Bitke iz drugog svjetskog rata?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zadig

Post by Zadig »

Richard-a Westa taj podatak pokusaja pregovora sa Nijemcima je presucen i nikad spomenut u udjbenicima istorije posljeratne Jugoslavije.

Na vrh
pa ko je to vidio da heroji pregovaraju
:D ]]

elem, tito je mozda i vrijeme kupovo, ko zna.
Puno je mraka oko nase istorije, odma poslje kraja i za vrijeme rata.
Hebiga, onda nismo zivjeli u informacijskom dobu, cenzura, moral, folovi golovi su uzeli danka.
Ali mislim da to nije nista neobicno zbog:
a) pobjednici pisu istoriju
b) pametan se stidi onoga cim se budala hvali
Fair Life

Post by Fair Life »

Vidite li vi uopste da vas zajebava... bivsi nabildani "forumski statisticar" ?
Zadig

Post by Zadig »

Fair Life wrote:Vidite li vi uopste da vas zajebava... bivsi nabildani "forumski statisticar" ?
ja vala, ja nisam ni vidio ko pita.
ima i onoj staroj izreci:
nekada nije bitno sta se pita, nego ko pita
:D
mostarac

Post by mostarac »

bosna forever wrote:U knjizi "Tito: And the Rise and Fall of Yugoslavia" piscac Richard West ima interesantan podatak vezan za Cetvrtu ofanzivu ili ti Bitku na Neretvi. Naime kada je Glavni stab na celu sa Titom skontao da je u potpunom okruzenju, Tito je poslao delegaciju na pregovore se Njemcima sa prijedlogom prestanka svih neprijateljstava na prostoru Jugoslavije, vjerovatno time zeleci da postedi okruzene jedinice gubitaka koji su bili neminovni. Nijemci su odbili bilo kakve pregovore sa partizanima i navodno je i sam Hitler rekao da sa banditima nema nikakvih pregovora. Nakon toga je bilo sto je bilo a po pisanju Richard-a Westa taj podatak pokusaja pregovora sa Nijemcima je presucen i nikad spomenut u udjbenicima istorije posljeratne Jugoslavije.
1. Glavni stab je odmah jos u Bihacu skontao da su u okruzenju
2. Sa Njemcima su pregovori vodjeni tek kasnije u Gornjem Vakufu (razmjena zarobljenika) i u Zagrebu (primirje) i mozes podatke o tome naci u knjizi Stvaranje Titove Jugoslavije (cak ima i slika) i ja sam ih sretao u bar 4-5 knjiga koje je izdala Jugoslavija. Ti pregovori o primirju su bili bas u ono vrijeme rusenja mostova i partizanske protivofanzive i tu su se dobila ona kljucna 4 dana, a Ante Pavelic je sizio jer mu se 3 partizana slobodno setaju po Zagrebu.

Dakle Richard West pise kako odgovara njegovoj politici.
Po meni je najbolja knjiga o Titu, knjiga Jasper Ridley-a -TITO. On je tu u detalja analizirao Titovu politiku i njene uspjehe odnosno neuspjehe.
mostarac

Post by mostarac »

P.S. nema veze sto pita, meni o ovom drago raspravljat :D
da pamtis

Post by da pamtis »

mostarac wrote:P.S. nema veze sto pita, meni o ovom drago raspravljat :D

Image

:D vidi ovog zlajinog promijenio nik :oops: :D jel dobra slika??/ :D
vesela

Post by vesela »

a kako bi West prodavao knjigu da nije naveo nesto sto "drugi na znaju" :roll: kad imas dva podatka ili se sklonis ili se opredjelis...ja s opredjelila za Tita :-D
kojsino

Post by kojsino »

A Copiceva OSMA OFANZIVA.... ?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@mostarac

Hvala. I jesil ti "umro je mostar"?

Hvala i @danas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

znal iko statističke podatke o broju ubijenih boraca tokom svih 7 ofanziva
na obje strane (sve formacije)

ustvari postoji li ikakav konačni broj ubijenih

ja znam za neku brojku 1.5 mil što sam koristio u seminarskom
ali su to mnogi demantirali kao prenapuhanu...pogotovo profa ekonomike čini mi se

u svom seminarskom sam naveo podatak o 800 000 srušenih objekata samo u BIH
mostarac

Post by mostarac »

komi wrote:znal iko statističke podatke o broju ubijenih boraca tokom svih 7 ofanziva

ali su to mnogi demantirali kao prenapuhanu...pogotovo profa ekonomike čini mi se

Po mom misljenju realna brojka se krece oko milion ubijenih u Jugoslaviji, sto vojnika, sto civila. Mislim da tacan broj niko ne zna, ali to je nekako najblize istini, bar po meni i po onome sto sam citao i znam.

@mr_boisnjak: jesam, ja sam rahmetli mostar :D

@da pamtis: meni se cini da mi obilazimo isti forum :D
(forum.axis.history.com)
Mahalac

Post by Mahalac »

Ma rahmetlija moj, kako mi je drago sto vidim...e popravio si mi dan, al stvarno jesi.
Mostarac...to je pravi nick! Pa jesi hercegovac il nisi...drz to tamo :D ??? :D

A slika je FANTASTICNA...gdje ih samo iskopate :shock:
Prenj

Post by Prenj »

da pamtis wrote: Image

:D vidi ovog zlajinog promijenio nik :oops: :D jel dobra slika??/ :D
Dobra stara vremena ...
Ovaj bi se avion danas zakacio za onaj monstruozni crkveni toranj :D
mostarac

Post by mostarac »

bola Prenj ovo je njemacki avion 1943 :D

a ovo su oslobodioci Mostara (inace sutra je Dan oslobodjenja Mostara, 14. februar)

Image

Image

Image
Mahalac

Post by Mahalac »

Znaaaa istoriju, zna :D

Nego hoce'l bit organizovane kakve proslave ili su ove najavljene demonstracije dovoljne :?
mostarac

Post by mostarac »

u Mostaru hoce sutra. postavicu i slike :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ljudi super ste hvala vam svima na temi i podatcima, neke sam i sam znao ili čitao o istim.
Indikativno je da je i u prošlom ratu na teritoriji naše domovine bilo najviše ofanziva da je partizanski pokret nekako bio najprisutniji kod nas. Hrvatska je također imala i dala velik broj patrizana. .. dok Srbija i nije bila partizanski opredjeljena, imali su oni oko osam različitih kvinsliških formacija (Ljotićevci, Nedićevci, Četnici....).....

Tuga je da danas svi veličaju svoju borbu protiv fašizma (u Svjetu), čak i jedna Češka koja je imala dva dana otpora ulaže velik napor i velika sredstva kako bi pridala pažnje svojoj borbi protiv fašizma. Dok se sa druge strane kod nas koji smo imali najjači pokret otpora na okupiranim teritorijama u II Svjetskom ratu samo putem foruma i rjetkih TV emisija može saznati nešto o tom periodu naše istorije.
Sad se izjednačavaju partizani i četnici, ovim drugim navedenim se čak i spomenici podižu. Partizanski se uklanjaju, miniraju, skrnave, pale ili uništavaju na druge načine. Šta je to trulo u državi našoj kad znamo mi ko je i u kakvim okolnostima bio uz narod u toj veličanstvenoj borbi, u kojoj je istina je bilo i nekih .... usamljenih slučajeva osvete i drugih nečistih poslova. No to nije bio koncept i nikako politika, meni lično u medijima fali dokumentarnih emisija o tom periodu naše istorije. Lično ja se ponosim što je moj dedo bio prvoborac i što je preživio da meni u djetinstvu priča priče kako je bilo u II Svjetskom ratu.

I još jednom hvala na informacijama!
da pamtis

Post by da pamtis »

mostarac wrote:u Mostaru hoce sutra. postavicu i slike :D
ima bosne ima...nije rahmetli........isti forum samo ja sam na drugoj strani :D :D
winetou

Post by winetou »

komi wrote:znal iko statističke podatke o broju ubijenih boraca tokom svih 7 ofanziva

1500 partizana je poginulo na Kozari. Ako je bilo milion ubijenih tokom cijelog rata to su uglavnom civili. Isto toliko negdje u Drvaru, na Sutjesci više, ali to su bili uglavnom tifusari.
Ako su ofanzive bile najveće bitke onda je broj poginulih u ostalim puškaranjima znatno manji.

Nijemaca možda nekoliko hiljada. Od 1943 Prinz Eugen je najaktivnija njemačka jednica u Jugoslaviji, ali njih možeš svrstati u jugoslovenske vojske.
Prenj

Post by Prenj »

winetou wrote:

1500 partizana je poginulo na Kozari. Ako je bilo milion ubijenih tokom cijelog rata to su uglavnom civili. Isto toliko negdje u Drvaru, na Sutjesci više, ali to su bili uglavnom tifusari.
Ako su ofanzive bile najveće bitke onda je broj poginulih u ostalim puškaranjima znatno manji.
http://www.vojska.net/ww2/battles/
mostarac

Post by mostarac »

prvo, niko nikad nije zanijekao tvrdnju da su vecinske zrtve u ratu bili civili, a na kraju krajeva bio bi apsurd da su vojnici vecinske zrtve. Drugo uz svo tvoje nastojanje minimiziranja partizanske borbe, valjda jer nisu bili "demokratski" kao amerikanci i britanci sa onom djecom u Iraku, reci mi kakva je razlika izmedju poginulog tifusara koji je bio partizan, i izmedju partizana s puskom u ruci. Nije tifus za 5 dana pobio 6.000 partizana na Sutjesci i na kraju krajeva i da jeste to ne umanjuje tezinu i znacaj te bitke i sta uopste ti pokusavas dokazati?
winetou

Post by winetou »

Ništa samo kažem da nisu KIA već da su umrli od tifusa.
mostarac

Post by mostarac »

bilo je i takvih naravno i to nikad nije porekao, a ti kao znas pouzdano koliko ih je KIA, a koliko umrlo od tifusa je li?

a na kraju krajeva partizanima moze ici samo u prilog to sto ti govoris jer to znaci da su probili trostruki obruc u odnosu snaga 1:6 sa minimalnim zrtvama, sto je onda genijalnost :D
Last edited by mostarac on 13/02/2006 16:24, edited 1 time in total.
winetou

Post by winetou »

Znam.
mostarac

Post by mostarac »

pa de podijeli i sa nama te podatke da ih i mi procitamo :D
Post Reply