Biti šef

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

#26

Post by Pooll » 01/06/2005 00:18

Komplikovano... ja sam svakako planirao raditi jos kratko ovaj poslic... zbog odmora... produzenog ;) I par sam zadnjih dana malo zabrljao... kritike sam jedva docekao...ali su bili protiv da idem... i onda je neko izletio ko bi radio umjesto mene... tako da od danas odmaram ;)

A nisam bas sef, ali u neku ruku kontrolisem rad ;)


digger
Posts: 2928
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#27

Post by digger » 13/06/2005 01:35

8. sekretar SKOJ-a wrote:Znacˇi, distanca. OK.Nisˇta ne pricˇati o svom privatnom zˇivotu, a od njih izvuc´i maksimum o njihovim privatnim problemima i zˇivotu da bi ih upoznao.
Niposto "izvuci maksimum." Osobe kada ti iznesu svoj zivot i probleme, ocekuju za uzvrat razumjevanje a samim tim dolazi i manipulacija. Ja sam radio sa ljudima godinama i nisam znao gdje stanuju ili da li su u braku. Ako ti neko dodje sa problemom, kratko saslusaj i zavisno od istog, gledaj da ga savjetujes da sam potrazi rjesenja. Radnici ce se i onako posavjetovati jedan sa drugim i vise vjerovati prijateljima.
Koristiti visˇe pohvale nego pokude.
Tacno. A ako nesto ne radi dobro, onda idi naivno: "Znas sta, nesto gledam kako bi to moglo da se unaprijedi/poboljsa. Sta ti "XYZ" mislis i kako bi ti to uradio?" Uvijek daj drugima da iznesu svoje jer na kraju, na tebi je da li ces to prihvatiti ili ne. Ali kada on to bude pricao zeni bice: "Dosao sef pa me pitao za savijet ...blah, blah" Ljudi vole da su primjeceni a tebi ugled raste.
Pomoc´i im ako treba da se nesˇto hitno uradi?
Apsolutno! Ne da si samo sef, nego nemas problema da zasuces rukave i podmetnes ledja. Drugi to vide i cijene a posebno ako nisu imali priliku da tako nesto iskuse. Samo pazi da ti pojedinci ne pocnu dolaziti za cescu pomoc: sa takvima u cetiri oka rascisti. Nije lose nekada da ostanu do kasno u noc i zavrse projekat. Daj im onda jedno popodne slobodno.
Kako stvoriti veselu radnu atmosferu? Punu elana i optimizma. Bez neke nervoze. Radnici su tamnoputi. Zˇive i rade u zemlji vjecˇnog ljeta i pobunjenika.
Dobro da si ovo istakao. Ako je Afrika, britanci su ih naucili da sef treba da se slusa te ako vide da nisi doslijedan i mnogo pricas, znace kako da to iskoriste. Ali mora i da ih postujes, bez izuzetka. Ako su arapske zemlje, to je mnogo teze a posebno ako bi osjetili da nemas postovanja prema bilo kome od njih. Savijet iz iskustva je da ne reagujes odmah: daj si vremena za odgovor ili soluciju za sve sto nije redovan posao. (Sto kazu: Mjeri dva puta - sijeci jednom).

Evo jedne male price. Ja sam godina dovozio turiste u Egikat i uvijek imao krizu kvalitetnog smjestaja. U to doba bila samo tri hotela u Kairu: Hilton, Meridien, i Sheraton. Elem, Hilton poceo da zida novi hotel. Ja dolazim ponekada svakih nekoliko mjeseci, ali se stvari jako sporo mrdaju. Nakon godinu dana, pola betonskog skeletona gotovo i nista vise. Pitam svog operatora sta je problem. Kaze da je tesko raditi u zemlji "organizovanog haosa."
Dodjoh ponovo nakon 6 mjeseci ponovo: hotel zavrsen! Pitam ga kako. Kaze, angazovala vlada jugoslovensko preduzece (nisam saznao cije). Isto dovelo svoje radnike, svoju pratecu sluzbu za materijal i logistics, i za pola godine predali hotel na upotrebu.

Sa srecom!

nendertalac
Posts: 563
Joined: 19/02/2005 23:25
Contact:

#28

Post by nendertalac » 26/06/2005 04:50

8. sekretar SKOJ-a wrote:Nikada nisam vidio te radnike.
Postati im jaran ili ostati na distanci?
Šta je dužnost dobrog šefa: Podijeliti zadatke, dati rok...kontrolisati...?
Cigaret pauza-svakih, koliko?
Upoznati se sa karakterom i znanjem svakog od njih (uglavnom muškarci)?
http://www.generation-x-bh.com/Projekti ... itiSef.htm

Imas masu stranica o tome - ako su na engleskom i ne znas engleski - ja radim prevodjenje za 10 maraka po 1800 karaktera ;)

(da nije sale ne bi se znala istina)

Prijatelj ne - NIKAD! NIKAD! NIKAD! Planirano druzenje - da. Cak i zajednicki izleti i slicno - nije to izmisljeno niti se praktikuje tek onako. Za dublja i sira objasnjenja - moras se i sam malo potruditi.

Duznost dobrog sefa je prije svega organizacija rada. Kontrola ne u smislu da uzmes sebi za zadatak da maltretiras ljude i deres se na njih i slicne stvari, nego da bi bio i sam bolje informisan i da bi imao bolju kontrolu nad radnim procesima i produktima rada. Da znas kada treba nekoga poslati da nekome pomogne, da isto tako znas kad je neko radio izuzetno puno i treba mu extra nagrada - slobodan dan ili pohvala pred drugima - razne su vrste motiviranja ali jedna stvar je obavezna - moras prepoznati i pohvaliti zasluge.
Cigaret pauza - ne postavljaj neke kriticne tacke kao - 3 cigarete dozvoljene u roku od 4 sata i - KAPAK. Prati ljude kako rade i koliko su produktivni. Ako vidis da zbog pusenja kasne za drugima - daj im do znanja da to moraju korigovati. Ako posao ne trpi radi njihovih navika - onda se o tome ne brini. Imas ljude koji ne puse, ali stalno nesto mrljave i kasne, a imas i ljude za koje ti se cini da ne gase cigaru - ali nikad niko ne treba da zavrsi njihov posao, cak nadju vremena da pomognu drugima. Nije pravilo naravno ni jedno ni drugo - zato osmatraj pa donesi odluke.

Definitivno dati sebi vremena za osmatranje. uspori sa bilo kakvim odlukama o bilo kakvim promjenama dok ne budes siguran da si dobro upoznat sa firmom i ispod i iznad sebe.

I sretno. Ako budete trebali asistenta sefa - javi se ;)

User avatar
8. sekretar SKOJ-a
Posts: 1242
Joined: 23/01/2005 18:49
Location: Galerija Marsaevi - Republika Bosna i Hercegovina.

#29

Post by 8. sekretar SKOJ-a » 30/06/2005 16:20

U Kinshasi, na ulicama NEMA PASA LUTALICA I MACHAKA!

Jednu macu sam vidio u krugu belgijske ambasade.

Ssuhveli mi ovo ....shto nema maca i cuka...

Novi sam ovdje, pa mi sve nepoznato, neobichno...itd....bicce bolje, akoBogda & inshAllah!

digger i neandartalac, hvala!

Post Reply