Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zemomak

#1 Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by zemomak »

ima li ko podatke o brigadama koje su ucestvovale, ko je komandovao kojim jedinicama, kakvi su bili gubici u tehnici , klipove iz te bitke ili neka svjedocenja samih ucesnika tih dogadjaja...ko se ne sjeca, radi se bici gdje je koristeno dosta motorizovanih i oklopnih vozila od strane VRS s ciljem da se spoje Doboj i Teslic putnom komunikacijom koju su drzale jedinice Armije BiH...ko ima bilo kakve podatke neka podjeli sa nama na ovoj temi...akcija je bila velika pobjeda armije BiH u ratu 92-95, ja nisam uspio pronaci nista o ovome na sa-x forumu, a i ono sto ima na netu je suhoparno, pa sam mislio da je ovdje sacuvamo od zaborava...pozz :bih:
XXS

#3 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by XXS »

zemomak wrote:ima li ko podatke o brigadama koje su ucestvovale, ko je komandovao kojim jedinicama, kakvi su bili gubici u tehnici , klipove iz te bitke ili neka svjedocenja samih ucesnika tih dogadjaja...
Da ti nisi kakav cimbenik u tribunalu za ratne zlocine? :D
zemomak

#4 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by zemomak »

XXS wrote:
zemomak wrote:ima li ko podatke o brigadama koje su ucestvovale, ko je komandovao kojim jedinicama, kakvi su bili gubici u tehnici , klipove iz te bitke ili neka svjedocenja samih ucesnika tih dogadjaja...
Da ti nisi kakav cimbenik u tribunalu za ratne zlocine? :D
jok, nego vodim na jednom drugom forumu diskusiju sa nekim likom koji tvrdi da je ova bitka ustvari propaganda A BiH...da je prenapuhano ovo ono, eto da lazemo i mazemo :-D
freedom77

#5 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by freedom77 »

pozdrav...
ta bitka je se odigrala 22.03.1993. godine..cilj operacije je bio odbacivanje armije bih dalje od doboja,da se sprijeci svakodnevno granatiranje grada doboja i ubijanje civila u gradu,kao i otvaranje puta doboj - teslic, preko jelaha...operacija je propala...
citao sam o toj bitki na mnogim forumima.
Aurea Mediocritas

#6 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by Aurea Mediocritas »

Zapravo,

Napad je počeo 19.03.1993. i to na dva fronta. Prvi front je obuhvatao liniju između Tešnja i Teslića (Raduša, Planje, Mrkotić, Kalošević) a drugi područje oko Ušća kod Doboja (Karuše, Mravići, Matuzići, Usora).
Četnici su upotrijebili sva raspoloživa artiljerijska sredstva, uključujući i vođene rakete Maljutke koje su ispaljivali iz helikoptera. Takođe, upotrijebili su i rakete zemlja-zemlja tipa ''Luna'' kako bi zastrašili i izazvali paniku.
Početni uspjeh na Ušću četnici su imali, postavili su pontonske mostove, forsirali Bosnu i Usoru, probili su linije odbrane i ušli sa tenkovima i pješadijom dublje u teritoriju pod kontrolom Armije. Međutim, pričuvne specijalne snage ABiH i HVO-a su brzo reagirale i munjevito ih vratile na početne položaje. Pri tome je uništeno ili onesposobljeno desetak četničkih tenkova i oklopnjaka i to je svako mogao vidjeti na snimcima. Tu nema nikakve propagande niti preuveličavanje, snimci koje vidite na You tubu su autentični. Takođe, pouzdano znam da je neprijateljska vojska pretrpjela ogromne gubitke i u ljudstvu a ne samo u MTS-u.

Na drugoj zoni udara prema Tesliću, četnici nisu imali nikakav uspjeh osim što su artiljerijom srušili sve što se moglo srušiti na linijama ABiH, ali, kad su 4. dan krenuli naišli su na nevjerovatan otpor tako da se nisu pomaknuli ni pedalj. Takođe se zna da su i na tom području pretrpjeli ogromne gubitkr u ljudstvu. Nakon ove propale ofanzive četnici više nikada na području Tešnja nisu mogli napraviti ništa značajno, čak naprotiv, gubili su teritorij iako će područje Tešnja pasti u okruženje idućih 10-tak mjeseci zbog sramnog udruživanja HVO iz Žepča sa četnicima.

Četničku ofanzivu je vodio ''proslavljeni'' četnički ''komandant'' đeneral Slavko Lisica koji je već prvih dana na radio Doboju na sva zvona zvonio kako su zauzeli komunikaciju Teslić-Doboj, da su njegovi vojnici već u Jelahu i Tešnju itd., itd.... Naravno, to je samo još više budilo vjeru i snagu kod boraca ABiH koji su čekali u rovovima i zemunicama da krene četnička pješadija.

Sad da ne duljim više, o tome bi se moglo pričati i pričati i pisati i pisati ..... ali, definitivno, radi se o velikoj pobjedi Armije ( i dijelom Usorskog HVO-a) protiv četničke agresije i ništa tu nije preuveličano niti se radi o propagandi. Ovoj pobjedi se poklanja malo pažnje a radilo se zaista o masovnoj žestokoj četničkoj ofanzivi.

Na kraju, žali Bože silnih žrtava na četničkoj strani (znam da je Armija BiH imala minimalne gubitke), žali Bože patnje i stradanja koje su budale napravile i uništile budućnost mnogim generacijama.
udrch

#7 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by udrch »

Uništeni tenkovi u ovoj ofanzivi bili su nas ovom mjestu bar 2,3 godine poslije rata..ja sam ih lično vidio iako rijetko idem tim dijelom..pokušavam se sjetiti odkud ja tamo, ali nikako mi nije jasno..ali se dobro sjećam da smo stajali i gledali ih..
Margita81

#8 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by Margita81 »

Aurea Mediocritas wrote:Zapravo,

Napad je počeo 19.03.1993. i to na dva fronta. Prvi front je obuhvatao liniju između Tešnja i Teslića (Raduša, Planje, Mrkotić, Kalošević) a drugi područje oko Ušća kod Doboja (Karuše, Mravići, Matuzići, Usora).
Četnici su upotrijebili sva raspoloživa artiljerijska sredstva, uključujući i vođene rakete Maljutke koje su ispaljivali iz helikoptera. Takođe, upotrijebili su i rakete zemlja-zemlja tipa ''Luna'' kako bi zastrašili i izazvali paniku.
Početni uspjeh na Ušću četnici su imali, postavili su pontonske mostove, forsirali Bosnu i Usoru, probili su linije odbrane i ušli sa tenkovima i pješadijom dublje u teritoriju pod kontrolom Armije. Međutim, pričuvne specijalne snage ABiH i HVO-a su brzo reagirale i munjevito ih vratile na početne položaje. Pri tome je uništeno ili onesposobljeno desetak četničkih tenkova i oklopnjaka i to je svako mogao vidjeti na snimcima. Tu nema nikakve propagande niti preuveličavanje, snimci koje vidite na You tubu su autentični. Takođe, pouzdano znam da je neprijateljska vojska pretrpjela ogromne gubitke i u ljudstvu a ne samo u MTS-u.

Na drugoj zoni udara prema Tesliću, četnici nisu imali nikakav uspjeh osim što su artiljerijom srušili sve što se moglo srušiti na linijama ABiH, ali, kad su 4. dan krenuli naišli su na nevjerovatan otpor tako da se nisu pomaknuli ni pedalj. Takođe se zna da su i na tom području pretrpjeli ogromne gubitkr u ljudstvu. Nakon ove propale ofanzive četnici više nikada na području Tešnja nisu mogli napraviti ništa značajno, čak naprotiv, gubili su teritorij iako će područje Tešnja pasti u okruženje idućih 10-tak mjeseci zbog sramnog udruživanja HVO iz Žepča sa četnicima.

Četničku ofanzivu je vodio ''proslavljeni'' četnički ''komandant'' đeneral Slavko Lisica koji je već prvih dana na radio Doboju na sva zvona zvonio kako su zauzeli komunikaciju Teslić-Doboj, da su njegovi vojnici već u Jelahu i Tešnju itd., itd.... Naravno, to je samo još više budilo vjeru i snagu kod boraca ABiH koji su čekali u rovovima i zemunicama da krene četnička pješadija.

Sad da ne duljim više, o tome bi se moglo pričati i pričati i pisati i pisati ..... ali, definitivno, radi se o velikoj pobjedi Armije ( i dijelom Usorskog HVO-a) protiv četničke agresije i ništa tu nije preuveličano niti se radi o propagandi. Ovoj pobjedi se poklanja malo pažnje a radilo se zaista o masovnoj žestokoj četničkoj ofanzivi.

Na kraju, žali Bože silnih žrtava na četničkoj strani (znam da je Armija BiH imala minimalne gubitke), žali Bože patnje i stradanja koje su budale napravile i uništile budućnost mnogim generacijama.

Upravo tako :thumbup:
Margita81

#9 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by Margita81 »

udrch wrote:Uništeni tenkovi u ovoj ofanzivi bili su nas ovom mjestu bar 2,3 godine poslije rata..ja sam ih lično vidio iako rijetko idem tim dijelom..pokušavam se sjetiti odkud ja tamo, ali nikako mi nije jasno..ali se dobro sjećam da smo stajali i gledali ih..

Tenkovi su jos uvijek tamo. Obojeni ponovo i svjedok jedne bitke o kojoj se premalo prica.
softly

#11 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by softly »

Podsjeti i mene na ovo.
Pogledah ovaj video gore, ali on me podsjeti na jedan jos bolji. Nakon ove akcije su se ovaj novinar i kamerman primakli olupinama tenkova i otprilike zapoceli ovako: "dragi gledaoci nalazimo se na mjestu velike saobracajne nesrece...!
:lol:

ima li neko to da postavi?
Fratris

#12 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by Fratris »

Prije par godina sam pricao sa jednim od sudionika bitke. Dalji rodjak mog oca(sto i nije nesto, jer su u selima Usore maltene svi rodbina), bio je dio interventnog voda 110. brigade HVO-a. Kad je krenuo napad preko Usore, njega su poslali u Matuzice. On i jos 4-5 njih u nekakvoj kuci prema uscu koja je malte ne do temelja srusena. Samo zidovi stoje. I kaze on u jednom trenutku vidi tenk kako ide iz korita rijeke i penje se uzbrdo. Zgrabi zolju, opali, i pogodi izmedju kupole i glavnine tenka. Kaze, odmah se stup dima dize iz tenka i tenk se vise ne mice. Pet minuta kasnije, opet tenk ide iz drugog pravca. Zgrabi zolju, opali, opet pogodi izmedju kupole i glavnog dijela. Pet minuta kasnije, kaze opet ista stvar, i opet zgrabi jos jednu zolje i opet odvali i opet sve isto. Covjek je u 15 minuta unistio tri tenka s najobicnijom zoljom. Nikakvo navodjenje, nikakva elektronika. Samo od oka nisanio i opalio. Kaze kako je izgledalo ko kad mu unuk igra na Xbox-u ratne igre. Tri put opalio, tri put pogodio. :lol:

Pricao mi da je poslije dobio Zlatnog Ljiljana, i fakat, na listi je. :bih:

http://www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/Zl ... AD-SAL.jpg
Gile Šampion

#13 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by Gile Šampion »

Ja sam pričao sa frajerom koji je bio u četnicima i učestvovao u tim bitkama ... :D Pošto ga fakat znam i lik nema tajni preda mnom ja ga pitao sve,on mi sve što je znao.čuo i vidio pričao.Uglavnom učestvovala je tu i neka jedinica iz njihove tzv. RSK ,kao fol neki specijalci ,pa su ga maximalno popušili na pravcu prema Matuzićima. Imali su bruku gubitaka i po njegovim riječima nije mu jasno kako je neko sa njihove strane mogao biti toliko tupav kao taj ''proslavljeni '' Slavko Lisica ,koji je mnoge odveo u smrt :D

A oni tenkovi što stoje danas kao spomenik ,oni su unisteni topom,samo ne znam kojim i kojeg kalibra,pa su ostavljeni tu kao spomenik (ostale su uspjeli četnici da izvuku na svoju stranu i neke od njih da remontuju,ali u biti je ogroman broj tenkova i oklopnjaka faso'vo na tom dijelu ratišta).

Sad da pričam detalje koje mi je ovaj pričao,oduzelo bi mi dosta vremena.Uglavnom četnici su popušili tu dobro i to je najbitnije :D :lol:
felipe kajetano

#14 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by felipe kajetano »

@gile jaran ti laze za medalju :wink: ...kakve jedinice RSK :-)
Kakvi bolan ogromni gubici :-) ...jest al' ako se radi o ratnom izdanju dnevnika TVSA..po takvim izvjestajima VRS je imala oko 200 000 mrtvih za sve ratne godine, isto kao sto su "alijini fanatici" po izvjestajima CPT-a jurisali drogirani na puscane cijevi 8-)
Na ovom ratistu najveca pogibija vojnika VRS-a je bila 12.jula '92, i tu se radilo oko otprilike tridesetak vojnika, ovo o cemu pricas je totalna glupost.
-Romeo-

#15 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by -Romeo- »

felipe kajetano wrote:@gile jaran ti laze za medalju :wink: ...kakve jedinice RSK :-)
Kakvi bolan ogromni gubici :-) ...jest al' ako se radi o ratnom izdanju dnevnika TVSA..po takvim izvjestajima VRS je imala oko 200 000 mrtvih za sve ratne godine, isto kao sto su "alijini fanatici" po izvjestajima CPT-a jurisali drogirani na puscane cijevi 8-)
Na ovom ratistu najveca pogibija vojnika VRS-a je bila 12.jula '92, i tu se radilo oko otprilike tridesetak vojnika, ovo o cemu pricas je totalna glupost.
šefe haj se malo prebroj, koliko ljudi čini posadu jednog tenka.
civis

#16 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by civis »

Osam uništenih tenkova i tri oklopna transportera, sa posadama, su ogromni gubici.
Nešto je i zarobljeno...
-Romeo-

#17 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by -Romeo- »

civis wrote:Osam uništenih tenkova i tri oklopna transportera, sa posadama, su ogromni gubici.
Nešto je i zarobljeno...
i to da niko od pješadije nije poginuo, što nema veze sa razumom...............
felipe kajetano

#18 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

-Romeo- wrote:
felipe kajetano wrote:@gile jaran ti laze za medalju :wink: ...kakve jedinice RSK :-)
Sefe to nuzno ne znaci da je posada svakog tenka komplet poginula.
Da budem jasan za mene je i jedan covjek ogroman gubitak jer se radilo o sranju, ali ovdje se licitira sa nekim pretpostavljam velikim brojem poginulih, bar ja takav utisak sticem.
-Romeo-

#19 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by -Romeo- »

felipe kajetano wrote:
-Romeo- wrote:
Sefe to nuzno ne znaci da je posada svakog tenka komplet poginula.
Da budem jasan za mene je i jedan covjek ogroman gubitak jer se radilo o sranju, ali ovdje se licitira sa nekim pretpostavljam velikim brojem poginulih, bar ja takav utisak sticem.
pa dobro šefe, ako ti smatraš da neko može u onoj konzervi preživjeti pogodak granate neka ti bude.
felipe kajetano

#20 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

-Romeo- wrote: pa dobro šefe, ako ti smatraš da neko može u onoj konzervi preživjeti pogodak granate neka ti bude.
Naravno da moze.
koel

#21 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by koel »

Gledao sam video kasetu bitke koja traje 4 sata i nesto vise,znaci direktno bitke,samo onaj dio lijevi od mosta kad se ulazi u doboj pusio se od unistenih oklopni sredstava a po onoj livad bilo je bruka mrtvih pripadnika VRS a i to sam gledao 94 zivi materijal uopste i ne montiran niti spreman za prikazivanje.popusili ga zestoko.
osmanlija

#22 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by osmanlija »

Aurea Mediocritas je napisao:
Zapravo,

Bio sam prisutan i bilo je upravo onako kako je napisao Aurea Mediocritas. Bilo je mnogo poginulih na strani VRS. Oformljena je posebna jedinica za izvlačenje mrtvih i ranjenih. Pošto su cijeli prostor naklopile baterije monobacača sa položaja ARBiH, srpski vojnici nisu mogli prići ranjenim i poginulim. Podvlačili su se do obala Usore i Bosne i odatle zabacivali užad na čijim krajevima su bile metalne kuke kojima su kačili ranjene i poginule. Zatim su ih nekako prebacivali preko Usore i Bosne. Pontonu nisu mogli ni prismrdit jer je neprestano bio pod minobacačkom vatrom. Uglavnom, VRS je ovdje do daske popušila.
Cyrax

#23 Re: Bitka na Uscu kod Doboja...A BiH vs. VRS

Post by Cyrax »

-Romeo- wrote: pa dobro šefe, ako ti smatraš da neko može u onoj konzervi preživjeti pogodak granate neka ti bude.
Moze ali poslije u kakvom ce stanju da bude to je vec diskutabilno.
Post Reply