Biznis na bosanski nacin ...
Moderator: anex
- swemiracxx
#1 Biznis na bosanski nacin ...
Postovana virtuelna eminencijo ...
Svi oni koji su pokrenuli biznis znaju da za registraciju d.o.o ...potebno 2-3 mj , brdo papira , zivaca ko u prici i 5 000 km da pocastis bosanski sistem ... za istu stvar u srbiji treba 2 dana ...ili u evropi 48h i 880 km ...volio bih da me neko ispravi ako grijesim ...planiram pokrenut privatni biznis , imam ideju i potrebna sredstva ...zna li neko laksi nacin kako bih ustedio novac i zivce za registraciju firme ...
Hvala !!!
Svi oni koji su pokrenuli biznis znaju da za registraciju d.o.o ...potebno 2-3 mj , brdo papira , zivaca ko u prici i 5 000 km da pocastis bosanski sistem ... za istu stvar u srbiji treba 2 dana ...ili u evropi 48h i 880 km ...volio bih da me neko ispravi ako grijesim ...planiram pokrenut privatni biznis , imam ideju i potrebna sredstva ...zna li neko laksi nacin kako bih ustedio novac i zivce za registraciju firme ...
Hvala !!!
-
Murisno1
#2 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Ustedit mozes samo zivce. Nađeš advokata koji ti to može izganjati, cifre za registraciju doo se kreću između 700 i 1400 KM, zavisi ko i kako ti to ganja. Posao se odradi za mjesec dana, moraš znat adresu firme i laganini ...swemiracxx wrote:Postovana virtuelna eminencijo ...
Hvala !!!
Ako si mozak cijelog posla, odnoso ako ćeš biti odgovoran za većinu operacija, savjetujem ti da angažuješ nekog ko će se ganjati sa papirologijom, a taj mjesec dok advokat ganja papire, ti pripremaj teren, radi, zaradi to što ovaj potroši i onda bismiletom
Nije ono ni tolika jebada ganjati te papire, ali je frustracija to raditi u ovakvo ljetno vrijeme, fakat. Pola njh je na godišnjem odmoru, pa će te vozat gore dole ...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3 Re: Biznis na bosanski nacin ...
a sto ne odes u Srbiju pa opletes bizmisswemiracxx wrote:Postovana virtuelna eminencijo ...
Hvala !!!
Brena jeste Brena, al' dva dana su dva dana
-
vratnik
#4 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Registruj LTD u Engleskoj. Ako moze naravno. A moze, kad moze u EU, moze sigurno i u BiH. 200 €, 2 dana. Jedino moras godisnji obracun uraditi na engleskom jeziku, sto s obzirom na broj certificiranih prevodilaca ne bi trebao biti problem.

- poznanik
#5 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Nisam siguran da ste obojica u pravu, bar što se tiče vremena i troškovaMurisno1 wrote:Ustedit mozes samo zivce. Nađeš advokata koji ti to može izganjati, cifre za registraciju doo se kreću između 700 i 1400 KM, zavisi ko i kako ti to ganja. Posao se odradi za mjesec dana, moraš znat adresu firme i laganini ...swemiracxx wrote:Postovana virtuelna eminencijo ...
Svi oni koji su pokrenuli biznis znaju da za registraciju d.o.o ...potebno 2-3 mj , brdo papira , zivaca ko u prici i 5 000 km da pocastis bosanski sistem ... za istu stvar u srbiji treba 2 dana ...ili u evropi 48h i 880 km ...volio bih da me neko ispravi ako grijesim ...planiram pokrenut privatni biznis , imam ideju i potrebna sredstva ...zna li neko laksi nacin kako bih ustedio novac i zivce za registraciju firme ... Hvala !!!
Ako si mozak cijelog posla, odnoso ako ćeš biti odgovoran za većinu operacija, savjetujem ti da angažuješ nekog ko će se ganjati sa papirologijom, a taj mjesec dok advokat ganja papire, ti pripremaj teren, radi, zaradi to što ovaj potroši i onda bismiletomNije ono ni tolika jebada ganjati te papire, ali je frustracija to raditi u ovakvo ljetno vrijeme, fakat. Pola njh je na godišnjem odmoru, pa će te vozat gore dole ...
-
tttr
#6 Re: Biznis na bosanski nacin ...
vjerovatno su i procedure različite od općine do općine...
http://lin.bihac.org/index.php?details=600
http://lin.bihac.org/index.php?details=600
-
miki.ba
#7 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Ne može se bez 2 mjseca završiti.
Mjesec ti treba da dobiješ rješenje o registraciji ali to nije sve.
15 dana ti treba za ID broj (to nije do tebe jer njihova procedura je 8-10 dana).
Zatim PDV br. koji ne možeš izvaditi bez ID broja.
Otvaranje računa u banci
Nakon toga ti treba rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uslova (10 dana).
Fiskalna kasa 15 dana.
Sve u svemu velika jebada....... čudo iko išta u ovoj državi radi privatno.
Mjesec ti treba da dobiješ rješenje o registraciji ali to nije sve.
15 dana ti treba za ID broj (to nije do tebe jer njihova procedura je 8-10 dana).
Zatim PDV br. koji ne možeš izvaditi bez ID broja.
Otvaranje računa u banci
Nakon toga ti treba rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uslova (10 dana).
Fiskalna kasa 15 dana.
Sve u svemu velika jebada....... čudo iko išta u ovoj državi radi privatno.
-
Hipatija
#8 Re: Biznis na bosanski nacin ...
I ovo je biznis na "Bosanski način": Pomozi mi da izvezem/uvezem .... i tvojih je -.... posto?! Dogovoreno? Dogovoreno.
Nedaj molim te da proradi željeznički prevoz! Kud bih sa svojim voznim parkom?! Dogovoreno , uz procenat od...posto? Dogovoreno.
Nemoj molim te da naši naše puteve posipaju solju iz tuzlanske Solane! Naručio sam uvoz soli iz Egipta, pa....?! Dogovoreno? Dogovoreno.
I tako redom, jaranski i u obostranom interesu!
Povod za ovo malo uvoda je ovaj tekst:
Subject: Natron uvozi sirovinu koja je izvezena iz BiH
Iako još imaju problema sa sirovinskom bazom, u maglajskom Natron Hayatu kažu da su dosegli 90 posto prijeratne proizvodnje te da su isključivo zahvaljujući viziji turskog vlasnika opstali na tržištu.
Natron Hayat je jedina preostala firma koja se bavi industrijskom proizvodnjom celuloze u bivšoj Jugoslaviji, a prije rata ih je bilo devet. Nažalost, mi danas uvozimo sirovinu iz okolnih zemalja, koju im firme odavde prodaju. Tako bh. blago ide po nižim cijenama u inozemstvo, a mi ga kupujemo po njihovim cijenama, dok razliku u džep pospremaju razni posrednici i strane firme - kaže Jildrim Akturk (Yildrim), predsjednik Nadzornog odbora Natron Hayata, o najvećem problemu ove firme, koja, kako je kazao, ove godine došla do "pozitivne nule u poslovanju".
Podsjetimo, 2001. godine Natron je imao 30 miliona nagomilanih dugova, sedam neisplaćenih plaća i štrajkove, a dolaskom Hayata 2005. pokrenuta je nakon 15 godina integralna proizvodnja. Turci, umjesto 55 obećanih, investiraju 180 miliona KM. Trenutno izvoze pet puta više nego što uvoze, treća su firma po proizvodnji u FBiH.
Oko 20 miliona eura uloženo je u ekološka postrojenja. Ono na čemu vlasnik iz Turske insistira jeste da se za svaku mašinu, pogon, prvo u potpunosti osigura ekološka opravdanost i certifikati, ako ne prije, onda istovremeno s pokretanjem proizvodnje - kaže Azema Mulasmajić, izvršni direktor u kompaniji u kojoj je trenutno uposleno 900 radnika. http://www.icentar.ba/showtopic.php?id= ... ge=1#p8629
Nedaj molim te da proradi željeznički prevoz! Kud bih sa svojim voznim parkom?! Dogovoreno , uz procenat od...posto? Dogovoreno.
Nemoj molim te da naši naše puteve posipaju solju iz tuzlanske Solane! Naručio sam uvoz soli iz Egipta, pa....?! Dogovoreno? Dogovoreno.
I tako redom, jaranski i u obostranom interesu!
Povod za ovo malo uvoda je ovaj tekst:
Subject: Natron uvozi sirovinu koja je izvezena iz BiH
Iako još imaju problema sa sirovinskom bazom, u maglajskom Natron Hayatu kažu da su dosegli 90 posto prijeratne proizvodnje te da su isključivo zahvaljujući viziji turskog vlasnika opstali na tržištu.
Natron Hayat je jedina preostala firma koja se bavi industrijskom proizvodnjom celuloze u bivšoj Jugoslaviji, a prije rata ih je bilo devet. Nažalost, mi danas uvozimo sirovinu iz okolnih zemalja, koju im firme odavde prodaju. Tako bh. blago ide po nižim cijenama u inozemstvo, a mi ga kupujemo po njihovim cijenama, dok razliku u džep pospremaju razni posrednici i strane firme - kaže Jildrim Akturk (Yildrim), predsjednik Nadzornog odbora Natron Hayata, o najvećem problemu ove firme, koja, kako je kazao, ove godine došla do "pozitivne nule u poslovanju".
Podsjetimo, 2001. godine Natron je imao 30 miliona nagomilanih dugova, sedam neisplaćenih plaća i štrajkove, a dolaskom Hayata 2005. pokrenuta je nakon 15 godina integralna proizvodnja. Turci, umjesto 55 obećanih, investiraju 180 miliona KM. Trenutno izvoze pet puta više nego što uvoze, treća su firma po proizvodnji u FBiH.
Oko 20 miliona eura uloženo je u ekološka postrojenja. Ono na čemu vlasnik iz Turske insistira jeste da se za svaku mašinu, pogon, prvo u potpunosti osigura ekološka opravdanost i certifikati, ako ne prije, onda istovremeno s pokretanjem proizvodnje - kaže Azema Mulasmajić, izvršni direktor u kompaniji u kojoj je trenutno uposleno 900 radnika. http://www.icentar.ba/showtopic.php?id= ... ge=1#p8629
-
detroit-mercy
#9 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Bizinis na americki nacin, $15 prijava, $25 platis da otvoris business account. Sve zavrsis za jedan da. Fedral Tax ID ti dodje za sedmicu ali mozes startati sa biznisom od dana kada si uplatio ovih $15
.
- KalifornijskaGlista
#10 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Dzabe im ova bagatela. Nece izdrzat do sipaka. 
-
detroit-mercy
#11 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Oni ni do sipaka a mi ni do sljivaKalifornijskaGlista wrote:Dzabe im ova bagatela. Nece izdrzat do sipaka.
Cini ti se, ovo se samo republjikanosi naostrili na Obamu, hoce da make sure da nema drugog mandata
- KalifornijskaGlista
#12 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Amerikenjci krenuli u politici na bosanski nacin.. jos kad bi mi krenuli u bizmisu na americki nacindetroit-mercy wrote:Oni ni do sipaka a mi ni do sljivaKalifornijskaGlista wrote:Dzabe im ova bagatela. Nece izdrzat do sipaka..
Cini ti se, ovo se samo republjikanosi naostrili na Obamu, hoce da make sure da nema drugog mandata.
-
ssmmiilleeyy
#13 Re: Biznis na bosanski nacin ...
detroit-mercy wrote:Oni ni do sipaka a mi ni do sljivaKalifornijskaGlista wrote:Dzabe im ova bagatela. Nece izdrzat do sipaka..
Cini ti se, ovo se samo republjikanosi naostrili na Obamu, hoce da make sure da nema drugog mandata.
izgleda da su ovi Republjikanosi Dangerous very very dangerous(smart)
-
detroit-mercy
#14 Re: Biznis na bosanski nacin ...
Posebno oni sto sjede uz cajssmmiilleeyy wrote:detroit-mercy wrote:Oni ni do sipaka a mi ni do sljivaKalifornijskaGlista wrote:Dzabe im ova bagatela. Nece izdrzat do sipaka..
![]()
izgleda da su ovi Republjikanosi Dangerous very very dangerous(smart)![]()
![]()