Biznis ideja - prodaja preko interneta

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li biste naručivali proizvode za kuću i vrt preko interneta?

Ne, više volim da odem uživo u prodavnicu
10
48%
Da, ali ne znam kako se naručuje preko interneta
1
5%
Da, ne znam kako se naručuje preko interneta, ali zamolio bih nekog da naruči za mene
0
No votes
Da, u svakom slučaju
10
48%

Total votes: 21

Chischo

#1 Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by Chischo »

Zanima me vase misljenje o slijedecoj ideji (nije nikakva revolucionarna ideja). Od mog druga otac drzi veliku firmu koja se bavi prodajom gradjevinskog materijala, alata, sanitarija, elektro pribora, ukratko sve za kucu i vrt, nesto slicno kao OBI, samo malo manje.
Sada me zanima po vasem misljenju, da li bi se isplatilo uraditi online prodaju za navedenu prodavnicu, da li bi ljudi narucivali to preko interneta?
Znaci, covjek, zena, majstor, sef majstora, vrtlar, elektricar, tapetar, moler, parketar, zidar, bravar, vodoinstalater sjedne na kompjuter ode na online prodavnicu i otvori katalog proizvoda sa opisom, cijenom, slikom za svaki proizvod, odabere sta zeli da kupi i naruci. Dostava na adresu.
Naravno bio bi uveden neki limit za minimalni iznos narudzbe jer ne bi se isplatilo nekome dostavljati dva sarafa, tri eksera i kilu gipsa.

Neki skeptici oko mene kazu da majstori nisu skloni koristenju interneta te da ce ideja propasti. Sta vi mislite, biste li vi ikada narucivali nesto na taj nacin?

Recimo, krecite stan i sjednete na kompjuter i kazete daj mi dvije kante jupola, pet kila fug mase, tu cetkicu, taj valjak, tri najlona i hop, to sve imate na adresi za kratko vrijeme.

Firma vec ima web stranicu i hosting, kreiranje web prodavnice bi uradio ja bez da trazim ikakva ulaganja od gazde. Jedini moj zahtjev njemu bi bio da me zaposli da ja radim oko toga (izmedju ostalog radio bi i dostavu). Nakon nekog vremena ako posao bude zahtjevao zaposlili bi se i dodatni ljudi.

Sta mislite, ovako iskreno? Da li bi vi narucili tako ista?

Napravio sam i anketu pa bih vas zamolio da glasate.
Alfons Kauders

#2 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by Alfons Kauders »

Chischo wrote:Zanima me vase misljenje o slijedecoj ideji (nije nikakva revolucionarna ideja). Od mog druga otac drzi veliku firmu koja se bavi prodajom gradjevinskog materijala, alata, sanitarija, elektro pribora, ukratko sve za kucu i vrt, nesto slicno kao OBI, samo malo manje.
Sada me zanima po vasem misljenju, da li bi se isplatilo uraditi online prodaju za navedenu prodavnicu, da li bi ljudi narucivali to preko interneta?
Znaci, covjek, zena, majstor, sef majstora, vrtlar, elektricar, tapetar, moler, parketar, zidar, bravar, vodoinstalater sjedne na kompjuter ode na online prodavnicu i otvori katalog proizvoda sa opisom, cijenom, slikom za svaki proizvod, odabere sta zeli da kupi i naruci. Dostava na adresu.
Naravno bio bi uveden neki limit za minimalni iznos narudzbe jer ne bi se isplatilo nekome dostavljati dva sarafa, tri eksera i kilu gipsa.

Neki skeptici oko mene kazu da majstori nisu skloni koristenju interneta te da ce ideja propasti. Sta vi mislite, biste li vi ikada narucivali nesto na taj nacin?

Recimo, krecite stan i sjednete na kompjuter i kazete daj mi dvije kante jupola, pet kila fug mase, tu cetkicu, taj valjak, tri najlona i hop, to sve imate na adresi za kratko vrijeme.

Firma vec ima web stranicu i hosting, kreiranje web prodavnice bi uradio ja bez da trazim ikakva ulaganja od gazde. Jedini moj zahtjev njemu bi bio da me zaposli da ja radim oko toga (izmedju ostalog radio bi i dostavu). Nakon nekog vremena ako posao bude zahtjevao zaposlili bi se i dodatni ljudi.

Sta mislite, ovako iskreno? Da li bi vi narucili tako ista?

Napravio sam i anketu pa bih vas zamolio da glasate.
ideja uopste nije losa, medjutim ima tu i dosta problema...

ovo za majstore definitivno stoji, prvo malo koji koristi net, a i da ga koriste pitanje je da li bi koristili usluge te firme... vecina majstora vec ima 'dobavljace', rade vazda sa istim ljudima, nerijetko... dobiju popuste, odgodjeno placanje, tako da iskesiraju materijal tek nakon sto odrade posao... posto se vec radi o postojecoj firmi sa vlastitom klijentelom, pretpostavljam da vec imaju dosta redovnih musterija kojim bi dostava dobro dosla u odredjenim situacijama, da ne gube vrijeme i da ne prekidaju posao radi nabavke ako im nesto zafali - samo sto se tu onda ne radi o narucivanju preko interneta, vec te npr. nazove keramicar ahmo i kaze da mu hitno treba kanta ljepila tu i tu na poljinama, jer zuri da nekom lopovu zavrsi kupatilo il neki kurac... plati ti na licu mjesta, nista kartice i net, i zaboli te sto je samo jedna kanta ljepila, jer ce se njemu isplatiti da plati dostavu umjesto da gubi par sati posla... ako si vec horan raditi dostavu, za pocetak bi mogao poceti raditi iskljucivo dostavu tim redovnim musterijama, telefonski i za kes, bez ikakvih ulaganja i truda... pa ako bude islo, pokrenes online shop za koji mjesec, a angazujes nekog klinca da radi dostavu i placas ga po ucinku

sto se tice solomahera i obicne raje, oni bi prije koristili te usluge... radio sam nedavno stan i dobro bi mi doslo narucivanje nekih zajebancija, cisto da se ne moram tusirati i presvlaciti svaki put kad mi zafali metar kabla il par tiplova... al onda opet imas drugi problem, jer ja masu stvari ne bi kupio dok ih ne vidim uzivo... ok jupol, sarafe i slicne zajebancije, ali npr. sanitarije, keramiku, laminat, rasvjetu i masu drugih stvari valja vidjeti i "opipati" na licu mjesta... ipak to valja godinama gledati u kuci jbg... :D

sta ja znam, meni je ideja ok, ali samo ako bi se mogao odmah uvezati sa tim redovnim musterijama, pa dostavljati materijal za par ekipa molera, vodoinstalatera i sl... inace bi u startu imao jako malo posla i tesko da bi ti se isplatilo... ako sta pokrenes javi, treba mi par uticnica, prekidaca i plafonjera... :)
nedims

#3 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by nedims »

Dobro, shvatio sam o cemu razmisljas...nije lose razmisljanje.E,sada...predpostavljam da trazis misljenje forumasa kako bi usao u taj posao ili odustao. Tesko da mozes dobiti kompetentno misljenje ovde...ne zato sto ovde nema kompetentnih ljudi...nego zato...sto, jednostavno, mi ovde u Bosni slabo kupujemo putem interneta.Slaba ponuda - slaba kupovina. Svugdje u civiliziranom svijetu...ovakav oblik kupovine je normalan. Kod nas je u povoju. Kod nasih komsija Hrvata dosta dobro klapa ovaj vid kupovine. I kod nas ce... Zato mislim da dok ne probas neces znati klapa li to ili ne. Moras voditi racuna da je najjednostavniji dio tvoje ideje...da napravis tj. kreiras online prodaju. Ima tu jos jako mnogo detalja koji posao cine poslom. A to nisi spomenuo u svom postu. Predlazem ti da pronadjes dobrog i iskusnog ekonomistu i s njim da napravis biznis plan...a koji ce ti reci da li se nesto isplati ili ne (mislim na biznis plan) i kakve rezultate moras postici da bi se sve to isplatilo.To bi trebao da ti bude prvi ozbiljniji trosak.Tada ce ti mnogo stosta biti jasnije... I koliko novca planirati na marketing. I koliko ljudi mora da radi taj posao kako bi se ispunio zakonski uslov...
I da djaba ne pisem...moras imati dovoljno novca da bilo koji posao zazivi...
Ovo ja za pocetak rasprave...ako je bude.
BatoL

#4 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by BatoL »

Koliko sam shvatio, ne osniva on firmu od nule, samo ecommerce segment...
Radio sam sa majstorima, i mislim da ti je Alfons Kauders realno opisao situaciju.
U suštini, sve se svodi na 2 stvari:
-Da li je firma dovoljno razvijena i velika da izgura taj trošak bez problema; torškovi tvoje bruto plate+gorivo i amortizacija dostavnog vozila (+nabavka ako ga nemaju)+troškovi marketinga (moraju nekako ljudi saznati za ovu opciju) mogu izađu na pofinu cifru mjesečno...
-Razmisli dobro možeš li sam izgurati ažuriranje robe na stanju, procesuiranje prispjelih porudžbina i kvalitetnu dostavu...
U svakom slučaju, poželjno je da ovo "staviš na papir" u nekom (bar skraćnom obliku) biznis plana.
mayab

#5 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by mayab »

Sebe bi mogao zamisliti da preko neta porucujem paket mlijeka, vode, piva, itd., ali ove stvari tesko!
shibonja

#6 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by shibonja »

Posto na proljece pocinjem sa gradnjom kuce puno sam surfao po nasim sajtovima trazeci konkretne proizvode i cjene istih ,ali ostadoh razocaran ali ne i iznenadjen saznanjem koliko u stvari malo nasih firmi ima uopste neku stranicu na kojoj predstavljaju svoje usluge ili proizvode ,a i 85% onih koji imaju ,stranice su im vise nego amaterske ,pa bolje bi ih ja napravio na nekom free servisu nego ovi koji su im vec to sklepali..elem da se vratim na temu ,prvi put bih naravno provjerio na sajtu sta nudite ,pa bih dosao licno prvi put da pazarim ,i ako ono sto vidim uzivo zadovolji te neke moje standarde ,mozda bih sljedeci put i narucio online. :-)
nedims

#7 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by nedims »

Kolega@BatoL
naravno da pravi firmu od nule...i tako mora biti, da ne kazem, jedino pravilno rijesenje... je nova firma od nule, u kojoj ce on sa vlasnikom maloprodaje sklopiti ugovor o plasmanu njegovih proizvoda. Nijedan online posao nije moguce profitabilno raditi ako nema izravni pristum proizvodjackim cijenama ili veletrgovackim cijenama.Kako on moze biti profitabilan ako prodaje proizvode iz prodajnog centra (o tome je pisao)...zato sam i kazao da se poveze sa iskusnim ekonomistom... i vrlo brzo ce doci do ovih saznanja. U pravilu...online kupovina mora biti jeftinija od kupovine u prodavnici. U protivnom ...niko nema interesa. Znaci...on moze otici i u OBI i ponuditi im online prodaju njihovih proizvoda. Da OBI ima interes za takav oblik prodaje ...oni bi je sa lakocom organizirali. Ovako,on mora svome gazdi dokazati da ce imati profit od ovakvog oblika prodaje...a kako ce to dokazati...nije valjda da obicna prica moze biti podloga ozbiljnom biznisu. Druga je stvar da gazda ulaze u novi oblik prodaje...a on je realizator.Onda bi ti, kolega bio u pravu.Ovako, ja mislim da je sve neodrzivo dok se kroz biznis plan sve ne razrijesi. I ako neko ima ideju...onda je mora o svom trosku realizirati...
Chischo

#8 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by Chischo »

U principu gazda nema nikakvog velikog finansijskog rizika. Ja cu da mu napravim online prodavnicu, i tu je ustedio odmah par milja. Jedini njegov trosak bi bio da meni da platu (Platu ne bih trazio prije nego ne bude realno ostvarivo da mi je isplati) i da dadne neki caddy na raspolaganje. Eventualno i da uradi neku promociju tipa stampanja letaka, reklama na tv, radiju ili novinama. Mene je vise zanimalo vase misljenje da li bi to islo, da li bi raja narucivala to preko interneta.

Jos jedno pitanje, sta mislite otprilike koliku marzu imaju prodavaci navedenih proizvoda. Koji volumen prodaje bi bio finansijski isplativ u ovom modelu da pokrije troskove dostave (vozila) i plate (mene)?
Last edited by Chischo on 12/12/2010 16:15, edited 1 time in total.
atko

#9 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by atko »

Dobra ideja;)

Imaj na umu nas nacionalni otpor prema internet ... ali probaj razmisljati ovako

Velika kompanija obuce posalje dva agenta u Afriku da ispitaju trziste...
jedna salje izvjesta: Nista, ovdje nema navike da se nose cipele... svi hodaju bosi
drugi pise ovako: saljite sto vise kamionaaaa robeeee, ovdje svi bosi ... dok to stigne ja cu skontati kako da ih ubjedim da pocnu nosati cipele :D

Znaci sa strane nekoga ko ima ideju pokusaj da se prebacis na kontra stranu i vids iz ugla majstora, covjeka, zene vide li oni neku predost u tome...

... evo ja prvi bih recimo u srijedu navecer narucio da mi u petak navecerstigne 2 kante jupola, tri najlona, 3 macka i kila gipsa jer kontam kreciti u subotu rano kad sam pozvo jos dva jarana da mi pomognu...

ili nekoj zeni komsinica donosi u nedjelju 5 cvijetova koje ova zeli da posadi u saksije, u subotu naruci od vas saksije, zemlju itd ...

ali ako kasnis sa narudzbom, ako katalozi nisu dovoljno jasni, ako mi doneses pogresnu robu ... ako si pri tome jos skuplji nego da ja sidjem do prodavnoice nista od toga...

ako se precjenis ... i kazes za 20 minuta dostava u kantonu... meni kpa ventil ja zovem tebe nema pola dana ...

znaci sa stanovista potrosaca vidi sta su njihove relane potrebe i sta mozes podrzati takvom uslugom;)
sretno;)

A ako si mali iz mahale koji zna napraviti web tstranicu ... tusni je a o nek se snalazi dalje :D:D:D:D
Last edited by atko on 12/12/2010 16:17, edited 1 time in total.
michio

#10 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by michio »

Ljudi za kucu kupuju te stvari jednom u 10 godina i ne vjerujem da ih zele kupovati preko interneta, ja ne bih :D
Chischo

#11 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by Chischo »

michio wrote:Ljudi za kucu kupuju te stvari jednom u 10 godina i ne vjerujem da ih zele kupovati preko interneta, ja ne bih :D
A sta mislis situaciju, covjek sa zenom obilazi prodavnice recimo sa zeljom da kupi tus-kabinu i zena ko zena izabire, gleda , mjeri, procjenjuje vuce muza po raznim prodavnicama, a kada dodje kod mog gazde, radnik u prodavnici im samo kaze, hvala sto ste dosli, ako se odlucite za ovu nasu tuskabinu, mozete je naruciti preko interneta, ne morate da dolazite ponovo.
michio

#12 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by michio »

Oni ce doci opet u prodavnicu, nece im biti tesko. To su stvari koje se zadnje kupuju.
Last edited by michio on 12/12/2010 16:33, edited 1 time in total.
zikmu

#13 Re: Biznis ideja - prodaja preko interneta

Post by zikmu »

Mislim da ti je Alfons Kauders sve rekao... ukoliko je firma razvijena, upocetku razvozis redovnim kupcima... uz to se reklamira usluga dostave... da bi poslije poceo dostavljat "obicnim" kupcima... vidis sa gazdom za gorivo, auto, platu, ako ce ti ostat fina svota novca, a imas vremena... vrijedi pokusat
Post Reply