Biseri mudrosti

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
AleksoMKD

#1051 Re: Biseri mudrosti

Post by AleksoMKD »

A war is easily won if your enemy does not know he is fighting
jon_jovi

#1052 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

Ti gledaš sinko uznemireno kao da se nečega bojiš. Budi veseo, ko san je prošla naša predstava. Naši su glumci bili sve sami dusi i rastopiše se, rasplinuše se u zrak, u puki zrak, u ništa. I poput krhke građe ovog privida i kule što se dižu nebu pod oblake i raskošne palaće i sam zemaljski globus i sve što na njemu je, sve će se rasplinuti i za sobom neće ostaviti ni oblačka. Mi ista tvar smo od koje snovi sazdani su. I to malo našeg privida, i to malo našeg života snom se zaokružuje.
Shakespeare
jon_jovi

#1053 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

Život ti je sine kao gomila pijeska, duhne vjetar ili nabuja rijeka i pijeska nestane. Raznese ga vjetar na sve strane, otplavi ga rijeka i izbaci na sasvim drugom kraju. Zar je vrijedno strahovati zbog njega.

Čudan je čovjek. Prečudan je čovjek. Čudniji od zvijeri koja zna samo voljeti ili mrziti. Tajanstveniji od neba koje ne poznajemo i u koje nikada nećemo doči zbog grijeha i opačina naših. On je kao more koje nema dna. Čovjek je najveća zagonetka od svih stvorova na svijetu. On je kao zrcalo, mutno vodeno zrcalo u kojem vidimo svu svoju bijedu i prostotu.

Ivo Kozarčanin
Great Cornholio

#1054 Re: Biseri mudrosti

Post by Great Cornholio »

U stvarnosti, većina nacija je ista, u odnosu na cjelokupnu ravnotežu dobrih i zlih osobina. Naravno, postoje poroci i vrline specifični za svaku naciju. Kod narcisoidnog nacionalizma događa se da on vidi samo vrline vlastite nacije, a tuđe poroke. Ova je opservacija vrlo imresivna jer je tačna; lažna je samo utoliko što izostavlja vlastite poroke i neprijateljeve vrline ( Erich Fromm - Veličina i granice Freudove misli).
raoul duke

#1055 Re: Biseri mudrosti

Post by raoul duke »

jon_jovi wrote:Život ti je sine kao gomila pijeska, duhne vjetar ili nabuja rijeka i pijeska nestane. Raznese ga vjetar na sve strane, otplavi ga rijeka i izbaci na sasvim drugom kraju. Zar je vrijedno strahovati zbog njega.

Čudan je čovjek. Prečudan je čovjek. Čudniji od zvijeri koja zna samo voljeti ili mrziti. Tajanstveniji od neba koje ne poznajemo i u koje nikada nećemo doči zbog grijeha i opačina naših. On je kao more koje nema dna. Čovjek je najveća zagonetka od svih stvorova na svijetu. On je kao zrcalo, mutno vodeno zrcalo u kojem vidimo svu svoju bijedu i prostotu.

Ivo Kozarčanin
Ma i nije ti homo sapiens toliko zagonetan, naprotiv poprilicno jednostavan i povrsan. Vise zagonetki ima ona bakterija koja proizvodi struju, po mom misljenju, jer ona barem nesto proizvodi :lol: ..
Great Cornholio

#1056 Re: Biseri mudrosti

raoul duke wrote:
jon_jovi wrote:Život ti je sine kao gomila pijeska, duhne vjetar ili nabuja rijeka i pijeska nestane. Raznese ga vjetar na sve strane, otplavi ga rijeka i izbaci na sasvim drugom kraju. Zar je vrijedno strahovati zbog njega.

Ivo Kozarčanin
Ma i nije ti homo sapiens toliko zagonetan, naprotiv poprilicno jednostavan i povrsan. Vise zagonetki ima ona bakterija koja proizvodi struju, po mom misljenju, jer ona barem nesto proizvodi :lol: ..
U pravu si, čovjek nije toliko komplikovan, samo mnogi ljudi žele da vjeruju da su komplikovani, žele se predstaviti komplikovanima i zakomplikovati, valjda misle da su takvi vrijedniji.
raoul duke

#1057 Re: Biseri mudrosti

Post by raoul duke »

Great Cornholio wrote:
raoul duke wrote:

Ivo Kozarčanin
U pravu si, čovjek nije toliko komplikovan, samo mnogi ljudi žele da vjeruju da su komplikovani, žele se predstaviti komplikovanima i zakomplikovati, valjda misle da su takvi vrijedniji.
Upravo tako.. Iz straha od svoje 'jednostavnosti' komplikuju kako bi 'nebesima' bili ravni.
jon_jovi

#1058 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

U se, na se, i poda se
Great Cornholio

#1059 Re: Biseri mudrosti

jon_jovi wrote:U se, na se, i poda se
Interesantno je to da je to bio glavni životni moto raznoraznih neshvaćenih umjetnika, "mudraca" čiji se citati danas kače na sve strane, citati koje su pisali kad nisu bili previše pj'ani, drogirani, ili kad nisu bili fazi traženja inspiracije kod raznoraznih muza koje su im naplaćivale te vrste usluga, ili su to radile besplatno zato što su se smatrale takođe neshvaćenim i komplikovanim.

Davno je Sokrat rekao da su oni koji su najviše na glasu, koji se smatraju najmudrijima, najmanje umni, i ja mislim da je bio u pravu.
jon_jovi

#1060 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

Da. I mene muči uvjerenje da se svaki čovjek nastoji ostvariti, to jeste da teži da bude više od onoga što jeste. Ako je čovjek glup, on nastoji da se nauči biti pametan a ako je čovjek pametan njegova pamet ga opterećuje pa namjerno nastoji da izgleda glup, ili kako se to kaže - pravi se budala.
Mi Bosanci smo također sumnjivi, jer smo izmislili viceve sami o sebi, viceve o glupom Sulji i Muji.

U svemu tome je normalno da je život paradoksalan.
Great Cornholio

#1061 Re: Biseri mudrosti

jon_jovi wrote:Da. I mene muči uvjerenje da se svaki čovjek nastoji ostvariti, to jeste da teži da bude više od onoga što jeste. Ako je čovjek glup, on nastoji da se nauči biti pametan a ako je čovjek pametan njegova pamet ga opterećuje pa namjerno nastoji da izgleda glup, ili kako se to kaže - pravi se budala.
Mi Bosanci smo također sumnjivi, jer smo izmislili viceve sami o sebi, viceve o glupom Sulji i Muji.

U svemu tome je normalno da je život paradoksalan.
Ma sumnjivi su mnogi, a možda smo mi izmislili viceve u kojima sebe prikazujemo glupima zato što smo lijeni, a ne glupi, zato što se glupima manje obaveza daje :D

Alfred Adler je u svom djelu 'Poznavanje života' napisao sljedeće, a u vezi je s ovim o čemu govorimo:

- Kada posmatramo lijenu djecu i njihovo pomanjkanje aktivnosti, njihov nedostatak svakog interesovanja, spremni smo da kažemo da se ona ne kreću i ne pokreću. Međutim, i kod njih nalazimo želju da budu nadmoćna, želju koja ih navodi da kažu,: "Da nisam tako lijen mogao bih biti predsjednik". Ona se kreću i teže tako reći sa nekom rezervom. Ona imaju visoko mišljenje o sebi i usvajaju mišljenje da bi na korisnoj strani života mogli da postignu masu stvari, kada bi...!

Naravno, to je zabluda, to je bajka, ali kao što svi znamo, čovječanstvo se vrlo često zadovoljava bajkama. To prije svega važi za ljude kojima nedostaje hrabrost. Oni se suviše rado predaju uobrazilji. Pošto se ne osjećaju naročito jakim, onda oni uvijek krenu zaobilaznim putevima, tj. stalno se trude da izbjegnu teškoće. Tim bjekstvom, tim izbjegavanjem borbe kod njih se razvija osjećanje da su mnogo jači i pametniji nego što u stvarnosti jesu."
Great Cornholio

#1062 Re: Biseri mudrosti

Uistinu, ako se zapitamo ko je zapravo najjači čovjek u našoj kulturi, logičan bi odgovor morao da glasi: beba. Ona vlada a njom se ne može vladati (Alfred Adler).
jon_jovi

#1063 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

Ako je uspjeh mjerilo. Jesmo li mi ljudi slabog uspjeha?
Great Cornholio

#1064 Re: Biseri mudrosti

jon_jovi wrote:Ako je uspjeh mjerilo. Jesmo li mi ljudi slabog uspjeha?
Nema svako ista mjerila kad je u pitanju uspjeh, tako da...
jon_jovi

#1065 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

Jesmo mi budale, ali uspješne budale. Jesmo mi lijeni ali uspješni ljenćeri :D
Great Cornholio

#1066 Re: Biseri mudrosti

Um caruje, snaga klade valja :D
jon_jovi

#1067 Re: Biseri mudrosti

Post by jon_jovi »

Great Cornholio wrote:Um caruje, snaga klade valja :D
Tolko smo pametni da smo vođenje vanjskih poslova povjerili Židovu iako je to bilo u kvoti Bošnjaka, pa nek si on fino razbija glavu i gubi živce u diplomatskim podjebancijama. :D
Još da hoće više i tu Sejdić - Finci presudu realizirati pa da i predsjedništvo skinemo s vrata. Ko će razbijat glavu tim političkim komplikacijama i glupostima. :D
Great Cornholio

#1068 Re: Biseri mudrosti

Mi se toliko pravimo da smo glupi, da ćemo na kraju i sami sebe uvjeriti da smo glupi :D
fatamorgana

#1069 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Mi se toliko pravimo da smo glupi, da ćemo na kraju i sami sebe uvjeriti da smo glupi :D
:jbt:
Challenger__

#1070 Re: Biseri mudrosti

Post by Challenger__ »

"1+1 = 1"

(grafit iz jednog od mojih omiljenih filova)
Great Cornholio

#1071 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Mi se toliko pravimo da smo glupi, da ćemo na kraju i sami sebe uvjeriti da smo glupi :D
:jbt:
To neko povik'o "Hrkljuš!!", a lopta nije bila kod tebe :D
Great Cornholio

#1072 Re: Biseri mudrosti

Challenger__ wrote:"1+1 = 1"

(grafit iz jednog od mojih omiljenih filova)
1+1=2
Challenger__

#1073 Re: Biseri mudrosti

Post by Challenger__ »

Ne, ne, "1+1=1".
Great Cornholio

#1074 Re: Biseri mudrosti

Challenger__ wrote:Ne, ne, "1+1=1".
Postoje Zakoni koji su nepromjenjivi, ne zavise od ljudske samovolje.
Challenger__

#1075 Re: Biseri mudrosti

Post by Challenger__ »

:lol:

Image