Biznis ideje 2016/2017

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ServisMobitela

#1 Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

Pozdrav narode, da se malo aktiviramo :)

Drzim da BiH nije trula zemlja koliko pricaju i koliko nas dozivljavaju. Smatram da prostora za uspjeh ima, citam neki dan da BiH ima oko 600 milionera!
600 milionera (za koje se zna) je ogromna cifra za jednu tako "trulu" BiH.
Vjerujem da se o ovoj temi puno diskutiralo, neki pisu, neki sute, al evo, vjerujem da na forumu ima ljudi sa finim idejama ali fali resursa za realizaciju.

Sta je po vama pametna ideja za pokrenuti? Sta mislite sta danas moze realno raditi. U mom konkretnom slucaju radi se o covjeku sa dosta velikim znanjem u tehnologiji, imam fakultet, dobro mi ide prodaja (na Piku stotine prodanih telefona) i posjedujem sredstva za pokretanje nekog srednje velikog biznisa. Jos sam relativno mlad, zelim dati svoj doprinos za razvoj i zaposliti jos nekoga i odlazak iz BiH smatram bas onom zadnjom opcijom.
Otvorio sam ovu temu cisto da vidimo neke prijedloge za biznise osim smilja, kafica i duhana.
ExNihilo

#2 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ExNihilo »

Ako si već patriota kakav tvrdiš da jesi, legaliziraj taj servis mobitela, izađi iz sive zone, tu si već etabliran i iskusan, i rokaj.
ServisMobitela

#3 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

ExNihilo wrote:Ako si već patriota kakav tvrdiš da jesi, legaliziraj taj servis mobitela, izađi iz sive zone, tu si već etabliran i iskusan, i rokaj.
Ma nije to vise stvar patriotizma, vec pukog prezivljavanja. Nemoj da te buni moj username, radi se o projektu koji je oproban preko weba i funkcionira ovako sa strane za svoju dusu, posto smatram da drukcije tesko i da moze. Zanimaju me konkretne ideje, cisto da vidim razmisljanja drugih. U svakom slucaju hvala na odgovoru :)
zforumas

#4 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by zforumas »

Buraz zar zaista mislis da ce neko svoju biznis ideju podijeliti sa svima na forumu i rizikovati da izgubi tu inicijalnu prednost :?:

Kako sam mogao primjetiti ti svako malo otvoris slicnu temu, ja sam do sada ocekivao da ces se javiti sa pitanjima kako na fiskalnoj kasi promijeniti trake i sl.
LulzSec

#5 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by LulzSec »

ServisMobitela wrote:Pozdrav narode, da se malo aktiviramo :)

Drzim da BiH nije trula zemlja koliko pricaju i koliko nas dozivljavaju. Smatram da prostora za uspjeh ima, citam neki dan da BiH ima oko 600 milionera!
600 milionera (za koje se zna) je ogromna cifra za jednu tako "trulu" BiH.
Misliš 600 ratnih profitera?
Last December

#6 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by Last December »

zforumas wrote:Buraz zar zaista mislis da ce neko svoju biznis ideju podijeliti sa svima na forumu i rizikovati da izgubi tu inicijalnu prednost :?:

Kako sam mogao primjetiti ti svako malo otvoris slicnu temu, ja sam do sada ocekivao da ces se javiti sa pitanjima kako na fiskalnoj kasi promijeniti trake i sl.
:lol: :izet:

Pustite čovjeka, neka sanja, lijepo je maštati dok te ne klapi službena šapa po njušci.

Kakvo crno investiranje ubosni. Milioneri koji su se obogatili su do bogatstva došli na nekoliko načina. Zloupotreba službenih položaja, ratno profiterstvo, zloupotreba loše postavljenih zakona koja je rezultirala otimačinom javnog i privatnog vlasništva. Nakon sticanja prvog miliona, više te niko ne pita odakle ti silni milioni. I ti bi mogao da legalizuješ taj servis telefona da imaš milion u startu, poslije bi lako išlo.

Ono malo milionera koji su legano došli do bogatstva, poput gazde FIS-a i sl (a i to je diskutabilno) su u poslu još od osamdesetih. Postoji i nekoliko idealista koji su donijeli veliki kapital izvana i posluju pozitivno tu al vjerujem da su se ipak pokajali što su investirali.

Toliko o milionerima ubosni. :bih:
ServisMobitela

#7 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

zforumas wrote:Buraz zar zaista mislis da ce neko svoju biznis ideju podijeliti sa svima na forumu i rizikovati da izgubi tu inicijalnu prednost :?:

Hahahaha, nadat se i tom pitanju :D najradije bi ja u servis al nisam vise siguran koliko je isplativo. Otvoris onaj novi Fix.ba i vidis koliko cega ima na trzistu, a ovih servisera na pasja preskakala. Al valjda ce netko napisat nesto korisno :)
ServisMobitela

#8 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

Last December wrote:

Pustite čovjeka, neka sanja, lijepo je maštati dok te ne klapi službena šapa po njušci.

Kakvo crno investiranje ubosni. Milioneri koji su se obogatili su do bogatstva došli na nekoliko načina. Zloupotreba službenih položaja, ratno profiterstvo, zloupotreba loše postavljenih zakona koja je rezultirala otimačinom javnog i privatnog vlasništva. Nakon sticanja prvog miliona, više te niko ne pita odakle ti silni milioni. I ti bi mogao da legalizuješ taj servis telefona da imaš milion u startu, poslije bi lako išlo.

Ono malo milionera koji su legano došli do bogatstva, poput gazde FIS-a i sl (a i to je diskutabilno) su u poslu još od osamdesetih. Postoji i nekoliko idealista koji su donijeli veliki kapital izvana i posluju pozitivno tu al vjerujem da su se ipak pokajali što su investirali.

Pa nije bas tako crno, ima dosta uspjesnih prica, ljudi guraju. Najlakse se zatvorit u kucu i plakat kako je lose. Zato sam i postavio temu da vidim jel ima itko korisnu ideju, ne mora bit milionsko ulaganje...osobno znam par ljudi koji su krenuli doslovno sa par stoja i doveli se do pozicije gdje zaposljavaju. Ne kazem, njihov biznis je specifican ali opet smatram da prostora za uspjeh ima, naravno, uz dobru ideju.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#9 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by Toto »

Kinaski

#10 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by Kinaski »

sadi maline :D
HAVANA

#11 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by HAVANA »

Nije losa ni visokogradnja.Ako ne padnes.
huxley

#12 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by huxley »

Last December wrote:

Druže, ti sebi skrati muke i ubij se. Bolje i to nego tiha patnja.

Realno, malo para se vrti pa je samim tim i teško doći do njih, ali daleko od toga da je nemoguće. Tako da ovom momku OP puno sreće, mada koliko je do ideje, toliko je i do realizacije.
Last December

#13 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by Last December »

huxley wrote:

Realno, malo para se vrti pa je samim tim i teško doći do njih, ali daleko od toga da je nemoguće. Tako da ovom momku OP puno sreće, mada koliko je do ideje, toliko je i do realizacije.
Da se nije pozvao na milionere ne bih mu ništa rekao, al što je morao da se poredi s kriminalcima, to mu ne treba. Može biznis al bogaćenje je drugi par cipela.

Što se mene tiče ja nisam htio da idem tim putem, jednostavno sam cjelokupno poslovanje izmjestio iz ove truleži, imam čak i ofšor bankovni račun tako da nemam više veze sa reketaškim šljamom.

Uopšte nisam rekao da nema šanse za biznis niti da ne počinje ništa, al nemoj sanjat o milionima ako ćeš na pošten način u bosni radit, jednostavno skrati muke sebi kao što si meni preporučio.

A moj prijedlog autoru je bilo kakav tip onalajn poslovanja jer je najlakše i najfleksibilnije ući na strana tržišta i izvoziti rad i usluge. Potrebno je više znanja ali se isplati. Engleski jezik na biznis nivou obavezan, fakultet ne treba, neka se poveže sa zajednicom malo ispipa puls tržišta i spreman je za lansiranje. Na internetu je dovoljna masa korisnikau engleskom govornom području pa neka od svakog zaradiš par centi, imačeš dovoljno dolara za pristojnu platu a s vremenom i više od toga. Plata daleko od Fadilove smrdljive šape i mirna Bosna.

Ko nije spreman za ovakvu avanturu, jebiga, šta da vam kažem, u bosni ne postoji struka i biznis na koji nije stavljena kriminalna šapa, samo biznis koji je na oblaku može biti slobodan. Toliko od mene... Fadile oprosti :bih:
ServisMobitela

#14 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

Last December wrote:
huxley wrote:

Da se nije pozvao na milionere ne bih mu ništa rekao, al što je morao da se poredi s kriminalcima, to mu ne treba. Može biznis al bogaćenje je drugi par cipela.

Što se mene tiče ja nisam htio da idem tim putem, jednostavno sam cjelokupno poslovanje izmjestio iz ove truleži, imam čak i ofšor bankovni račun tako da nemam više veze sa reketaškim šljamom.

Uopšte nisam rekao da nema šanse za biznis niti da ne počinje ništa, al nemoj sanjat o milionima ako ćeš na pošten način u bosni radit, jednostavno skrati muke sebi kao što si meni preporučio.

A moj prijedlog autoru je bilo kakav tip onalajn poslovanja jer je najlakše i najfleksibilnije ući na strana tržišta i izvoziti rad i usluge. Potrebno je više znanja ali se isplati. Engleski jezik na biznis nivou obavezan, fakultet ne treba, neka se poveže sa zajednicom malo ispipa puls tržišta i spreman je za lansiranje. Na internetu je dovoljna masa korisnikau engleskom govornom području pa neka od svakog zaradiš par centi, imačeš dovoljno dolara za pristojnu platu a s vremenom i više od toga. Plata daleko od Fadilove smrdljive šape i mirna Bosna.

Ko nije spreman za ovakvu avanturu, jebiga, šta da vam kažem, u bosni ne postoji struka i biznis na koji nije stavljena kriminalna šapa, samo biznis koji je na oblaku može biti slobodan. Toliko od mene... Fadile oprosti :bih:
U potpunosti se slazem s tobom, eCommerce je definitivno biznis buducnosti, ali pokrenuo sam temu radi konkretnih ideja, mozda netko iz fore napise par stvari i netko to stvarno pokrene. Nema potrebe pisati o situaciji i kriminalu u BiH, to vise i djeca u osnovnim skolama znaju. U svakom slucaju, hvala na odgovoru.
ServisMobitela

#15 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

Svaka cast ljudima, kapa do poda za ideju. Danas moda postala upisivat fakultete i vjesat diplome po zidovima do te mjere da se trziste vec i u dobru ruku zasitilo. Momak ima zanat u rukama i nikad nece bit kruha gladan.
Imam kolega koji rade po kaficima i kladionicama za neku crkavicu, a bili odlicni studenti. Ne kazem, bolje ista nego nista, nego eto, sav trosak i trud otislo ni u sta. Hvala na linku :)
Last December

#16 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by Last December »

ServisMobitela wrote: U potpunosti se slazem s tobom, eCommerce je definitivno biznis buducnosti, ali pokrenuo sam temu radi konkretnih ideja, mozda netko iz fore napise par stvari i netko to stvarno pokrene. Nema potrebe pisati o situaciji i kriminalu u BiH, to vise i djeca u osnovnim skolama znaju. U svakom slucaju, hvala na odgovoru.
Naravno, ti već imaš iskustva u onlajn poslovanju pa ti je to samo plus. I imaš smisla za biznis inače jer očigledno si ostvario uspjeh u tom svom domenu. Zbog toga mislim da ti je najlakše da se širiš u tom domenu, možda u drugoj niši biznisa, jer teško je prodavati telefone u globalnoj konkurenciji, pogotovo pored prejeftinih kineskih modela.

Propasti nećeš jer si sposoban, a nadam se da uspiješ naći neku svoju nišu, u svakom slučaju sretno gdje god krenuo :thumbup:
Thorgerson

#17 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by Thorgerson »

Ja mislim da sama ideja nije toliko bitna.

Ima toliko glupih ideja, gdje ljudi razvaljuju i ubijaju lovu - zato jer su sposobni za taj biznis, snalaze se u tome, imaju iskustva itd.

Tako da odlicna ideja u pogresnim rukama, ne znaci uspjeh.
Dok obratno ne mora znaciti, onako osrednja neka ideja za biznis u sposobnim rukama, svasta se moze izroditi.

Hocu reci, trebas se baviti onim u cemu si dobar, gdje imas iskustva, gdje poznajes trziste, osobe, kontakte, sve.

Dakle, nikakva tebi korist da neko dodje ovdje i kaze ti neku super ideju za biznis. Sta ces ti s tim, ako ne poznajes ni 1% materije?
Pa propast ces u prvih 10 dana, neces ni poceti. Odnosno velike su sanse da ces propasti.

Dovoljno je pogledati bilo koji veci biznis, ili inace bizsni koji su ljudi pokrenuli. To su obicno poslovi koje su ti ljudi i ranije radili, samo su se odlucili da
krenu sami, dodaju svoje neke zamisli i inovacije.
detroit-mercy

#18 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by detroit-mercy »

Upisi se u SDA :mrgreen:.
Ozeni Novalicevu scer :mrgreen:
Ozeni Bakirovu scer :mrgreen:
Nastavi niz............. :mrgreen:
KB9

#19 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by KB9 »

otvorio pozitiva temu, kao da ostalima otvori oci

a radi na crno :lol:
developer10

#20 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by developer10 »

.
LulzSec

#21 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by LulzSec »

Pokretanje bilo kakvog biznisa u ovoj banana državi je ravno stavljanju omče za vješanje sebi na vrat, znam jer sam imao privatnu firmu i uspješno je vodio i uspješno je prodao, problemi počinju kada vam se na firmu navuku političari, stranke, kriminalci i ostali iz IMT(imali mene tu) koji traže keš u zamjenu za neke olakšice pri poslovanju, kada ih odbiješ na tebe se obruši čitav ovaj nakaradni sistem zvani država.Nedaju radit i to ti je!
ServisMobitela

#22 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

KB9 wrote:otvorio pozitiva temu, kao da ostalima otvori oci

a radi na crno :lol:
Radis u SIPI pa ti to bitno ili? :thumbup:
ServisMobitela

#23 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by ServisMobitela »

Citas ovako komentare i pomalo se zasekiras...sta onda radite u BiH ako je jedini izlaz karanje guzonjine kceri?
Nisam otvorio temu da raspravljamo kako je situacija losa i pisemo jadike, nego radi konkretnih ideja.
KB9

#24 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by KB9 »

imam evo konkretnu ideju

otvorit servis mobitela koji radi na crno, van zakona totalno i bez marke date drzavi :bih:
JanuaryJones

#25 Re: Biznis ideje 2016/2017

Post by JanuaryJones »

Evo iskustvo sa idejama iz bliže okoline:

Osoba napravila biznis i finansijski plan za jedan start-up u Sarajevu i prijavila se na natječaj za sredstva za pokretanje biznisa. Članovi odbora i žirija su poslovne dokumente dijelili između sebe i ko zna koga još i šta se desilo na kraju? Osoba je dobila neki mali grant (recimo dvadeseti dio cifre potrebne ga pokretanje poslovanja) a ideja je i dalje cirkulisala okolo. Za 8 mjeseci su neki drugi ljudi pokrenuli taj posao (prekopiran jer su uključili neke detalje koje je samo vlasnik biznis plana znao). Pa ti daj ideju nekome.
Post Reply