Bitka za spašavanje iračke djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8895
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#1 Bitka za spašavanje iračke djece

Post by Bosanac sa dna kace » 27/01/2007 10:35

The Independent – 19.01.2007
Autor: Colin Brown

Blizu 100 eminentnih svjetskih ljekara u pismu objavljenom danas upozorilo je na očajni položaj iračke djece, koja umiru u iračkim bolnicama zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinskih potrepština koji ponekad koštaju oko 95 penija.
Njih podržava i grupa uglednih međunarodnih odvjetnika, koji kažu da su uvjeti u bolnicama, a koji su opisani u ovom pismu, kršenje Ženevskih konvencija koje zahtijevaju da britanske i američke okupacione snage zaštite ljudske živote (okupator je po konvencijama odgovoran za to).

U direktnom apelu Tonyju Blairu doktori su opisali očajne manjkavosti i nestašice koje su uzrok smrti stotina djece u iračkim bolnicama. Potpisnici ovog pisma su vodeći irački i britanski doktori koji su radili u iračkim bolnicama, te vodeći britanski medicinski savjetnici.

„Bolesna ili ozlijeđena djeca koja bi drugačije bila zbrinuta u normalnim uvjetima i s jednostavnim sredstvima, ostavljena su da umru (njih na stotine) zbog toga što nemaju pristupa osnovnim medicinskim ili drugim resursima“, pišu doktori. „Djeca koja su izgubila šake, stopala ili druge udove ostavljena su bez proteza. Djeca s ozbiljnim psihičkim poremećajima i traumama ostavljena su bez ikakvog tretmana“ dodaju oni.

Oni kažu da male bebe umiru zbog nedostatka oksigenskih maski, dok druge bebe umiru zbog nedostatka staklenih bočica, vitamina K ili nekih stvari potrebnih za sterilizaciju (malih sterilnih igli), a sve ovo košta oko 95 penija. Bolnice mogu malo toga učiniti da bi zaustavili fatalne infekcije koje se šire od bebe do bebe zbog nedostatka sterilnih rukavica, koje koštaju oko 3,5 penija po paru.

Dr. Al-Naseri, koji radi u bolnici za porođaje u Diwaniyahu i predaje na medicinskom fakultetu u tom gradu, opisuje nam strašne detalje o uvjetima za jednu novorođenu bebu (koja je preživjela) i koja se zove Amin.

„Amin je morao da se hrani mlijekom u prahu koje je pripremljeno s vodom. Nije bilo novca da se kupi bolje mlijeko ili prokuhana voda - njena cijena je postala previsoka od 2003. godine. Problemi sa strujom koje stalno nestaje ili s gasom kojeg, također, stalno nestaje znači da obična voda koja se kuha u takvim uvjetima nije sigurna. Sa otpacima koji se nalaze u njoj (zbog slabog vodosnabdijevanja, jer je sve uništeno američkim bombardovanjima) i s lošim kanalizacionim sistemom, obična voda koju pijemo i koju koristimo je skoro sigurno kontaminirana.“ govori nam on.

U doktorskim opisima situacije u Iraku navodi se i primjer smrti djeteta koje je umrlo zbog toga što je doktor imao sterilne igle samo za odrasle i nije mogao naći dovoljno malu iglu za njegovu venu, te slučaj kad je dijete umrlo zbog toga što doktor nije imao oksigenske maske koja bi bila dovoljno mala za bebu.

Doktori navode da Velika Britanija, kao jedna od okupacijskih snaga po rezoluciji UN-a broj 1483, mora postupati u skladu sa Ženevskim i Haškim konvencijama u kojima se zahtijeva da SAD i V. Britanija kao okupacione sile „održavaju red i paze na medicinske potrebe naroda“. Ali, kao što potpisnici ovog pisma navode: "Oni su propustali da urade ovo i efekat takvog postupka i ovog njihovog propusta odražava se svom silinom na iračku djecu u iračkim bolnicama.“

Oni od Britanije traže da oko 33 milijarde dolara, koje su trebale biti pomoć Iraku, pravilno rasporede i da se osiguraju medicinska sredstva i potrepštine za bolnice, tako da bi one mogle pružiti pravilan tretman iračkoj djeci. Oni kažu da je više od polovine tog novca nestalo kroz korupciju, krađe i isplatu plaćenicima. Također traže da se sva sredstva koja se dobijaju izvozom iračke nafte predaju direktno iračkom narodu i da svi nelegalni ugovori koji su potpisani pod okupatorskom vlašću trebaju biti ukinuti.

Nicholas Wood, jedan od organizatora ovog protesta, kaže da posjeduje film s dokazima gdje se vide mrtve bebe bačene u kartonske kutije. "U jednoj bolnici bile su i po tri bebe u inkubatoru. Inkubatori su stari skoro 40 godina i bili su oblijepljeni trakom i učvršćeni komadima žice. Oni su bili prave razvaline. Inkubator košta oko 5.000 dolara, a to je ništa ako se usporedi s tim koliko košta jedna raketa", navodi on.

Procjenjuje se da je oko 260.000 iračke djece umrlo od invazije 2003. godine.

Izvor: The independent


Post Reply