Ljudi kojima je potreban nacionalni ponos da bi "bili ponosni" su ustvari samo iskompleksirani, glupi i zaostali. Ponos na naciju, nacionalizam, je doveo do svih onih zlocina po kojima je 2. Svjetski Rat poznat, a i do samog rata (bez jako izrazenog njemackog nacionalizma nebi ni bilo tog rata u kojemu ne nastradao maltene cijeli svijet).korisnik09 wrote:Zasto fashizam? Turci su osjetili sta se desava ako ostanes "glup" i zaostao kada su ih napali Grci, Francuzi, Englezi i zaUzeli im 90% zemlji samo zato st osu bili tehnoloski napredni (odnos u ljudstvu bio 1:30 a opet ih sjebali i da nije bilo Ataturka danas bi ti Turska bila manja od Bosne). A u svemu tome "braca muslimani" Arapi ih napadali zajedno sa Englezima.franci wrote:I to nije fasizam?
Jedini fashizam je kada ostanes glup i zaostao. Jer ako si slab, neobrazovan drugi te taslace. To je uvijek bilo tako. Turke ne poznajem kao fashiste ali ih poznajem kao narod koji je ponosan i koji ne da na sebe. Koji je jako oragizovan i svi su nacionalisti od one pokrivene zene iz istocne Turske do modernog Turcina iz Istambula.
Bosnjaci se nikad au historiji do 1992. nisu izborili za nista svoje. Uvijek su se uvlacili okupatoru i zbog toga su Bosnjaci danas ono sto jesu. Njihov vrhunac je ono sto je Alija ostavio0 u amanet a veliki Ataturk je Ceric od prilike. Mnogi Bosnjaci to vide kao uspjeh sto su 1992. (90 godina posle Turskog narodnog preproda) uspijeli da se pretvore iz komunista i ateista u Islamsite.
Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sheiitan 666
#76 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
- sheiitan 666
#77 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Al` dobro, vidim da kozmopolitizam i nije nesto popularan na ovoj temi, samo mi reci na koji bi ti nacin taj "nacionalni ponos", nacionalizam, primjenio u BiH? Da li bi s on odnosio samo na Bosnjake ili...?
-
korisnik09
#78 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Biti nacionalista puko radi nacionalizma je slabost. To su uglavnom nisko obrazovani ljudi koj se tuku na utakmicama a pored toga su veliki nacionalisti. Ali biti nacionalno svjestan i imati u regalu nekih 5- 10 dobrih knjiga o srednovijekovnoj Bosni; imati sliku na kojoj je prikazan recimo kralj Tvrtko je sasvim uredu i odraz je obrazovanog a ne zaostalog covijeka ili kompleksasa. Upravo u Bosni i na zapadu Bosanci koji se interisiraju za to su najobrazovaniji PHD-ovi, MSc itd. Oni najneobrazovaniji medju Bosnjacima su oni koji nose bradice; bar to nije neka tajne.franci wrote:Al` dobro, vidim da kozmopolitizam i nije nesto popularan na ovoj temi, samo mi reci na koji bi ti nacin taj "nacionalni ponos", nacionalizam, primjenio u BiH? Da li bi s on odnosio samo na Bosnjake ili...?
Katolici i Pravoslavci Bosne su se prikljucili Srpskoj i Hrvatskoj naciji i tu nema vise povratka. Kao sto vidis iz one Turske zakletva nacija i nacionalizmi su u evropi jako bitni i na tome je gradjena evropa. Dokaz tome je i ova zadnja ekonomska kriza i sto 90% Nijemaca, Engleza ili Austrijanaca ne zele "sjedinjenu drzavu evrope" vec su ponosni na svoju kraljevsku kucu.
Znaci Bosnjaci ako zele da budu nesto drugo od Islamista; da stvaraju svoju narodnu ideologiju prvo moraju dozivijeti ekonomski procvat. Srbi i Hrvati su za Bosnajstvo zauvijek izgubljeni i to svi znamo. Svako ko je imao osnovni cas Sociologije to zna.
- duh_sa_sjekirom
#79 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Budi ljubazan pa izbriši ovu tvrdnju u svom postu, da ne bi dalje sam sebe uvaljivao u kontradikciju.borcanin wrote: Bosnjak sam, Otomansko carstvo ne smatram okupatorom. Moji su na kosovu pobijedili a ne izgubili. Nikada djetetu necu dati ime Vlatko ili Tvrtko. Protiv toga sam da ja zarad neke imaginacije kao sto je drzava ili nacija mijenjam svoju vjeru, svoj umet, svoju historiju. Na nisanima mojih rahmetli predaka su natpisi na perzijskom jeziku i to je ono sto sam svojim ocima vidio, ono sto nije imaginacija i niko od njih se nije zvao Tvrtko ili Vlatko, dakle za to ne postoje pisani dokazi. Ja nikada necu prihvatiti da mi neko oduzima moju historiju i da mi svoju podmece.... Ako bi u buducnosti i postojala takva ideja, znajte da bi moralo doci do podjele Bosnjaka na ove koji misle kao ja i one koji misle suprotno... Ideja jeste utopijska, to si dobro rekao.
Ne možeš se izjasniti da si Marsovac pa onda dokazivati da Mars ne postoji niti je ikad postojao.
- sheiitan 666
#80 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Pomalo je drsko to sto obrazovanost vezes za nacionalizam. Morao sam, barem povrsno, pogledati i procitati oko 100 djela koja se bave upravo tematikom srednjovjekovne Bosne i kasnijeg perioda - pa onda i knjigu objavih na tu temu (rano novo doba u Bosni), da ne spominjem u detalju o cemu, i tako ucini dostupnim, po prvi put na njemackom jeziku, mnostvo naucne literature s nasih prostora ljudima koji ne govore nas jezik, tako da, iako nisam doktor, a ni genije, ne bih rekao da sam bas neobrazovan i da nosim bradicu (bradicu sam nosio dodese, uz dredlocks, dok sam sviro u nekoj hardcore melodic punk zajebanciji). S druge strane, imadoh priliku upoznati ljude s bradicom, izmedju ostalog i jednog lokalnog hodzu, koji bi i tebe i mene strpao u gace kad se radi cisto o znanju (iako on, kao hodza i kao vjernik, ne moze biti utemeljen u humanistickom smislu rijeci). Tako da ti moram reci da pausaliziras i zesce pretjerujes.korisnik09 wrote:Biti nacionalista puko radi nacionalizma je slabost. To su uglavnom nisko obrazovani ljudi koj se tuku na utakmicama a pored toga su veliki nacionalisti. Ali biti nacionalno svjestan i imati u regalu nekih 5- 10 dobrih knjiga o srednovijekovnoj Bosni; imati sliku na kojoj je prikazan recimo kralj Tvrtko je sasvim uredu i odraz je obrazovanog a ne zaostalog covijeka ili kompleksasa. Upravo u Bosni i na zapadu Bosanci koji se interisiraju za to su najobrazovaniji PHD-ovi, MSc itd. Oni najneobrazovaniji medju Bosnjacima su oni koji nose bradice; bar to nije neka tajne.franci wrote:Al` dobro, vidim da kozmopolitizam i nije nesto popularan na ovoj temi, samo mi reci na koji bi ti nacin taj "nacionalni ponos", nacionalizam, primjenio u BiH? Da li bi s on odnosio samo na Bosnjake ili...?
Katolici i Pravoslavci Bosne su se prikljucili Srpskoj i Hrvatskoj naciji i tu nema vise povratka. Kao sto vidis iz one Turske zakletva nacija i nacionalizmi su u evropi jako bitni i na tome je gradjena evropa. Dokaz tome je i ova zadnja ekonomska kriza i sto 90% Nijemaca, Engleza ili Austrijanaca ne zele "sjedinjenu drzavu evrope" vec su ponosni na svoju kraljevsku kucu.
Znaci Bosnjaci ako zele da budu nesto drugo od Islamista; da stvaraju svoju narodnu ideologiju prvo moraju dozivijeti ekonomski procvat. Srbi i Hrvati su za Bosnajstvo zauvijek izgubljeni i to svi znamo. Svako ko je imao osnovni cas Sociologije to zna.
Sto se tice Austrijanaca, i drugih Evropljana, nije istina. Naravno da postoje nacionalisticke struje, toga ce uvije biti, ali one su ipak na margini drustva i samo u odredjenim momentima isplivaju na povrsinu, dok ekonomska realnost, i neophodnost i korist koju vuku iz koncepta Ujedinjene Evrope, ipak preovladava. A to je ujedno i struja koju potice Brüssel, nas, tj. bosanskohercegovacki glavni grad (pored Vasingtona). Toliko o tome.
Kazes da su Srbi i Hrvati "izgubljeni za bosnjanstvo". Slicno misle i srpski nacionalisti o Bosnjacima - naime da su "izgubljeni za srpstvo", a tako razmisljaju i hrvatski nacosi. Tj. priznajes da postoje dva jasno izrazena nacionalna konstrukta i jedan - bosnjacki - koji, kao sto se i na osnovu ove teme da reci, nije do kraja dovrsen. E sad, kako ta tri nacionalna konstrukta (iako se Bosnjake, kao sto priznasmo, jos pricekati mora) natjerati na suzivot unutar jedne drzave, i onda sva tri do te mjere prevazici pa da budu kompaktni za jednu - u svojoj srzi kozmopoliticku - ideju Ujedinjene Evrope (U Aziju neces ni ti, vidim to na osnovu komentara o islamistima)?
Haj mi to molim te objasni, ali malo logicnije i detaljnije od one parole Silajdziceve "100 % BiH".
- nineinchnails
#81 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Sve je to tacno sto si napisao. Nema se sta tu dodati, sem cuvene “I, sta cemo sad?” iz oskarom nagradjene “Nicije zemlje”. Dovedeni smo “nigdje”.franci wrote: A gdje tacno lezi razlika izmedju tvog, tu nekog bosanskog nacionalizma, i nacionalizma koji bi se odnosio samo na bosanske muslimane, dakle bosnjackog nacionalizma? Reci cu ti, koliko god da bosnjacki nacionalizam bio u svojoj sustini nedovrsen, neizgradjen do kraja, on je realisticniji od tog bosanskog koji ti propagiras i s zaljenjem konstantiras da nikada nije zazivio zbog, ako sam te dobro shvatio:
1. bosnjacko-muslimanske gluposti,
2. srpskog nacionalizma
3. hrvatskog nacionalizma, tj. svojatanja katolickog i pravoslavnog zivlja u BiH od strane susjednih drzava.
Jasna je meni zelja Bosnjaka koji bi da - jadni i nedovrseni - dostignu svoje komsije i stanu na istu razinu nacionalne gluposti - na onu razinu koju ostatak Evrope tezi da prevazidje, a i prevazice jer ekonomska realnost govori veoma jasnim jezikom, tj. govori o neophodnosti dalje centralizacije EU (sto znaci istovremeno i dalje potiskivanje nacionalnih drzava - cemu se nacionalisti sirom EU protive) - ali ja eto mislim da nacionalni identitet, nacionalna drzava i na koncu nacionalizam, nije niti moze ikako biti ona zadnja stepenica ljudske evolucije koja se ne moze pravazici. Mislim upravo da je nacionalni identitet, a iz njega proizilazi i nacionalizam, jedno veliko zlo koje je mozda u odredjenom momentu bilo neophodno (vrijeme ukidanja vladavine velikih monarhija) ali je kasnije prouzrokovalo u najvecoj mjeri ljudske patnje kroz cijelokupno dvadeseto stoljece (1. SR., 2. SR itd.).
A moj stav o nacijama i nacionalizmima se oslikava u slijedeca dva citata:
Patriotizam je zadnje utociste hulja, Samuel Johnson.
Die wohlfeilste Art des Stolzes hingegen ist der Nationalstolz. Denn er verrät in dem damit Behafteten den Mangel an individuellen Eigenschaften, auf die er stolz sein könnte, indem er sonst nicht zu dem greifen würde, was er mit so vielen Millionen teilt. Wer bedeutende persönliche Vorzüge besitzt, wird vielmehr die Fehler seiner eigenen Nation, da er sie beständig vor Augen hat, am deutlichsten erkennen. Aber jeder erbärmliche Tropf, der nichts in der Welt hat, darauf er stolz sein könnte, ergreift das letzte Mittel, auf die Nation, der er gerade angehört, stolz zu sein. Hieran erholt er sich und ist nun dankbarlich bereit, alle Fehler und Torheiten, die ihr eigen sind, mit Händen und Füßen zu verteidigen.
Arthur Schopenhauer, Parerga und Paralipomena, Aphorismen zur Lebensweisheit, Von dem was einer vorstellt.
Prevod, onako ugrubo:
Najjeftinija forma ponosa je nacionalni ponos. Covjek koji je spopadnut od nacionalnog ponosa ima manjak individualnih osobina na koje bi se mogao ponositi jer inace nebi bio prisiljen da se hvata necega sto dijeli s milionima drugih. Neko ko posjeduje znacajne individualne odlike ce stovise najjasnije uvidjeti greske, mane, nedostatke vlastite nacije, jer svoju naciju ima neprekidno pred ocima. Ali ona jadna budala, koja na svijetu nista nema na sta bi se ponositi mogla, ce se uhvatiti zadnjeg sredstva na koje bi se mogao ponositi, naime nacije kojoj pripada. Iz nacije crpi svoju snagu pa je zahvalno spreman sve njene greske i gluposti da brani rukama i nogama.
Koliko je u biti nistavna nacionalna ideja, iako je (a to je njena jedina pozitivna strana) u najvecoj mjeri odgovorna za rusenje velikih monarhija koje su vladale Evropom do pocetka 20. vijeka, ukazuje i primjer Turske i njenog odnosa prema Jermenima, tj. genocida koji je nad istima pocinjem, ali isto tako i rat Grcke i Turske pocetkom dvadesetih godina 20. stoljeca i njegove poslijedice. Osmanska imperija, koju su izmedju ostalog i nacionalizmi malih balkanskih naroda prisilili da se povuce u Anatoliju na koncu implodira i pretvara se i sama u nacionalnu drzavu, u nacionalnu drzavu Turaka po "modernom" (u ovom slucaju rijec "moderno" po meni ne moze imati pozitivan prizvuk jer govorim o necemu negativnom zbog toga pod navodnicima) evropskom konceptu.
I sta se desava 1915. godine? Turci, tj. triumvirat kojem pripadaju izmedju ostalog i dvojica najodgovornijih za genocid nad Jermenima, Kemal Pasha i Enver Pasha, su zahvaljujuci glavnom principu nacionalne drzave, a to je brojcana i svaka druga nadmoc samo jedne nacije unutar jedne drzave, maltene prisiljeni da se oslobode elemenata koji su mogli - iako ne morali - postati opasni za njen opstanak: U ovom slucaju uglavnom Jermena koji su jos od druge polovine 19. stoljeca simpatizirali s Ruskom carevinom, pored K.u.K (kurac & kita) monarhije glavni suparnici Osmanlija. Jermeni, koji su uprkos moderatno sherijatskom uredjenju osmanskog halifata stoljecima - ne samo mogli opstati - vec bili u stanju da, pored Jevreja, postanu najvazniji trgovacki sloj u mnogim vecim osmanskim gradovima, izmedju ostalog i Istanbula, su za nacionalnu drzavu Turaka, koja je trebala funkcionisati po evropsko-nacionalnim principima "jedan narod - jedna drzava", odjednom postali smetnja zbog toga sto se i medju njima probudilo ono sto je svojstveno svim nacijama, njihova glavna osobina, a to je zelja za vlastitom, nacionalnom drzavom. Da ne duljim, slijedi genocid, prvi genocid u Evropi (prvi na svijetu su pocinili Nijemci nad plemenom Herero u svojoj africkoj koloniji), sa svim onim propratnim pojavama koje su nam poznate i iz nasih ratova: Masovna ubistva, progoni - deportacije, silovanja, jednom rijecju: Etnicko ciscenje.
Ja kazem, nije do Turaka, kriva je nacionalna ideja. Isto kao sto u biti nije bilo ni do Srba u Bosni, kriva je nacionalna ideja, ideja koja spodrazumjeva, bolje reci koja je nesprovodljiva bez da se teritorija etnicki ocisti od elemenata koji takvu drzavu nebi prihvatili, opet iz istih razloga: Jer zele svoju.
Neda mi se vise, ali posto sam spomenuo odnos Turske i Grcke na pocetku 20. stoljeca, samo kratko: 200 000 krscana koji su govorili samo turskim jezikom, a zivjeli na zapadnoj obali danasnje Turske, su primorani - nakon sto je Atatürk porazio grcku vojsku, i njene saveznike, da se sele u Grcku, dok je 400 000 muslimana iz Grcke moralo otici u Tursku, iako turski jezik obicno nisu ni govorili. I jedni i drugi, bez da su htjeli, su tako postali, morali postati, bili primorani da postanu Grci i Turci, a kao takvi su mogli zivjeti samo u nacionalnoj drzavi Turaka i Grka. Izmedu ostalog je tu bila i familija Atatürka, oca moderne Turske - oni su se u Tursku doselili iz danas grckog grada Salonikija. Dakle 500 godina su mogli, kako tako, zivjeti jedni pored drugih, a onda odjednom vise ne moze, ne moze jer im priroda nacionalne ideje per se ne dozvoljava suzivot.
A jarane, Srbi i Hrvati, u BiH, su vec dovrsene nacije - oni jasno znaju da zele biti Srbi i Hrvati, sto znaci, u daljoj konzekvenci da ne zele biti Bosanci (barem ne u nacionalnom smislu rijeci) i sto opet znaci da - kao nacije, a naciji je svojstvena i zelja za nacionalnom drzavom - tesko da ce ih se primorati da postanu BiH patriote (sta god to da znacilo).
E sad, pitanje je da li Bosnjaci zaista prvo moraju da okuse gorak ukus nacionalnog ponosa, a okusili su ga jednim dijelom - danas dakle postoji itekako jasno izrazen bosnjacki nacionalizam (iako nedovrsen jer tu ima svakoraznih strujanja, npr. proislamskih iako se sherijatski pristup vjeri koci s idejom nacije), prije nego sto krenu u onom pravcu u kojem se rece, i trebalo bi da se krece i kretace se ukoliko ne ode sve u kuras krasni, danasnja EU. Pitanje je dakle da li je Bosnjacima zaista prvo potrebno nacionalno nafuravanje, kao sto ga mogu vidjeti kod blizih komsija, nafuravanje i zajebancija poput slavljenja ove usrane bitke (izvinjavam se ako povrijedjujem icije osjecaje ali bitka je zaista usrana i ukakana, kakvi Bosnjaci i narod Bosanaca u Srednjem vijeku..de ba, to me potencijalno nacosko srednjovjekovno nafuravanje vec toliko znalo iznervirati kod Hrvata, a pogotovo kod Srba), ili je moguce prevazici, izostaviti nacionalizam (jer ionako kasne s tim) na putu ka necem vecem i boljem, a to je, barem trenutno, Ujedinjena Evropa...
Samo, sudeci po komentarima, ne vidim neku veliku nadu u svemu tome..moguciji su haos i sukobi unutar svakoraznih bosnjackih frakcija..bosnonacionalista, bosnjonacionalista, islamista, potencijalnih islamista, a eto i Fikret se opet pojavio...
Ideja nacionalizma je u zapadnoj Evropi prevazidjena, odnosno, davno su zavrseni procesi “nacionalizacije” tj identifikovanja sa nacijom u procesu “jedan narod-jedna drzava”. Tako da I bez citata njemackog filozofa I bez elegija o jermenima, kurdima I sjevernoamerickim indijancima I njihovim sudbinama, ja ustanovljavam da dijelimo istu sudbinu ted a nam se namece neki novi identitet. Tacno je, bosanski srbi I hrvati tesko d ace prihvatiti da se zovu bosancima. Zasto bi? Hrvatska ima slavnu istoriju borbe protiv Turaka, bila je evropski bedem njihovoj najezdi. Danas su svjetski poznata turisticka zemlja: Dalmacija, Istra i Dubrovnik. Zbog cega bi neko ko se odlucio (ili su ga privolili) da se zove Bosancem?
Srbija? Narod sa “istorijom”! Koliko god smjesna bila ta recenica iz “nadrealista”, ipak je to njihova stvarnost. Oni se ponose svojom istorijom. Zasto da se bosanski srbi private da ih se zove bosancem? Pored takvog jednog srbina, da postanes glupi bosanac?! Taman posla.
Dakle, mi se nalazimo u “haosu nacionalizma”, onog istog koji je harao Evropom dok se svi nisu duhovno uzdigli iznad te ideje I sami shvatili da im je politika zaostala I da ako zele imalo prosperiteta, treba se okrenuti drugim stvarima.
Zasto mi ne bi mogli funkcionirati kao Svicarska? Tri naroda, jedna politika, ujedinjeni za dobrobit svoje drzave? E pa ne mozemo, jer smo jos uvijek primitivni nacionalisti, tj, proces nacionalizma kod nas jos nije dovrsen. Ono malo kozmopolitski nastrojenih ljudi sa ovih prostora pokusava dokazati da postoji nesto iznad vjere koja nas dijeli I odbija biti strpana u torove. Da li im to treba uzeti za zlo? Zasto da me neko prisilno zove bosnjakom samo da bi me oznacio kao muslimana ili mog prijatelja zvati hrvatom samo zato sto je katolik?
Ne, zato ja tu ideju podrzavam koliko god ona zakasnila I bila potiskivana tokom zadnjih 100 godina. Treba postovati svoju istoriju I svoju naciju I svoju vjeru. Kada se taj proces zavrsi, I mi cemo nadam se krenuti ka nekom prospreitetu, pod uslovom da Srbija I Hrvatska prestanu smatrati Bosnu kao njihovu, a njihovi vazali se okrenu Bosni.
Nisam Bosnjak musliman i necu dozvoliti da me se ikada tako deklarise pa makar morao otici iz ove drzave. Sve ljude dobre volje postujem I cijenim njihovu nacionalnu I vjersku pripadnost I isto tako zelim da se I prema meni odnose, bas kao po Kantovom etickom imperativu. I nikako drugacije.
Svoju, nasu, bosansku istoriju (prije dolaska osmanlija) treba cijeniti i cuvati od zaborava. Pomen na ovu bitku je svjetao primjer.
-
korisnik09
#82 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Nema se tu sta objasniti. Imamo samo cinjenice i Bosnjake koji te cinjenice kao jedini ne zele da prihvate.
Znaci cinjenica je da su Srbi i Hrvati nacionalno obrazovani u Srpstvo i Hrvatstvo. Oni nisu postali nikada Yugoslaveni i nosali petokraku oni su bili jednostavnu Srbi i Hrvati. Jedni su se unutar Yugoslavije borili za Srpske ciljeve drugi za Hrvatske.
Sada imas i Bosnjake unutar Bosne i rjesenje naravno nije u tome da svi budemo "braca" ta da s enacionalizmi guraju pod tepih. Rado ce Bosnjaci opet zarad neke "multi kulti bratske Bosne" gurati sve svoje pod tepih pa cak i vjeru za nekih 10, 20, 30 godina (naciju nemaju tj. nisu dozivijeli narodni procvat/ preporod) ali Srbi i Hrvati ti to ne zele. Tako da si upravo ti bezobrazan kada sugerises da je problem u Bosnjacima. Pa Bosnjaci su bili najveci komunisti i dan danas su. Eno gledam svoju rodicu u Sarajevu pije alkohol za vrijeme ramazana a njezina majka kao fol "ne da na Islam nesto reci" kao ni njezin otac a cijela ta prodoica je bila u logoru za vrijeme rata. Ta djevojka je jednoj prilikom rekla:"Na onu dzamiju petkraku treba staviti." Znaci to je jedan narod koji su ili komunisti ili Islamizsti; narod koji nema u principu nista svoje. Ili kao sto je Mesa rekao:"Sa nikim se historija nije poigrala kao sa Bosnom; idemo pod Tudjom zastavom jer svoje nemamo."
A sada odgovor na tvoje pitanje. Kako da ta tri naroda zive u harmoniji skupa? Nikako. Sve dok unutar Bosne jedan narod ne postane toliko dominantan i predje percentazu od nekih 60 ili 65% da uticaju iz Srbije i Hrvatske postanu slabiji na politicki zivot BiH od uticaja iz Sarajeva. Sve ostalo je utopija i vec davno vidjeno.
U kraljivi SHS je se vodio hladni rat izmedju Srpstva i Hrvatstva, u Titinoj Yugoslaviji isto tako i t ose nikada nece promjeniti osim ako svi odbace nacionalizme i postanu "Evropljani" sto ce se desiti za nekih 500 godina a na balkanu mozda i kasnije
Znaci cinjenica je da su Srbi i Hrvati nacionalno obrazovani u Srpstvo i Hrvatstvo. Oni nisu postali nikada Yugoslaveni i nosali petokraku oni su bili jednostavnu Srbi i Hrvati. Jedni su se unutar Yugoslavije borili za Srpske ciljeve drugi za Hrvatske.
Sada imas i Bosnjake unutar Bosne i rjesenje naravno nije u tome da svi budemo "braca" ta da s enacionalizmi guraju pod tepih. Rado ce Bosnjaci opet zarad neke "multi kulti bratske Bosne" gurati sve svoje pod tepih pa cak i vjeru za nekih 10, 20, 30 godina (naciju nemaju tj. nisu dozivijeli narodni procvat/ preporod) ali Srbi i Hrvati ti to ne zele. Tako da si upravo ti bezobrazan kada sugerises da je problem u Bosnjacima. Pa Bosnjaci su bili najveci komunisti i dan danas su. Eno gledam svoju rodicu u Sarajevu pije alkohol za vrijeme ramazana a njezina majka kao fol "ne da na Islam nesto reci" kao ni njezin otac a cijela ta prodoica je bila u logoru za vrijeme rata. Ta djevojka je jednoj prilikom rekla:"Na onu dzamiju petkraku treba staviti." Znaci to je jedan narod koji su ili komunisti ili Islamizsti; narod koji nema u principu nista svoje. Ili kao sto je Mesa rekao:"Sa nikim se historija nije poigrala kao sa Bosnom; idemo pod Tudjom zastavom jer svoje nemamo."
A sada odgovor na tvoje pitanje. Kako da ta tri naroda zive u harmoniji skupa? Nikako. Sve dok unutar Bosne jedan narod ne postane toliko dominantan i predje percentazu od nekih 60 ili 65% da uticaju iz Srbije i Hrvatske postanu slabiji na politicki zivot BiH od uticaja iz Sarajeva. Sve ostalo je utopija i vec davno vidjeno.
U kraljivi SHS je se vodio hladni rat izmedju Srpstva i Hrvatstva, u Titinoj Yugoslaviji isto tako i t ose nikada nece promjeniti osim ako svi odbace nacionalizme i postanu "Evropljani" sto ce se desiti za nekih 500 godina a na balkanu mozda i kasnije
- borcanin
#83 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Dobro, nisam. U balkanskim ratovima moj pradedo je izgubio 4 brata, koji su branili svoje kuce i imanja,na strani Turske, Moj dedo je izgubio 3 sina i 3 brata u 2. svjetskom ratu isto kada su branili svoje zivota i imanja, bili su iskljucivo islamski ratnici koji su oteli oruzje ustasama i branili se od cetnika, u ovom sad ratu moj stari i 3 amidza svi su bili na prvoj liniji, amidza i stari su mi ranjeni u ovom zadnjem ratu, sreca niko nije poginuo ali sam izgubio dosta rodbine,,, na kraju ce mi doci debili koji ce mi govoriti ko sam i sta sam... Itekako dobro znam ko sam.. I ja cu braniti zivote svojih najmilijih i imanje ako dodje do toga, i bicu muslimanski ratnik a ne neki nacionalisticki. Eto nisam Bosnjak, i kada bude popis stanovnistva necu se izjasniti kao Bosnjak, nego ako bude druga mogucnost, mozda kao ostali ili radije kao Srbin muslimanske vjeroispovijesti bas zbog takvih kao ti.... A da znate da ce vam se multikulti obiti o glavu i sada da Turska dodje da osvoji Bosnu, prikljucio bi im se bez jedne rijeci,, ali samo zbog vas takvih.duh_sa_sjekirom wrote:Budi ljubazan pa izbriši ovu tvrdnju u svom postu, da ne bi dalje sam sebe uvaljivao u kontradikciju.borcanin wrote: Bosnjak sam, Otomansko carstvo ne smatram okupatorom. Moji su na kosovu pobijedili a ne izgubili. Nikada djetetu necu dati ime Vlatko ili Tvrtko. Protiv toga sam da ja zarad neke imaginacije kao sto je drzava ili nacija mijenjam svoju vjeru, svoj umet, svoju historiju. Na nisanima mojih rahmetli predaka su natpisi na perzijskom jeziku i to je ono sto sam svojim ocima vidio, ono sto nije imaginacija i niko od njih se nije zvao Tvrtko ili Vlatko, dakle za to ne postoje pisani dokazi. Ja nikada necu prihvatiti da mi neko oduzima moju historiju i da mi svoju podmece.... Ako bi u buducnosti i postojala takva ideja, znajte da bi moralo doci do podjele Bosnjaka na ove koji misle kao ja i one koji misle suprotno... Ideja jeste utopijska, to si dobro rekao.
Ne možeš se izjasniti da si Marsovac pa onda dokazivati da Mars ne postoji niti je ikad postojao.
- morti
#84 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Da bi Evropa ili pak cijeli svijet prevazišao nacionalno i krenuo ka stvaranju nadnacionalne svijesti ili globalne svijeti za koju se smatra da je neizbježan korak ka evoluciji društva (rod, pleme, narod, nacija, supranacija...), upravo kroz to "slavlje nacionalnog identiteta" svaki narod mora ili bi bar trebao proći.
Ovo vidim samo kao jednu od faza ukupne ljudske vrste. Kao što čovjek mora biti beba da bi bio todler, i pubertetlija da bi bio odrastao čovjek - tako i nacija mora proći kroz svoju renesansu da bi to naposljetku prevazišla i krenula ka daljnjem razvoju zajedno sa ostalima u gradnji civilizacije.
Nacije Evrope su to prošle. Narodi bez država uglavnom nemaju tu sreću. Jedina nacija koja nije prošla kroz fazu samoidentifikacije na primjeren način su Bošnjaci. Ako uđemo u zajedništvo sa uslovno rečeno zdravim nacijama, kompleks niže vrijednosti je zagarantovan, a iz toga će proizađi ini problemi.
Trenutno, Bošnjak je razapet između 150 definicija nacije, religije, države, bivše države, budućih država, Turske i punog klinca problema.
Bošnjaci su zakašnjela nacija, po svim mjerilima Evrope. Sad, ko je kriv? Nekima Turci, nekima Srbi, po nekima smo sami sebi krivi. A neke boli k*rac za naciju.
Nacija nije sama sebi svrha. Kao što rekoh, smatram da je to nezaobilazni stadij razvoja društva koji će se na kraju prevazići.
Ovo vidim samo kao jednu od faza ukupne ljudske vrste. Kao što čovjek mora biti beba da bi bio todler, i pubertetlija da bi bio odrastao čovjek - tako i nacija mora proći kroz svoju renesansu da bi to naposljetku prevazišla i krenula ka daljnjem razvoju zajedno sa ostalima u gradnji civilizacije.
Nacije Evrope su to prošle. Narodi bez država uglavnom nemaju tu sreću. Jedina nacija koja nije prošla kroz fazu samoidentifikacije na primjeren način su Bošnjaci. Ako uđemo u zajedništvo sa uslovno rečeno zdravim nacijama, kompleks niže vrijednosti je zagarantovan, a iz toga će proizađi ini problemi.
Trenutno, Bošnjak je razapet između 150 definicija nacije, religije, države, bivše države, budućih država, Turske i punog klinca problema.
Bošnjaci su zakašnjela nacija, po svim mjerilima Evrope. Sad, ko je kriv? Nekima Turci, nekima Srbi, po nekima smo sami sebi krivi. A neke boli k*rac za naciju.
Nacija nije sama sebi svrha. Kao što rekoh, smatram da je to nezaobilazni stadij razvoja društva koji će se na kraju prevazići.
- nineinchnails
- sheiitan 666
#86 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
nineinchnails wrote:Sve je to tacno sto si napisao. Nema se sta tu dodati, sem cuvene “I, sta cemo sad?” iz oskarom nagradjene “Nicije zemlje”. Dovedeni smo “nigdje”.franci wrote: A gdje tacno lezi razlika izmedju tvog, tu nekog bosanskog nacionalizma, i nacionalizma koji bi se odnosio samo na bosanske muslimane, dakle bosnjackog nacionalizma? Reci cu ti, koliko god da bosnjacki nacionalizam bio u svojoj sustini nedovrsen, neizgradjen do kraja, on je realisticniji od tog bosanskog koji ti propagiras i s zaljenjem konstantiras da nikada nije zazivio zbog, ako sam te dobro shvatio:
1. bosnjacko-muslimanske gluposti,
2. srpskog nacionalizma
3. hrvatskog nacionalizma, tj. svojatanja katolickog i pravoslavnog zivlja u BiH od strane susjednih drzava.
Jasna je meni zelja Bosnjaka koji bi da - jadni i nedovrseni - dostignu svoje komsije i stanu na istu razinu nacionalne gluposti - na onu razinu koju ostatak Evrope tezi da prevazidje, a i prevazice jer ekonomska realnost govori veoma jasnim jezikom, tj. govori o neophodnosti dalje centralizacije EU (sto znaci istovremeno i dalje potiskivanje nacionalnih drzava - cemu se nacionalisti sirom EU protive) - ali ja eto mislim da nacionalni identitet, nacionalna drzava i na koncu nacionalizam, nije niti moze ikako biti ona zadnja stepenica ljudske evolucije koja se ne moze pravazici. Mislim upravo da je nacionalni identitet, a iz njega proizilazi i nacionalizam, jedno veliko zlo koje je mozda u odredjenom momentu bilo neophodno (vrijeme ukidanja vladavine velikih monarhija) ali je kasnije prouzrokovalo u najvecoj mjeri ljudske patnje kroz cijelokupno dvadeseto stoljece (1. SR., 2. SR itd.).
A moj stav o nacijama i nacionalizmima se oslikava u slijedeca dva citata:
Patriotizam je zadnje utociste hulja, Samuel Johnson.
Die wohlfeilste Art des Stolzes hingegen ist der Nationalstolz. Denn er verrät in dem damit Behafteten den Mangel an individuellen Eigenschaften, auf die er stolz sein könnte, indem er sonst nicht zu dem greifen würde, was er mit so vielen Millionen teilt. Wer bedeutende persönliche Vorzüge besitzt, wird vielmehr die Fehler seiner eigenen Nation, da er sie beständig vor Augen hat, am deutlichsten erkennen. Aber jeder erbärmliche Tropf, der nichts in der Welt hat, darauf er stolz sein könnte, ergreift das letzte Mittel, auf die Nation, der er gerade angehört, stolz zu sein. Hieran erholt er sich und ist nun dankbarlich bereit, alle Fehler und Torheiten, die ihr eigen sind, mit Händen und Füßen zu verteidigen.
Arthur Schopenhauer, Parerga und Paralipomena, Aphorismen zur Lebensweisheit, Von dem was einer vorstellt.
Prevod, onako ugrubo:
Najjeftinija forma ponosa je nacionalni ponos. Covjek koji je spopadnut od nacionalnog ponosa ima manjak individualnih osobina na koje bi se mogao ponositi jer inace nebi bio prisiljen da se hvata necega sto dijeli s milionima drugih. Neko ko posjeduje znacajne individualne odlike ce stovise najjasnije uvidjeti greske, mane, nedostatke vlastite nacije, jer svoju naciju ima neprekidno pred ocima. Ali ona jadna budala, koja na svijetu nista nema na sta bi se ponositi mogla, ce se uhvatiti zadnjeg sredstva na koje bi se mogao ponositi, naime nacije kojoj pripada. Iz nacije crpi svoju snagu pa je zahvalno spreman sve njene greske i gluposti da brani rukama i nogama.
Koliko je u biti nistavna nacionalna ideja, iako je (a to je njena jedina pozitivna strana) u najvecoj mjeri odgovorna za rusenje velikih monarhija koje su vladale Evropom do pocetka 20. vijeka, ukazuje i primjer Turske i njenog odnosa prema Jermenima, tj. genocida koji je nad istima pocinjem, ali isto tako i rat Grcke i Turske pocetkom dvadesetih godina 20. stoljeca i njegove poslijedice. Osmanska imperija, koju su izmedju ostalog i nacionalizmi malih balkanskih naroda prisilili da se povuce u Anatoliju na koncu implodira i pretvara se i sama u nacionalnu drzavu, u nacionalnu drzavu Turaka po "modernom" (u ovom slucaju rijec "moderno" po meni ne moze imati pozitivan prizvuk jer govorim o necemu negativnom zbog toga pod navodnicima) evropskom konceptu.
I sta se desava 1915. godine? Turci, tj. triumvirat kojem pripadaju izmedju ostalog i dvojica najodgovornijih za genocid nad Jermenima, Kemal Pasha i Enver Pasha, su zahvaljujuci glavnom principu nacionalne drzave, a to je brojcana i svaka druga nadmoc samo jedne nacije unutar jedne drzave, maltene prisiljeni da se oslobode elemenata koji su mogli - iako ne morali - postati opasni za njen opstanak: U ovom slucaju uglavnom Jermena koji su jos od druge polovine 19. stoljeca simpatizirali s Ruskom carevinom, pored K.u.K (kurac & kita) monarhije glavni suparnici Osmanlija. Jermeni, koji su uprkos moderatno sherijatskom uredjenju osmanskog halifata stoljecima - ne samo mogli opstati - vec bili u stanju da, pored Jevreja, postanu najvazniji trgovacki sloj u mnogim vecim osmanskim gradovima, izmedju ostalog i Istanbula, su za nacionalnu drzavu Turaka, koja je trebala funkcionisati po evropsko-nacionalnim principima "jedan narod - jedna drzava", odjednom postali smetnja zbog toga sto se i medju njima probudilo ono sto je svojstveno svim nacijama, njihova glavna osobina, a to je zelja za vlastitom, nacionalnom drzavom. Da ne duljim, slijedi genocid, prvi genocid u Evropi (prvi na svijetu su pocinili Nijemci nad plemenom Herero u svojoj africkoj koloniji), sa svim onim propratnim pojavama koje su nam poznate i iz nasih ratova: Masovna ubistva, progoni - deportacije, silovanja, jednom rijecju: Etnicko ciscenje.
Ja kazem, nije do Turaka, kriva je nacionalna ideja. Isto kao sto u biti nije bilo ni do Srba u Bosni, kriva je nacionalna ideja, ideja koja spodrazumjeva, bolje reci koja je nesprovodljiva bez da se teritorija etnicki ocisti od elemenata koji takvu drzavu nebi prihvatili, opet iz istih razloga: Jer zele svoju.
Neda mi se vise, ali posto sam spomenuo odnos Turske i Grcke na pocetku 20. stoljeca, samo kratko: 200 000 krscana koji su govorili samo turskim jezikom, a zivjeli na zapadnoj obali danasnje Turske, su primorani - nakon sto je Atatürk porazio grcku vojsku, i njene saveznike, da se sele u Grcku, dok je 400 000 muslimana iz Grcke moralo otici u Tursku, iako turski jezik obicno nisu ni govorili. I jedni i drugi, bez da su htjeli, su tako postali, morali postati, bili primorani da postanu Grci i Turci, a kao takvi su mogli zivjeti samo u nacionalnoj drzavi Turaka i Grka. Izmedu ostalog je tu bila i familija Atatürka, oca moderne Turske - oni su se u Tursku doselili iz danas grckog grada Salonikija. Dakle 500 godina su mogli, kako tako, zivjeti jedni pored drugih, a onda odjednom vise ne moze, ne moze jer im priroda nacionalne ideje per se ne dozvoljava suzivot.
A jarane, Srbi i Hrvati, u BiH, su vec dovrsene nacije - oni jasno znaju da zele biti Srbi i Hrvati, sto znaci, u daljoj konzekvenci da ne zele biti Bosanci (barem ne u nacionalnom smislu rijeci) i sto opet znaci da - kao nacije, a naciji je svojstvena i zelja za nacionalnom drzavom - tesko da ce ih se primorati da postanu BiH patriote (sta god to da znacilo).
E sad, pitanje je da li Bosnjaci zaista prvo moraju da okuse gorak ukus nacionalnog ponosa, a okusili su ga jednim dijelom - danas dakle postoji itekako jasno izrazen bosnjacki nacionalizam (iako nedovrsen jer tu ima svakoraznih strujanja, npr. proislamskih iako se sherijatski pristup vjeri koci s idejom nacije), prije nego sto krenu u onom pravcu u kojem se rece, i trebalo bi da se krece i kretace se ukoliko ne ode sve u kuras krasni, danasnja EU. Pitanje je dakle da li je Bosnjacima zaista prvo potrebno nacionalno nafuravanje, kao sto ga mogu vidjeti kod blizih komsija, nafuravanje i zajebancija poput slavljenja ove usrane bitke (izvinjavam se ako povrijedjujem icije osjecaje ali bitka je zaista usrana i ukakana, kakvi Bosnjaci i narod Bosanaca u Srednjem vijeku..de ba, to me potencijalno nacosko srednjovjekovno nafuravanje vec toliko znalo iznervirati kod Hrvata, a pogotovo kod Srba), ili je moguce prevazici, izostaviti nacionalizam (jer ionako kasne s tim) na putu ka necem vecem i boljem, a to je, barem trenutno, Ujedinjena Evropa...
Samo, sudeci po komentarima, ne vidim neku veliku nadu u svemu tome..moguciji su haos i sukobi unutar svakoraznih bosnjackih frakcija..bosnonacionalista, bosnjonacionalista, islamista, potencijalnih islamista, a eto i Fikret se opet pojavio...
Ideja nacionalizma je u zapadnoj Evropi prevazidjena, odnosno, davno su zavrseni procesi “nacionalizacije” tj identifikovanja sa nacijom u procesu “jedan narod-jedna drzava”. Tako da I bez citata njemackog filozofa I bez elegija o jermenima, kurdima I sjevernoamerickim indijancima I njihovim sudbinama, ja ustanovljavam da dijelimo istu sudbinu ted a nam se namece neki novi identitet. Tacno je, bosanski srbi I hrvati tesko d ace prihvatiti da se zovu bosancima. Zasto bi? Hrvatska ima slavnu istoriju borbe protiv Turaka, bila je evropski bedem njihovoj najezdi. Danas su svjetski poznata turisticka zemlja: Dalmacija, Istra i Dubrovnik. Zbog cega bi neko ko se odlucio (ili su ga privolili) da se zove Bosancem?
Srbija? Narod sa “istorijom”! Koliko god smjesna bila ta recenica iz “nadrealista”, ipak je to njihova stvarnost. Oni se ponose svojom istorijom. Zasto da se bosanski srbi private da ih se zove bosancem? Pored takvog jednog srbina, da postanes glupi bosanac?! Taman posla.
Dakle, mi se nalazimo u “haosu nacionalizma”, onog istog koji je harao Evropom dok se svi nisu duhovno uzdigli iznad te ideje I sami shvatili da im je politika zaostala I da ako zele imalo prosperiteta, treba se okrenuti drugim stvarima.
Zasto mi ne bi mogli funkcionirati kao Svicarska? Tri naroda, jedna politika, ujedinjeni za dobrobit svoje drzave? E pa ne mozemo, jer smo jos uvijek primitivni nacionalisti, tj, proces nacionalizma kod nas jos nije dovrsen. Ono malo kozmopolitski nastrojenih ljudi sa ovih prostora pokusava dokazati da postoji nesto iznad vjere koja nas dijeli I odbija biti strpana u torove. Da li im to treba uzeti za zlo? Zasto da me neko prisilno zove bosnjakom samo da bi me oznacio kao muslimana ili mog prijatelja zvati hrvatom samo zato sto je katolik?
Ne, zato ja tu ideju podrzavam koliko god ona zakasnila I bila potiskivana tokom zadnjih 100 godina. Treba postovati svoju istoriju I svoju naciju I svoju vjeru. Kada se taj proces zavrsi, I mi cemo nadam se krenuti ka nekom prospreitetu, pod uslovom da Srbija I Hrvatska prestanu smatrati Bosnu kao njihovu, a njihovi vazali se okrenu Bosni.
Nisam Bosnjak musliman i necu dozvoliti da me se ikada tako deklarise pa makar morao otici iz ove drzave. Sve ljude dobre volje postujem I cijenim njihovu nacionalnu I vjersku pripadnost I isto tako zelim da se I prema meni odnose, bas kao po Kantovom etickom imperativu. I nikako drugacije.
Svoju, nasu, bosansku istoriju (prije dolaska osmanlija) treba cijeniti i cuvati od zaborava. Pomen na ovu bitku je svjetao primjer.
U biti cemo se ja i ti lako dogovoriti, tu smo mi negdje, barem sto se motiva tice i zasigurno nismo od onih koji ce sutra u ime nacije uzeti sjekiru u ruke. Samo da se razumijemo. Ne slazemo se u detaljima. Mislim da nisi u pravu, jer ne mozes propisivati kolektivnu formu ponosa kao lijek, pa makar to iz stvarnosti tamnog vilajeta posmatrano izgledalo i napredno - neka vrsta gradjanskog koncepta, a istovremeno osudjivati kad se ta vrsta ponosa, kolektivnog (govorim o svakoj vrsti kolektivnog ponosa, ne sad kad je neko ponosan na svoj lokalni fudbalski klub), izrodi na nacin koji nam se ne svidja. Tvoja poruka ovom @boricaninu je otprilike: Budi ponosan, dobro je biti ponosan na kolektiv, ali kad on odluci da njegov kolektiv nije ono sto ti zelis, da to nije ni Vlatko Vukovic (de ljudi bolan, znamo valjda o kakvoj vrsti buzdovana se radilo pri kraju Srednjeg vijeka..jebo ti ovu albansku mafiju po Sarajevu), a ni Katarina Kosaca, vec neko ko se zove Fatih, Sulejman, Mehmed...ili, ako cemo sire ici, neki Dusan, Lazar ili Tomislav.
Svajcarska stvarnost je takva kakva jest zbog dominacije njemackog faktora, mislim na brojcanu dominaciju, koji ovima sto govore francuski i italijanski daje siroke ovlasti (ali ne na etnickoj osnovi vec u obliku kantona). Toga u Bosni nema, barem ne na 48% teritorija BiH.
Jasno je meni da ovo sto propagiram zvuci utopicno i jasno mi je da ova vrsta kozmopolitizma nece biti prihvacena od veceg dijela Srba i Hrvata, ali ni Bosnjaka (koliko god da se mi zanosili bosnjacka stvarnost je vise ovaj @boricanin, no "Vlatko Vukovic"), ali pokusavam da zivim po principu onog grafiti natpisa na jednom od pariskih zidova neposredno pred revoluciju: Budi realan, trazi nemoguce! Ko je tada mogao zamisliti da ce vec za nekoliko godina citava Evropa biti okrenuta naglavacke...? Njih par.
- sheiitan 666
#87 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Porodica s oceve strane, zemljoposjednici, protjerani iz Crne Gore 1859. i dosli u Bosnu. Cetvoricu brace od mog djeda rahmetli su ubili cetnici u Drugom Svjetskom..ukupno, ima spisak, 17 clanova uze i sire familije s oceve strane i njih 21 s majcine, sve u Gornjem podrinju. Amidza, njegov sin, tetak, bratic od majke i njegov otac poginuli, tetka i tetak od majke (bukvalno) zaklani u Visegradu...u ovom zadnjem ratu.borcanin wrote:Dobro, nisam. U balkanskim ratovima moj pradedo je izgubio 4 brata, koji su branili svoje kuce i imanja,na strani Turske, Moj dedo je izgubio 3 sina i 3 brata u 2. svjetskom ratu isto kada su branili svoje zivota i imanja, bili su iskljucivo islamski ratnici koji su oteli oruzje ustasama i branili se od cetnika, u ovom sad ratu moj stari i 3 amidza svi su bili na prvoj liniji, amidza i stari su mi ranjeni u ovom zadnjem ratu, sreca niko nije poginuo ali sam izgubio dosta rodbine,,, na kraju ce mi doci debili koji ce mi govoriti ko sam i sta sam... Itekako dobro znam ko sam.. I ja cu braniti zivote svojih najmilijih i imanje ako dodje do toga, i bicu muslimanski ratnik a ne neki nacionalisticki. Eto nisam Bosnjak, i kada bude popis stanovnistva necu se izjasniti kao Bosnjak, nego ako bude druga mogucnost, mozda kao ostali ili radije kao Srbin muslimanske vjeroispovijesti bas zbog takvih kao ti.... A da znate da ce vam se multikulti obiti o glavu i sada da Turska dodje da osvoji Bosnu, prikljucio bi im se bez jedne rijeci,, ali samo zbog vas takvih.duh_sa_sjekirom wrote:Budi ljubazan pa izbriši ovu tvrdnju u svom postu, da ne bi dalje sam sebe uvaljivao u kontradikciju.borcanin wrote: Bosnjak sam, Otomansko carstvo ne smatram okupatorom. Moji su na kosovu pobijedili a ne izgubili. Nikada djetetu necu dati ime Vlatko ili Tvrtko. Protiv toga sam da ja zarad neke imaginacije kao sto je drzava ili nacija mijenjam svoju vjeru, svoj umet, svoju historiju. Na nisanima mojih rahmetli predaka su natpisi na perzijskom jeziku i to je ono sto sam svojim ocima vidio, ono sto nije imaginacija i niko od njih se nije zvao Tvrtko ili Vlatko, dakle za to ne postoje pisani dokazi. Ja nikada necu prihvatiti da mi neko oduzima moju historiju i da mi svoju podmece.... Ako bi u buducnosti i postojala takva ideja, znajte da bi moralo doci do podjele Bosnjaka na ove koji misle kao ja i one koji misle suprotno... Ideja jeste utopijska, to si dobro rekao.
Da li ti mislis da i ja zbog toga imam monopol na "biti glup" i zadojen?
- sheiitan 666
#88 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
nineinchnails wrote:http://www.radiosarajevo.ba/novost/8870 ... ulina-bana
Odlicne su te izlozbe, obozavam, historicar sam, ali da bi one kod nas mogle biti ono cemu slicne izlozbe u nekim drugim zemljama sluze, dakle cisto edukativne manifestacije, potrebno je NAPOKON nase srednjovjekovlje, pa i kasnije i ranije periode (Hrvatine se, bezbeli, furaju na "plavu krv iz stoljeca sestog", heboteee), izvaditi iz konteksta neceg na sta bi trebali biti ponosni. Dok to ne bude ucinjeno, ovakve izlozbe, na svim stranama, ce sluziti samo jednoj svrsi: Potvrdjivanju pojedinacnih, manje vise nacionalistickih matrica, i njihovih predstava o zemlji u kojoj svi zive.
2009. godina. Neki hotel u Sarajevu. Ja tamo s jednim sarajevskim dekanom, poznanik mog oca iz djetinjstva, jer mi je tada trebala neka literatura. Raspravljamo o Malcolmu i njegovoj knjizi s kojom se ne slaze kad se radi o srednjovjekovlju. Ja mu kazem da je zaista svejedno da li je Crkva bosanska bila bogumilska ili katolicka, zapala u herezu, jer ne znaci katolik, u Srednjem vijeku, = Hrvat! A on, ne znaci mozda u zemlji u kojoj ti zivis ali ovo je Bosna i ovdje se danas zna sta je katolik. Ja samo slegnem ramenima...
Jebo ti takvu nauku..to izradja Imamovice i kompaniju.
-
korisnik09
#89 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
U tome i jeste problem sto ti znas ko si i sta si a znaju i moje rodice iz Sarajeva ko s i sta su; oni bi petokraku stavili na dzamiju i piju za vrijeme ramazana. A i te rodice su bile u logorima Hrvatskim ili su im ocevi bili u srpskim.borcanin wrote:duh_sa_sjekirom wrote:borcanin wrote: na kraju ce mi doci debili koji ce mi govoriti ko sam i sta sam... .
Opet neki drugi Bosnjak zna ko je i sta je kada stane pored tebe u dzamiji sa bradicom i kaze ti:"Brate zasto nisi rasiri onoge tako se ne klanja."
Zna ko su i sta su ovi kvazi nacionalisti sa praskozorija. Znaju ko su i sta su i oni fashisti sa BPNP-a koji velicaju handzar diviziju.
U tome i jeste problem su unutar Bosnjastva imas 100 struja a pored toga imas jos i 50% ljudi koji su Bosanci ili Bosanci i Hercegovci. Sve je to dobra baza za buduci sukob unutar Bosnjackog korpusa.
- borcanin
#90 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
korisnik09, u pravu si, bice podjela, ja to stalno govorim i treba da bude, sto je zapoceto mora se dovrsit.
franci,Ja imam monopol na "biti musliman u BiH" imam monopol na "ne zelim da Srbiju i Hrvatsku smatram prijateljima" imam monopol na "ne zelim da Herceg-Bosnu i RS smatram prijateljima" imam monopol na" Turska je prijatelj muslimanima u BiH" imam monopol da ovo gdje zivim i ovo s kim zivim smatram onako kako ja hocu sve dok je to moje. I imam monopol da cuvam svoju vjeru i da je naslijede buduce generacije bas na ovom prostoru, pa vala i po cijenu nacije i drzave. Svak ima pravo da razmislja kako god zeli, ali ispred moje kuce i u mojoj ulici se nece velicati ni kosovski boj u smislu odbrane od turaka, ni bitka na marici, ni austro-ugarska, ni Srbija, ni Hrvatska.. Ja gdje vidim ove plakate ja cu ih poskidat i poderat, slobodno cu da govorim i merhaba i selam alejk i Allahraziola i bajrambarecula i slavit cu svaku dobijenu osmansku bitku u smislu pobjede, i nikad ih necu smatrati okupatorom samo zato sto to mojim "drugovima" ne odgovara. Ako Bosnjacki cilj bude odvajanje od osmanske ostavstine i vjere islama, necu biti bosnjak, nego cu traziti novu naciju u BiH- Muslimani, jer ako ostali imaju pravo da imaju svoje, zasto ja ne bih, generacijama mi pretci brane ovo sto imam, a nece to biti uzalud sigurno, ima puno ljudi koji razmisljaju kao ja. Imam apsolutno pravo i podlogu da imam ovakav politicki stav.
franci,Ja imam monopol na "biti musliman u BiH" imam monopol na "ne zelim da Srbiju i Hrvatsku smatram prijateljima" imam monopol na "ne zelim da Herceg-Bosnu i RS smatram prijateljima" imam monopol na" Turska je prijatelj muslimanima u BiH" imam monopol da ovo gdje zivim i ovo s kim zivim smatram onako kako ja hocu sve dok je to moje. I imam monopol da cuvam svoju vjeru i da je naslijede buduce generacije bas na ovom prostoru, pa vala i po cijenu nacije i drzave. Svak ima pravo da razmislja kako god zeli, ali ispred moje kuce i u mojoj ulici se nece velicati ni kosovski boj u smislu odbrane od turaka, ni bitka na marici, ni austro-ugarska, ni Srbija, ni Hrvatska.. Ja gdje vidim ove plakate ja cu ih poskidat i poderat, slobodno cu da govorim i merhaba i selam alejk i Allahraziola i bajrambarecula i slavit cu svaku dobijenu osmansku bitku u smislu pobjede, i nikad ih necu smatrati okupatorom samo zato sto to mojim "drugovima" ne odgovara. Ako Bosnjacki cilj bude odvajanje od osmanske ostavstine i vjere islama, necu biti bosnjak, nego cu traziti novu naciju u BiH- Muslimani, jer ako ostali imaju pravo da imaju svoje, zasto ja ne bih, generacijama mi pretci brane ovo sto imam, a nece to biti uzalud sigurno, ima puno ljudi koji razmisljaju kao ja. Imam apsolutno pravo i podlogu da imam ovakav politicki stav.
- sheiitan 666
#91 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Jasno i precizno formulirano. Ali kako to da Svajcarci ne prodjose, barem ne na nacin na koji su to prosli i ostali, tu vrsu nacionalizacije koju smatras potrebnom na putu ka daljem razvoju? Ja cisto pitam jer i sam u biti nisam siguran - post, dva iznad, sam i licno postavio pitanje "da li Bosnjaci moraju, sad na pocetku 21. vijeka, proci ono sto je prosao veci dio Evrope u 19. vijeku".morti wrote:Da bi Evropa ili pak cijeli svijet prevazišao nacionalno i krenuo ka stvaranju nadnacionalne svijesti ili globalne svijeti za koju se smatra da je neizbježan korak ka evoluciji društva (rod, pleme, narod, nacija, supranacija...), upravo kroz to "slavlje nacionalnog identiteta" svaki narod mora ili bi bar trebao proći.
- sheiitan 666
#92 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
borcanin wrote:korisnik09, u pravu si, bice podjela, ja to stalno govorim i treba da bude, sto je zapoceto mora se dovrsit.
Izvini, nije moje pravo da govorim da si glup zbog toga sto mi se ne svidja tvoj stav, kao ni stav nacionalista. Ali si hardlajner, da ne ulazim sad tacno u ideolosku pozadinu. Samo, vidim, na osnovu tvoje tastature, da ne zivis u BiH, kao ni ja, samo sto bih se ja licno stidio pred samim sobom da na javnom mjestu zastupam stav koji ce "BiH odvesti u rat a muslimanski narod mozda u nestanak", tj. da potpirujem vatru a da istovremeno ne moram poturiti vlastitu guzicu da malo izgori. Ovo sto ti zastupas je jednostavno nespojivo s bilo kojim nacinom opstanka BiH. Jedino sto mozes postignuti, ali dugorocno se ni to ne isplati za Bosnjake jer ostaju okruzeni u srpsko-hrvatskom getu, je neka vrsta muslimanske fildzan drzavice na negdje tridesetak posto danasnje BiH. Opet kazem, zaboli te, ne moras se ti jebavati u tom getu...kao ni ja, hvala kurcu. A srati mozemo vala do sudnjeg dana i niko nam ne moze osporiti nase, ustavom zagarantovano pravo da seremo, a bogami i konstitutivni smo, tako da...ozezi.
- borcanin
#93 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Vidi, kada se nekome ne svidjaju neciji stavovi onda ta osoba u dosta slucajeva pomisli a je druga strana glupa. Meni to ne smeta, jer i ja za mnogo ljudi na ovoj temi mislim da na neki nacin ne razmisljaju kako treba i da su im isprani mozgovi,, ali eto opet ti ne spadas u taj kos, jer vidim da se s tobom barem moze raspravljati. Ja sam znao da iz tvog ugla i iz ugla jos dosta ljudi sam neki hardlajner, ali to ne moze uzdrmati moje zamisli i moja ubjedjenja. Zivim u Sarajevu, mozda mislis suprotno jer ne pisem sa kvakicama ili mozda imam nekih pravopisnih grasaka, ali forum nije mjesto gdje cu se rasipati pravopisom niti mi se da da to radim. Bosna ce opstati, kada kazem Bosna mislim na moj narod u Bosni, jer je nacija izmisljeni pojam koji ne zastupam i nije mi u cilju. Imam svoj stav, koji ce neki nazvati sranjem a ima dosta ljudi sa kojima sam ovako pricao i prihvatili su taj stav, doduse malo im je cudno jer sada svi furaju Evropeizam,ateizam,agnosticizam,EU,ljudska prava, komunizam, globalizam,multietnicnost, antiislamizam..franci wrote:borcanin wrote:korisnik09, u pravu si, bice podjela, ja to stalno govorim i treba da bude, sto je zapoceto mora se dovrsit.
Izvini, nije moje pravo da govorim da si glup zbog toga sto mi se ne svidja tvoj stav, kao ni stav nacionalista. Ali si hardlajner, da ne ulazim sad tacno u ideolosku pozadinu. Samo, vidim, na osnovu tvoje tastature, da ne zivis u BiH, kao ni ja, samo sto bih se ja licno stidio pred samim sobom da na javnom mjestu zastupam stav koji ce "BiH odvesti u rat a muslimanski narod mozda u nestanak", tj. da potpirujem vatru a da istovremeno ne moram poturiti vlastitu guzicu da malo izgori. Ovo sto ti zastupas je jednostavno nespojivo s bilo kojim nacinom opstanka BiH. Jedino sto mozes postignuti, ali dugorocno se ni to ne isplati za Bosnjake jer ostaju okruzeni u srpsko-hrvatskom getu, je neka vrsta muslimanske fildzan drzavice na negdje tridesetak posto danasnje BiH. Opet kazem, zaboli te, ne moras se ti jebavati u tom getu...kao ni ja, hvala kurcu. A srati mozemo vala do sudnjeg dana i niko nam ne moze osporiti nase, ustavom zagarantovano pravo da seremo, a bogami i konstitutivni smo, tako da...ozezi.
Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Republiku Srpsku, ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Autonomna pokrajina Zapadna Bosna i Herceg-Bosna. Nemojte da mislite da nećete odvesti Republiku Srpsku u pakao a Srpski narod možda u nestanak jer Srpski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje. hahahahahah
- nineinchnails
#94 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Da, to je to, nazalost. Nasa stvarnost jeste boricanin, i moramo zivjeti s tim. Ja samo zivim u nadi, da kozmopolitizma jos uvijek ima i da je krajnje vrijeme da se postavi kao nova realnost, odnosno, ne odustajati od pokusavanja.franci wrote: U biti cemo se ja i ti lako dogovoriti, tu smo mi negdje, barem sto se motiva tice i zasigurno nismo od onih koji ce sutra u ime nacije uzeti sjekiru u ruke. Samo da se razumijemo. Ne slazemo se u detaljima. Mislim da nisi u pravu, jer ne mozes propisivati kolektivnu formu ponosa kao lijek, pa makar to iz stvarnosti tamnog vilajeta posmatrano izgledalo i napredno - neka vrsta gradjanskog koncepta, a istovremeno osudjivati kad se ta vrsta ponosa, kolektivnog (govorim o svakoj vrsti kolektivnog ponosa, ne sad kad je neko ponosan na svoj lokalni fudbalski klub), izrodi na nacin koji nam se ne svidja. Tvoja poruka ovom @boricaninu je otprilike: Budi ponosan, dobro je biti ponosan na kolektiv, ali kad on odluci da njegov kolektiv nije ono sto ti zelis, da to nije ni Vlatko Vukovic (de ljudi bolan, znamo valjda o kakvoj vrsti buzdovana se radilo pri kraju Srednjeg vijeka..jebo ti ovu albansku mafiju po Sarajevu), a ni Katarina Kosaca, vec neko ko se zove Fatih, Sulejman, Mehmed...ili, ako cemo sire ici, neki Dusan, Lazar ili Tomislav.
Svajcarska stvarnost je takva kakva jest zbog dominacije njemackog faktora, mislim na brojcanu dominaciju, koji ovima sto govore francuski i italijanski daje siroke ovlasti (ali ne na etnickoj osnovi vec u obliku kantona). Toga u Bosni nema, barem ne na 48% teritorija BiH.
Jasno je meni da ovo sto propagiram zvuci utopicno i jasno mi je da ova vrsta kozmopolitizma nece biti prihvacena od veceg dijela Srba i Hrvata, ali ni Bosnjaka (koliko god da se mi zanosili bosnjacka stvarnost je vise ovaj @boricanin, no "Vlatko Vukovic"), ali pokusavam da zivim po principu onog grafiti natpisa na jednom od pariskih zidova neposredno pred revoluciju: Budi realan, trazi nemoguce! Ko je tada mogao zamisliti da ce vec za nekoliko godina citava Evropa biti okrenuta naglavacke...? Njih par.
Svicarska je pak primjer kako totalno razliciti narodi mogu funkcionirati zajedno. Mi smo pak, nevjerovatno slicni, a trudimo se da se razlikujemo, odnosno, te razlike nam se prisilno imputiraju. Posebno, sto se jezika tice. Prava grcka tragikomedija.
- rajv0sa
-
korisnik09
#96 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Ja nisam za to da se slavi Vlatko Vukcic jer je on bio etnicki Srbin iz huma. On se treba slaviti mozda od strane nekih ultra nacionalista ali nemoze Vlatko Vukcic kao humljanin i etnicki Srbin da se prodaje kao da je jedan od oceva Bosnjastva. Vlatko Vukcic je samo bi0 podredjen Bosni kao recimo Hrvatinici, plemici Horvati i drugi Dalmatinski i Hrvatski plemici. Prikljucili su se Bosni jer je Bosna njihove posjede vojno osvojila i to je to.bELMIN_666 wrote:
Znali neko jeli onaj spomenik kralju Tvrtku u Tuzli zavrsen? Rekli su da 2012. bi trebao biti zavrsen...
- rajv0sa
#97 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Novi trol ,administracijakorisnik09 wrote:Ja nisam za to da se slavi Vlatko Vukcic jer je on bio etnicki Srbin iz huma. On se treba slaviti mozda od strane nekih ultra nacionalista ali nemoze Vlatko Vukcic kao humljanin i etnicki Srbin da se prodaje kao da je jedan od oceva Bosnjastva. Vlatko Vukcic je samo bi opodredjen Bosni. Prikljucio je se Bosni jer je Bosna njegove posjede vojno osvojila i to je to.bELMIN_666 wrote:
Znali neko jeli onaj spomenik kralju Tvrtku u Tuzli zavrsen? Rekli su da 2012. bi trebao biti zavrsen...
-
korisnik09
#98 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Nije novi trol uzmi recimo knjigu John v.a. Fine ili Muhameda Filipovica pa cak i Envera Imamovica. Cinjenica je da je Bosna osvojila humsku zemlju nad Srbima 1323. Sto znaci da su tu zivijeli Srbi i njih Stijepan Kotromanic II i spominje. Znaci Vlatko je bio Srbin sta ce drugu biti ako je iz Huma? Mozda su Bosnjani tu zivijeli u Humu hiljadama godina i cekali Stijepana Kotromanica II do 1323. da ih oslobodi od Srba?bELMIN_666 wrote:Novi trol ,administracijakorisnik09 wrote:Ja nisam za to da se slavi Vlatko Vukcic jer je on bio etnicki Srbin iz huma. On se treba slaviti mozda od strane nekih ultra nacionalista ali nemoze Vlatko Vukcic kao humljanin i etnicki Srbin da se prodaje kao da je jedan od oceva Bosnjastva. Vlatko Vukcic je samo bi opodredjen Bosni. Prikljucio je se Bosni jer je Bosna njegove posjede vojno osvojila i to je to.bELMIN_666 wrote:
Bosnjani naseljivaju hum tej za vrijeme Tomasa i Tomasevica kada ih on pocinje proganjati. Ali Vlatko Vukcic kao neki otac Bosnjastva...
Ili su ti ljudi postali Bosnjani cim je to pripalo Bosni sto znaci da je Bosnjanin bila obicna teritorijalna a ne etnicka odrecica?
Think again
- rajv0sa
#99 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
Ispravka nije Vukčić nego Vuković,a u srednjem vijeku ne postoje nacije ,to je pojava koja se javlja tek u 18. stoljeću .Većina ljudi griješi, jer događaje iz prošlosti gledaju iz današnje perspektive.Srbin i Bošnjanin u srednjem vijeku ne znači isto što i danas.korisnik09 wrote:Nije novi trol uzmi recimo knjigu John v.a. Fine ili Muhameda Filipovica pa cak i Envera Imamovica. Cinjenica je da je Bosna osvojila humsku zemlju nad Srbima 1323. Sto znaci da su tu zivijeli Srbi i njih Stijepan Kotromanic II i spominje. Znaci Vlatko je bio Srbin sta ce drugu biti ako je iz Huma? Mozda su Bosnjani tu zivijeli u Humu hiljadama godina i cekali Stijepana Kotromanica II do 1323. da ih oslobodi od Srba?bELMIN_666 wrote:Novi trol ,administracijakorisnik09 wrote:
Ja nisam za to da se slavi Vlatko Vukcic jer je on bio etnicki Srbin iz huma. On se treba slaviti mozda od strane nekih ultra nacionalista ali nemoze Vlatko Vukcic kao humljanin i etnicki Srbin da se prodaje kao da je jedan od oceva Bosnjastva. Vlatko Vukcic je samo bi opodredjen Bosni. Prikljucio je se Bosni jer je Bosna njegove posjede vojno osvojila i to je to.
Bosnjani naseljivaju hum tej za vrijeme Tomasa i Tomasevica kada ih on pocinje proganjati. Ali Vlatko Vukcic kao neki otac Bosnjastva...Pazi da te ljudi ne cuju; nemoj se provaljivati...
Ili su ti ljudi postali Bosnjani cim je to pripalo Bosni sto znaci da je Bosnjanin bila obicna teritorijalna a ne etnicka odrecica?![]()
Think again
-
korisnik09
#100 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu
U srednjem vijeku postoje nacije jer Papa naziva Bosance upravo sa tim terminom "nacija"; "nationen"; "nationen Bossnesses". Postoje etnicke pripadnosti a etnicka pripadnost postoji nevazno od drzave.
Tako kada je Bosna pala pod Turke 1531. (60 godina nakon pada Bosne) Slovenac Bnedikt Kurupesich na svojem putovanju kroz Bosnu zapisuje na njemackom jeziku kako u Bosni postoje tri naroda (volker) i tri nacije (nationen) a starosijedioce naziva "Di alter Wossner" ili :" starosijedioci su Bosanci". Znaci i on spominje pojam nacija i pravi razliku izmedju pojma narod i pojma nacija. A da to nije moderna nacija pa to stoji. Jeli Tvrtko trebao reci:
" Mi Bosnjani,,, nama je Bosnjastvo vjera a religija je podredjana tome."
Da je to rekao onda bi to bila moderna nacija te da je uz to jos dao da napravi 1000 slika o romanticnim Bosnjanima i njihovim bitkama...
Turci isto spominju kako postoje Bosnjaci Vilajeti i Bosnjaci Milleti. Evlija Celebi objasnjava u svojem putopisu kako su Bosnjaci Vilajeti svi narodi unutar Bosanske samouprave (i Hrvati u Dalmaciji i Srbi u Srbiji) a Bosnjaci Milleti su oni ljudi koji su etnicki Bosnjaci (ma sta god mu to znacilo). Ali znaci i on pravi razliku.
Eh sada ako su i Bosanski kraljevi pravili razliku te nazivaju Hrvate u Bosanskom kraljevstvu Hrvatima a ne Bosnjanima (pridje mi Hrvoje sa svojim Hrvatima) onda ti je valjda jasno da jedan Vlatko Vukcic nije postao Bosnjanin samo zato sto je se pripojio Bosanskoj drzavi?
Tako kada je Bosna pala pod Turke 1531. (60 godina nakon pada Bosne) Slovenac Bnedikt Kurupesich na svojem putovanju kroz Bosnu zapisuje na njemackom jeziku kako u Bosni postoje tri naroda (volker) i tri nacije (nationen) a starosijedioce naziva "Di alter Wossner" ili :" starosijedioci su Bosanci". Znaci i on spominje pojam nacija i pravi razliku izmedju pojma narod i pojma nacija. A da to nije moderna nacija pa to stoji. Jeli Tvrtko trebao reci:
" Mi Bosnjani,,, nama je Bosnjastvo vjera a religija je podredjana tome."
Da je to rekao onda bi to bila moderna nacija te da je uz to jos dao da napravi 1000 slika o romanticnim Bosnjanima i njihovim bitkama...
Turci isto spominju kako postoje Bosnjaci Vilajeti i Bosnjaci Milleti. Evlija Celebi objasnjava u svojem putopisu kako su Bosnjaci Vilajeti svi narodi unutar Bosanske samouprave (i Hrvati u Dalmaciji i Srbi u Srbiji) a Bosnjaci Milleti su oni ljudi koji su etnicki Bosnjaci (ma sta god mu to znacilo). Ali znaci i on pravi razliku.
Eh sada ako su i Bosanski kraljevi pravili razliku te nazivaju Hrvate u Bosanskom kraljevstvu Hrvatima a ne Bosnjanima (pridje mi Hrvoje sa svojim Hrvatima) onda ti je valjda jasno da jedan Vlatko Vukcic nije postao Bosnjanin samo zato sto je se pripojio Bosanskoj drzavi?