Bizantsko carstvo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- n+1
-
breuer
#127 Re: Bizantsko carstvo
dokumentarni definitivno Ivan Đurić na RTS-u, predratne emisije, vrh vrhova...Benjaminsky wrote: ↑20/10/2022 22:15Budući da pratiš neke stvari vezane za Bizant, daj mi molim te ako imaš, neke linkove igranih filmova koji su vezani za tu carevinu.Black swan wrote: ↑11/10/2022 10:56 sporo čitam slabo pamtim brzo zaboravljam
znam samo da svi trebamo raditi na vaskresenju vizantije
to je bila eu prije eu
za balkan![]()
Ako nema takvih može i dokumentarni.
H V A L A !![]()
https://www.youtube.com/watch?v=sfe0TkehoKM
nisam znao da je simbol Vizantiona, a i Konstantinopolja kasnije bio polumjesec i zvijezda
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#128 Re: Bizantsko carstvo
teško je sve ponovno proživljavati
da su poslali krunu u južnu italiju ili da se nisu predali možda bismo danas i dalje imali vizantiju
da su poslali krunu u južnu italiju ili da se nisu predali možda bismo danas i dalje imali vizantiju
- dr_Evil
- Mate_Miso_Kovac
#130 Re: Bizantsko carstvo
Novi ćitab Anthony Kaldellis - The New Roman Empire: A History of Byzantium. Tople preporuke za ljubitelje pokojnog rimskog carstva 
- Truba
#131 Re: Bizantsko carstvo
o vizantu se ćita samo na ćerilici
a ne na tom varvarskom engleskom

a ne na tom varvarskom engleskom
- Mate_Miso_Kovac
#132 Re: Bizantsko carstvo
Ne priznajem postojanje srba, srbije, ćirilice i prekodrinskog vidjenja veličanstvenog rimskog carstva na istoku

- Bosanac sa dna kace
#134 Re: Bizantsko carstvo
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑05/04/2024 11:40 Novi ćitab Anthony Kaldellis - The New Roman Empire: A History of Byzantium. Tople preporuke za ljubitelje pokojnog rimskog carstva![]()
Kaldellis jedan od najboljih bizantologa.
- Vic Rattlehead
#135 Re: Bizantsko carstvo
pogrešan naziv teme. ne postoji bizantsko carstvo, nego samo istočno rimsko carstvo.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#136 Re: Bizantsko carstvo
smatrati vizantiju rimskim carstvom je diskutabilno. justinijan je pokusao da "obnovi rimsko carstvo" i uspio je djelimicno ali treba imati na umu da vec u 7. i najkasnije u 8. stoljecu vizantija nije mogla biti rimsko carstvo. neki cak idu tako daleko i kazu da je rimsko carstvo prestalo postojati 395. godine kad je umro teodosije i podijelo konacno carstvo na zapad i istok. a cetiri godine ranije je zabranio paganstvo kao ravnopravnu religiju u carstvu, olimpijske igre su takodjer ukinute tada, cime je rimsko carstvo izgubilo svoj identitet. sve sto je bilo poslije 395 je zapravo blijeda kopija "originalnog" rimskog carstva i nazivati vizantiju rimskim carstvom je po meni far fetched.
- Truba
#137 Re: Bizantsko carstvo
kao žitelj vizantije strongli disagri vit ju
blijeda kopija može
ali ipak kopija
ali možda i dio originala
blijeda kopija može
ali ipak kopija
ali možda i dio originala
- Tvrtko II Kotromanić
#138 Re: Bizantsko carstvo
drzava se nazivala rimsko carstvo
sebe ljudi zvali Romejima (Rimljanima)
legit ostatak rimskog carstva
sebe ljudi zvali Romejima (Rimljanima)
legit ostatak rimskog carstva
- fortaleza
#139 Re: Bizantsko carstvo
Znaš kako su ih Turci išamarali?
Naučili taktiku ratovanja od Bizanta.
- Mate_Miso_Kovac
#140 Re: Bizantsko carstvo
Nisu ljudi glumili nista, rimsko carstvo je na istoku zivjelo u svom punom kapacitetu, kulturoloski, politicki, socioloski. Da nije bilo venecijanske mučke izdaje 1204. pitanje je kako bi se dalja historija razvijala. Fascinantno je šta je sve Konstantinopolj prezivio u 1000 (!!!) godina samostalnog postojanja i njegova konačna propast 1453. je vjerovatno najveci gubitak europske civilizacije ikad (iako je ista kumovala tome, jel)...
Uglavnom, veoma tužno, barem meni, i nikad do sad nisam mogao otici u Konstantinopolj i biti sretan tamo, jer ono malo ostataka veličanstvenog Rima što je tamo preživjelo, svaki put probudi veliku tugu i žal u meni...
Uglavnom, veoma tužno, barem meni, i nikad do sad nisam mogao otici u Konstantinopolj i biti sretan tamo, jer ono malo ostataka veličanstvenog Rima što je tamo preživjelo, svaki put probudi veliku tugu i žal u meni...
- dr_Evil
#141 Re: Bizantsko carstvo
Originalno carstvo, toliko originalno da je vatikan morao napraviti lazni dokument kojim papa dobiva ovlasti proglasenja kraljeva. Inace u raji poznat pod Konstantinova darovnica. Toliko originalno da se jos uvijek ne mogu dogovoriti ko je novi rajh, Moskva ili Svabe.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑14/01/2025 09:19 smatrati vizantiju rimskim carstvom je diskutabilno. justinijan je pokusao da "obnovi rimsko carstvo" i uspio je djelimicno ali treba imati na umu da vec u 7. i najkasnije u 8. stoljecu vizantija nije mogla biti rimsko carstvo. neki cak idu tako daleko i kazu da je rimsko carstvo prestalo postojati 395. godine kad je umro teodosije i podijelo konacno carstvo na zapad i istok. a cetiri godine ranije je zabranio paganstvo kao ravnopravnu religiju u carstvu, olimpijske igre su takodjer ukinute tada, cime je rimsko carstvo izgubilo svoj identitet. sve sto je bilo poslije 395 je zapravo blijeda kopija "originalnog" rimskog carstva i nazivati vizantiju rimskim carstvom je po meni far fetched.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#142 Re: Bizantsko carstvo
moze si ond reci da je jedno jedino rimsko carstvo umrlo u 4. stoljecu, da li 313. ili "konstantinovom darovnicom" ili 391. ili 393. ili 395. svejedno, ali cim je grcki preuzeo primat nad latinskim, i cim su stare rimske tradicije ukinule ili zabranile, to vec po meni ne moze biti isto. vizantija je svoja i kao takva je jako interesantna i cudo pa je postojala sve do 1453. ali to ima sa rimskim carstvom veze ko danasnja bilo koja balkanska drzava sa srednjovjekovnom istom drzavom. a da ne pocinjem od papstvu i "svetom rimskom carstvu", to je lakrdija cak i u odnosu na vizantiju, sto se tice legitimnog nasljedstva.dr_Evil wrote: ↑14/01/2025 10:00Originalno carstvo, toliko originalno da je vatikan morao napraviti lazni dokument kojim papa dobiva ovlasti proglasenja kraljeva. Inace u raji poznat pod Konstantinova darovnica. Toliko originalno da se jos uvijek ne mogu dogovoriti ko je novi rajh, Moskva ili Svabe.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑14/01/2025 09:19 smatrati vizantiju rimskim carstvom je diskutabilno. justinijan je pokusao da "obnovi rimsko carstvo" i uspio je djelimicno ali treba imati na umu da vec u 7. i najkasnije u 8. stoljecu vizantija nije mogla biti rimsko carstvo. neki cak idu tako daleko i kazu da je rimsko carstvo prestalo postojati 395. godine kad je umro teodosije i podijelo konacno carstvo na zapad i istok. a cetiri godine ranije je zabranio paganstvo kao ravnopravnu religiju u carstvu, olimpijske igre su takodjer ukinute tada, cime je rimsko carstvo izgubilo svoj identitet. sve sto je bilo poslije 395 je zapravo blijeda kopija "originalnog" rimskog carstva i nazivati vizantiju rimskim carstvom je po meni far fetched.
- Mate_Miso_Kovac
#143 Re: Bizantsko carstvo
Grcki jezik je i u "originalnom" Rimu zauzimao posebno mjesto, i vecina patricija/careva je znala grcki. Grcka kultura je uzasno mnogo utjecala na rimsku, mnogo prije nego je doslo do raspada carstva. S druge strane, latinski je zivio i na istoku par stotina godina nakon propasti zapada. Justinijan je govorio latinski.
- dr_Evil
#144 Re: Bizantsko carstvo
Ma to je tjeranje vode na mlin nekih elita ili historicara koje trebaju historijsku potvrdu zapadne dominacije. Romejsko carstvo je zaista imalo svojih posebnosti, sto i dolikuje prilagodbi podneblju. A nas to svakako ne dotice puno, ni smo granica uvijek bili i ostali. Nadam se da ce se taj naziv "Bizantija" izbaciti iz upotrebeDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑14/01/2025 10:42
moze si ond reci da je jedno jedino rimsko carstvo umrlo u 4. stoljecu, da li 313. ili "konstantinovom darovnicom" ili 391. ili 393. ili 395. svejedno, ali cim je grcki preuzeo primat nad latinskim, i cim su stare rimske tradicije ukinule ili zabranile, to vec po meni ne moze biti isto. vizantija je svoja i kao takva je jako interesantna i cudo pa je postojala sve do 1453. ali to ima sa rimskim carstvom veze ko danasnja bilo koja balkanska drzava sa srednjovjekovnom istom drzavom. a da ne pocinjem od papstvu i "svetom rimskom carstvu", to je lakrdija cak i u odnosu na vizantiju, sto se tice legitimnog nasljedstva.
- Tvrtko II Kotromanić
#145 Re: Bizantsko carstvo
jug Italije je govorio vecinom grcki maltene do srednjeg vijeka, cak i nakon invazije Normana
i dan danas ima nekih sela na jugu koja govore grcki (ima ih i sa albanskim pa i hrvatskim jezikom
)
ugl, teza da bizantsko - rimsko/romejsko carstvo nije rimsko je opovrgnuta od svih relevantnih historicara, tako da ne vidim smisao da neku tu tezu gura na osnovu Boga pitaj cega
i dan danas ima nekih sela na jugu koja govore grcki (ima ih i sa albanskim pa i hrvatskim jezikom
ugl, teza da bizantsko - rimsko/romejsko carstvo nije rimsko je opovrgnuta od svih relevantnih historicara, tako da ne vidim smisao da neku tu tezu gura na osnovu Boga pitaj cega
-
broj dva
#146 Re: Bizantsko carstvo
Otomani su nakon osvajanja Konstantionopola preuzeli polumjesec i zvjezdu kao svoj simbol da sebi daju legitimitet kao nasljednik Rima i rimskog carstva..breuer wrote: ↑04/04/2024 08:46dokumentarni definitivno Ivan Đurić na RTS-u, predratne emisije, vrh vrhova...Benjaminsky wrote: ↑20/10/2022 22:15Budući da pratiš neke stvari vezane za Bizant, daj mi molim te ako imaš, neke linkove igranih filmova koji su vezani za tu carevinu.Black swan wrote: ↑11/10/2022 10:56 sporo čitam slabo pamtim brzo zaboravljam
znam samo da svi trebamo raditi na vaskresenju vizantije
to je bila eu prije eu
za balkan![]()
Ako nema takvih može i dokumentarni.
H V A L A !![]()
https://www.youtube.com/watch?v=sfe0TkehoKM
nisam znao da je simbol Vizantiona, a i Konstantinopolja kasnije bio polumjesec i zvijezda![]()
- So What!
#147 Re: Bizantsko carstvo
Ja evo kao neki zaljubljenik u historiju, nikada nisam najbolje shvatio šta je toliko impresivno kod Bizantije / Istočnog Rimskog Carstva.
Možda je to subjektivan osjećaj, ali radi se o državi koja je naslijedila uglavnom slabiji dio Rimskog Carstva i jedini uspjeh joj je što je toliko dugo preživila.
Originalno ili Zapadno Rimsko Carstvo je daleko zanimljivije svojom historijom bilo, pa i kultura nastala kao blend italijanskih naroda, prvenstveno Etrušćana i impresivne Helenske kulture.
Istočno Rimsko Carstvo je donekle doživjelo preporod pod Justinijanom koji zaista jeste uspio teritorijalno vratiti dijelove Italije pod svoje okrilje, ali to nije bilo dugog vijeka.
Doduše, čovjeku nije na ruku išla činjenica da jedna od najgorih epidemija kuge je izbila u njegovog vrijeme, prozvana Justinijanovom kugom, ali Bizantija se nakon toga jedva oporavila i kao što rekoh, uspjeh joj je uopšte bio što postoji.
Igrom slučaja su se spasili arapske invazije, otkrićem famozne Grčke vatre, sa Mongolima su se već nekako uspjeli dogovoriti pred gradskim zidinama, ali Turci su bili prevelik zalogaj.
Ja nekako kad pomislim na Bizantiju, sjetim se one njihove ružne ikonografije, kako sablasno izgledaju portreti Justiniana i Teodore i generalno sve te boje koje preovladavaju u toj bizantinskoj vizualnoj umjetnosti, a koje su naslijeđene u modernom pravoslavlju.
Meni nikada nije bilo jasno zašto su mi od malena katoličke i protestanstke crkve bile lijepe, a ove osmanske džamije i pravoslavne crkve uglavnom ružnjikave u nekom arhitektonskom smislu. Kasnije saznam, da su Osmanlije samo kopirali stil Bizantinaca kod crkvene gradnje i da vjerovatno duboko u sebi ne doživljavam ljepotu takvog stila.
Kao što rekoh, to je nekako subjektivni doživljaj cijele te kulture, a historijski doživljaj mi je naravno da nisu definitivno bili zanemarivi, ali da su overhyped za jedno carstvo koje je toliko puta bilo šamarano.
Možda je to subjektivan osjećaj, ali radi se o državi koja je naslijedila uglavnom slabiji dio Rimskog Carstva i jedini uspjeh joj je što je toliko dugo preživila.
Originalno ili Zapadno Rimsko Carstvo je daleko zanimljivije svojom historijom bilo, pa i kultura nastala kao blend italijanskih naroda, prvenstveno Etrušćana i impresivne Helenske kulture.
Istočno Rimsko Carstvo je donekle doživjelo preporod pod Justinijanom koji zaista jeste uspio teritorijalno vratiti dijelove Italije pod svoje okrilje, ali to nije bilo dugog vijeka.
Doduše, čovjeku nije na ruku išla činjenica da jedna od najgorih epidemija kuge je izbila u njegovog vrijeme, prozvana Justinijanovom kugom, ali Bizantija se nakon toga jedva oporavila i kao što rekoh, uspjeh joj je uopšte bio što postoji.
Igrom slučaja su se spasili arapske invazije, otkrićem famozne Grčke vatre, sa Mongolima su se već nekako uspjeli dogovoriti pred gradskim zidinama, ali Turci su bili prevelik zalogaj.
Ja nekako kad pomislim na Bizantiju, sjetim se one njihove ružne ikonografije, kako sablasno izgledaju portreti Justiniana i Teodore i generalno sve te boje koje preovladavaju u toj bizantinskoj vizualnoj umjetnosti, a koje su naslijeđene u modernom pravoslavlju.
Meni nikada nije bilo jasno zašto su mi od malena katoličke i protestanstke crkve bile lijepe, a ove osmanske džamije i pravoslavne crkve uglavnom ružnjikave u nekom arhitektonskom smislu. Kasnije saznam, da su Osmanlije samo kopirali stil Bizantinaca kod crkvene gradnje i da vjerovatno duboko u sebi ne doživljavam ljepotu takvog stila.
Kao što rekoh, to je nekako subjektivni doživljaj cijele te kulture, a historijski doživljaj mi je naravno da nisu definitivno bili zanemarivi, ali da su overhyped za jedno carstvo koje je toliko puta bilo šamarano.
- sinuhe
#148 Re: Bizantsko carstvo
Istocni dio Rimskog carstva je bio razvijeniji od onoga sto danas zovemo Zapadnom Evropom.
I nakon pada Konstantinopola Medici su od sultana trazili i dobili znacajnu arhivu. Nemjerjljiv je doprinos izbjeglica iz Grcke Firenci i renesansi. Medici su jednog Grka pravoslavca postavili i za kardinala.
Vizantijska arhitektura u Italiji: https://www.italyreview.com/italian-byz ... cture.html
I nakon pada Konstantinopola Medici su od sultana trazili i dobili znacajnu arhivu. Nemjerjljiv je doprinos izbjeglica iz Grcke Firenci i renesansi. Medici su jednog Grka pravoslavca postavili i za kardinala.
Vizantijska arhitektura u Italiji: https://www.italyreview.com/italian-byz ... cture.html
- Rejhana
#149 Re: Bizantsko carstvo
So What! wrote: ↑14/01/2025 14:55
Da, kao što kažeš radi se o subjektivnom doživljaju nečega, kod mene je vidiš obratno. Više preferiram bizantsko-orijentalni stil gradnje, naravno pogotovo ove objekte što su stariji. Tako da su mi mnogo draže ove stare džamije iz osmanskog perioda, nego nove, moderne. Pogotovo mi se sviđaju one male bosanske džamije sa drvenom munarom. Kod nas u Hercegovini je sve od kamena, tenelije. Ljeti npr. kada čovjek klanja u Karađozbegovoj džamiji u Mostaru, može osjetiti hladovinu, ali istovremeno i neki unutrašnji mir, spokoj. Isto to mogu osjetiti i kada ulazim u neki pravoslavni manastir, Žitomislić, Zavala, Tvrdoš, svejedno. Meni se posebno dopada npr. manastir u Zavali.
To je na kraju sve stvar nekog ličnog doživljaja.
- So What!
#150 Re: Bizantsko carstvo
Materijalno, sigurno su sačuvali više nego ostatak Evrope, jer je Bizantija bila ustvari kontinurana država od preko hiljadu godina, dok je Evropa bila rascijepkana na nekakve polu-barbarske državice koje su glodale ostatke Rimskog Carstva, ali onog latinskog.sinuhe wrote: ↑14/01/2025 16:39 Istocni dio Rimskog carstva je bio razvijeniji od onoga sto danas zovemo Zapadnom Evropom.
Upravo se na krhotinama latinskog Rimskog Carstva rodila renesansa, kolonijalizam i svaka druga vrsta apsolutne dominacije diljem svijeta, vodećih nacija Zapadne Evrope.
Što se tiče doprinosa renesansi i nekim drugim tokovima, pa recimo muslimani se hvale da su upravo oni bili okidač za Renesansu, opet nisu jedini koji se hvale time.
Sama činjenica da se grčki jezik zadržao i dan danas i da mi, ali i dobar dio svijeta koristi grčke riječi u svakodnevnoj upotrebi, govori da je itekako postojao tu i taj Helensko-Bizantski legacy u modernoj kulturi i nauci, ali i dalje je daleko dominantniji latinski legacy u toj cijeloj priči.
Drvene džamije, one sa šiljatim krovom su dio bosanske arhitekture i njih ja lično smatram izrazito lijepim. One osmanske džamije sa kupolama i njihove moderne reinkarnacije mi nisu pretjerano impresivne.Rejhana wrote: ↑15/01/2025 12:25Da, kao što kažeš radi se o subjektivnom doživljaju nečega, kod mene je vidiš obratno. Više preferiram bizantsko-orijentalni stil gradnje, naravno pogotovo ove objekte što su stariji. Tako da su mi mnogo draže ove stare džamije iz osmanskog perioda, nego nove, moderne. Pogotovo mi se sviđaju one male bosanske džamije sa drvenom munarom. Kod nas u Hercegovini je sve od kamena, tenelije. Ljeti npr. kada čovjek klanja u Karađozbegovoj džamiji u Mostaru, može osjetiti hladovinu, ali istovremeno i neki unutrašnji mir, spokoj. Isto to mogu osjetiti i kada ulazim u neki pravoslavni manastir, Žitomislić, Zavala, Tvrdoš, svejedno. Meni se posebno dopada npr. manastir u Zavali.
To je na kraju sve stvar nekog ličnog doživljaja.
Što se tiče Hercegovine, ja lično smatram da sve kulture koje su radile blend sa mediteranom su napravile odličan posao. Ni to ne bih nazvao baš isključivo bizantskim.
Baš kao što kažeš dovoljno je pogledati starije džamije ili manastire po Hercegovini. Taj kamen jednostavno je ukras sam po sebi i meni najljepšta sarajevska pravoslavna bogomolja je crkva na Pofalićima, a nakon nje crkva na Baščaršiji, dok su mi ostale pravoslavne crkve u Sarajevu izrazito sumorne i tmurne, kao i većina građenih u tom nekom neo-bizantijskom stilu.
Naravno da je subjektivno, ali paleta boja koja se koristi u dekoracijama enterijera i eksterijera, kao i ikona i ostale ikonografije, miris tamjana i dosta nekakvih lučnih elemenata unutar objekta, meni lično izaziva nekakvu averziju. U jednu ruku to bizantinsko pjevanje crkveno koje se i dan danas praktikuje u crkvama (poj) može biti lijepo, pogotovo horsko.
Ljepotu u modernijim umjetničkim formama koje njeguju Bizantijske elemente sam pronašao u muzici makedonskog benda Anastasia:
Last edited by So What! on 15/01/2025 14:39, edited 1 time in total.