o svom poslu. Iako pisanje biznis plana zahteva dosta vremena, ako želite da uspete, rezultat je vredan tog truda.
Pre nego što sednete i krenete sa razvojem svog biznis plana, trebalo bi da se upoznate sa načinom pisanja biznis plana i uputite se u to šta sve on treba da sadrži. Ukoliko ste spremni da krenete u istraživanje svog posla, ekipa e-magazina pripremila je za vas malu školu pisanja biznis plana. Sve što treba da uradite da bi krenuli je da okrenete novi list.
( Nikolić Dejan )
Primer urađenog biz plana na engleskom jeziku... link: http://static.elitesecurity.org/uploads ... 20Plan.pdf
Biznis plan je kao arhitektonski nacrt koji vam daje neophodne podatke za donošenje ispravnih odluka. Pisanje biznis plana zahteva dosta vremena i detaljno upoznavanje posla koji preduzimate. Možda ćete se upitati zašto ga onda pisati kada već sve znate o svom poslu? To bi bilo kao da pitate zašto bi radili plan kuće koju nameravate da zidate kad već unapred znate gde će biti spavaća soba a gde odžak. Ipak, i dalje pitate zašto pisati biznis plan? Evo pet razloga:
Sa biznis planom ćete lakše doći do novca
Danas u Srbiji ima puno ideja i puno ljudi koji bi nešto hteli da urade sa svojim idejama, kažu ljudi. Danas u Srbiji ima sasvim dovoljno novca za realizaciju ideja koje obećavaju uspeh, kažu razne vladine i nevladine agencije za razvoj ekonomije. Ipak, na kraju balade o preduzetništvu u nas, jako malo ideja se susretne sa novcem.
Većina banaka, investitora i agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća traže da prouče pisani plan vaše ideje za novi posao, ili čak i detaljan biznis plan pre nego što krenu u odlučivanje da li da vam daju ili pozajme novac za posao. To i nije tako neobično jer žele da se uvere u to da znate šta radite i da ste pokrili moguće kritične situacije u budućem poslovanju. Prvenstveno, pitanje na koje žele da vide odgovor je: da li se razumete u svoj posao? Takođe, iz biznis plana žele da vide da li posao ima šansi za uspeh. Ako im to plan uspešno predoči, ulaganje novca je najmanji problem.
2. Donošenje odluke o tome da li nastaviti ili obustaviti
Vi, kao perspektivni poslovan čovek, ste najbitnija osoba koju morate da ubedite da je posao u koji ulazite dobar. Samim tim veliki deo biznis plana ima dvostruku ulogu. On će potencijalnim investitorima odgovoriti na pitanja koja imaju, a sa druge strane vama će pokazati kako novac teče ili će teći kroz vaš posao, koje su vaše jače i slabije strane i kakve su realne šanse za uspeh.
Ukoliko analiza protoka novca u novom poslu ukaže na to da ćete od određenog trenutka više trošiti nego zarađivati, bićete u mogućnosti da izbegnete proširivanje ili započinjanje posla pre nego za to bude kasno. Ovo je jako važna stvar. Ne bi trebalo posebno napominjati da mnogi uspešni ljudi svoj uspeh duguju upravo pravovremenim odlukama da NE ulaze u neki posao.
3. Biznis plan vam omogućava da unapredite poslovanje
Pisanje plana vam omogućava da jasno sagledavate kako se rezultati poslovanja menjaju u skladu sa promenama nekih detalja. Možete se igrati sa pojedinim delovima posla i videti kako različiti prilazi utiču na krajnji rezultat, obično profit, a bez rizika. Ako za svoje finansijske projekcije i planiranja koristite kompjuter i programe koji omogućavaju tabelarno izračunavanje (npr. Microsoft Excell ili Open Office Calc) ili tkzv. spredšit, možete pokušati različite pristupe problemima koji se ukazuju i videti koji će dati najbolji rezultat i na kraju ga primeniti u poslu. Ovakva mogućnost znatno uvećava šanse za uspeh.
Recimo da planirate da se bavite uvozom kožnih jakni iz Turske. Sve izgleda bajno u razradi plana, a onda čujete da je turska moneta, lira, ojačala u odnosu na evro jer su na kraju popustili i dali Amerikancima baze za napad na Irak. Posle malo računanja sa dinarima, evrima i lirama, donosite odluku da povećate svoju maržu kako bi nadomestili razliku zbog očekivanog pada kupovne moći evra. Posle unošenja ove promene u vaš biznis plan, dobijate rezultat da ste još uvek konkurentni na tržištu kožnih jakni i da se čak i profit malo povećao.
Sada ste pokriveni za svaki slučaj promene kursa.
4. Biznis plan povećava šanse za uspeh
Jedan od načina kako se gleda na poslovanje je da je sve to kockanje. Naročito u Srbiji danas. Krenete u posao i kockate se sa svojim ili novcem svojih investitora ili banke. Praktično, kladite se na sebe. Ako ste bili u pravu, zaradićete novac i vratiti dugove i svi su srećni. Ali ako su vaše procene bile pogrešne, i vi i banka i investitori izgubićete novac, s tim da se banka verovatno unapred osigurala nekim zalogom ili garancijom koju ste položili pri uzimanju zajma. Može se reći da su kvote za uspeh ovde izjednačene.
Pisanje biznis plana pomaže da se tas na vagi nagne u vašu korist i postanete favorit ili da unapred odustanete od “nameštene” utakmice.
Na žalost većina malih-srednjih preduzeća ne traje dugo. Većina malih-srednjih preduzeća nema biznis plan. Da li je to slučajnost ili te dve naizgled nepovezane činjenice imaju veze jedna s drugom? Ostavimo to nekom drugom da sazna na svojoj koži. Zašto ne uvećati svoje šanse za uspeh pisanjem biznis plana?
5. Biznis plan vam pomaže da ostanete u sedlu
Najveći deo preduzetnika kod nas ogromnu energiju i sredstva troše na “sređivanje” urgentnih situacija, a sve zbog toga što nisu naučili da planiraju unapred, već rešavaju probleme “kako im naiđu”.
Biznis plan u pisanom obliku postavlja vas na jasan i poznat kurs ka zacrtanom cilju i olakšava donošenje važnih odluka. On će pokazati da su neki od problema ili prilika vredni vaše pažnje, dok će za druge ukazati da ih treba izbegavati. Crno na belo vašeg biznis plana pomoći će vam da se suočite sa činjenicama ukoliko stvari ne idu željenim tokom i sprečiti vas u laganju samog sebe.
Na kraju, postavlja se pitanje: koju osobu treba da angažujete da vam napiše biznis plan? Jedini pravilan odgovor naćićete kada pogledate u ogledalo. Bez obzira na poziciju i obrazovanje, ako je posao vaš i biznis plan mora biti vaš. Naravno, uvek je dobro da pored sebe imate nekoga sa iskustvom u pisanju biznis plana ko će vam pomoći i predložiti eventualne ispravke, ali mnogo je bolje ako sve sami napišete. Na taj način postaćete ekspert u svom poslu. Znaćete sve trendove industrije kojoj pripadate, sve o svojim mušterijama, sve o sopstvenom poslovanju, uključujući i stvari koje ne želite da navedete u samom biznis planu. Ako date nekom drugom da za vas piše biznis plan, propustićete izvanrednu priliku da naučite puno o svom poslu. Iako pisanje biznis plana zahteva dosta vremena, ako želite da uspete, rezultat je vredan tog truda.
Pre nego što sednete i krenete sa razvojem svog biznis plana, trebalo bi da se upoznate sa načinom pisanja biznis plana i uputite se u to šta sve on treba da sadrži. Ukoliko ste spremni da krenete u istraživanje svog posla, ekipa e-magazina pripremila je za vas malu školu pisanja biznis plana. Sve što treba da uradite da bi krenuli je da okrenete novi list.
( Nikolić Dejan )
Primer urađenog biz plana na engleskom jeziku... link: http://static.elitesecurity.org/uploads ... 20Plan.pdf
- zanzibar
-
mahalusha80
hej enes-s , ne treba to meni ono da ja pravim neku frmu ovo -ono , negop cisto da pokupim bodove na faxu da prodjem
jer ja ti nisam bas poduzetnicki tip
, imam ideju ali posto stvarno nemam iskustva i naravno ne mugu predvidjeti sve to sto se moze desiti , zato trazim nekoga ko ima iskustva u tome , ja mu dam ideju, on je lijepo pretoci u biznis plan , meni kasnije objasni kako je sve to napravio , i ja mu eventualno platim kafu
salim se, oko cijene cemo se dog 
-
*mima*
mahalusha80 wrote:hej enes-s , ne treba to meni ono da ja pravim neku frmu ovo -ono , negop cisto da pokupim bodove na faxu da prodjemjer ja ti nisam bas poduzetnicki tip
, imam ideju ali posto stvarno nemam iskustva i naravno ne mugu predvidjeti sve to sto se moze desiti , zato trazim nekoga ko ima iskustva u tome , ja mu dam ideju, on je lijepo pretoci u biznis plan , meni kasnije objasni kako je sve to napravio , i ja mu eventualno platim kafu
Ovo se zove guzovaca.
-
mahalusha80
ma raja, pa salim se
joj vas, pa naravno da cu platiti , skupljam tek informacije jer ne znam kako se krecu cijene
pa znam da niko se nece muciti djaba oko toga, ne bih ni ja
nije to nimalo lahak posao , naprotiv! nego da vidim malo kako to hoda
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Zanzibar ti je dao odličan link da sama uradiš biznis plan. Samo slediš korake i prilagodiš ga svojim potrebama ( seminarski rad, pretpostavljam ). Izrada profesionalnog biznis plana je skupa.
-
pjega
ma nema ona vremena. od mahalanja. moze li se kako uplatiti da neko i skolu za tebe zavrsi?pitt wrote:ja bi ti preporucio da ga sama uradis prema uputama sa nekog od linkova. Vjeruj da neces sebi uslugu uciniti ako ti ga neko uradi ili ako copy/paste neciji gotov.
-
mahalusha80
- pitt
pa ne znam djevojku i ne mogu reci da je to razlog. nekada jednostavno neko nema slifa za neek stvari pa pomisli na easy solution. meni je npr sve sto ima veze sa biznisom islo dobro al kad je za knjizevnost (ili neke druge socijalne nauke) trebalo pisat eseje ili papire.....meni zlo bude. AL dzaba....opet s enekako nakanim pa napisem i zamolim nekoga ko je bolji sa tim da pregleda i ukaze mi na greske.
-
water
hej i W. ima MBA pa ne zna dvije sastaviti, nema zimepitt wrote:pa ne znam djevojku i ne mogu reci da je to razlog. nekada jednostavno neko nema slifa za neek stvari pa pomisli na easy solution. meni je npr sve sto ima veze sa biznisom islo dobro al kad je za knjizevnost (ili neke druge socijalne nauke) trebalo pisat eseje ili papire.....meni zlo bude. AL dzaba....opet s enekako nakanim pa napisem i zamolim nekoga ko je bolji sa tim da pregleda i ukaze mi na greske.
- pitt
I to sa harvardawater wrote:hej i W. ima MBA pa ne zna dvije sastaviti, nema zimepitt wrote:pa ne znam djevojku i ne mogu reci da je to razlog. nekada jednostavno neko nema slifa za neek stvari pa pomisli na easy solution. meni je npr sve sto ima veze sa biznisom islo dobro al kad je za knjizevnost (ili neke druge socijalne nauke) trebalo pisat eseje ili papire.....meni zlo bude. AL dzaba....opet s enekako nakanim pa napisem i zamolim nekoga ko je bolji sa tim da pregleda i ukaze mi na greske.![]()
-
laky_Sa
#15 Re: biznis plan??? izrada?
koja si grupamahalusha80 wrote:raja, zanete li nekoga ko radi biznis plan ??? to mi treba za fax iz predzetnistva, tako ako znate nekoga ko to dobro radi uz objasnjenje naravno predlozite ga, jer nemam vremena da se bakcem oko toga![]()
nadam se da ovo ne citaju asistenti sa ekonomijeili profa
- Comrad
Pretpostavljam da ides na ekonomiju, odsjek VPS, jer na tom odsjeku je taj predmet Preduzetnistvo. Dva pitanja:
1. Zasto si uopce upisivala ekonomiju?
2. Zasto ne zelis da naucis kako pokrenuti vlastiti biznis, korak po korak?
Izradu biznis plana ce vam asistentica ili asistent sve objasnjavati na vjezbama, svaku stavku, i sve ih mozete pitati kako cete uraditi, no naravno ako ne ides na vjezbe neces ga znati uraditi.
p.s. vjeruj mi da ti je ovo jedna od zanimljivih stvari koje ces raditi.
1. Zasto si uopce upisivala ekonomiju?
2. Zasto ne zelis da naucis kako pokrenuti vlastiti biznis, korak po korak?
Izradu biznis plana ce vam asistentica ili asistent sve objasnjavati na vjezbama, svaku stavku, i sve ih mozete pitati kako cete uraditi, no naravno ako ne ides na vjezbe neces ga znati uraditi.
p.s. vjeruj mi da ti je ovo jedna od zanimljivih stvari koje ces raditi.
-
mostarac
evo ovde u postu gore si nesvjesno razradila biznis planmahalusha80 wrote:hej enes-s , ne treba to meni ono da ja pravim neku frmu ovo -ono , negop cisto da pokupim bodove na faxu da prodjemjer ja ti nisam bas poduzetnicki tip
-Ideja - odraditi zadatak s faksa
- plan realizacije - objaviti na forumu kao oglas
- troskovi - cijena izrade plana od strane nekog od forumasa. Odabrati najpovoljniju ponudu
- vrijeme izrade - 3 dana prije krajnjeg datuma za predaju
- rizici - forumas je lose izradio plan, forumas je manijak, neko s fakulteta isto surfa pa ugledas svog asistenta kako ti je dosao prodati plan i zakljucis da je najbolje da se ispises sa fakulteta,ali onda ti sine da svako ima svoju cijenu
- profit - dobijes zeljenu ocjenu
Eto ti biznis plana, ne moze bolji
- BihYankee
Zovi SERDA-u, razvojnu agenciju sarajevskog ekonomskog makroregiona, reci im gdje stanuješ i da ti treba pomoć oko biznis plana ( sa partnerom hoćeš da počneš neki biznis).Oni će te uputiti na najbliži biznis centar pri opštini a tamo će ti mentor pomoći, dati sve informacije, primjere, obrasce ili možda čak i napraviti sa tobom draft tvog biznis plana( da si treba garant bi to uradio). Tako ćeš dobiti i besplatnu informaciju, nešto saznati i naučiti te u mnogome samostalno napraviti BP što je i bio cilj koji su tražili od tebe na faxu. Sretno: Broj ti je 033 703 546 a kontakt za biznis centre je Slaviša Ćeranić(mlađi momak po glasu sudeći). Mom prijatelju pomogao
- Comrad
Preci ce se cijeli biznis plan na faksu. Asistent svako pitanje iz biznis plana odradi, objasni, pa cak i dva-tri puta kome nije jasno. Nego je problem u tome sto se mora ici redovno na vjezbe, i moras pratiti iste da znao napisati taj biznis plan.BihYankee wrote:Zovi SERDA-u, razvojnu agenciju sarajevskog ekonomskog makroregiona, reci im gdje stanuješ i da ti treba pomoć oko biznis plana ( sa partnerom hoćeš da počneš neki biznis).Oni će te uputiti na najbliži biznis centar pri opštini a tamo će ti mentor pomoći, dati sve informacije, primjere, obrasce ili možda čak i napraviti sa tobom draft tvog biznis plana( da si treba garant bi to uradio). Tako ćeš dobiti i besplatnu informaciju, nešto saznati i naučiti te u mnogome samostalno napraviti BP što je i bio cilj koji su tražili od tebe na faxu. Sretno: Broj ti je 033 703 546 a kontakt za biznis centre je Slaviša Ćeranić(mlađi momak po glasu sudeći). Mom prijatelju pomogao
-
mahalusha80
hej ja REDOVNO idem na vjezbe! meni je problem samo to pisanje jer ne znas sta da lupet oko tih gluposti kad je osnovano , ono -ovo ......to me stvarno smara, nemam dara mozda za to zato mi je prblem , inace volim taj predmet ali jednostavno mi je mora ono sve predvidjati , planirati,procjena fazoni i sve to da napisem od nekih troskova koji pojima nemam koliki mogi biti isl. inace mi je pravo bezveze da se to radi na prvoj godini odmah???? glupost prava, tek se upoznajes sa predmetom , a lofo ti odmah nabace biznis plan ???? 
- DaysleepeR
S obzirom da se poprilično često desi da određeni čovjek sa osnovnom školom ako ima dara za biznis jako brzo postane milioner, tj. uz pomoc biznis plana koji je sam napravio koliko god on jednostavan u pocetku bio, tako da si ti sa svojim dosadašnjim obrazovanjem i više nego osposobljena da isti napraviš.mahalusha80 wrote:hej ja REDOVNO idem na vjezbe! meni je problem samo to pisanje jer ne znas sta da lupet oko tih gluposti kad je osnovano , ono -ovo ......to me stvarno smara, nemam dara mozda za to zato mi je prblem , inace volim taj predmet ali jednostavno mi je mora ono sve predvidjati , planirati,procjena fazoni i sve to da napisem od nekih troskova koji pojima nemam koliki mogi biti isl. inace mi je pravo bezveze da se to radi na prvoj godini odmah???? glupost prava, tek se upoznajes sa predmetom , a lofo ti odmah nabace biznis plan ????
-
mahalusha80
pa sta da kazem poslije svega ,
eto ubijedili ste me
ali ja mislim , ustvari bojim se da to nece valjati , tj strah me 
- Amazonka27
jel to kod dostica?mahalusha80 wrote:pa sta da kazem poslije svega ,eto ubijedili ste me
ali ja mislim , ustvari bojim se da to nece valjati , tj strah me
-
mahalusha80
JESTE KOD DOSTICA
DOKTORA NASEG, L2 
- Amazonka27
nemoj se bezze prepadati...pokusaj biti iz grupe s nekim u kontaktu. Informacije ne moraju biti tacne i istinite i primjenjive...