Bivši borci bi besplatno osiguravali Izetbegovićev mezar

addo888

#1 Bivši borci bi besplatno osiguravali Izetbegovićev mezar

Post by addo888 »

Bivši borci bi besplatno osiguravali Izetbegovićev mezar

SARAJEVO - Organizacija demobiliziranih boraca Općine Centar u Sarajevu ponudila je Vladi Kantona Sarajavo da ona besplatno pomogne, vodi brigu i osigurava šehitluke i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Kovačima dok ne bude prevaziđena situacija nastala miniranjem Izetbegovićevog mezara, priopćeno je danas iz ove organizacije.

"U isto vrijeme tražimo odgovornost osoba koje su bile zadužene za čuvanje ovog svijetlog mjesta bosanskohercegovačke povijesti i hvatanje počinitelja ovog gnusnog djela", stoji u priopoćenju.

Organizacija demobiliziranih boraca Općine Centar dalje navodi da su ovom njenom priopćenju prethodili veliki interes demobiliziranih boraca i ostale boračke populacije, svakodnevni telefonski pozivi i osobna obraćanja boraca.

15.8.2006.
Pincom.info / Fena
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Eto vidis. :) :sad:

Da se samo nase guzonje pomaknu i nesto ucine.

P.S. Ako pitate sto razliciti smiley: radosni radi toga sto ima ovakvih ljudi a zalosni sto je do toga moralo doc.
addo888

Post by addo888 »

P.S. Ako pitate sto razliciti smiley: radosni radi toga sto ima ovakvih ljudi a zalosni sto je do toga moralo doc.
E pa vidis nismo mi krivi,da se Bosnjaci pitaju njegov mezar bi cuvala vojska i sve sto ide uz to...kao i sto ostale zemlje rade za svoje heroje

Ali,to nedaju srbi i hrvati..jesili citao sta je onaj krmak Paravac rekao "vojska njegov mezar nemoze cuvati jer se radi o zlocincu"
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Citao sam. Ali i Kanton Sarajevo i FBiH bi se mogli malo vise potrudit. Valjda ne koce i njima Srbi? Sta je onaj Zlatar ili kako se zove radio?
pisko

Post by pisko »

Ma jedna me stvar kopka i peče u priči oko napada na mezar i u svim, pa i u ovoj reakciji boračke organizacije.
Ne mogu se oteti utisku da su ljudi totalno prohlupali i da niko, bar ja nisam primjetio, nije digao glas zbog uznemiravanja šehida na tom mezarju.Bošnjaci od svojih šehida nemaju u ovom postratnom dobu ništa svetije, jer oni su svojim žrtvovanjem produžili život našoj zemlji.Oni gore na Kovačima, kao i u drugim mezarlucima širom BiH, leže živi u zemlji i svojom besmrtnošću udahnjuju Bosni život.
Rahmetli predsjednika sam volio i volim, ali on nije šehid !
Znači cijela predstava, parada i natjecanje ko će se kome umiliti odvija se na pogrešnom mjestu.
Ako je neko bio toliko hrabar da postavi bombu u ''mezarje živih''
on sigurno nije bio posve čist, i svakako će ga stići primjerena kazna, no uznemiravanje šehidske svetosti trebalo bi biti nešto najbolnije za nas - za koje su se oni žrtvovali.Ta bol, bar kod mene, nesrazmjerno nadilazi bol koju osjećam zbog skrnavljenja mezara rahmetli Alije.
vesela

Post by vesela »

napokon da neko primijeti da se radi o sehidskom groblju i da A.I. nije sehid!...da postoji jos ostecenih mezara, na pravdi Boga!...da Bakir ide na mezar ocu, koji je umro prirodnom smrcu i u poznim godinama...

meni ne pada napamet da nagadjam ko i zasto je to uradio, jer me razdera bol u grudima zamisljajuci moju familiju koja je isla da vidi jesu li osteceni mezari njihove DJECE!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mogu da prihvatim da sad, dok je sve "frishko" ima onih koji bi obezbjedjivali pomenuti grob.
Ali, na duze staze to ne bi funkcionisalo jer bi ljudi vrlo brzo krenuli za svojim poslom.

A ako bi to opstalo, to bi znacilo da se te ljude od nekud finansira, sto je opet jos gore. Naime, to bi znacilo da je to neka privatna garda koja u sred shehidskog groblja stoji i cuvajuci Izetbegovicev grob, poprijeko gleda sve one koji dolaze da prouce fatihu ili se poklone nad grobom svojih najdrazih...
Nisam siguran da bi @vesela bila ocarana time, a jos manje clanovi njene familije cija djeca leze na tom groblju. Da ostale slicne i ne pominjem!
Dakle, ako ce ko cuvati grob A.I. onda to mogu da budu samo pripadnici zvanicnog organa bezbjednosti i niko vise!
Ili, kao alternativa tome -premjestiti Aliju na mjesto gdje ce sam lezati, a familija, stranka i svi zainteresovani neka se onda dogovaraju kako je najbolje da se sve to obezbijedi!
bleka

Post by bleka »

Ma ne treba nista obezbjedivati, samo POLICIJA treba raditi svoj posao !!!
dizZaster

Post by dizZaster »

Vodenjak wrote:Mogu da prihvatim da sad, dok je sve "frishko" ima onih koji bi obezbjedjivali pomenuti grob.
Ali, na duze staze to ne bi funkcionisalo jer bi ljudi vrlo brzo krenuli za svojim poslom.

A ako bi to opstalo, to bi znacilo da se te ljude od nekud finansira, sto je opet jos gore. Naime, to bi znacilo da je to neka privatna garda koja u sred shehidskog groblja stoji i cuvajuci Izetbegovicev grob, poprijeko gleda sve one koji dolaze da prouce fatihu ili se poklone nad grobom svojih najdrazih...
Nisam siguran da bi @vesela bila ocarana time, a jos manje clanovi njene familije cija djeca leze na tom groblju. Da ostale slicne i ne pominjem!
Dakle, ako ce ko cuvati grob A.I. onda to mogu da budu samo pripadnici zvanicnog organa bezbjednosti i niko vise!
Ili, kao alternativa tome -premjestiti Aliju na mjesto gdje ce sam lezati, a familija, stranka i svi zainteresovani neka se onda dogovaraju kako je najbolje da se sve to obezbijedi!
"Vodenjak" ta tvoja alternativa spada u domen naučne fantastike.
Zaboravljaš da je rahmetli Alija Izetbegović bio prvi predsjednik
Predsjedništva RBiH.Mezar Alije Izetbegovića r.a. ostaće na tom mjestu
do Sudnjeg dana.
vesela

Post by vesela »

nazalost, dizZaster, u pravu si!...samo zaboravljas da tvoj stav nemaju cak ni svi clanovi njegove partije, a kamoli sarajlije, a da ne pricam o gradjanima Republike Bosne i Hercegovine!...ovaj atak je najbolji dokaz!...i ocito te NE ZANIMAJU uzdrmane kosti mladih ljudi ukopanih na Kovacima!...nigdje ih ne spominjes!...PRAVE SEHIDE!
sekiracija

Post by sekiracija »

dizZaster wrote:
Vodenjak wrote:Mogu da prihvatim da sad, dok je sve "frishko" ima onih koji bi obezbjedjivali pomenuti grob.

do Sudnjeg dana.
Da bio je predsjednik Republike Bosne i Hercegovine,a umro kao predsjednik Republike Srbske :x i neke TZV Federacije ,dok oni koji su zivot dali za tu Republiku Bosnu Hercegovinu nemaju nastesnice nad svojim mezarom on ima.
NEK SE ZNA KO JE KO.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

dizZaster wrote:

do Sudnjeg dana.
Ja svoj stav po tom pitanju nisam iznio.
Samo sam rekao da privatna garda koja treba da cuva jedan grob (ukoliko nije pod komandom zvanicnih organa) nema sta da trazi na mjestu gdje se nalaze i grobovi onih koje ne treba cuvati.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

od silne price ko ce sad da cuva, nikone pominje da istraga tapka u mraku, da nemaju pojma ko sta....kao SUMNJIVO VOZILO bla bla...

neko je vec napisao da bi sad SVAKI bora to cuvao, ali bi svaki normalan covjek prvu priliku da ode trbuhom za kruhom iskoristio...

protiv sam izmjestanja....jer to pocinje liciti na predratno nosanje MOSTI, kako li se vec kaze...jer to je samo jedan milimetar od nebulozne odluke tipa A DA PRVO OBIDJEMO SVE GRADOVE DA SE LJUDI JOS JEDNOM OPROSTE...bljak....

ono sto treba uraditi je pronaci ko je to izvrsio, kazniti, a dok se zavrse reforme policije i ostalih klinaca palaca, naci rjesenje koje ce na kraju aminovati OHR, jer ovdje ipak ONI donose odluke...tako da se mi ne trebamo pretjerano sekirati i mozgati...imamo ko ce misliti za nas :roll:
Efekt

Post by Efekt »

Moja " ljubav " sa rahmetli Alijom Izetbegovicem je prekinuta onog dana kada je rekao da nasi vojnici ne brane cjelovitu i jedinstvenu BiH nego svoj toprak" ? I jos je ljutito dodao da ako neko ne vjeruje " neka se popne na liniju i u rovove i neka ih pita " > Bio sam u rovu , borio sam se jedino i iskljucivo za cjelovitu i jedinstvenu i multi multi tako da taj covjek nije govorio u moje ime .niti sam ikad u zivotu sreo covjeka( bosanskog borca ) koji se sa ovim slozio.Osudjujem ovaj vandalski cinbacanja bombe na mezar!!!!!!!!To je anticivilizacijski potez!!
P.S.Titov sam pionir i ne upraznjavam vjeru.Ali bih sve ucesnike ovog foruma koji u ovakvim stvarima prave previd zamolio da znaju ovu distinkciju.Sprovod - dzenaza > Pokojni - rahmetli >grob - mezar.Mozda sam sitnicav ali smatram da je to elemntarna kultura svakog bosanskog covjeka i znak postovanja prema svakoj religiji.
pisko

Post by pisko »

Pozdravljam i selamim borce ARBiH, ali ono što me je između ostalog potaklo na reakciju jeste i početno saopćenje.
Iskreno, ponekad se gnušam servilnosti različitih boračkih organizacija ili udruga prema vlastima i strankama.
Da nije ovog uvlačenja u guzicu, u opštinama, kantonima entitetima i na nivou države, danas bi borci imali prava ko' za Titinog vakta, i ne bi u svakoj ''čitaonici'' bila po jedna boračka organizacija.
No, to je neka druga tema, a mi trebamo vidjeti šta se može oko ovog pitanja.Smatram da je najbolje rješenje da se u okviru Udruženja šehidskih porodica povede rasprava i da se problem iznese pred IZ, odnosno Rijaset, i da se u dogovoru sa SDA pronađe kompromisno rješenje.
Obzirom da promlematika zalazi i u vjerski domen, moram naglasiti da je asurdno pored Božije zaštite uvoditi neke specijalne mjere kojima bi se čuvali šehidi.Mislim da ni sam rahmetli Alija nije računao da može do ovoga doći, a vjerujem i to da bi on da je živ bio zadnji koji bi uznemiravao svetost šehidskog počinka.
Efekt

Post by Efekt »

pisko wrote:Pozdravljam i selamim borce ARBiH, ali ono što me je između ostalog potaklo na reakciju jeste i početno saopćenje.
Iskreno, ponekad se gnušam servilnosti različitih boračkih organizacija ili udruga prema vlastima i strankama.
Da nije ovog uvlačenja u guzicu, u opštinama, kantonima entitetima i na nivou države, danas bi borci imali prava ko' za Titinog vakta, i ne bi u svakoj ''čitaonici'' bila po jedna boračka organizacija.
No, to je neka druga tema, a mi trebamo vidjeti šta se može oko ovog pitanja.Smatram da je najbolje rješenje da se u okviru Udruženja šehidskih porodica povede rasprava i da se problem iznese pred IZ, odnosno Rijaset, i da se u dogovoru sa SDA pronađe kompromisno rješenje.
Obzirom da promlematika zalazi i u vjerski domen, moram naglasiti da je asurdno pored Božije zaštite uvoditi neke specijalne mjere kojima bi se čuvali šehidi.Mislim da ni sam rahmetli Alija nije računao da može do ovoga doći, a vjerujem i to da bi on da je živ bio zadnji koji bi uznemiravao svetost šehidskog počinka.
pisko jarane , imas li ti u svom nadimku kvakicu na " S " ?
mostarac

Post by mostarac »

Kad se kaze bivsi broci, najgore je sto se onda stvari generalizuju i misli se na sve borce, a garantujem da 80% bivsih boraca ni iz sarajeva nije bilo doticnom na dzenazi, a ne jos da mu cuvaju mezar. To doticni gospodin odnosom njega i njegove bulumente bas prema borcima i armiji BiH nije zasluzio i naravno da se nece desiti da mu bivsi borci cuvaju mezar, jer jednostavno doticni je te borce samo ponizio i par puta njihovu borbu osramotio da bi to strazarsko mjesto srecom vrlo brzo ostalo pusto.
I odakle neko zna da bas ta grupa koja se kao javlja u ime boraca nije opganizator toga svega u ime izetbegoviceve stranke?
Izbori su cudo :(
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mostarac wrote:Kad se kaze bivsi broci, najgore je sto se onda stvari generalizuju i misli se na sve borce, a garantujem da 80% bivsih boraca ni iz sarajeva nije bilo doticnom na dzenazi, a ne jos da mu cuvaju mezar. To doticni gospodin odnosom njega i njegove bulumente bas prema borcima i armiji BiH nije zasluzio i naravno da se nece desiti da mu bivsi borci cuvaju mezar, jer jednostavno doticni je te borce samo ponizio i par puta njihovu borbu osramotio da bi to strazarsko mjesto srecom vrlo brzo ostalo pusto.
I odakle neko zna da bas ta grupa koja se kao javlja u ime boraca nije opganizator toga svega u ime izetbegoviceve stranke?
A ti ko biva vec znas sta svaki borac A-BiH misli?
forUMASH

Post by forUMASH »

pisko wrote:Smatram da je najbolje rješenje da se u okviru Udruženja šehidskih porodica povede rasprava i da se problem iznese pred IZ, odnosno Rijaset, i da se u dogovoru sa SDA pronađe kompromisno rješenje.
....svuda na dunjaluku sehidima se nazivaju osobe poginule na alahovom putu (u borbi za Islam), samo u BIH, shehidi su borci za gradjansku republiku....

....jal' vrijeme da se raskrsti sa rahmetli predsjednikovom ostavstinom i razlicitim definicijama do podne i od podne....
....IZ moze predloziti neka rjesenja po istom osnovu po kojem ih mozes predloziti i ti ili bilo ko drugi ali mjesto rjesavanja borackih pitanja moze biti samo u institucijama drzave.....
Efekt

Post by Efekt »

mostarac wrote:Kad se kaze bivsi broci, najgore je sto se onda stvari generalizuju i misli se na sve borce, a garantujem da 80% bivsih boraca ni iz sarajeva nije bilo doticnom na dzenazi, a ne jos da mu cuvaju mezar. To doticni gospodin odnosom njega i njegove bulumente bas prema borcima i armiji BiH nije zasluzio i naravno da se nece desiti da mu bivsi borci cuvaju mezar, jer jednostavno doticni je te borce samo ponizio i par puta njihovu borbu osramotio da bi to strazarsko mjesto srecom vrlo brzo ostalo pusto.
Slazem se sa napisanim .S druge strane zalosno je da te neko mora cuvati mrtva.Hajde ziva i nekako pa ni Brad Pitt ne moze na WC bez tjelohranitelja ali mrtva da te neko cuva .Sto niko nije napao Titov grob.A Seselj je drvlje i kamenje i svu gadost prosuo na Druga Tita.Ali niko grob nije oskrnavio.Unatoc i usprkos svemu.
mostarac

Post by mostarac »

mr__bosnjak wrote:
A ti ko biva vec znas sta svaki borac A-BiH misli?
eto nek ti iz dijaspore i sa 20 godina znas
sabanss

Post by sabanss »

forUMASH wrote:[
....svuda na dunjaluku sehidima se nazivaju osobe poginule na alahovom putu (u borbi za Islam), samo u BIH, shehidi su borci za gradjansku republiku....
Izvini ali nisi u pravu, nemoj drmati definicije koje ne znas :roll:
mostarac

Post by mostarac »

sabanss wrote:
forUMASH wrote:[
e dobro hajde nas onda ti prosvjetli ko su sehidi. Borci za gradjanska prava sigurno nisu
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

e dobro hajde nas onda ti prosvjetli ko su sehidi. Borci za gradjanska prava sigurno nisu
http://www.novihorizonti.com/test/tekst ... ikalID=645

Odgovor 2... Valjda :D
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Post Reply