Biseri mudrosti

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Ljuska_u_BaklaFi

#276 Re: Biseri mudrosti

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Rekoše mi: "Više vrijedi vrabac u ruci nego golub na grani." Odgovorih im: "Više vrijedi golub na grani nego deset vrabaca u ruci." Taj golub što ga želiš doseći jest život s tisuću i jednim krilom. Ne, to je život sâm. :-D

Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voljeti...
Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time...

Stepski vuk -H.H

8-)

"Glavno je, ne lažite sebe samog. Onaj ko laže samog sebe i svoju laž sluša,dolazi dotle da više nikakvu istinu ni u sebi, ni oko sebe ne primjećuje, i prema tome, ne poštuje ni sebe ni druge.
A, ne poštujući nikoga, prestaje da voli, i nemajući ljubavi da bi sebe zaposlio i zabavio, odaje se strastima i grubim nasladama, i u svojim porocima dolazi sasvim do životinjizma, a sve je to zbog neprekidne laži, ljudima i sebi!"

Braća Karamazovi-F.M.Dostojevski
:run:
covjek_sam_zeno

#277 Re: Biseri mudrosti

Post by covjek_sam_zeno »

malo sam prelistao temu, pa nadjoh ovo na prvoj stranici :thumbup:
leticija wrote: Umijece malih koraka

Ne molim Te, Gospodine, za cuda i videnja, nego za snagu u svakodnevnom životu.Nauci me umijecu malih koraka. Učini me sigurnim u razdvajanju vremena.Obdari me osjetljivošcu da odredim što je veoma važno,a što manje važno.
Molim te za razum da odredim suzdržanost i mjeru,da kroz život ne klizim, već da razumno odredujem dnevni raspored,da primjetim svjetlost i vrhunce, da s vremenom na vrijeme nadem vremena za ljepotu, umjetnost i kulturu.
Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i buducnosti ne vode daleko.Pomozi mi da dobro djelujem neposredno,da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji.
Sacuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proteci.Obdari me trijeznom spoznajom da su teškoce,neuspjesi i udarci stalni pratioci života- uz koje rastemo i zrijemo.
Podsjeti me da srce često zamucuje razum.U pravom mi trenutku pošalji prijatelje koji će mi strpljivo reci istinu.
Uvijek ću Tebi i ljudima pustiti da mi govore. Istinu ne možemo reci sami sebi, ona nam biva kazivana. Ti znaš koliko nam treba prijateljstvo. Daj mi da budem dorastao tom najljepšem, najzahtjevnijem i najosjetljivijem daru.
Daj mi dovoljno mašte da u pravom trenutku,na pravu adresu uputim paketic dobrote uz popratno pismo ili bez njega.
Stvori od mene covjeka koji će brazditi duboko poput broda, kako bi dotakao i one koji su „ispod”.
Oslobodi me straha da propuštam život. Ne daj mi ono što želim, već ono što mi treba.
Nauci me umijecu malih koraka.

Antoine de Saint-Exupéry
lejlasa wrote:
ANDRIC - ZNAKOVI PORED PUTA

Izmedju bojazni da ce se nesto desiti i nade da mozda ipak nece, ima vise prostora nego sto se misli. Na tom uskom, tvrdom, golom i mracnom prostoru provode mnogi od nas svoj vek.

Ono sto moze i biti i ne biti uvek se, na kraju krajeva, pokori onome sto mora biti.

Velika, prava ljubav pokazace svoju punu snagu samo onda ako uspe da od dvoje ljubavnika, slabih ljudi, nacini stvorenja koja se ne boje ni promena, ni nesreca, ni bolesti, ni zivota ni smrti.

Sto ne boli - to nije zivot, sto ne prolazi - to nije sreca.

Sapucu da ne bi vikali jedan na drugoga, jer ne umeju da razgovaraju.

Svetiti se zivotu - zaboravom.

I tuga je jedna vrsta odbrane.

...
breuer

#278 Re: Biseri mudrosti

Post by breuer »

.
Last edited by breuer on 19/07/2017 08:18, edited 1 time in total.
ASILEM

#279 Re: Biseri mudrosti

Post by ASILEM »

Ko boldira zlo ne misli. :-) :D - @Abacija[/quote]
hahahahaha.al me nasmija,hahahahaha..evo hvala ti...sevap zaradila si, kako se ismija.hahahaa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zijancer

#280 Re: Biseri mudrosti

Post by zijancer »

onome sto je plaćeno suzama ne uzvraća se slanom vodom :P
UncLe baLdassare
ligaprvaka

#281 Re: Biseri mudrosti

Post by ligaprvaka »

:run: :bih:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#282 Re: Biseri mudrosti

Post by Chmoljo »

ASILEM wrote:Ko boldira zlo ne misli. :-) :D - @Abacija
hahahahaha.al me nasmija,hahahahaha..evo hvala ti...sevap zaradila si, kako se ismija.hahahaa :thumbup: :thumbup: :thumbup:[/quote]

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
travnik

#283 Re: Biseri mudrosti

Post by travnik »

Ne možemo riješiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili. - Albert Einstein

Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki. - Aristotel

Planovi nisu ništa, planiranje je sve. - Dwight Eisenhower

U ratu je istina prva žrtva. - Eshil

Bolje je da ti zavide nego da te sažaljevaju. - Francesco Petrarca

Nitko nije rođen bez mane, ali je najbolji onaj koji ih ima najmanje. - Horacije
travnik

#284 Re: Biseri mudrosti

Post by travnik »

Budućnost počinje danas, a ne sutra. - Papa Ivan Pavao II

U zemlji mržnje najviše mrze onoga tko ne umije mrziti. - Ivo Andrić

I kad bih imao sto godina, najljepši dan bi mi uvijek bio: sutra. - Jean-Paul Sartre

Ukoliko svojim djelovanjem inspirirate druge da više uče, više rade i više dobiju, tada ste pravi vođa. - John Quincy Adams

Sve je dostižno! „Nemoguće“ postoji samo kod luđaka. - Napoleon Bonaparte

Cilj opravdava sredstvo. - Niccolo Machiavelli
travnik

#285 Re: Biseri mudrosti

Post by travnik »

Da bi vjerovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazuješ kako je tuđi put pogrešan. - Paulo Coehlo

Smisao života je život sa smislom. - Robert Byrne

Uz velikog čovjeka često idu i velike greške. - Thomas Mann

Pesimist vidi teškoću u svakoj prilici. Optimist vidi priliku u svakoj poteškoći. - Winston Churchill

Pravo na kritiziranje ima onaj tko je spreman pomoći. - Abraham Lincoln

Malo je onih koji umiju da podnose sopstvene mane kod drugih ljudi. - Baruch Spinoza
idealnaM

#286 Re: Biseri mudrosti

Post by idealnaM »

John Patrick
"Bol potiče čovjeka da misli. Misao čini čovjeka mudrim. Mudrost čini život podnošljivim."
psylocke

#287 Re: Biseri mudrosti

Post by psylocke »

Ljudsko tijelo ima sposobnost koju nema nijedan stroj.Ono je sposobno da se samo popravi.

Sansa ce se ukazati onog casa kada odlucis da se boris.

Ako nemas brod, plivaj. Ako ne znas plivati, izgradi brod. Uspjeh je stvar stava.

Mnogi vise vole da cijelog zivota unistavaju puteve kojima ne zele da idu, umjesto da idu jedinim kojim mogu negdje da stignu.

Zlo je privalcno, i blize ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomuciti.

:)
Daphna

#288 Re: Biseri mudrosti

Post by Daphna »

“Sreća ne dolazi besciljnim razmišljanjem o njoj, već življenjem u njoj u svim životnim raspoloženjima i akcijama.”

Paramahansa Yogananda
TheMule

#289 Re: Biseri mudrosti

Post by TheMule »

travnik wrote:
eh heh :twisted:
ASILEM

#290 Re: Biseri mudrosti

Post by ASILEM »

TheMule wrote:
travnik wrote:
eh heh :twisted:
ma nikad!!!!!!!!!!!!!!!! hem..nemoj me ljutit da ti nadjem sto i jedan argument...makijaveli je ionako bio... :x :x :( :sad: :x :x :x
Bullet Tooth Tony

#291 Re: Biseri mudrosti

Post by Bullet Tooth Tony »

Can miles truly separate you from friends... If you want to be with someone you love, aren't you already there? - Richard Bach

The price of anything is the amount of life you exchange for it. - Henry David Thoreau

True friends stab you in the front. - Oscar Wilde

Loving is not just looking at each other, it's looking in the same direction. - Antoine de Saint-Exupery

Love is always bestowed as a gift - freely, willingly and without expectation. We don't love to be loved; we love to love. - Leo Buscaglia
patrius

#292 Re: Biseri mudrosti

Post by patrius »

Miraz je sredstvo koje nam pomaze da progutamo ribu s kostima :D (ne mogu se sad sjetit ciji je ovo "dragulj" 8-) )
patrius

#293 Re: Biseri mudrosti

Post by patrius »

Vidjeti ono sto je ispravno,a ne uciniti to,to je nedostatak hrabrosti. (Konfucije).

Lako je misliti,tesko je raditi;raditi onako kako s(t)e misli(li),teze je od svega na svijetu. (Goethe).

Time sto vam ne cine zlo,zli ljudi misle da vam cine mnoga dobra. (Ezop).

Lijepe zene nikad ne sumnjaju u svoju inteligenciju,ali inteligentne zene uvijek sumnjaju u svoju ljepotu. (Duncan).
tesla

#294 Re: Biseri mudrosti

Post by tesla »

"Die Welt ist eine Tankstelle, an der das Rauchen nicht verboten ist."
"Svijet je benzinska, na kojoj pušenje nije zabranjeno."
Friedrich Dürrenmat
patrius

#295 Re: Biseri mudrosti

Post by patrius »

Čovjek ima dva uha i jedna usta - da bi govorio upola manje nego što sluša. 8-)

Dajemo savjete, ali - pružamo li dobar primjer? :)
(La Rochfoucauld)
Umjetnik a

#296 Re: Biseri mudrosti

Post by Umjetnik a »

šta je ovo, odavno neko nije stavio nešto
zijancer

#297 Re: Biseri mudrosti

Post by zijancer »

evo jedna iz rukava :P by Jackie O
I want to live my life
not record it
Atzzo

#298 Re: Biseri mudrosti

Post by Atzzo »

Ali ipak ljudi recorduju.
walkabout

#299 Re: Biseri mudrosti

Post by walkabout »

Sloboda je ono shto vam ostane kad izgubite sve :roll: :-) :lol: :oops: :| :thumbup:
Loulou

#300 Re: Biseri mudrosti

Post by Loulou »

If you go to life afraid, you'll never get anywhere
Laila Ali
Post Reply