Bisera Turković, nova ambasadorica BiH u Vašingtonu
Iznenadilo me gostoprimstvo od samog stupanja na tlo SAD
Iduće sedmice predaja kopije akreditivnih pisama Kondolizi Rajs * Tržište otvoreno za izvoz namještaja i zdrave hrane
Nova ambasadorica BiH u SAD Bisera Turković, nekoliko sati nakon dolaska na radno mjesto u Vašingtonu, za "Dnevni avaz"prenijela je prve utiske iz trenutno najjače svjetske sile i ujedno strateškog partnera naše zemlje.
Ona govori i o prvim zadacima koji je čekaju, prioritetnim ciljevima, međudržavnim odnosima, budućoj saradnji...
Bikroftova poruka
- Prije svega, iznenadilo me gostoprimstvo od samog stupanja na tlo SAD. U VIP salonu dočekali su me članovi protokola i zvaničnici Stejt departmenta, koji su bili u znatno većem broju nego što sam očekivala. To mi je zaista dalo jedan osjećaj da je novi ambasador BiH dobrodošao u SAD. Tu su i poruke ambasadora Roberta Bikrofta i drugih zvaničnika koji su na bilo koji način bili u kontaktu s našom zemljom. Vrlo lijep dojam i nadasve ohrabrujući - kaže Turković.
S obzirom na to da ste tek stigli u Ambasadu, šta će biti Vaši prvi zadaci?
- Kopije akreditivnih pisama državnom sekretaru SAD Kondolizi Rajs predat ću u ponedjeljak ili tokom sedmice, što zavisi od njenih obaveza. Odmah nakon toga mogu početi raditi kao ambasadorica, odnosno preuzeti redovne obaveze. Nakon toga, slijedi priprema za predaju akreditiva predsjedniku Džordžu Bušu i očekujem da će to biti početkom septembra.
Koji su prioriteti BiH koje ćete zastupati u SAD?
- Općepoznato je da je SAD za našu zemlju izuzetno bitan partner. To je, prije svega, prijateljska zemlja koja je pomogla opstanak BiH i to nikada ne smijemo zaboraviti. Tu je i pomoć u svim reformskim procesima koji se i danas dešavaju, zatim izgradnji zemlje, edukaciji kadra... Mislim da u SAD imamo prijatelja i treba raditi na razvijanju i očuvanju tih odnosa.
Predstavljanje privrede
A na planu ekonomskog predstavljanja naše zemlje?
- Prije odlaska iz BiH organizirano je nekoliko konferencija na kojima su bh. privrednici prezentirali svoje potencijale. U Ambasadi ima osoba koja će nastaviti raditi na projektu približavanja naših privrednika tržištu SAD.
Dvije dominantne kategorije koje bi mogle naći tržište u SAD su proizvodnja namještaja i zdrave hrane. Naravno, za to su potrebni standardi i certifikati. Tu još postoje problemi, dakle više je do nas i do ispunjavanja tih tehničkih uvjeta. Ambasada će biti dobar prenosilac informacija o ovdašnjem tržištu i ponudi BiH.
Dejton je za SAD veliki datum
Kako će biti obilježana 10. godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma?
- Praktično, odmah nakon dolaska u SAD i iz razgovora sa predstavnicima Stejt departmenta dalo se naznačiti da već vrše pripreme za to. Očekuje se da ceremonija jednim dijelom bude obavljena ovdje u Vašingtonu, a drugim u Sarajevu. Oni od nas očekuju da predstavimo plan obilježavanja, odnosno šta želimo i kako da damo svoj doprinos. To je ovdje veliki datum i nešto što nije zaboravljeno. To isto mora biti i za nas.
Bisera rado docekana u SAD ce
- Poglavica
#1 Bisera rado docekana u SAD ce
avaz donosi
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Šeha wrote:Nasima je tarifa dvije glave... sta god da trazis
Hoces pasos... moze, dvije glave.
Hoces da glasas... moze sine ali da bi se registrovao trebaju ti odredjeni dokumenti, dvije glave.
Sta, novu licnu... dvije glave i nema problema...![]()
![]()
A znas li ti koliko kostaju ambasadorkine cipelice, pa haljinica, kostimic!?
Pa koliko kosta prijem na kojem ce promovisati nas namjestaj, zdravu hranu. (ne onu obogacenu uranijumom, ta ostaje kod kuce)