Bivši pušaći: Šta vi delate?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanchez22

#601 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Sanchez22 »

05.01.2011 u 20:21 prestao pusiti.Bacio oko 17 cigareta u pec.Pamtim kao da je jucer bilo.Najbolja stvar koja sam uradio dosad.Ali da napomenem,opet nemam para.Onaj ko rece da cu imati vise novca je dobro slagao :)
hAZNADAR

#602 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:

osamnaesti dan - 18.09.2015.
za razliku od prošlog puta kada sam mnogo nervozao, ovaj put se najčešće smijem...
mislim da sam lud.
Koji ti je ovo pokusaj? Moj prvi je isao savrseno lako,... i neslavno zavrsio.
Sad se spremam na drugi - al valja se nekaniti. :D
radostan dan

#603 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:

osamnaesti dan - 18.09.2015.
za razliku od prošlog puta kada sam mnogo nervozao, ovaj put se najčešće smijem...
mislim da sam lud.
Koji ti je ovo pokusaj? Moj prvi je isao savrseno lako,... i neslavno zavrsio.
Sad se spremam na drugi - al valja se nekaniti. :D
drugi...
prvi je trajao tri mjeseca, razmjenjivali smo iskustva.
na nagovor familije (zdr. radnici) prestao. a ja kurva jedva dočekao da me neko nagovara :mrgreen:
zbog pritiska koji je skočio i još par stvari... a i jesam pretjerao...osim što sam nervozao, svaki dan sam počeo da brzo hodam, maltene trčim 7-8 kilometara dnevno.

ovaj put sam imao poprilično fin odmor tokom jula i avgusta, i riješio da malo odmorim od cigareta.
ne da ostavim nego da odmorim. od 1. septembra do nove godine. 4 mjeseca.
i ne samo to, nego i da pijem čajeve umjesto kafa (to planiram za 1. oktobar)).
osim toga, hoću da vidim da li mogu da promjenim ishranu - med, povrće, cijeđeni sokovi i te stvari.
biciklo subotom i nedjeljom po 20 kilometara već uvedeno.

sve ovo - neobavezno...jednostavno, dokurčio sam sam sebi sa svojim ritualima koji traju već decenije.
da vidimo kako to izgleda kad se -iščaši-...
igram se malo sa sobom. :mrgreen:
hAZNADAR

#604 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:
drugi...
prvi je trajao tri mjeseca, razmjenjivali smo iskustva.
na nagovor familije (zdr. radnici) prestao. a ja kurva jedva dočekao da me neko nagovara :mrgreen:
zbog pritiska koji je skočio i još par stvari... a i jesam pretjerao...osim što sam nervozao, svaki dan sam počeo da brzo hodam, maltene trčim 7-8 kilometara dnevno.

ovaj put sam imao poprilično fin odmor tokom jula i avgusta, i riješio da malo odmorim od cigareta.
ne da ostavim nego da odmorim. od 1. septembra do nove godine. 4 mjeseca.
i ne samo to, nego i da pijem čajeve umjesto kafa (to planiram za 1. oktobar)).
osim toga, hoću da vidim da li mogu da promjenim ishranu - med, povrće, cijeđeni sokovi i te stvari.
biciklo subotom i nedjeljom po 20 kilometara već uvedeno.

sve ovo - neobavezno...jednostavno, dokurčio sam sam sebi sa svojim ritualima koji traju već decenije.
da vidimo kako to izgleda kad se -iščaši-...
igram se malo sa sobom. :mrgreen:
Moja pauza je trajala oko 6 mjeseci. Nije bilo strasno u pocetku, poslije par kriza, prebrodio sve kriticne momente poput feste, cuge, sikiracije, ... i vremenom skontao da je sav fol u tome da si mentalno nepusac. u prijevodu nista ti ne fali u rukama ili u nekim momentima. Cekas nekoga i ruke u dzepovima, srces kafu ujutro i samo solja u ruci, cugas sa rajom i samo casa u ruci, nasikiras se ili iznerviras bez hvatanja za dzep, izadjes iz kina i samo nastavis dalje sa rukama u dzepovima,...

I onda jednog dana 'nako bezveze, 'nako skroz opusten i coll, 'nako bez ikakvog razloga, cisto 'nako neko me ponudi cigarom, ja iz sege hajd nema veze, povucem dim i zamanta mi se, problijedio ko krec,.. donosili mi vode. Sljedeci dan kupio kutiju.

Dok sam visio na ovoj temi i citao, hvalio se, bio ponosan, dijelio drugima savjete,... bilo je super.
radostan dan

#605 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

ne znam šta da ti kažem...meni smeta smrad cigarete, to je ok.
a fali mi ono da me stisne u plućima. to nije ok :roll:
kreten, jednostavno kreten. :D

lakše podnosim nego prvi put, vjerovatno iz razloga što sad imam to iskustvo.
međutim, imam problem kojeg prošli put nije bilo - kilaža.
spreca

#606 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

radostan dan wrote:ne znam šta da ti kažem...meni smeta smrad cigarete, to je ok.
a fali mi ono da me stisne u plućima. to nije ok :roll:
kreten, jednostavno kreten. :D

lakše podnosim nego prvi put, vjerovatno iz razloga što sad imam to iskustvo.
međutim, imam problem kojeg prošli put nije bilo - kilaža.
Sve sam ja to prebolio.......zbog cigareta sam i kafu prestao piti....dok pijem kafuu prahne mi cigareta ko narkomanu bijelo :lol: ....ali jarane muka sa kilogramima.........drzim neku dijetu ali slabo kile odlaze…….........u bolnici kad sam oprisan cimer kaze ako se pocnem debljati pocecu pusiti iako je to za nas veoma oasno da nekazem sta jace.......meni su kile problem a cigareta mi rijedko naumpadne
radostan dan

#607 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

22. dan...
izgleda da je istina da 21 dan treba da nikotin nestane iz tijela, jer me sad puca, toliko da boli...isto i prošli put tako.
valjda se organizam buni -đe nikotin? :mrgreen:

spreča, šta je toliko zapelo da si morao ultimativno Bačiš? krvni sudovi, srce?
spreca

#608 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

radostan dan wrote:22. dan...
izgleda da je istina da 21 dan treba da nikotin nestane iz tijela, jer me sad puca, toliko da boli...isto i prošli put tako.
valjda se organizam buni -đe nikotin? :mrgreen:

spreča, šta je toliko zapelo da si morao ultimativno Bačiš? krvni sudovi, srce?
Operiso sam Anevrizmu Abdomenalne Aorte......inace da nije bilo tako vjerovatno nikad nebih bacio cigarete...nebih mogao baciti
radostan dan

#609 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

spreca wrote:

Operiso sam Anevrizmu Abdomenalne Aorte......inace da nije bilo tako vjerovatno nikad nebih bacio cigarete...nebih mogao baciti

auuuu...sad pročitah na guglu. dobro si preteko čovječe...
spreca

#610 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

radostan dan wrote:
spreca wrote:

auuuu...sad pročitah na guglu. dobro si preteko čovječe...
vec je bila pred pucanjem......na ultrazvuku su mi rekli da je vec prozracna toliko je bila "napumpana"......i moja je operacija bila dosta slozna jer meni odsjekli komad aorte i stavili ili kako bito rekli ushtukali aortu drugim komadom....mada inace rijetki su valjda slucajevi kad izbacuju dio aorte i onda je nastavljaju........problem je sto to neboli...te se stvari slucajno otkrivaju...svako preko 40 treba otici i pogledati na ultra zvuku kakva je situacija.....Anevrizmu nazivaju Tihi ubica
radostan dan

#611 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

pa koje si simptome imao, tačnije - jesi li ih uopšte imao?
Ali Kemal

#612 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Ali Kemal »

Zajebano, ja pušim od jedne do 5-6 cigara na dan i ne treba mi više, ali ne mogu da se toga okanem potpuno.
Nekad ne pušim dan-dva nikako i onda opet nekoliko i sve tako :roll:
spreca

#613 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

radostan dan wrote:pa koje si simptome imao, tačnije - jesi li ih uopšte imao?
Nema nikakvih simptoma....mozda malo povisen pritisak............a otkrio sam slucajn kad sam iso na UZ bubrega......samo valjda zaboli bukvalno pred pucanje
spreca

#614 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

Ali Kemal wrote:Zajebano, ja pušim od jedne do 5-6 cigara na dan i ne treba mi više, ali ne mogu da se toga okanem potpuno.
Ti onda uopste nisi pusac......to ti je kao kad nesto radis iz hobija...a drugi tu istu stvar rade profesionalno
radostan dan

#615 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

on nije pušač, on je bog, kralj, šah...uživa u cigari kao lord...a ne ko neki seljaci, jedu cigare, cigaree jedu njih. :D
spreca

#616 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

radostan dan wrote:on nije pušač, on je bog, kralj, šah...uživa u cigari kao lord...a ne ko neki seljaci, jedu cigare, cigaree jedu njih. :D
:thumbup: tako sam ja radio......ja sam nekad znao i po 4 kutije dnevno tamaniti
Danguba

#617 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote:Zajebano, ja pušim od jedne do 5-6 cigara na dan i ne treba mi više, ali ne mogu da se toga okanem potpuno.
za tebe ima spasa ali za nas hronicare, tesko.

pusim odkad znam za sebe :D (od osnovne skole kada smo ucili da pusimo).
jednom probao ostaviti i uspio ali onda kafa na brzinu, zena se buni i ja opet zacadim.
nemam nikakvih zdravstvenih problema9bar za sada). skoro radio ultrazvuk srca i sve ok. svjestan sam stetnosti ali mi sada tesko da to batalim. krvni sudovi slabije strukture, pluca zacadila, koza zaprljana :D a o finansijkoj steti da ne pricam. mogao bih manji kredit otplacivati. :D

smeta mi duhanski dim. ne pusimo u zatvorenom prostoru.
Maverick78

#618 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Maverick78 »

Kako se zaista puno ljudi muci da ostavi duhan? :| Ja sam poceo pusiti negdje u 16-toj, ostavio kad sam imao 29. I to nisam malo pusio. Negdje u to doba prije nego cu ostaviti sam se kanio da prestanem i sve hajde jos malo, jos malo i jedan dan imao sam mozda tri cetiri cigare u kutiji, a zaboravim kupiti novu. Dodjem kuci, vidim imam samo to... ispusim tih par i kazem sebi to je to. Od tada nisam ni jednu jedinu zapalio, evo sesta godina. Vec, rekao bih, nakon prve godine kako sam ostavio sam primjetio da mi uzasno smeta dim, cak ne mogu biti dugo u prostorijama gdje se pusi... imam jake glavobolje nakon toga, a i grlo me krene boljeti, tj nekako promuklo pocnem pricati kako udisem duhanski dim :-? . Moguce da je to neka rekacija organizma, veze nemam.
spreca

#619 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

Maverick78 wrote:Kako se zaista puno ljudi muci da ostavi duhan? :| Ja sam poceo pusiti negdje u 16-toj, ostavio kad sam imao 29. I to nisam malo pusio. Negdje u to doba prije nego cu ostaviti sam se kanio da prestanem i sve hajde jos malo, jos malo i jedan dan imao sam mozda tri cetiri cigare u kutiji, a zaboravim kupiti novu. Dodjem kuci, vidim imam samo to... ispusim tih par i kazem sebi to je to. Od tada nisam ni jednu jedinu zapalio, evo sesta godina. Vec, rekao bih, nakon prve godine kako sam ostavio sam primjetio da mi uzasno smeta dim, cak ne mogu biti dugo u prostorijama gdje se pusi... imam jake glavobolje nakon toga, a i grlo me krene boljeti, tj nekako promuklo pocnem pricati kako udisem duhanski dim :-? . Moguce da je to neka rekacija organizma, veze nemam.
ja nemogu da podnesem dim i smrad cigarete ....na ulici kad prodjem kraj pusaca smuci mi se ...radije bi da tad prdne.....da cu ovako pricati za cigarete nikad nebih povjerovao :oops: :lol:
Ali Kemal

#620 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:
za tebe ima spasa ali za nas hronicare, tesko.

pusim odkad znam za sebe :D (od osnovne skole kada smo ucili da pusimo).
jednom probao ostaviti i uspio ali onda kafa na brzinu, zena se buni i ja opet zacadim.
nemam nikakvih zdravstvenih problema9bar za sada). skoro radio ultrazvuk srca i sve ok. svjestan sam stetnosti ali mi sada tesko da to batalim. krvni sudovi slabije strukture, pluca zacadila, koza zaprljana :D a o finansijkoj steti da ne pricam. mogao bih manji kredit otplacivati. :D

smeta mi duhanski dim. ne pusimo u zatvorenom prostoru.
Ja sam poceo prvo negdje u sedmom, osmom razredu. U prvom sam vec redovno pušio, ono kutija na dan, momački :D
više se ne sjećam svih cigara koje sam kupovao, ali u to vrijeme sam najviše kupovao 57, pa se onda moglo hemijskom crtati po onim kockicama.
Kako su godine prolazile, poceo sam da prestajem da pušim, prvi put kad me stari uhvatio u drugom razredu :D poslije u JNA, te onda jos nekoliko puta
i tako sam pušio sve manje, prestajao, počinjao, ali da prestanem definitivno ne mogu još :roll:
E sad da ima onog sarajevskog Marlbora ne bi ni žalio što pušim, jer ove nove cigare, to je sve sranje nekako.
Sad me malo pritisak jebe i primjetio sam, ako negdje sjedim uz pive se popuši malo više, npr 7-8 cigara za veče, što je za mene sada cifra, i onda osjetim da malo pritisak skoči, 140 do 150.
radostan dan

#621 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

hehe, koji likovi, svih vas se i vaših priča sjećam sa one teme -juga 1950...svi smo pričali kad smo propušili i šta se smokalo tih godina. :D

majko moja mila...moram klincu pomoći oko sastava, ima sutra pismenu, a ja nervozan zbog cigare.
jebo me skender kulenović i njegova šarenka... :roll:
Maverick78

#622 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Maverick78 »

spreca wrote:
Maverick78 wrote:Kako se zaista puno ljudi muci da ostavi duhan? :| Ja sam poceo pusiti negdje u 16-toj, ostavio kad sam imao 29. I to nisam malo pusio. Negdje u to doba prije nego cu ostaviti sam se kanio da prestanem i sve hajde jos malo, jos malo i jedan dan imao sam mozda tri cetiri cigare u kutiji, a zaboravim kupiti novu. Dodjem kuci, vidim imam samo to... ispusim tih par i kazem sebi to je to. Od tada nisam ni jednu jedinu zapalio, evo sesta godina. Vec, rekao bih, nakon prve godine kako sam ostavio sam primjetio da mi uzasno smeta dim, cak ne mogu biti dugo u prostorijama gdje se pusi... imam jake glavobolje nakon toga, a i grlo me krene boljeti, tj nekako promuklo pocnem pricati kako udisem duhanski dim :-? . Moguce da je to neka rekacija organizma, veze nemam.
ja nemogu da podnesem dim i smrad cigarete ....na ulici kad prodjem kraj pusaca smuci mi se ...radije bi da tad prdne.....da cu ovako pricati za cigarete nikad nebih povjerovao :oops: :lol:
Pa to je vjerovatno neka reakcija koju organizam stvori. Znam jos ljudi, izmedju ostalih i mog starog, koji imaju isti taj osjecaj.

Isto sam i ja tako :D . Ne bih povjerovao nikada da cu ne samo tako pricati za cigare, vec da ce mi se bas tako gaditi. Pa jeo sam ih bukvalno... i bilo je poteskoca u pocetku, vise ono navika, sama ti ruka ide ka stolu gdje su obicno stajale. Sada je ne bih mogao zapaliti nema sanse... mislim da bih odmah povratio :-?
radostan dan

#623 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

neko bi povratio, a neko bi se rodio... :zoka: :mrgreen:
spreca

#624 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by spreca »

radostan dan wrote:neko bi povratio, a neko bi se rodio... :zoka: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: aaa jesi slabic :lol: :lol: .....ja mislim ako bi ja zapalio da vise nebi ni prestajao....sad se samo pazim da mi se to ne desi :-)
hadzun

#625 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by hadzun »

kao Maverick, poceo sa 16 prestao sa 29. Cist sam, sad ce u Januaru 10 godina.
Militantan sa pusacima, kad dodju u goste na balkonu puse. zimi ne dolaze u goste i sve ok. Pusenje je truba, jedino sto sam dobio 5-6 kila i ne mogu da ih skinem otada.
Post Reply