biro za zapošljavanje - upis staža
Moderator: anex
-
nela88
#1 biro za zapošljavanje - upis staža
Pozdrav svima. Zanima me, ako neko zna da li se na birou upisuje radni staž za onaj period za koji ta osoba prima novčanu naknadu sa biroa??? Hvala
Last edited by nela88 on 28/01/2010 19:54, edited 1 time in total.
-
nela88
#2 Re: biro za zapošljavanje
Pitam zato što su mi rekli da se u RS prima manji iznos za novčanu naknadu ali se upisuje radni staž za taj period dok osoba prima n. naknadu, a da se u FBIH prima veći iznos novčane naknade (mada sada to hoće da smanje da bude kao u RS) ali da se ne upiuje radni staž ????????? Tražila sam po zakonima ali to nigdje ne piše, samo uslovi za dobijanje naknade itd. 
-
ibizza
#3 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
dje si nelice,hajkd na pp,pa cu ti objasniti

- Svicko
#4 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
ja koliko znam, a mislim da znam sa stopostotnom sigurnošću, u federaciji se to ne broji niti upisuje kao radni staž.
- djulba
#5 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
biro za zapošljavanje nema veze sa radnim stažom.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Ja ne znam kako je kod nas , ali u zemljama EU, kad prestaneš da radiš, pa taj period koji primaš pomoć od zavoda za nezaposlene ulazi u radni staž. Sad, znam da su naši prilagođavali zakone sa EU, pa bi mi bilo logično da plaćeni period na zavodu za zapošljavanje uđe u radni staž. Stoga mislim da je pitanja sa početka smisleno.djulba wrote:biro za zapošljavanje nema veze sa radnim stažom.
-
nela88
#7 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Pa ne znam ni ja da li se to upisuje na birou, ali znam osobu koju je firma poslala na biro ( kao višak )i bio na birou 2 god. primao naknadu i za to vrijeme mu upisan staž, pa otišao u penziju ( ne starosnu već punu )??? E jel ima veze to da li dobijete otkaz ili vas firma pošalje??? A znam da se u RS upisuje staž dok si na birou, znam osobu kojoj je upisan staž.
A gledala sam i oba zakona o pravima nezaposlenih i osim dužine primanja naknade i visine iznosa te naknade, ostalo je iisto. A o upisu staža ni riječi. Hvala
A gledala sam i oba zakona o pravima nezaposlenih i osim dužine primanja naknade i visine iznosa te naknade, ostalo je iisto. A o upisu staža ni riječi. Hvala
-
nela88
#8 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Ja ću svejedno pitati i na birou, ali sam se raspitivala jer je to ovdje malo komplikovano, rješenje izdaje agenija za posredovanje u zapošljavanju pa to riješenje nosite na biro, ali se u rješenju ne pominje upis staža. A ni u zakonu na koji se poziva ova Agencija nema ni riječi o upisu staža.
- Jara
#9 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Može ako ga sam/a počneš uplaćivati poslije gubitka posla, čim se prijaviš na biro ..pitaj u birou, moraju ti objasniti...ima neki rok u PIO...čini mi se da se to zove "produžno dobrovoljno penziono osiguranje" ( ili nešto slično)... i može se uplaćivati i nakon isteka prava na novčanu nadoknadu.
Sretno!
Sretno!
-
nela88
#10 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Hvala. A izvinjavam se, nije Agencija za posredovanje....... već Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, mada su u istoj zgradi.
- bogoljub
#11 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Mene samo interesuje šta će biti za 20-30 godina kada polovina ljudi stasalih za penziju u BiH, bude imala 20-30 godina biroa.a ni dana radnpg staža_?
-
nela88
#12 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Ko doživi, pričaće
. ko zna kakvi će tad biti zakoni, hoće li i biti biro-a, a možda se svi zaposle 
- JThomas
#13 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
ja sam 99% siguran da to nema kod nas. ali što kaže moj šef - kad nešto ne znaš, telefon u šake, zovi i pitaj dok ne saznaš. ne može niko znati sve propise napamet.
- idealnolosa
#14 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Imam pitanje.Moja drugarica je dobila otkaz,prijavljena je bila od septembra prosle godine do 27.jula ove.Sada trebaju da je odjave sa biroa jos joj nisu papiri zavrseni.Nije joj uplacivano ni zdravstveno ni socijalno.Da li oni moraju da uplate sada kad je odjave i da li ce u odnosu svog staza koji je nepunu godinu dobivati sa biroa pomoc,koliko dugo i koliko novaca.Hvala
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#15 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Čekaj, jesam li dobro razumio: ja se školujem godinama, nađem posao i radim, radim, radim....i tako još 30+ godina do penzije, a neko se prijavi na biro i ide mu staž (koji mu se uplaćuje i od mojih para), a on ne radi ništa (tj.ništa legalno)?
- JThomas
-
irinea
#17 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
članom 30. Zakona o posredovanju u zaposljavanju propisano je da ce se licima koja su provela na radu od 8 mj do 5 godina isplacivati novcana naknada u trajanju od 3 mjeseca i iznosi 40% prosjecne place u fbih ostvarene u prethodna 3 mjeseca prije prestanka radnog odnosa zaposlene osobe ( a podatke o prosjecnoj placi objavljuje zavod za statistiku fbih)idealnolosa wrote:Imam pitanje.Moja drugarica je dobila otkaz,prijavljena je bila od septembra prosle godine do 27.jula ove.Sada trebaju da je odjave sa biroa jos joj nisu papiri zavrseni.Nije joj uplacivano ni zdravstveno ni socijalno.Da li oni moraju da uplate sada kad je odjave i da li ce u odnosu svog staza koji je nepunu godinu dobivati sa biroa pomoc,koliko dugo i koliko novaca.Hvala
sto bi, sumae sumarum znacilo da tvoja drugarica ima pravo na novcanu naknadu kako sam navela, ali pod uslovom da joj uplate sve doprinose ( ukljucujuji i naknadu za slucaj nezaposlenosti). poslodavac je nece moci odjaviti dok ne uplati sva dugovanja prema zaposleniku.
biro nema nikakve veze sa uplatom doprinosa, on samo "posreduje u zaposljavanju" ,osigurava novcanu naknadu vec navedeu gore, tte zdravstveno osiguranje ( sve ingerencije biroa iliti zavoda i sluzbi za zaposljavanje navedene su u citiranom zakonu na nivou fbih i ks).
nadam se da sam uspjela bar malo pribiliziti i pojasniti problem.ako imas jos nekih pitanja, slobobodno
-
irinea
#18 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
ne ide mu staz niti mu se uplacuju doprinosi, to nije u nadleznosti biroa.Pera Trta wrote:Čekaj, jesam li dobro razumio: ja se školujem godinama, nađem posao i radim, radim, radim....i tako još 30+ godina do penzije, a neko se prijavi na biro i ide mu staž (koji mu se uplaćuje i od mojih para), a on ne radi ništa (tj.ništa legalno)?
- idealnolosa
#19 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Hvala ti.Znaci dobivace 3 mjeseca a ne 6 kako su joj rekli i koliko je ta naknada ako joj je plata bila 500kmirinea wrote: nadam se da sam uspjela bar malo pribiliziti i pojasniti problem.ako imas jos nekih pitanja, slobobodno
-
merik
#20 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Primaće 3 mjeseca oko 300-320 KM ali pod uslovom da joj poslodavac uplati bar doprinose za nezaposlenost, u suprotnom ništa od naknade.idealnolosa wrote:Hvala ti.Znaci dobivace 3 mjeseca a ne 6 kako su joj rekli i koliko je ta naknada ako joj je plata bila 500kmirinea wrote: nadam se da sam uspjela bar malo pribiliziti i pojasniti problem.ako imas jos nekih pitanja, slobobodno
-
irinea
#21 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
upravo tako, tri mjeseca ce dobijati naknadu. e sad,kako sam navela, naknada se obracunava u visini od 40 % od prosjecne place u fbih u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa.ako je prosjecna placa u fbih cca 800,00 KM to bi znacilo da ce dobijati po cca 320 km za mjesec dana a ukupno tri mjeseca. o svemu tome ce dobiti Rješenje od biroa.idealnolosa wrote:Hvala ti.Znaci dobivace 3 mjeseca a ne 6 kako su joj rekli i koliko je ta naknada ako joj je plata bila 500kmirinea wrote: nadam se da sam uspjela bar malo pribiliziti i pojasniti problem.ako imas jos nekih pitanja, slobobodno
-
irinea
#22 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
merik wrote:Primaće 3 mjeseca oko 300-320 KM ali pod uslovom da joj poslodavac uplati bar doprinose za nezaposlenost, u suprotnom ništa od naknade.idealnolosa wrote:Hvala ti.Znaci dobivace 3 mjeseca a ne 6 kako su joj rekli i koliko je ta naknada ako joj je plata bila 500kmirinea wrote: nadam se da sam uspjela bar malo pribiliziti i pojasniti problem.ako imas jos nekih pitanja, slobobodno
tacno tako ,to sam navela u prvom postu kao preduslov, jer ako nisu doprinosi uplaceni, nema osnova za naknadu.
- idealnolosa
#23 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Valjda se moraju imiriti dugovanja prema radniku prije nego ga odjave tj mislila sam da ga ne mogu odjaviti ako se ne izmire dugovi
-
irinea
#24 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
moraju se izmiriti da bi se zaposlenik odjavio.mada, u nasoj drzavi je sve moguce,pa i izigrati tako nesto ne bi me cudilo.
- idealnolosa
#25 Re: biro za zapošljavanje - upis staža
Koliko je dana krajnji rok da se prijavi na biro poslije odjave da ti nebi propala pomoc?