Volio bih da imamo jednu temu u kojoj možemo preporučivati stručnu literaturu vezanu za biznis. Ja sam do sada mnogo pročitao i kao i uvijek bilo je mnogo odličnih stvari, a i očiglednih gluposti. Ali definitivno najbolja knjiga iz biznis domena koju sam do sada imao priliku čitati je "Good to Great" od Jim Collinsa, jer vraća se na ego kao glavnim faktorom uspjeha i neuspjeha tj. razlike između boljeg i najboljeg, a naučna je i analitična, a ne neko metafizičko preseravanje.
Evo jedan kratki opis knjige i nekoliko pouka vezano za tu knjigu:
http://www.seo.ba/blog/biznis/od-dobrog ... -5-lideri/
Nju bih istakao kao najbitnije biznis štivo, a poslije nje bih izdvojio "Tipping Point" od Malcoma Gladwella i "Wisdom of the crowds" od Surowieckog. Knjige tipa onih od Trumpa i slično - ne čitam, smatram da je to bullshit.
Biznis literatura
Moderator: anex
-
convict
#2 Re: Biznis literatura
Iako se mogu svrstati i u kategoriju šund literature, iz ovih knjiga se može izvući par korisnih savjeta primjenjivih u svakodnevnom poslovanju: Menadžer za jedan minut, Menadžer na mafijaški način, Kako plivati s ajkulama, Pilula za šefa, Ko je maznuo moj sir, Sve što znam naučio sam još u vrtiću
-
sa obzirom na...
#3 Re: Biznis literatura
Dosta sam tih knjiga procitao, od Buffeta i sl...
Onako moj generalan zakljucak, interesantno i cesto vrlo uzbudljivo stivo, ali totalno neprimjenjivo na našu realnost...
Onako moj generalan zakljucak, interesantno i cesto vrlo uzbudljivo stivo, ali totalno neprimjenjivo na našu realnost...
- alibaba_i_30_godina
#4 Re: Biznis literatura
Tu sam kupio sad na zimskom sajmu ... nisam je jos stigao procitati do kraja, al' cini se interesantnom.convict wrote:Iako se mogu svrstati i u kategoriju šund literature, iz ovih knjiga se može izvući par korisnih savjeta primjenjivih u svakodnevnom poslovanju: Menadžer za jedan minut, Menadžer na mafijaški način, Kako plivati s ajkulama, Pilula za šefa, Ko je maznuo moj sir, Sve što znam naučio sam još u vrtiću
-
Kristijana
#5 Re: Biznis literatura
''7 navika uspješnih ljudi'' , debela, sadržajna i besplatna.
http://search.4shared.com/search.html?s ... izdanje%29
http://search.4shared.com/search.html?s ... izdanje%29
- Nadinka
#6 Re: Biznis literatura
Ja sam citala :

Definitivno ima korisnih stvari za procitati i zanimljivih jer ipak covjek puise o svojim godinama u GE, ali opet je upitno koliko se toga moze primjeniti u nasem poslovanju. Naravno, veci dio price su neke sasvim logicne i prirodne stvari koje svako od nas ima u glavi i sam samo ne moze primijineiti u svojoj sredini.

Definitivno ima korisnih stvari za procitati i zanimljivih jer ipak covjek puise o svojim godinama u GE, ali opet je upitno koliko se toga moze primjeniti u nasem poslovanju. Naravno, veci dio price su neke sasvim logicne i prirodne stvari koje svako od nas ima u glavi i sam samo ne moze primijineiti u svojoj sredini.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#7 Re: Biznis literatura
Najviše volim knjige od Zvonimira Pavleka, jer su primjenljive na naše prostore, pune konkretnih iskustava. marketing u akciji ili knjiga o unaprijeđenju maoprodaje. Ove američke su nam jako daleke glede komparacije veličine i karakteristika tržišta, razvijenosti privrede ...