Bivša zgrada Američke ambasade

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

šatirana_ljubičica

#1 Bivša zgrada Američke ambasade

Post by šatirana_ljubičica »

Šta se dešava sa njom?Zna li ko?Kome pripada, zašto samo onako stoji?
Pozamašna lokacija u Centru, neupotrijebljena, helou :run:
Državo?
karanana

#2 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by karanana »

ne znam na koji nacin, ali mislim da je tu zgradu prisvojio sdp. valjda su sebe nazvali pravnim nasljednikom CK SK pa su uzeli to i zgradu sadasnje vlade federacije. fine su se pare uzimale na kiriji a i sada se uzimaju od vlade. ali ne znam sta ce sa ambasadom.
šatirana_ljubičica

#3 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

karanana wrote:ne znam na koji nacin, ali mislim da je tu zgradu prisvojio sdp. valjda su sebe nazvali pravnim nasljednikom CK SK pa su uzeli to i zgradu sadasnje vlade federacije. fine su se pare uzimale na kiriji a i sada se uzimaju od vlade. ali ne znam sta ce sa ambasadom.
pa zar ne mogu skontati sve ove godine šta će?
ako propada sdp neka propada i zgrada jel ta logika :lol:
johntra

#4 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by johntra »

Nema SDP nikakve veze sa tim, ne lupajte...zgarda bivšeg Kluba delegata, takozvana Vila Braun je u vlasništvu Vlade FBiH...lijeva zgrada, do zgrade Vlade, i dalje je u vlasništvu Ambasade...tu im je neki komunukacioni centar ili nešto tako...bio je nedavno tekst o tome na klixu:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-ce-b ... /150104036
šatirana_ljubičica

#5 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

johntra wrote:Nema SDP nikakve veze sa tim, ne lupajte...zgarda bivšeg Kluba delegata, takozvana Vila Braun je u vlasništvu Vlade FBiH...lijeva zgrada, do zgrade Vlade, i dalje je u vlasništvu Ambasade...tu im je neki komunukacioni centar ili nešto tako...bio je nedavno tekst o tome na klixu:

Po izgledu ne bih rekla da se i za šta koristi a ako je i dalje u službi Ambasade...neka je državi na sramotu!fuj :run:
Rockefeller

#6 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by Rockefeller »

Tu osposobljavaju agente.
johntra

#7 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by johntra »

Lijeva zgrada jeste u službi Ambasade...redovno dolazi osiguranje svaki dan, po nekoliko puta...niko tu ne radi, vjerovatno je samo u pitanju tehnika...serveri, komunikacijski centar...ko zna...
šatirana_ljubičica

#8 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

johntra wrote:Lijeva zgrada jeste u službi Ambasade...redovno dolazi osiguranje svaki dan, po nekoliko puta...niko tu ne radi, vjerovatno je samo u pitanju tehnika...serveri, komunikacijski centar...ko zna...
ccc.... oni čega se dočepaju ne puštaju
a državi ionako svejedno
isto da nam Amerika zlati puteve kojima hodamo kako se mi ponašamo prema njihovim namjesnicima u Bosni :D
šatirana_ljubičica

#9 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Rockefeller wrote:Tu osposobljavaju agente.
a nemaju mjesta u onolikoj zgradurini na Marindvoru?
Rockefeller

#10 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by Rockefeller »

šatirana_ljubičica wrote:
Rockefeller wrote:Tu osposobljavaju agente.
a nemaju mjesta u onolikoj zgradurini na Marindvoru?
Ama imaju al' haj ti jednu kaficu popij :izet:
karanana

#11 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by karanana »

johntra wrote:Nema SDP nikakve veze sa tim, ne lupajte...zgarda bivšeg Kluba delegata, takozvana Vila Braun je u vlasništvu Vlade FBiH...lijeva zgrada, do zgrade Vlade, i dalje je u vlasništvu Ambasade...tu im je neki komunukacioni centar ili nešto tako...bio je nedavno tekst o tome na klixu:

ne lupam bezeze nego sam rekao da mislim jer su oni prisvojili i zgradu vlade federacije do vile. ali hvala bogu pa ima ljudi koji vise znaju pa mogu dati pravu informaciju.

hehe, kakva slucajnost, eno chavarak gledo vilu, hoce da useli.
el_Norte

#12 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by el_Norte »

koliko ja znam, to se Amerima izdavalo pod kiriju
corvus_edin

#13 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by corvus_edin »

Imal'ko sliku?
muha_sa

#14 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by muha_sa »

za vas mladje :D taj kompleks nekdašnje ambasade je bilo u vlasništvu (il upotrebi, veze nemam) Djure Pucara-Starog
šatirana_ljubičica

#15 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

muha_sa wrote:za vas mladje :D taj kompleks nekdašnje ambasade je bilo u vlasništvu (il upotrebi, veze nemam) Djure Pucara-Starog
nema veze to muha, mada hvala na informaciji, zašto sada nije u upotrebi?
calculator

#16 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by calculator »

corvus_edin wrote:Imal'ko sliku?
Dijasporac, kad "navratiš" u Sarajevo, uslikaj ti pa nam pokaži :D
Last edited by calculator on 22/05/2015 11:34, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#17 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by bitanga_sa_otesa »

šatirana_ljubičica wrote:
muha_sa wrote:za vas mladje :D taj kompleks nekdašnje ambasade je bilo u vlasništvu (il upotrebi, veze nemam) Djure Pucara-Starog
nema veze to muha, mada hvala na informaciji, zašto sada nije u upotrebi?
umro djuro pa nema ko da upotrebljava :)

@ muha i ja znam da se zvala vila djure pucara 8-)
Henry Chinaski

#18 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by Henry Chinaski »

karanana wrote: ne lupam bezeze nego sam rekao da mislim jer su oni prisvojili i zgradu vlade federacije do vile. ali hvala bogu pa ima ljudi koji vise znaju pa mogu dati pravu informaciju.

hehe, kakva slucajnost, eno chavarak gledo vilu, hoce da useli.
Prerastao Busovaču pa gladne oči zasijale.
Hoće li i njemu kakvu rijeku skretati? HDZ to tako voli...
esso_sa

#19 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by esso_sa »

johntra wrote:Lijeva zgrada jeste u službi Ambasade...redovno dolazi osiguranje svaki dan, po nekoliko puta...niko tu ne radi, vjerovatno je samo u pitanju tehnika...serveri, komunikacijski centar...ko zna...
Iz te zgrade upravljaju dronovima po komsiluku :D
calculator

#20 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by calculator »

Nije u okviru teme, ali je slično pitanje: Zgrada bivšeg AMSBiH, u Ul. Mehmeda Spahe, bila je prije rata državno vlasništvo. U njoj je danas smještena SDA.

Da li je ova zgrada ikada privatizirana ili je još uvijek u knjigama BiH? Na koji način, čijom odlukom je SDA dobila ovaj prostor i po kojim uslovima, po kojoj cijeni?
Banksy

#21 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by Banksy »

U Ulici Mehmeda Spahe u toku je adaptacija zgrade na broju 18. Tu ce, kad radovi budu završeni, biti centrala Stranke domokratske akciie BiH. Zanimljiva je istorija ove vile. Sagradio ju je poznati sarajevski advokat Mihajlo Mišo Semjan 1927. godine. U njenom prizemlju bile su advokatske kancelarije, a gore stan za njegovu brojnu porodicu.
Ukrali, k'o i sve ostalo.

Posao sa BIHAMK-om

SDA je u maju 1994. godine sa Bosanskohercegovačkim automoto klubom (BIHAMK) potpisala ugovor o preuzimanju zgrade površine 410 metara kvadratnih u ulici Mehmeda Spahe broj 14 u Sarajevu. U zamjenu za oštećeni objekat u državnom vlasništvu, ova stranka se obavezala da će BIHAMK-u.obezbijediti trajni smještaj. Kako bi to bilo ostvareno u dogovore se kasnije uključila i Općina Centar.

BIHAMK je 4. februara 1995. godine potpisao ugovor sa Općinom Centar Sarajevo na koju je prenio pravo raspolaganja nad zgradom u ulici Mehmeda Spahe broj 14, dok je Općina Centar na BIHAMK prenijela pravo raspolaganja nad drugom zgradom u ulici Skenderija broj 25 (kasnije promijenjeno u 23).

Istoga dana, Općina Centar je napravila još jedan ugovor, ovaj put sa SDA, dodjeljujući joj staru BIHAMK-ovu zgradu u kojoj se i danas nalazi Centrala stranke. U vrijeme potpisivanja ovog ugovora načelnik Općine Centar je bio Abid Jusić, član SDA.

Nakon uvida u dokumentaciju, Mustafa Begić, pravnik i tadašnji direktor Zemljišno-knjižnog ureda tadašnjeg Osnovnog suda u Sarajevu kaže da Općina Centar nije bila vlasnik te nekretnine i samim tim nije imala pravo dati je na korištenje.

‘Općina Centar je u ovom konkretnom slučaju mogla vršiti zamjenu prava korištenja ali po zakonu nije mogla dati to na dugoročno korištenje’, kaže Begić.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, objašnjava da su tadašnji zakonski propisi dozvoljavali takvo rješenje: ‘Ta zgrada je bila potpuno uništena, mi smo je obnovili i to je naš udio, to je tada bilo potpuno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.’

Amir Zukić, generalni sekretar SDA kaže da je ova stranka zgradu u ulici Mehmeda Spahe dobila na korištenje u skladu sa zakonom. (Foto: CIN)

Prema Zukićevim riječima zgrada im je dodijeljena na period od 99 godina, ali u SDA kažu da nisu opterećeni time šta će se desiti nakon isteka ovog roka.

‘A to ko živ, ko mrtav. Bog dragi zna šta će biti. Kad nam istekne vrijeme mi možemo podnijeti zahtjev opštini da se sklopi novi ugovor o zakupu, ništa drugo ne može biti’, kaže Timur Numić, direktor Centrale SDA.

Ned071

#22 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by Ned071 »

oteto a ne vlasnistvo. vila arhitekte brauna, po cijoj je zeni mariji jedan dio sarajeva dobio ime...

slobodna bosna...

http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/11/18

http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/08/23/394275
calculator

#23 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by calculator »

Ned071 wrote:
oteto a ne vlasnistvo. vila arhitekte brauna, po cijoj je zeni mariji jedan dio sarajeva dobio ime...
A Marija i August Braun inače su domicilni, starosjedioci još od vremena Vrhbosne :-)
JThomas

#24 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by JThomas »

A to ko živ, ko mrtav. Bog dragi zna šta će biti.
kako čovjek sabra cijelu politiku i svjetonazor SDA u jednoj rečenici...ustvari dvije, ali mogao je ići i zarez :D
SpiritCrusher

#25 Re: Bivša zgrada Američke ambasade

Post by SpiritCrusher »

Ma javnu kuću otvorit. Taman je na mjestu, pored vlade.
Post Reply